Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Нова конституція Угорщини

Парламент головуючої в Євросоюзі Угорщини прийняв нову конституцію, в якій містяться прямі натяки на перегляд підсумків не тільки Другий, але і Першої світової війни. Те, на що нинішній прем'єр Віктор Орбан багато років натякав і що неодноразово призводило до скандалів з сусідами, тепер офіційно стало державною політикою. Парламент головуючої в Євросоюзі Угорщини прийняв нову конституцію, в якій містяться прямі натяки на перегляд підсумків не тільки Другий, але і Першої світової війни

Фото: AP

Звичка до історичних спекуляцій водилася за нинішнім угорським керівництвом давно. Правда, слід підкреслити, що грунт для цього - більш ніж благодатний. І справа тут далеко не в тому, щоб відвернути увагу власного народу від тяжкого становища Угорщини, однією з перших взяли на себе сильного удару світової кризи, - на це наклалася історична пам'ять, до сих пір викликає у мільйонів угорців почуття національної неповноцінності.

До 1918 року Угорщина була королівством (значну частину історії - в складі Австрії та Австро-Угорщини), що займав площу, мінімум удвічі перевищувала нинішню територію країни. У нього входила вся Словаччина, половина Румунії, більша частина Хорватії, сербська Воєводина, українське Закарпаття, невеликі частини Словенії та Австрії. Угорці були панівною нацією, а інші народи перебували в утиску положенні.

Але після Першої світової війни Угорщина виявилася в стані переможених. Частина її території увійшла до складу Чехословаччини, Румунії та Югославії. Там утворилося велике мадярське національна меншина. Спроба повернути втрачене за допомогою союзу з Гітлером провалилася - в 1945-му мадяри знову опинилися в числі тих, хто програв. Угорщину повернули в кордону після Першої світової, в яких вона існує сьогодні.

Читайте також: Ігри з килимом, або Скандал в Євросоюзі

А за межами Угорщини в результаті проживає понад три мільйони представників цього народу. У Румунії мадярів налічується майже півтора мільйона (7 відсотків населення), в Словаччині - півмільйона (близько 10 відсотків), в Сербії - 400 тисяч (5 відсотків, і майже 20 відсотків населення автономного краю Воєводина). Нарешті, в українському Закарпатті живуть близько 150 тисяч угорців (12 відсотків населення регіону).

Багато зарубіжних угорці не змирилися з положенням нацменшини і прагнуть знову бачити своєю столицею Будапешт. Про те ж мріють і багато угорські політики. Принципово важливо тут те, що одним з таких політиків є сам прем'єр Орбан. Він не раз виступав з ініціативами роздачі угорських паспортів жителям сусідніх країн, говорив про несправедливість підсумків світових воєн. Це багаторазово призводило до конфліктів з Румунією і Словаччиною, але "віщий Віктор" свою лінію гнув і гніт.

Це багаторазово призводило до конфліктів з Румунією і Словаччиною, але віщий Віктор свою лінію гнув і гніт

Фото: AP

Перший раз Орбан був при владі в 1998-2002 роки. У минулому році він повернувся до керівництва країною, і ініціативи щодо перегляду історії посипалися як з рогу достатку. День підписання Тріанонського договору 1920 року, за яким Угорщина втратила значну частину території, був оголошений Днем національної єдності. Головування країни в ЄС почалося з того, що в Брюссель привезли килим, де була зображена карта Угорського королівства в період його розквіту.

І ось тепер - нова конституція. Те, що президент Пал Шмітт (однопартієць Орбана по Угорському цивільному союзу - ФІДЕС) її підпише, сумнівів немає. Хіба що Євросоюз потребуетперепісать нові положення. Благо, окремі статті нового основного закону країни здатні підірвати континент.

Перш за все мова йде про те, що в новій конституції пропонується називати держава не "Угорська Республіка", а просто "Угорщина". Прямо в преамбулі основного закону міститься відсилання до Корони Святого Стефана (Іштвана) - середньовічному мадярських державі, що перевершує їх сучасну країну за площею рази в два-три. А далі йдуть формулювання, прямо говорять, що три з половиною мільйона закордонних угорців повинні вважатися громадянами Угорщини.

"Угорщина, керуючись ідеєю єдності угорської нації, несе відповідальність за долю живуть за її межами угорців". "Угорщина захищає своїх громадян". "У кожного угорського громадянина є право на захист Угорської держави під час його перебування за кордоном". "Угорського громадянина не можна вислати з території Угорщини. У будь-який час він може в'їхати з-за кордону на Батьківщину". "Кожен угорський громадянин зобов'язаний захищати Батьківщину". І так далі…

Чи вважати громадянами Угорщини тих мадярів, хто живе в суміжних країнах? З огляду на, що прем'єр Орбан активно взявся за роздачу паспортів своєї країни, - вважати. У березні з Будапешта прийшло повідомлення, що до кінця року понад 200 тисяч жителів сусідніх держав стануть угорськими громадянами. Консульства Угорщини та відповідні установи всередині країни працюють не покладаючи рук.

Керівники Трансильванського угорської національної ради в Румунії вже домовилися з Будапештом про відкриття "демократичних пунктів", які покликані прискорити видачу паспортів. Тільки в Румунії зараз лежать не розглянутими близько 45 тисяч заяв. У сербській Воєводині та українською Закарпатті запис закінчена до кінця року - такий вал.

У сербській Воєводині та українською Закарпатті запис закінчена до кінця року - такий вал

Фото: AP

Тільки в Словаччині процес йде мляво, але воно й зрозуміло: словацька влада лагодять на шляху угорського реваншизму всі можливі перешкоди, не вдаючись, на відміну від тих же румунів, до войовничих заяв. Крім того, Словаччина, як і Угорщина, входить і в ЄС, і в Шенгенську зону, так що практичних переваг угорський паспорт не дає. Проте словацькі угорці все одно активно дивляться в бік Будапешта.

Яку Батьківщину в разі війни підуть захищати отримали лівим чином угорські паспорти сербські або румунські угорці? Здогадатися нескладно. "Угорщина захищає своїх громадян" - формулювання теж розпливчаста. Якщо її громадяни живуть на території сусідньої держави, вона, схоже, теж зобов'язана їх захищати. Будь-якими засобами, якщо йти за цією логікою.

Схоже, що прагнення змінити підсумки Другої світової війни і перекроїти кордони перейшло у влади Угорщини з площини нічим не підтверджених заяв в сферу практичних дій. Все питання в тому, як далеко воно зайде. Говорити про те, що подібні дії загрожують стабільності в усій Європі, зайве.

Втім, тепер Євросоюзу навряд чи вдасться вдавати, що проблеми угорської меншини в суміжних з Угорщиною країнах немає. Йому доведеться звернути на нього увагу, інакше наслідки можуть бути самими непередбачуваними.

Про головні міжнародні події читайте в розділі "Світ"

Яку Батьківщину в разі війни підуть захищати отримали лівим чином угорські паспорти сербські або румунські угорці?

Новости