Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Створення та обробка панорами в фотошоп

  1. Створення панорами. Технічна і творча складові Ця стаття буде корисна, перш за все, новачкам. Перша...
  2. Тож почнемо.
  3. Швидкий спосіб
  4. покроковий спосіб
  5. Етап 2. Втілення творчого задуму.

Створення панорами. Технічна і творча складові

Ця стаття буде корисна, перш за все, новачкам. Перша її частина опише базові принципи фотографування і створення панорамних знімків в програмі Photoshop. У другій частині буде порушено тему художньої обробки знімка.

  • Опинившись на місцевості, де, на вашу думку, може бути знята відмінна панорама, не варто поспішати.
  • Перш ніж приступити до зйомки, озирніться навколо.
  • Виберіть найбільш вдале положення для фотографування.
  • Уявіть в своїй уяві композицію і постарайтеся передати її на фотографіях.
  • Знімки найкраще робити зі штатива, але нічого страшного, якщо ви фотографуєте з рук (якщо звичайно це не зйомка з довгою витримкою), вертикальні зміщення кадрів виправляться в Фотошопі.

Приступимо до розгляду прикладу.

Знімки були зроблені недалеко від селища Нижня Кринка на Canon PowerShot SX200is. Це досить простий компакт, який навіть не претендує на рівень напівпрофесійних камер. Проте, кадри вийшли не поганими, і з них навіть вийшла хороша панорама.

Ось вихідні, з якими ми будемо працювати:

Ось вихідні, з якими ми будемо працювати:

Коротко розповім про принцип зйомки панорами. Найголовніше правило - знімки повинні перекривати один одного приблизно на 30%. Придивіться до моїх ісходникам. Кожен наступний кадр перекриває попередній навіть трохи більше ніж на 30%. Це дозволить в подальшому при склеюванні фотографій в програмі знаходити на знімках загальні точки і по ним зіставляти кадри.

До зйомки панорами можна підійти творчо. Це не обов'язково повинна бути довга горизонтальна фотографія. Панораму можна зробити і вертикальної. У моєму випадку була зроблена горизонтальна панорама, але орієнтація кожного кадру вертикальна. Це дозволило трохи розширити огляд вгору і вниз.

Тож почнемо.

Є кілька способів зібрати панораму в Фотошопі. Один спосіб - це зіставлення кадрів вручну і два автоматичних способу (один швидкий, але повністю автоматизований, а другий покроковий). Розглянемо два останніх способу, так як збирати панораму вручну - це невдячна і дуже довгий заняття.

Швидкий спосіб

Цей спосіб дуже простий. Він повністю автоматизований. Відкриваємо Файл - Автоматизація - Photomerge (File -> Automate-> Photomerge). У вікні вибираємо налаштування як на скріншоті і за допомогою кнопки «Огляд (В)» додаємо знімки, з яких буде збиратися панорама.

Натискаємо «Ок» і починається автоматичне прибирання. Як бачите, Фотошоп сам все зробив. Вам залишається тільки застосувати кадрування і провести пост обробку. Цей спосіб зручний і простий у використанні, але для того, щоб розібратися у всіх процесах, що відбуваються у панорамних композиціях, ми розглянемо більш довгий, покроковий, напівавтоматичний спосіб.

Трохи відвернемося від основної теми, і розглянемо установки, що використовуються при поєднанні знімків в панораму:

  • "Auto" (Авто) в цьому режимі програма самостійно вирішує, за яким алгоритмом з'єднувати кадри.
  • "Perspective" (Перспектива) панорама виходить з ефектом перспективи. Центральний кадр залишається спотвореним, а решта розтягуються відповідним чином
  • "Cylindrical" (Цилиндрическая) відмінно підійде для широких панорам. Створюється ефект вписування панорами в циліндр, з подальшим розгортанням на площині.
  • "Spherical" (Сферична) використовується в основному для 360 градусних панорам. Імітує вписування знімків в сферу.
  • "Collage" (Колаж) ця настройка поєднує і пропорційно збільшує або зменшує знімки, але не спотворює їх.
  • "Reposition" (Тільки для переміщення) створює ефект розкладених на столі фотографій. Вони не спотворюються, а просто розкладаються поруч один з одним на основі вмісту.

- Опція Blend Images Together (Накладення зображень) автоматично стикується знімки, і змінювати їх кольору для повної сумісності між собою.

- Correct Geometric Distortions (Корекція геометричної деформації) дозволяє виправити викривлення, що з'являються при створенні великих панорам.

- Vignette Removal Видалити віньєтки) - це опція, яка видаляє шевеленку з панорам. Часто при фотографуванні об'єкти рухаються, і стикування знімків робить помітним це рух через прояв примарних ореолів.

покроковий спосіб

Крок 1. Найпростіший і швидкий спосіб завантажити кілька знімків в одну робочу область - це скористатися командою Файл - Сценарії - Завантажити файли в стек. За допомогою кнопки «Огляд» вибираємо потрібні файли і натискаємо «Ок»

Крок 2. Далі відразу вибудуємо панораму. Виділяємо всі шари. Для цього у вкладці шарів клацають по першому, і з затиснутою кнопкою Shift по останньому шару (Також можна відзначити всі потрібні шари з затиснутою кнопкою Ctrl). Вибираємо інструмент переміщення (клавіша V) і відкриваємо «Автоматичне вирівнювання шарів» (див. Скріншот). В налаштуваннях проекції встановлюємо «Авто». Якщо ваша панорама складається з великої кількості кадрів, то після складання проявляться геометричні спотворення. Щоб їх позбутися, потрібно відзначити галочкою в настройках «Геометричні спотворення».

На стиках кадрів явно видно перепади кольорів. Редагування цієї проблеми вручну може зайняти дуже багато часу. Компанія Adobe подбала про економію часу і збереження наших нервів, але про це трохи пізніше. Отже, ось як виглядає наша панорама на даний момент:

Крок 3. Виконаємо кадрування, щоб позбутися від прозорих областей і надати панорамі правильну форму. Вибираємо інструмент «Рамка» (гаряча клавіша «С») і обрізаємо все зайве.

Крок 4. А ось і той чудо інструмент, який збереже наші нерви. Виділивши всі шари, заходимо в меню Редагування - автосполучення шарів. Вибираємо значення «Панорама» і «Плавні переходи». Тиснемо «Ок».

Тиснемо «Ок»

От і все. Наша панорама готова. Тепер можна виконати зведення шарів і приступати до коректування недоліків і художній обробці.

Тепер можна виконати зведення шарів і приступати до коректування недоліків і художній обробці

Етап 2. Втілення творчого задуму.

Зібравши панораму, я помітив, що її композиція залишає бажати кращого. Придивіться тільки. Справа зарості очерету знаходяться на передньому плані, а зліва вони видалені. Зліва також є голе дерево, а праворуч - чисте небо і горизонт, на якому видніється селище. Чи не найкращий кадр, але мені в голову прийшла ідея, як це виправити.

Голе дерево може символізувати порожнечу і млявість. Права частина панорами навпаки наповнена життям. Про це говорять зарості очерету в сонячному світлі і зелена трава. Моя задумка полягає в тому, щоб зробити ліву частину панорами чорно-білої, а праву залишити кольоровий.

Приступимо до роботи.

Крок 1. Так як наша панорама вже готова, нам не потрібні розрізнені шари. Можна сміливо виконувати зведення, якщо ви ще цього не зробили. Робимо це в меню Шари - Виконати зведення.

Крок 2. Наведемо трохи краси. Фотографія вийшла досить різкій, але небо зашумлено.Для того щоб позбутися від настирливого дефекту, створимо копію основного шару (Ctrl + J) і застосуємо фільтр «Зменшення Шума». Налаштування дивіться на скріншоті:

Крок 3. клонують пензлем приберемо деякі зайві елементи, які потрапили в кадр. Я прибираю трос, що знаходиться в нижньому лівому кутку і пластикову баклажку в траві. Пензлем потрібно працювати в режимі заміни. Це дозволить створити правильний малюнок трави з природними переходами кольору.

Крок 4. Реалізуємо нашу задумку з переходом від Ч / Б до кольорового. Додаємо новий шар, що коректує «Чорно-біле». Робимо траву і очерет світліше. Для цього збільшуємо значення для жовтого і зеленого кольорів. Дивимося тільки на ліву половину, так як праву ми потім скажемо неправди маскою.

Дивимося тільки на ліву половину, так як праву ми потім скажемо неправди маскою

Крок 5. Тепер додаємо горизонтальний чорно-білий градієнт на маску шару, що коректує. Для створення ідеально горизонтального градієнта потрібно робити його створення з затиснутою клавішею Shift.

Крок 6. Трохи збільшимо контраст знімка. Додаємо ще один шар, що коректує, але на цей раз «Криві». Малюнок кривих робимо як на скріншоті:

Крок 7. На цьому обробку можна закінчити. Я додам ще один декоративний елемент - рамку з віньєтування. Виділяємо весь знімок (Ctrl + A) і створюємо новий порожній шар. Далі йдемо в меню Редагування - Виконати обведення. Налаштування: Ширина - 10 пікс., Колір - чорний, Розташування - всередині. Інші параметри за замовчуванням. Натискаємо «Ок» і бачимо чорну рамку по контуру зображення. Натискаємо Ctrl + D, щоб зняти виділення, яке нав'язливо блимає, не даючи сконцентруватися на знімку. Створюємо копію шару з рамкою і застосовуємо до нього Розумієте по Гауса зі значенням 120 пікс. Зображення придбало обсяг, проте ефект віньєтування занадто сильний. Зменшуємо непрозорість шару до 50%. Прозорість другого шару з рамкою теж можна змінити до 50%.

А ось і готовий результат:

А ось і готовий результат:

Ось, власне кажучи, і все. Виконана робота абсолютно не складна і цілком може бути виконана новачком. Найголовніше, що варто винести з цього уроку - це те, що потрібно чітко уявляти все, що хочеш отримати в результаті, і вивчати засоби реалізації своїх задумів. Це дозволить економити час і домагатися більш якісних результатів. І не забувайте, що теорія без практики нічого не варто.

Стаття зроблена на замовлення Takefoto.ru
Автор: Чепчерук Дмитро

Copyright by TakeFoto.ru

Новости