Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як повернути податок з покупок в Малайзії?

  1. Що таке GST, Tax Free і Global Blue?
  2. На які товари можна зробити повернення податку в Малайзії?
  3. Як зробити повернення податку з покупок в Малайзії
  4. У яких аеропортах Малайзії можна зробити tax refund?
  5. Покрокова інструкція, як отримати tax refund

Ми любимо ділитися всякими Лайфхак, і ось черговий: як повернути податок з покупок в Малайзії. Система Tax Free діє в багатьох країнах, і любителям шопінгу корисно про неї знати. Я хоч і не шоппоголік, але час від часу купую різні речі, і отримати назад частину грошей за свої покупки я не проти. У цій статті докладну розповідь про процес отримання tax refund (повернення податку) в Малайзії, в аеропорту Куала Лумпура. В кінці статті - відео, як я оформила tax refund в аеропорту.

Важливо! На жаль, з 2018 року Малайзія скасувала повернення податку для іноземців.

На жаль, з 2018 року Малайзія скасувала повернення податку для іноземців

Зі статті ви дізнаєтесь:

Що таке GST, Tax Free і Global Blue?

У Малайзії діє загальний податок на товари і послуги - GST. По суті, це ПДВ. Складає він 6% від вартості. Всі туристи, які не громадяни Малайзії, можуть повернути собі 6% податку при виїзді з Малайзії за програмою Global Blue. За фактом виходить менше 6% через адміністративних зборів, але про це нижче.

Global Blue - це міжнародна система безмитного шопінгу. Для хронічних шоппоголіков в Global Blue є навіть членські карти, з усякими бонусами і автоматичним заповненням податкової форми.

Tax Free і є безмитне шопінг. Відмінність від Duty free в тому, що Шоппом можна не тільки строго в чистій зоні при виїзді з країни, і в тому, що потрібно самостійно отримувати податок назад. У магазинах Duty free вже все зроблено за вас, але асортимент там значно вужче: духи, алкоголь і солодощі.

Схожа система Tax Free працює і в Таїланді, я вже розповідала про VAT Refund на сторінках блогу . Правда, в Таїланді ставка податку трохи більше - 7.6%, і система VAT Refund поширена по Таїланду ширше, ніж Global Blue в Малайзії. Тобто в великих містах Таїланду можна легко знайти магазини з VAT Refund, а ось в Малайзії магазинів з Global Blue менше. Але в Малайзії ціни спочатку приємніше, ніж в Таїланді.

На які товари можна зробити повернення податку в Малайзії?

Поверненню GST підлягає широкий список товарів, але по факту, щоб оформити повернення GST, потрібно отримати в магазині TRS refund form. Видають її тільки магазини, у яких є значок Global Blue або Tax Refund на вітрині, тобто ті магазини, які зареєстровані в системі. Товари в таких магазинах підлягають поверненню податку.

Товари в таких магазинах підлягають поверненню податку

Найчастіше значок Global Blue зустрічається:

  • в магазинах одягу та взуття великих брендів (H & M, Adidas, Bershka і т.д.)
  • в магазинах електроніки - у офіційних дилерів (наприклад, у всіх магазинах Sony), в мережевих магазинах і навіть у невеликих крамницях в шопінг моллах
  • в брендових магазинах, наприклад, Gucci

Товари, які не входять до категорії безмитного шопінгу:

  • тютюн і тютюнові вироби
  • будь-який алкоголь
  • прикраси, вироби з дорогоцінних каменів і благородних металів
  • товари, вироблені в Малайзії
  • товари, законодавчо заборонені для вивозу з країни

Як зробити повернення податку з покупок в Малайзії

Є кілька умов для отримання GST назад. По-перше, потрібно зібрати всі папірці і показати їх в аеропорту. Де, як і що робити, я розповім трохи нижче. Успіх всього заходу залежить від трьох важливих умов:

  1. Товари повинні бути придбані протягом місяця до дня вильоту з країни. Це стосується тих, хто приїжджає до Малайзії по тур. візами, а не по 30-ти денного штампу. У магазині у мене просили показати в паспорті дату в'їзду до Малайзії. Без цього не хотіли оформляти папірці
  2. Чек за покупку повинен бути не менше 300 рінггіт за раз. Без різниці купили ви одну річ або кілька, важливо, щоб чек був більше 300 рінггіт
  3. Вилетіти з Малайзії - TRS робиться тільки в аеропортах. Якщо збираєтеся виїжджати з Малайзії наземним транспортом, то навіть не починайте епопею з Tax Free

У яких аеропортах Малайзії можна зробити tax refund?

