Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Калатозов Михайло Костянтинович - біографія режисера, особисте життя, фото, фільми

У вітчизняного кінематографа на сьогоднішній день поки всього одна «Золота пальмова гілка» Канського кінофестивалю за кращий фільм. І цю перемогу нам принесла в далекому 1958 року грандіозна картина «Летять журавлі», знята Михайлом Калатозовим.

Він народився в 1903 році в Тифлісі (нині Тбілісі). У 1923 році прийшов на Тбіліської кіностудію, де перепробував різні кінематографічні професії: був і монтажером, і асистентом оператора, і оператором, і режисером. А в 1936 році був призначений директором кіностудії. У 1930 році зняв свій перший самостійний фільм «Сіль Сванетії» - документальну історію про життя громади, що проживає в горах на північному заході Грузії.

Потім Михайло Калатозов став знімати ігрове кіно. У 1941 році вийшла його картина «Валерій Чкалов», біографія знаменитого льотчика. Потім були «Непереможні», «Змова приречених», «Перший ешелон». У 1954 році Михайло Калатозов зняв чудову комедію "Вірні друзі" за твором Олександра Галича. Цей фільм був відзначений премією Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах. Добра, світла, дуже людяна картина полюбилася глядачам, популярними стали і пісні Тихона Хреннікова на вірші Михайла Матусовського, що пролунали в ній ( «плив-хиталася човник по Яузі-ріці», «Що так серце, що так серце растревожено»). На фірмі «Мелодія» була навіть випущена платівка з музикою і піснями з кінофільму. Такої честі в той час удостоювалися лише дуже знамениті картини, тоді ще не було прийнято випускати саундтреки до кожного фільму.

Але, звичайно, самої знакової і важливою в фільмографії Михайла Калатозова є легендарна картина "Летять лелеки" . Режисер в журналі «Театр» прочитав п'єсу Віктора Розова «Вічно живі» і відразу став мріяти про екранізацію. Калатозов звернувся до драматургові з проханням написати сценарій, і той з радістю погодився. На головну роль була запрошена молода актриса Тетяна Самойлова, тоді ще студентка театрального училища. Чи думала вона в той момент, що роль Вероніки стане такою значною в її долі!

Чи думала вона в той момент, що роль Вероніки стане такою значною в її долі

Постер до фільму Михайла Калатозова

Постер до фільму Михайла Калатозова

Постер до фільму Михайла Калатозова

Постер до фільму Михайла Калатозова

Постер до фільму Михайла Калатозова

Фільм зняли швидко, всього за шість місяців. Якось раз, під час зйомок на «Мосфільмі», там виявився Клод Лелуш (тоді він ще був починаючим кінематографістом і збирався стати навіть не режисером, а оператором). Лелуш вдалося поспостерігати за зйомками. Ось що він писав у своїй книзі «Улюбленець долі»: «Оскільки ми французи, сам Калатозов зайшов дружньому поговорити з нами. Увечері він запросив мене пройти з ним в монтажну. Мені навіть дозволили переглянути двадцять вже змонтованих хвилин фільму. Образи, що проходять перед моїми очима, здаються ірреальними. Я вийшов з кіностудії схвильований, випробувавши одне з найбільш приголомшливих вражень. Цей день, напевно, залишиться найзначнішим у всьому моєму житті. Тоді я вирішив, що буду не оператором кінохроніки, а кінорежисером ».

Ось так, виходить, що до всього іншого наш Михайло Калатозов вплинув на те, щоб в світі з'явився ще один чудовий режисер, який подарував нам чимало чудових картин, серед яких - легендарний фільм "Чоловік і жінка" ! Ну а Клод Лелуш, в свою чергу, зробив чимало для того, щоб «Летять журавлі» потрапили до конкурсу Каннського кінофестивалю. Повернувшись до Франції, він подзвонив генеральному директору фестивалю Роберу Фавро ле Бре і переконав його подивитися радянську картину і відібрати її для участі в конкурсній програмі кінофестивалю.

Каннський показ «Журавлів» був тріумфальним. Глядачі стоячи аплодували картині і її творцям. Відгуки в світовій пресі були захопленими. Актриса Тетяна Самойлова і оператор Сергій Урусевський, які представляли фільм на фестивалі, були оточені постійною увагою глядачів і журналістів.

Картині «Летять журавлі» вже майже 60 років, але вона як і раніше чіпає серця глядачів, це справжній шедевр вітчизняного кінематографа, кіно, зняте серцем і душею.

Після «Летять журавлі» Михайло Калатозов зняв ще три картини. Його остання робота - спільний радянсько-британсько-італійський фільм «Червоний намет». Він вийшов в 1969 році.

Михайла Костянтиновича Калатозова Герасимчука в 1973 році. Похований режисер на Новодівичому кладовищі.

Похований режисер на Новодівичому кладовищі

Кадр з фільму Михайла Калатозова «Вірні друзі»

Кадр з фільму Михайла Калатозова «Вірні друзі»

Кадр з фільму Михайла Калатозова «Перший ешелон»

Кадр з фільму Михайла Калатозова «Перший ешелон»

Кадр з фільму Михайла Калатозова «Змова приречених»

Підбірка російськомовних картин, які по праву можна назвати світовими шедеврами.

Переможець глядацького голосування в соціальних мережах - фільм Михайла Калатозова «Летять журавлі».

Новости