Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: Радянські вертольоти армії Лаосу рятують священне дерево

Вертольоти Ка-29 радянського виробництва, які стоять на озброєнні сухопутних військ Лаосу в провінції Чампассак, залучені до порятунку впав в річку Меконг двохсотлітнього дерева, яке місцеві жителі вважають священним

Вертольоти Ка-29 радянського виробництва, які стоять на озброєнні сухопутних військ Лаосу в провінції Чампассак, залучені до порятунку впав в річку Меконг двохсотлітнього дерева, яке місцеві жителі вважають священним, повідомляє Vientiane Times .

Дерево, яке в Лаосі називають манікот, належить до рідкісної породи - його деревина червоного кольору. У березні 2011 року ствол манікота накренився, і дерево впало в Меконг. Переговори про подальшу долю дерева місцеве населення, влада провінції і уряд Лаосу вели цілий рік, пише видання.

Зараз, на початку сезону дощів, з'явилася небезпека, що вода, що прибуває змиє дерево з місця, на якому воно лежить вже майже півтора року, і потягне вниз за течією. У зв'язку з цим була задумана операція з порятунку дерева, в якій беруть участь 15 фахівців зі столиці Лаосу Вьентьяна і екіпажі двох армійських вертольотів.

Перший день операції пройшов невдало: вертолітники не змогли підняти дерево з води з першої спроби, і тоді було прийнято рішення тимчасово прив'язати його стовбур ланцюгами до інших віковим деревам, що стоять на березі, передає РІА Новини" .

"Якщо і при наступних спробах не вдасться витягти дерево з води, доведеться залишити його там до наступного березня, коли вода спаде в сухий сезон і можна буде спробувати ще раз, вже напевно", - цитує лаоський портал одного з місцевих фахівців. Невдачу першого дня вони пояснюють тим, що впало дерево корінням зачепилося за камені на дні Меконгу, і спроба вирвати його з цього полону могла привести до аварії вертольота.

"Це дерево має величезне духовне значення для жителів тутешніх місць, тому операція отримала величезну підтримку населення", - заявив представник відділу інформації, культури і туризму провінційної адміністрації Сівон Ванкхонвілай. З берега за ходом операції спостерігає натовп з декількох тисяч місцевих жителів, зазначає Vientiane Times.

Дерево манікот зустрічається в природі надзвичайно рідко і в багатьох країнах Азії вважається священним. Воно описано в популярному давньоіндійському епосі "Рамаяна". Легенди свідчать, що на трьох стовбурах цього дерева, що ростуть з одного кореня, раз в сто років з'являються плоди, однакові з вигляду, але впливають на людину по-різному: плоди з першого стовбура дарують вічну молодість і довге життя, з другого - силу і влада, а з третього - обіцяють невдачі і навіть, при зловживанні, можуть перетворити з'їв їх людини в мавпу.

Новости