Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Озеро Комо: магія північній Італії

  1. мальовничі місця
  2. Подорож в XVII століття

Озеро Комо в північній Італії знаменито пам'ятками. Тут розташована вілла голлівудського серцеїда Джорджа Клуні. Хоча Клуні витратив на неї $ 25 мільйонів, його житло виглядає скромно на тлі сусідніх старовинних вілл, наприклад, Карлотти.

Вілла Карлотта, побудована в 1690 р, відкрита для відвідувачів. Скульптури роботи Канови «Амур і Психея», «Каяття Магдалена» та інші прикрашають віллу. Карлотту оточують розкішні сади: пагорб покриває 150 різновидів азалій.

Карлотту оточують розкішні сади: пагорб покриває 150 різновидів азалій

Статуя Амура і Психеї на віллі Карлотта. Фото: Carol Stigger

мальовничі місця

З північного боку озера Комо знаходиться село Граведона. Сюди добираються на човнах або громадському річковому транспорті з Комо, Белладжо і інших міст, розташованих навколо легендарного озера. У Граведона варто древній замок, романська церква X століття і багато затишних ресторанів.

Граведона - місце, звідки привозять спогади, а не сувеніри. Зголоднілі, можна поїхати в Ristorante Ca De Matt - особняк XIV століття, де тепер відкритий ресторан з терасою. Практично всю їжу в Ristorante Ca De Matt готують з продуктів, які вирощують поблизу. Макарони домашнього приготування, хліб від місцевих пекарів, сир і м'ясо від місцевих селян і риба, виловлена ​​в озері.

Вхід в Ristorante Ca De Matt в Граведона. Фото: Carol Stigger

Прогулюючись уздовж берегів озера, неможливо не звернути увагу на Санта-Марія-дель-Тіліо - церква з білого мармуру і чорного цегли XI століття. Її побудували на місці римського храму. На підлозі збереглися фрагменти римської мозаїки. На стінах видно сліди древніх християнських фресок.

Відвідування Італії немислимо без джелато - знаменитого італійського десерту, нагадує морозиво. Мер Граведона сказав, що в La Carapina подають краще джелато в світі. Він рекомендував фісташкове джелато. Але мені так і не вдалося його спробувати, тому що кафе було закрито.

Англійський поет Вільям Вордсворт писав: «Озеро Комо - це скарб, який Земля зберегла для себе». Сьогодні це не відповідає дійсності в більшості сіл на берегах озера, але як і раніше вірно для Граведона.

Вид з Граведона на озеро Комо. Фото: Gravedona ed Uniti, Lake Como

Подорож в XVII століття

Після приголомшливого обіду в Il Corazziere, сільському курорті поруч з озером, мене запросили на екскурсію по старому млині. Я піднявся по скрипучим сходах і виявив, що здійснив подорож у часі. На мить я запідозрив, що пивне рісотто по сімейним рецептом власника ресторану змінили моє сприйняття. Але дерев'яний поверх дійсно був заповнений людьми, одягненими, як селяни в старовину. Чоловіки і хлопчики тримали флейти, а в зачісках жінок виблискували срібні шпильки, що нагадують ручки від столових приладів.

Чоловіки почали грати, а жінки - танцювати. Музика нагадала про важкій роботі селян в полях і радощах простого життя, де для щастя людям було досить хорошого врожаю і вдалого шлюбу. Я перенісся в їх світ і забув про турботи сучасної епохи: як дістатися до аеропорту і вмістити всі речі в одну валізу.

Назва групи - I Bej, що на діалекті регіону Бріанца означає «красиво». У 1927 р група людей в громаді Ерба вирішили зберегти для нащадків культуру «Бріанца» і організували групу, виконуючу музику і танці XVII століття. I Bej виступає на фестивалях етнічної музики в країнах Європи і навіть побувала в віддалених куточках світу.

Чоловіки одягнені в зелені штани і піджаки, білі сорочки і капелюха з пір'ям. Жінки носять дерев'яні черевики, довгі чорні спідниці, білі фартухи, мереживні блузи і чорні оксамитові пояса.

Учасники групи I Bej, танцюючі в традиційних костюмах. Фото: Carol Stigger

Незвичайна деталь костюмів рагьера - срібна прикраса для зачіски, яке жінки цього регіону носили до XIX століття. Волосся заколюються в пучок і прикрашаються масивними срібними шпильками, що нагадують ручки ложок. Шпильки створюють своєрідний «ореол» над головою. Такі шпильки дарують в особливих випадках. Коли дівчина виходить заміж, наречений дарує їй велику рагьеру.

Танці, пісні і музика передавалися з покоління в покоління, і до сих пір передаються усно, а не записуються.
Магія тривала до того, моменту, поки учасники I Bej не сіли в автомобілі, і не заговорили по мобільних телефонах.

На березі озера Комо розташовані розкішні вілли. Віллу Дель-Балбьянелло побудували в 1787 р на місці францисканського монастиря. Вона знаменита висячими садами. Тут знімалися фільми «Казино Рояль» і «Місяць у озера».

Вілла біля озера Комо. Фото: Carol Stigger

Версія англійською

_________________________________________

Як отримати італійський ВНЖ і стати громадянином Італії читайте на сайті італійської компанії Trade & Consulting sas.

Новости