Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ігуана при правильному догляді виростає до метра і живе не менше десяти років

Ігуана: домашній "дракон"

Цю ефектну ящірку хоча б раз в житті бачили все. Якщо не живцем, то вже в кіно напевно. Завдяки своєму запам'ятовується зовнішності ігуана фігурує в безлічі фільмів. Мабуть, найвідоміший образ - злість, вкрай неврівноважений гігантський монстр Годзілла. Насправді ящірки хоч і виростають до пристойних розмірів, але за характером спокійні і навіть прихилисті. Та й зміст ігуан не викликає особливих труднощів.

ОСОБЛИВОСТІ ПОВЕДІНКИ

У дикій природі зелені ігуани (саме цей вид найчастіше тримають у себе любителі домашньої живності) зустрічаються в Центральній і Південній Америці. Там ігуани живуть в заростях по берегах водойм. Левову частку часу ці ящірки проводять майже нерухомо, вмостившись на гілках. Вивести з цієї нірвани ігуан можуть тільки голод, загроза нападу та інстинкт розмноження. Рятуючись від ворогів, ящірка здатна стрибнути на землю з висоти в кілька метрів, а потім ще й пірнути в воду, адже ігуани - чудові плавці. Якщо вже справа дійшла до ближнього бою, то, захищаючись, рептилія пускає в хід гострі кігті і завдає кривдникові відчутних ударів хвостом.

З роками ігуана набуває все більш неповторний, дракона вигляд. При цьому звикає до оточуючих її людей, не проявляє агресії. Рептилію можна годувати з руки, дозволяти поползать по плечах і руках. Любителі ігуан стверджують, що вони починають дізнаватися господаря. А особливо переконані фанати домашніх Годзілли запевняють, що навіть бачать проблиски емоцій в очах рептилії і вважають своїх вихованців прівзячівимі не менш, ніж кішка або собака.

ЗМІСТ

Важливе нагадування - при правильному змісті ігуани виростають до 1-1,5 м. Тому тераріум потрібно купувати досить великий. На виріст, так би мовити ... Мінімальні ж габарити житла для ігуани довжиною до 0,5 м повинен бути не менше ніж 100х100х50 см. Причому тераріум слід вибирати вертикальний - адже ящірки проводять більшу частину життя на гілках. Замість кришки повинна бути сітка з нержавіючої сталі. Усередині зміцните гілки, що витримують вагу тварини. На дно покладіть шматок штучного газону. Не використовуйте наповнювачі для літаків, подрібнену кору, так як ігуани можуть наковтатися дрібних частинок.

Над тераріумом змонтуйте кілька ламп розжарювання (30-60 Вт) для денного і нічного обігріву. На гілки, встановленої в тераріумі, під лампою має бути 30-35 ° С, а далекому від лампи кутку - 25-26 ° С. Для нічного обігріву потрібні темно-червоні або сині лампи такої потужності, щоб температура в тераріумі трималася в межах 24-27 ° С. І встановити 3 термометра в різних точках. Так можна створити правильний температурний режим. Ігуани люблять купатися. Крім того, вода їм потрібна і для інших потреб (дивіться рекомендації ветеринара, наведені нижче). Тому широка пласка ємність з водою також потрібна в тераріумі.

ГОДУВАННЯ

Незважаючи на "дракона" вигляд, ігуани - вегетаріанці. У неволі їх раціон повинен складатися з темно-зелених листових овочів. Шпинат або капусту можна пропонувати тільки час від часу. Молодняк (до 35 см в довжину) годують двічі на день або забезпечують постійний доступ до їжі. Корм дають дрібно нарізаний або протертий. Дорослих ігуан годують 1 раз в день. Комерційні корму для рептилій в раціон вводять тільки як доповнення до зелені.

[Housing1]

РЕКОМЕНДАЦІЇ Айболита

"Основна помилка новачків в утриманні ігуан - їм не забезпечують потрібну кількість ультрафіолетового опромінення. Потрібно твердо засвоїти, що майже всім мешканцям тераріумів сонячного світла з вікна вашого житла однозначно не вистачає. Без дози ультрафіолету рептилії приречені на повільну загибель, так як їх організм не може виробляти вітамін D3. Особливо це важливо для таких рослиноїдних тварин як ігуани. Адже хижі і всеїдні рептилії отримують D3 ще і з їжею. Однак рослини не містять цю речовину, і травоїдним гадам прихід ться виробляти вітамін самим. Тому вони дуже залежні від штучного освітлення. Брак світла призводить до заболевнія рахіт, викривлення кісток. Характерний для ігуан ознака рахіту - деформація щелепи, - пояснює ветеринарний лікар Андрій Марунчин. - Також лікарям часто доводиться лікувати порушення травлення через неправильне годування. Проблеми виникають, коли ящірок згодовують сир, м'ясо. Пам'ятайте - білкову їжу ігуанам пропонують в дуже рідкісних випадках, та й то і під наглядом ветлікаря. Домашні рептилії у початківців любителів нерідко страждають і від нестачі вітамінів, але ця проблема вирішується просто: використовуйте спеціальні вітамінно-мінеральні добавки, які можна купити в зоомагазинах. Краще застосовувати препарати у вигляді масляних розчинів: вони краще засвоюються.

У тераріумі обов'язково повинен бути неглибока ємність з водою. Справа в тому, що ігуани випорожнюються в воду. І якщо у них немає доступу до неї, то виникає така сама ситуація, що у сором'язливого людини при відсутності туалету: бідолахи мучаться, але терплять. Зустрічаються у ігуан і кліщі, що виглядають як дрібні зернятка між лусочками. Паразити ці хоч неприємні, але не дуже небезпечні. З ними легко справляються "котячими" засобами для боротьби з паразитами. Тільки дозування вибирайте поменше.

Дуже рекомендую тим, у кого є дача, спорудити вольєр для ігуан. Щоб в ньому була трава, кульбаби (ящірки їх дуже люблять) плюс непряме сонячне опромінення. Літні "канікули" істотно подовжують життя ігуан ".

ЦІНА ПИТАННЯ

Молоде тварина завдовжки до 40 см коштує в зоомагазині і розпліднику до 600 грн. Якщо ігуана більше 0,5 м, то ціна перевалює за 700 грн. Великі дорослі екземпляри довжиною більше метра коштують вже 2-3 тис. Гривень. Якщо ви новачок, то вам краще витратитися на вже обладнаний всім необхідним тераріум. Закладайте в кошторис 2000-2500 грн на добротну конструкцію з готовою системою з якісних ламп для обігріву, освітлення і УФ-опромінення, а також необхідної "меблями" - гілками, ємністю для води, підстилкою. Ще 100 грн відкладіть на першу закупівлю харчових добавок, кормів, Разом поселення молодий ігуани в будинку обійдеться мінімум в 2500-3000 грн.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости