Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: Американець з вертольота зробив неймовірні ФОТО "небесного цунамі", що обрушився на місто

На знімках, зроблених 5 лютого викладених в Facebook, зображено узбережжя Панама-Сіті з багатоповерховими будинками, розташованими майже біля самої кромки води
Незважаючи на ясний погожий день ці багатоповерхівки заволікає хмарами, точніше, туманом, хвилями спускається на берег
Якщо з землі цей туман виглядає, ймовірно, як звичайна низька хмарність, то з повітря видно, що тонкі хмари зависають над береговою лінією, як вода при цунамі
Фотографії були зроблені місцевим жителем Джеар ХОТТЕЙ, який заробляє на життя, катаючи туристів на вертольоті над містом і Мексиканською затокою. За словами льотчика, такий туман над пляжами Панама-Сіті - не дуже велика рідкість
Що стосується "хмарного цунамі" в Панама-Сіті, то, на думку експертів, своєю появою вона зобов'язана саме висотних будівель

Дивовижне природне явище, яке зрідка можуть спостерігати жителі південно-східного узбережжя США, нарешті, задокументовано. Власник вертольота з міста Панама-Сіті, що в штаті Флорида, зробив приголомшливі фотографії "цунамі з хмар", вмить облетіли інтернет і прославили автора.

На знімках, зроблених 5 лютого викладених в Facebook , Зображено узбережжя Панама-Сіті з багатоповерховими будинками, розташованими майже біля самої кромки води. Незважаючи на ясний погожий день ці багатоповерхівки заволікає хмарами, точніше, туманом, хвилями спускається на берег. Якщо з землі цей туман виглядає, ймовірно, як звичайна низька хмарність, то з повітря видно, що тонкі хмари зависають над береговою лінією, як вода при цунамі.

Фотографії були зроблені місцевим жителем Джеар ХОТТЕЙ, який заробляє на життя, катаючи туристів на вертольоті над містом і Мексиканською затокою. За словами льотчика, такий туман над пляжами Панама-Сіті - не дуже велика рідкість, але тільки в минулу неділю він наважився знехтувати технікою безпеки і підняти вертоліт в повітря, щоб сфотографувати "цунамі".

"Все відбувається дуже швидко. Спочатку над дахами багатоповерхівок з'являються пластівці туману, через 2-3 хвилини будівлі вже повністю затягло хвилею", - цитує слова льотчика KATU News . За словами пілота, таке явище можна спостерігати в Панама-Сіті пару раз на рік, і раніше він і команда вважали за краще не ризикувати і не літати в тумані. Але в цей раз вирішили спробувати.

"Коли вдома тільки початок заволікати, ми заскочили в вертоліт і злетіли через кілька хвилин. До того моменту будівлі вже повністю були приховані туманом", - розповідає Джеар Хотт. Політ був недовгим, льотчик ледве встиг посадити машину, як вертолітний майданчик теж затягнуло білою пеленою. Але кілька знімків, які встигли зробити, зробили автора знаменитістю: "Варто викласти в Facebook, і в тебе вже тисячі лайків і тисячі шеров".

Варто зазначити, що схожі явища можна спостерігати в багатьох куточках планети. Так, в грудні "цунамі" пройшло над містом Бірмінгем в американському штаті Алабама. Правда, хмари, що спостерігаються тоді місцевими жителями, на своїх флоридских товаришів походили, скоріше, формою, ніж принципом освіти.

Що стосується "хмарного цунамі" в Панама-Сіті, то, на думку експертів, своєю появою вона зобов'язана саме висотних будівель, розташованих на березі.

"Температура повітряного шару біля берега була близька до точки роси (температурі, при якій міститься в повітрі волога конденсується). Для утворення хмари в такому повітрі потрібно або трохи більше вологи, або температура повинна знизитися, - пише на сайті Американського геофізичного союзу метеоролог Ден Саттерфілд. - Понизьте температуру, і повітря вже не зможе утримувати містяться в ньому водяні пари, і сформується хмара.

За словами експерта, повітря, що йшов з боку материка, стикався з перешкодою у вигляді висотних будівель і був змушений підніматися уздовж стін наверх. Там, на висоті близько 50 метрів, він охолоджувався на півградуса (кожні 100 метрів вгору - це мінус один градус), і над дахами утворювалися хмари.

Потім вони "сповзали" уздовж протилежних стін висоток, біля підніжжя яких повітря знову нагрівався, і хмара випаровувалося, пояснює метеоролог. "По-моєму, через те, що ти знаєш, як все це відбувається, це видовище стає ще більш захоплюючим, - зазначає експерт. - Закони фізики в дії!"

Новости