Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Екскурсія "Винний тур" в Шато князя Трубецького

Недалеко від Херсона та Нової Каховки, в селищі з красивим назву Веселе знаходиться не менш красивий виноробний комплекс «Шато князя Трубецького». Це єдине історичне шато виноробства в Україні. Ось уже 120 років тут зароджується напій богів. Вирішили і ми здійснити романтичну подорож в історію виноробства і вирушили в винний тур.

Спочатку заїжджаємо в с. Козацьке, де раніше був маєток Трубецьких і в 1896р. були закладені перші виноградники, відбір землі для закладки яких проводив сам головний винороб російської імперії князь Лев Голіцин, який був другом Трубецького. Зараз від маєтку залишилися тільки руїни, але саме по собі місце унікальне, так як зверху б'ють маленькі скельні водоспади, що в загальному-то рідкісне явище для наших степів.

Руїни князівського маєтку Руїни князівського маєтку

Для винограду тут ідеальні кліматичні умови і склад земель, тому вже в 1900р. на виставці вина в Парижі, вино сорту рислінг отримало премію Гран - прі. А в 1902р. винороби князя Трубецького нагороджуються першою премією імені Олександра III за краще столове вино, і в 1903р. отримують нагороду за зразкову культуру виноградників.

Уже в той час застосовували прогресивні технології

(Зверніть увагу на електричний прес)

Але після відомих подій 1917 року, виноробню і землі Петра Миколайовича Трубецького націоналізували. І був створений винсовхоз імені Леніна, який приніс в історію виноробства еталони марочних вин: червоного сухого вина легендарний «Оксамит України» і білого сухого вина «Перлина степу» і «Наддніпрянської». Ці вина стали візитною карткою України і навіть поставлялися Британському королівському двору. Марочні вина господарства за свою історію отримали в нагороду 33 золоті та срібні медалі. Але потім Україна стала самостійна і в 90-ті роки господарство переживало свої не найкращі часи. І вже в 2003 р., Завдяки інвесторам, почалася глобальна реконструкція з впровадження європейських технологій для виробництва сухих вин за класичними французькими технологіями. Були закладені нові виноградники на 200 гектар і посаджений винятковий виноград міжнародних сортів з Італії та Франції: каберне, алиготе, шардоне, рислінг, піно блан, піно нуар. Посадили і знаменитий сорт Мальбек, але вино з цього сорту, яке я пила у Франції, дуже сильно відрізняється від тутешнього мальбек, щось мабуть йому тут не підходить. Вино тут виготовляють 100% натуральне, безпосередньо з винограду, або з чистого сорту, або купажіруя сорти.

У 2013 році закінчили реконструкцію історичної будівлі виноробні.

Історична будівля виноробні Історична будівля виноробні

Територія комплексу дуже доглянута з виходом прямо на берег Дніпра.

Територія шато Трубецького Територія шато Трубецького

На території навіть є готель на 10 номерів і атмосферне банкетний зал.

А в холі всіх зустрічає Князь Трубецькой.

Князь Петро Миколайович Трубецькой Князь Петро Миколайович Трубецькой

А під куполом вежі пильно за всіма спостерігає Бог вина Діоніс.

Заходимо в приміщення і потрапляємо в винні підвали часів князя Трубецького, які використовуються для витримки і зберігання вин. 8 винних підвалів зберігають більше 10000 пляшок вина, серед яких є дуже рідкісні екземпляри.

Штольні для зберігання вина Штольні для зберігання вина

Штольні для зберігання вина

Ось легендарний Наддніпрянська 1958р Ось легендарний "Наддніпрянська" 1958р.

Ось легендарний Наддніпрянська 1958р

Побродивши підвалами та галереями виноробні, прослухавши цікаву екскурсію про культуру виноробства та її виникненні, вирушаємо на дегустацію.

Дегустація Дегустація

Дегустаційний зал великий, тут же розташований і ресторан, в якому можна придбати вподобане на дегустації вино.

Взагалі, вина Трубецьких включають в себе 4 колекції вин, які об'єднуються за стилістикою і способу виробництва.

Перша - це молоді вина, тобто свіжі напої, без витримки в бочках. Вони досить простуваті на смак і не мають присмаку.

Друга - це колекція витриманих вин - тобто має термін витримки не менше 6 місяців. Ці вина мають вже більш виражений смак.

Третя група - це марочні вина, з витримкою в бочках не менше двох років. Це вина з яскраво вираженим багатим смаком, яскравим букетом і стійким післясмаком.

І нарешті, преміум - колекція, тобто це вина з винограду, зібраного з певних ділянок виноградників, з тривалим терміном витримки, що має лімітовані тиражі.

Дегустація включала оцінку 6 видів вина, два з яких були простими винами - це Аліготе (біле) і Каберне (червоне). Ну ординарне вино є ординарне, все соотвествовать своєму стандарту, але захвату не викликало. Мій чоловік сів скраю столу, і так як екскурсовод участі в пиття не приймала, йому діставалася подвійна дегустація.

Найкраще місце поруч з екскурсоводом (дегустує вже другу порцію) Найкраще місце поруч з екскурсоводом (дегустує вже другу порцію)

Народ спочатку мовчки дивився, потім став обурюватися, що давайте якось по черзі давати добавку. Далі було два види витриманих вин - Рислінг (біле) і Мерло (червоне). Ці вина мали смак багатший, але все ж, до ідеалу не дотягували.

Ну і на завершення ми продегустували марочні вина - Шардоне (біле) і Князь Трубецькой (купаж мерло і каберне). Ну, до Шардоне я байдужа, а ось Князь Трубецькой, таки так, смак вина дуже багатий, вінтажний, аромат вишуканий, букет розкривається повністю. Для цінителів рекомендую.

У процесі дегустації, необхідно оцінити всі якості вина: смак, колір, аромат, букет, вінтаж та поставити оцінку.

Заповнюємо дегустаційний лист (головне, зробити розумний вигляд) Заповнюємо дегустаційний лист (головне, зробити розумний вигляд)

Ну ось наша дегустація підійшла до кінця, і прикупивши пляшку вподобаного вина, ми залишаємо історичне Шато українського виноробства.

Екскурсія нам сподобалася. Це унікальний комплекс не тільки для України, сюди приїжджають делегації з різних країн Європи і світу. А ми маємо можливість насолоджуватися шикарним вином. «Оксамит України» отримав золоту медаль на виставці «Продекспо», «Перлина степу» взяла срібну медаль, а «Рислінг» і «Шардоне» удостоїлися бронзової нагороди.

Новости