Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як повернути авіаквиток куплений в інтернеті

Дорогі друзі сьогодні ми опублікуємо для вас історію про пригоди нашого позаштатного кореспондента в Росії. Напевно деяка інформація виявиться корисною.
Відступ. Що ми маємо: один білорус і один громадянин Євросоюзу, який проживає в Білорусі, зібралися в Азію через Москву. У другого з документів: один діючий паспорт і один анульований паспорт з діючою російської візою. Заміна паспорта була через те, що закінчилися чисті сторінки для віз. У чинному паспорті білоруська віза і дозвіл на тимчасове проживання в Білорусі. Багато, а точніше більшість європейських країн дозволяє перетин кордону з двома паспортами, в тому числі і Білорусь.
Дорогі друзі сьогодні ми опублікуємо для вас історію про пригоди нашого позаштатного кореспондента в Росії Вступ. Вирішили ми поїхати пожити в Азію на місяць-другий. Як, можливо, ви знаєте? з Москви літає величезна кількість прямих рейсів до країн Азії. Ціни на авіаквитки Аерофлоту досить привабливі. Напрямок вибиралося по наявності найдешевших авіаквитків і простоті оформлення візи. Країна обрана - не самий туристичний В'єтнам, квитки дешеві, візу оформити простіше простого, ціни на житло низькі, літо цілий рік - головне правильно вибрати місце проживання, для нас це був Дананг. Купили ж / д квитки на поїзд до Москви (в той час ціна ж / д квитків була така ж, як на автобус), авіаквитки в Хошімін , З Хошиміну в Дананг, забронювали за 10 $ готель біля моря на першу ніч, щоб переночувати і відправитися на пошуки знімною квартири або будинку.
Межі ж між Білоруссю і Росією немає, але в поїзді чомусь нас все одно перевірили прикордонники, запитали європейця, де російська віза. Він ні краплі не вагаючись показав другий паспорт з візою, і інтерес до нас швидко згас. Далі все нормально - приїхали на Білоруський вокзал, відразу перейшли на Аероекспрес, який довіз нас до Шереметьєво. Так як такий маршрут і планувався, з речей на нас були майки та байки - виходити на вулицю не потрібно було, а менш ніж через добу ми повинні були опинитися на березі моря і забути про теплі речі взагалі. Пройшли реєстрацію на рейс, здали багаж, пішли на паспортний контроль.

Кульмінація. Белорусік контроль спокійно пройшов, а ось нашого іноземного друга розгорнули і сказали, що він ну ніяк не полетить і відповідно до законів Російської Федерації російська віза в анульованому паспорті не діє. Умом Россию не понять - як хочете в Європі можна з двома паспортами, навіть в нашій Білорусі можна, а в Росії не можна. Так як наш іноземний друг не говорить по-російськи, було вирішено не летіти обом. І ось тут почалася метушня з різними хитромудрими питаннями.
1. Наші авіаквитки були куплені на різних сайтах туристичних агентств. Летіти ми повинні були Аерофлотом, тому всі питання з квитками потрібно було вирішувати в їх представництві в аеропорту. Що вони могли зробити: обміняти квиток зі штрафом і доплатою, скасувати бронь квитка і написати що підтверджує папір для агентства на повернення грошей (це з'ясувалося з п'ятого підходу до вікна Аерофлоту, далі більш докладніше). Що вони не могли зробити: повернути гроші за квиток, додати в маршрут інше місто.
2. Віза. Кажуть, що діючу візу з анульованого паспорта можна перенести в діючий паспорт. Десь, звичайно, можна, але тільки не в Росії. У Шереметьєво є консул і міграційна служба в терміналі F. Знову-таки за кілька підходів до них з'ясувалося, нарешті, чим вони займаються. Консул вирішує всі питання іноземців, які прилітають до Росії і знаходяться в транзитній зоні, тому що нас туди не пустили, для нас він нічогісінько зробити не може. Міграційна служба займається тільки депортацією, так як справа це видно клопітно вони взагалі намагаються її уникати і просто відпускати всіх по-доброму.
3. Закони та межі РФ. Незнання законів, як відомо, не звільняє від відповідальності. Виходить, що наш іноземець перебував на території Росії
нелегально! Ось тут настала пора боятися кожного зустрічного міліціонера.
Вжиті дії:
1. В першу чергу здача рюкзаків в зберігання багажу, першу добу 350 рублів, далі 300 рублів. Ціни не слабкі, потім в процесі пробіжок по аеропорту ще десь бачили покажчики на електронні камери схову, можливо ціни там відрізняються.
2. Перенесення квитків на інший день обійшовся нам в 5 тисяч росії з носа, тобто трохи більше 100 євро. Чи не на всі дати били квитки, на найближчі дати перенесення коштував в два рази дорожче.
3. Спілкування і з консулом і з міграційною службою. Консул сказав нам се ля ві, в міграційній службі видали адресу Управління Федеральної міграційної служби (УФМС), яка повинна була вирішити всі наші запитання. Кожен день розклад роботи у них різний, у вихідні не працюють. Адреса: Москва, вул. Покровка, 42 (недалеко від станції метро «Червоні ворота»). Тел. +74999401999, довідкова про послуги, що надаються УФМС +74955870787.
4. Читання форумів, в яких, на жаль, слова працівників аеропорту підтвердилися - іноземець нікуди не полетить.
5. Ночівля в аеропорту. Спати в Шереметьєво не дуже зручно. Але в залі відправлення на першому поверсі дуже тихо і спокійно, є шкіряні крісла і розетки. Як народ спить на цих кріслах можна тільки робити фото - у кожного крісла є підлокітник, тобто витягнутися не вийде. Зате лягти на край крісла перед підлокітником можна, можна поставити рюкзак під спину і полулечь, можна покласти надувну подушку або просто підголівник-подушку і витягнути ноги на підлогу - фантазія вам на допомогу.

Розв'язка. На наступний день дрібними перебіжками, економлячи на Аероекспрес, поїхали ми в місто. Від Шереметьєво до найближчого метро Москви йдуть автобуси (у водія можна купити карту мінімум на 4 поїздки, ціна 100 рублів) і маршрутки (70 рублів) до метро «Річковий вокзал». Від цієї станції метро одна пересадка до Червоних воріт. Там ми розщедрилися на таксі 300 рублів до УФМС.
В УФМС увійшли в становище, поспівчували, сказали заповнити анкету, зробити копії паспортів, візи, заплатити 1000 рублів. Але після того як дівчина сходила до начальника з'ясувалося, що тому в Росії він нелегально питання можна вирішити тільки через суд. Тобто йти і каятися, що нічого не знали, прогавили і просимо написати папірець, але без депортації. До цього природно належало б заплатити ще штраф. І якби все-таки вони дозволили питання без депортації потрібно було б повернутися в цей же відділення УФМС і вони б до дати квитка оформили виїзну візу.
На цьому, скажу чесно, наш оптимізм остаточно вичерпався і ми вирішили дерти кігті додому, все так же обходячи стороною поліцію. Купили квитки на поїзд до Мінська (коштують вони доларів на 10 дорожче, ніж, якщо купувати з Мінська) і з радістю повернулися додому.
Ось така вийшла поїздочка. В результаті білорус знову полетить через Москву, іноземець з Мінська з Emirates. Найцікавіше те, що квитки за ціною відрізняються зовсім небагато. Білорус тихо заздрить, що йому знову доведеться пертися в Москву і починає сам боятися за достовірність свого паспорта і легальність перетину кордону з Росією.

Висновки. Висновків накопичилося кілька, не рахуючи помилкового рішення спробувати перенести візу в інший паспорт і все-таки полетіти з Росії.
1. Перед вильотом завжди перевіряйте необхідність транзитної або просто візи для країни, через яку ви летите.
2. Купуйте поворотні квитки - адже ніколи не знаєте, що може статися. Авіакомпанії лоу кости ніколи не повертають гроші за квиток, можна тільки змінити дату польоту, але зі штрафом. Більшість регулярних рейсів поки що практикує повернення грошей за квиток, але теж стягуючи штраф за повернення і за термін повернення (менше доби до вильоту, більше і т.д.).
3. Як повернути авіаквитки. Для цього вам потрібно звернутися в представництво авіакомпанії в аеропорту або вашому місті. Вони напишуть для вас спеціальний папір «Повідомлення про скасування авіаквитка», де буде зазначено ваші дані, час вильоту, рейс. Цей папір потрібно буде вислати квиткового агентству, через яке ви оформили авіаквиток. А воно повинно буде повернути вам гроші. Сума буде залежати від того, коли ви вирішили повернути гроші за квиток - якщо менше ніж за добу до вильоту, то з суми вартості авіаквитка буде вирахувано певний відсоток (в аерофлоті 25%) + фіксований штраф за повернення (знову у Аерофлоту 35 євро). Квиткове агентство, де був куплений квиток при поверненні утримало всього 10 євро.
4. Ми, як і багато жителів Білорусі, вважаємо, що летіти з Мінська дорого. Часто користуємося лоу костами і літаємо з Росії. Але якщо розібратися, часто буває так, що авіаквитки з Мінська коштують дешево!
Проста математика. Авіаквиток в Хошимін коштував 320 євро, квиток на поїзд 45 євро, квиток на аероекспресс 8 євро, перекусити і купити води близько 15 євро. Разом: 388 євро. Авіаквиток з Мінська в Хошимін коштував 410 євро + квиток на автобус до аеропорту 10 євро, разом: 420. Різниця 32 євро. Тепер на мій погляд, нічні переїзди, спілкування з росіянами, які їли стримуються, щоб не послати сусіда куди подалі, та інші принади, супутні поїздці в 800 км, замість 40 км до мінського аеропорту не варті цих 30 євро.

Будьте пильні і вдалих вам подорожей!

Як, можливо, ви знаєте?

Новости