Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як здати електронний квиток на літак куплений через інтернет?

  1. види авіаквитків
  2. час повернення
  3. До кого звертатися?
  4. Детальна процедура
  5. В які терміни можна очікувати виплату?
  6. Поради мандрівникам

Опишемо, як здати електронний квиток на літак, куплений через інтернет. Адже сьогодні покупки за допомогою всесвітньої мережі стали вельми поширеною практикою. Це економить нам час, сили, а часом і гроші. На різних сайтах і порталах можна знайти дуже вигідні пропозиції при пошуку відповідного туру або авіарейсу.
Опишемо, як здати електронний квиток на літак, куплений через інтернет

expo-don.ru

Але іноді наші плани змінюються. Щодня сотні людей здають куплені квитки назад, так як життя вносить свої корективи і доводиться відмовлятися від бажаної поїздки або переносити її на інший час. Що ж робити з електронним документом?

види авіаквитків

На те, чи можна здати квиток на літак в касу і повернути свої гроші назад, впливає безліч чинників. Один з головних - різновид і умови, на яких він куплений. Так, авіакомпанії надають два основні варіанти:

  • Зворотні - ті, що передбачають можливість обміняти або повернути в касу. Часто при цьому доводиться оплачувати штраф, але сам факт залишається незмінним - при зміні планів можна відшкодувати грошові втрати в повному або частковому об'ємі.
  • Безповоротні - не підлягають компенсації вартості в будь-якому розмірі, що спочатку обмовляється в умовах їх придбання. На подібних квитках обов'язково стоїть позначка "Non Ref" або будь-яка інша, що позначає, що документ не можна назад поміняти на гроші.

Хоча навіть у другому випадку існують окремі винятки. Наприклад, якщо сталася якась біда, пасажир захворів або помер хтось із родичів, то при наданні підтверджуючих документів авіакомпанія зобов'язується повернути частину суми за куплений квиток. Аналогічна ситуація виникає при скасуванні рейсу з вини авіалінії.

Аналогічна ситуація виникає при скасуванні рейсу з вини авіалінії

getbg.net

Важливо читати всі правила і умови, що впливають на можливість повернення або внесення будь-яких змін, перш ніж зробити оплату. Часто проїзні документи, які не можна повернути, продаються лоукостерами або ж в рамках акцій, зі знижками і бонусами.

Слід враховувати і тип придбаного квитка - економ-клас, бізнес-клас, звичайний, дитячий та ін. І хоч у кожної компанії існують свої правила щодо повернення будь-яких проїзних документів, все ж спостерігається така закономірність. Чим він дорожчий, тим менше виникає проблем і нижче штрафи за його обміну або поверненню. Наприклад, здати квиток на літак Аерофлот економ-класу буде важко.

При здійсненні повернення різні авіакомпанії встановлюють штрафи. Тому остаточна сума виробленої виплати буде завжди менше, ніж повна вартість сплаченого квитка. Потрібно прораховувати, скільки втрачаєш грошей в кожному з варіантів, щоб прийняти правильне рішення.

час повернення

Від того, за скільки днів до рейсу ви здаєте квиток, також багато що залежатиме. У перевізників існують свої правила на цей рахунок, і все ж є загальні закономірності:

  1. Якщо до вильоту залишається один або навіть більше днів, тоді компанія зобов'язана відшкодувати повну вартість придбаного квитка. У деяких випадках із загальної суми вираховується штраф, обумовлений в умовах.
  2. При поверненні документа в останню добу, коли до рейсу залишається менше 24 годин, передбачена оплата лише 75% від повної вартості. А в залежності від різновиду документа можуть бути передбачені й різні комісії.
  3. При спробі здати квиток за кілька годин отримати гроші набагато складніше, а штрафні санкції набагато підвищуються. Іноді має сенс обміняти проїзний документ на інший час вильоту. Це ж і стосується ситуації, якщо запізнився на рейс через об'єктивні причини.

img-fotki.yandex.ru

До кого звертатися?