Повернення податку можна отримати в усіх міжнародних аеропортах Малайзії: Куала Лумпур (KLIA і KLIA 2), Пенанг, Кота Кінабалу, Куантан, Кучінг, Сенаї, Субанг.

Покрокова інструкція, як отримати tax refund

Щоб пояснити весь процес TRS (Tax refund system) більш детально, я розділю його на два етапи - магазинний і аеропортове.

Магазинний етап складається з наступних важливих кроків:

  1. Взяти з собою в магазин паспорт - немає паспорта, немає декларації
  2. Знайти магазин, що входить в систему Global Blue і скупитися на суму не менше 300 рінггіт. Магазини, які працюють з Global Blue, вішають синій значок Global Blue і Tax Free на касі
  3. На касі попросити зробити tax refund. На Кіпрі нам видали для заповнення спеціальну форму, в Малайзії продавець сам все заповнив, роздрукував і навіть пояснив, куди йти в аеропорту. Важливо перевірити, щоб і оригінал, і копія форми TRS Refund Form були у вас на руках. приклад заповнення форми російською >>
  4. Отримати чек і рахунок-фактуру з переліком куплених товарів. Зазвичай до заповненої формі степлером прибивають чек, але можуть роздрукувати рахунок-фактуру і поставити на ній фірмову печатку магазину. Приклад рахунки-фактури з магазину:

Аеропортний етап починається з упаковки валіз 🙂 Тут є одна тонкість.

Якщо ви вирішили здавати речі, за які хочете отримати податок назад, то в аеропорту перед тим, як зареєструватися на рейс і здати багаж, потрібно знайти будку Custom Validation і пройти огляд товарів. Вам повинні видати Custom Validation Stamp - без нього не повернуть гроші.

Якщо ви берете покупки в ручну поклажу, то сміливо реєструйтеся на рейс, здавайте багаж і проходите паспортний контроль. Після цього потрібно знайти будку Custom Validation і так само отримати Custom Validation Stamp.

Після цього потрібно знайти будку Custom Validation і так само отримати Custom Validation Stamp

В аеропорту Куала Лумпура KLIA Custom Validation знаходиться в окремій будівлі. До нього потрібно їхати на аеропоїзд і йти до виходу C21. Поїздка на поїзді + прогулянка займають хвилин 5-7.

Останній етап - це знайти синю будку Global Blue з написом IRIS і отримати гроші.

Гроші можна отримати готівкою (не більше 300 рінггіт), чеком, перекладом на картку або банківський рахунок.
Ось і всі премудрості. Я записала невелике відео про те, як отримати tax refund в аеропорту Куала Лумпура (термінал KLIA):

Привіт!
Мене звуть Тетяна, і я рада бачити вас на блозі «Життя непередбачуване!».
Я люблю подорожувати, а в блозі ділюся своїми враженнями, порадами та іншими корисними нотатками.

Сподобалася стаття? Поділіться їй!

Буду дуже вдячна, якщо ви оціните цю статтю:

Сайти, які допомагають мені:

  • Знайти дешеві авіаквитки - Aviasales і SkyScanner .
  • Заощадити гроші на готелі - RoomGuru .
  • Зняти квартиру у господаря - Airbnb .
  • Взяти авто в оренду в будь-якому аеропорту або місті - Rentalcars .
  • Знайти квитки на автобуси, пороми і потяги по Азії - 12go.asia .
  • Забронювати таксі з / в аеропорту - Kiwitaxi .
  • Купити вхідні квитки та екскурсії зі знижками - Klook .
  • Знайти екскурсії від місцевих жителів - Tripster .
  • Вибрати Турстраховки - Instore.travel і Cherehapa .
  • Знайти тур за найкращою ціною - Travelata і Level.Travel .

Ще цікаві статті про подорожі:

Що таке GST, Tax Free і Global Blue?
На які товари можна зробити повернення податку в Малайзії?
На які товари можна зробити повернення податку в Малайзії?
Сподобалася стаття?

Новости