Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Влада Швейцарії вирішила обмежити число мігрантів

Влада Швейцарії вирішила різко обмежити число мігрантів. Під "роздачу" потрапили на цей раз не вихідці з Азії та Африки, а громадяни деяких країн Євросоюзу. Йдеться про мігрантів з восьми колишніх соцкраїн, які увійшли в ЄС вісім років тому. Для них швейцарці ввели спеціальні квоти. Влада Швейцарії вирішила різко обмежити число мігрантів

Швейцарія плескає іммігрантської дверима

Обмеження будуть поширюватися на громадян Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Словенії, Чехії та Естонії. На відміну від випадку з жителями азіатських і африканських держав, тут обмеження будуть носити тимчасовий характер - вони введені на рік. Але сам факт вкрай цікавий: що входить в "шенген" Швейцарія обмежує в'їзд на свою територію жителям інших країн того ж "шенгену".

За своїх східноєвропейських членів заступилися в Брюсселі. Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон підкреслила, що Швейцарія порушує чинні закони про переміщення громадян, що не припускають розділення громадян країн ЄС за географічною ознакою. Правда, сама Швейцарія в Євросоюз не входить, і тому ніяка Ештон їй не указ.

Правда, швейцарці вважали за краще не йти на загострення і не вести розмову з серії "хто ви така, щоб нам вказувати". Вони заявили, що всі вимоги ЄС були дотримані. За словами представників Швейцарії, в 2011 року кількість дозволів на проживання для жителів восьми вищезазначених країн перевищив середній показник трьох попередніх років. А тут уже вступають в силу закони про регулювання міграції.

Частково швейцарці перегнули палицю. На відміну від турків, арабів, косовських албанців або африканських негрів, поляки чи прибалти не несуть загрози основам швейцарської державності. Сповідують вони християнство, народжуваність серед них не вище, ніж серед корінних швейцарців. До швейцарським умов вони в змозі пристосуватися досить швидко.

Проте, не можна сказати, що проблем з ними немає. Хіба що жителі Чехії можуть похвалитися порівняно високим рівнем життя. Для жителів Польщі, Угорщини, Прибалтики Швейцарія - свого роду земля обітована. І членство своїх держав в ЄС і "шенгені" вони не проти використовувати для того, щоб проміняти свою щодо бідну батьківщину на багату альпійську конфедерацію.

Читайте також: Швейцарія: ультраправі наробили галасу

В даний час іммігранти складають приблизно 22 відсотки населення Швейцарії. Понад чверть вихідців з інших країн - мусульмани. Серед них особливо багато турків і косовських албанців, є також боснійські мусульмани, араби, сомалійці, курди. Багато з них абсолютно не інтегруються в швейцарське суспільство, вважаючи за краще жити за законами шаріату, що дратує корінних швейцарців.

Основна частина агітації ультраправої Народної партії спрямована саме проти іммігрантів-мусульман. Вона вже домоглася заборони на будівництво мінаретів, тепер на черзі - заборона на носіння паранджі. Однак проблема іммігрантів не вичерпується мусульманами. Більшість вихідців з інших країн в Швейцарії припадає на європейців з бідніших країн. І з ними є свої заковики.

Сьогодні в конфедерації проживають сотні тисяч вихідців з Південної Італії і іспанців, десятки тисяч хорватів, сербів, португальців, тих же поляків. Їхні послуги коштують дешевше, ніж послуги корінних швейцарців. Тим самим середній рівень оплати праці падає, що не може не викликати невдоволення місцевих жителів. А якщо іммігрант розраховує на громадянство - то йому належить ще і повний соцпакет, пільги. І це вже суттєвий удар по бюджету як Швейцарії в цілому, так і окремих швейцарських кантонів.

Природно, що у багатьох виникає бажання обмежити кількість мігрантів - нехай навіть і з входять до Євросоюзу і "шенген" держав. Жорсткіше інших цього вимагає вищезгадана Народна партія. На парламентських виборах 2007 і 2011 років вона двічі займала перше місце, і її думка при ухваленні рішень в Швейцарії просто не може не враховуватися.

Читайте також: Іммігранти зазіхнули на символ Швейцарії

Те, що швейцарці голосують за Народну партію, що вимагає обмежити число мігрантів, обумовлено специфікою країни. Сьогодні мало де на Заході є такий високий відсоток сільського населення, як в альпійській конфедерації. Консервативно налаштовані селяни (і не тільки селяни) бояться, що прибульці порушать традиційний уклад. І бояться обгрунтовано: рівень злочинності серед іммігрантів куди вище, ніж серед корінних швейцарців.

Свою нинішню благополуччя Швейцарія в прямому сенсі вистраждала. Воно багато в чому грунтується на мовному та релігійному балансі, сформованим за століття. У кожної мовної групи є своя територія (кантон), але в підсумку кантони утворюють єдину країну з трьома державними мовами (німецька, французька, італійська) і одним офіційним (ретороманська), і з приблизно рівною кількістю католиків і протестантів.

Читайте також: Норвегія перед обличчям "ісламського" вибуху

Поява нових іммігрантів сформований баланс неодмінно порушать, і тому швейцарці роблять все для його збереження. Євросоюз не має права вказувати їм, що робити, бо Швейцарія в ЄС не входить і входити не збирається. Членство конфедерації в "шенгені" не дає Брюсселю права диктувати, кого можна постійно селити в Швейцарії, а кого - не можна.

З огляду на сучасні потужні імміграційні хвилі, Швейцарія, що називається, "дме на воду". Звичайно, поляки несуть їй куди меншу загрозу, ніж ультрарелігійного араби-мусульмани. Але заходи треба приймати по відношенню до всіх - навіть територіально, культурно і релігійно близьких іммігрантів. Щоб іншим не кортіло.

Читайте найцікавіше в рубриці " світ "

Новости