Якщо ви набували квиток в касі, то таким же чином його і здаєте. Але що робити в разі онлайн-покупки? Тоді варто звернутися саме в ту службу, за допомогою якої і відбувалася оплата. Це може бути:

  • Консультант - у серйозних компаній завжди існує лінія онлайн-підтримки. В такому випадку знаходите відповідну кнопку і в режимі чату з'ясовуєте всі ваші запитання. Спеціаліст порекомендує, в який розділ сайту зайти, як оформити заявку, яким способом з існуючих скористатися, щоб потерпіти менші збитки.
  • Телефонний дзвінок на лінію підтримки - також повинен бути вказаний на порталі, де ви набували електронний квиток. Оператори часто працюють в цілодобовому режимі і здатні проконсультувати на тему того, чи можна здати певний тип квитка, з якими штрафами доведеться зіткнутися і яким чином повернути гроші.
  • Перевізник - іноді на сайті посередника незрозуміло, чому не можна здати квиток на літак або ж виникають інші технічні складності. Тоді має сенс звернутися безпосередньо в авіакомпанію, яка повинна була здійснити переліт. Номери їх служб також легко знайти в інтернеті. В даному випадку співробітник фірми надасть вам повну інформацію про всі можливі дії.
  • Турагентство - якщо квиток на літак купувався через портал турфірми, тим більше разом з будь-якої путівкою, бронею готелів, тоді потрібно подати заявку саме через їх сайт. В даному випадку доведеться почекати повернення грошей трохи довше, так як він спочатку буде здійснюватися на рахунок фірми і лише потім на ваш. Але тут також варто уважно вивчити правила і умови ще до оформлення подорожі, так як іноді повернути гроші не вийде або ж штрафи виявляться набагато вище.

anywayanyday.su

Детальна процедура

При спробі здати квиток через звичайну касу досить пред'явити його і власні документи, що підтверджують вашу особу. А що потрібно зробити, щоб повернути витрачену суму через сайт компанії? Така процедура не складніше самої покупки і займає небагато часу.

  1. Зайдіть на офіційний портал фірми, у якій ви набували квиток на літак. Знайдіть розділ або спеціальну форму, де слід заповнити заявку на повернення документа і грошей.
  2. Тут же часто просять додати фотографію пасажира, сканкопію паспорта і обов'язково вказати свої контакти.
  3. Важливо ввести в кожному віконці всі необхідні дані - номер рейсу, квитка, дату і час вильоту. Перевірте символи кілька разів, так як будь-які помилки призведуть до анулювання заявки і доведеться писати повторну.
  4. При вимушеному поверненні квитка з вини авіакомпанії або в разі виникнення форс-мажорних обставин потрібно також вислати документи, що підтверджують смерть родича, хвороба пасажира або скасування рейсу з об'єктивних причин.
  5. Не забудьте вказати спосіб повернення грошей і всі необхідні реквізити.

travelproof.nl

Якщо з якоїсь причини перевізник так і не повертає гроші за поворотний квиток, потрібно з таким же пакетом документів звернутися до суду, подавши відповідний позов.

В які терміни можна очікувати виплату?

Залежно від обставин, обраного способу перекладу і правил компанії цей період виявляється різним. Сьогодні доступний будь-який з відповідних варіантів:

  • готівку - за ними потрібно прийти в касу;
  • електронні гроші - тоді обов'язково напишіть назву системи і номер гаманця;
  • на розрахунковий рахунок або карту банку - слід вказати всі реквізити.

mirsg.ru

Така процедура може зайняти від тижня до трьох місяців. Кожна авіакомпанія по-своєму вирішує подібні питання. Іноді є можливість оплатити трохи більшу комісію, але отримати гроші назад в терміновому порядку. Тоді їх повернення здійснюється протягом декількох годин або днів.

Якщо ви вирішили повернути квиток, але при цьому все одно бажаєте здійснити подорож, тоді має сенс провести обмін на інший час вильоту, що виявиться набагато дешевше і швидше.

Відео: повернення електронних авіаквитків.

Поради мандрівникам

При здійсненні покупки авіаквитків онлайн, особливо вперше, не поспішайте. Краще дотримуйтеся таких рекомендацій:

  1. Уважно прочитайте всі правила авіакомпанії та запам'ятайте умови, на яких купуєте проїзний документ.
  2. Враховуйте клас, вартість, напрямок та інші особливості квитка. Наприклад, бізнес-клас передбачає не тільки більш зручні місця і харчування в літаку, а й просту процедуру повернення або обміну, доступність внесення змін, відсутність штрафів та ін.
  3. Якщо будь-які нюанси вам незрозумілі, краще уточнити у онлайн-консультанта або по телефону все, що здається сумнівним.

Коли помітно, що оператор ухиляється від питань, не дає чітких відповідей або у ресурсу є безліч негативних відгуків, краще знайти інший, більш надійний.

Що ж робити з електронним документом?
Але що робити в разі онлайн-покупки?
А що потрібно зробити, щоб повернути витрачену суму через сайт компанії?
В які терміни можна очікувати виплату?

Новости