Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лікувально-розважальний термальний комплекс Граніт. День здоров'я на курорті Залакарош

Липень самому розпалі. Пора згадати про відпочинок і нові місця не завадило б відвідати. А чи не влаштувати справжній День здоров'я? За порадою приятелів вибір припав на термальну купальню Граніт, яка знаходиться в курортному містечку Залакарош (Zalakaros). І ось в один з липневих днів, вчотирьох ми вирушили з Хевиза на авто в маленький угорський містечко. Від Хевиза до Залакарош трохи більше тридцяти кілометрів.

Шлях наш пролягав по медьє Зала (Zala) через населені пункти Альшопахок (Alsópáhok) і Залаапаті (Zalaapáti). Ми не поспішали, тому заглянули на хвилинку помилуватися заповідними красотами Малого Балатону (Кіш-Балатону). А також заїхали в на територію аеропорту Хевіз-Балатон , Сумними впечаленія про який я вже поділилася з вами раніше.

Кіш-Балатон гідний окремої розповіді, це цікаве місце для мандрівників і любителів риболовлі, і я обов'язково поділюся з вами інформацією про тутешні красоти і особистими враженнями в наступних замітках.

А сьогодні вся увага на Залакарош! Час в дорозі пролетів непомітно швидко і ось ми вже на стоянці поруч з термальним комплексом Граніт. Територія стоянки дуже велика, парковка безкоштовна, автомобілів море, але місця вільні є.

Йдемо до центрального входу в комплекс. Я як завжди відстаю, щоб зробити кілька знімків. Будівля досить значних розмірів. Ось вона відома своїми унікальними чарівними водами термальна купальня Zalakarosi Fürdő. Напередодні поїздки я вивчила інформацію з численних інтернет-джерел і треба сказати, що історія появи і розвитку купальні-лікувального комплексу досить цікава.

Саме містечко Залакарош маленький навіть за угорським мірками. У 1962 році тут випадково наткнулися на термальну воду. Шукали бурінням вуглеводень, а знайшли на глибині близько двох тисяч метрів гаряче джерело з температурою води в 96 градусів. Воду взяли на проби і дослідження, в результаті яких були виявлені лікувальні властивості місцевого джерела.

Ч ерез три роки перші відвідувачі вже могли на собі спробувати вплив залакорошской термальної води в новій купальні. Ще через десять років, в 1975 році була побудована закрита купальня, яка дозволила приймати відпочиваючих і туристів цілий рік. Однак офіційний статус "лікувальної купальні" був отриманий тільки в 1978 році.

Можна сміливо сказати, це давно визнаний факт, що вода Залакарош унікальна за своїми лікувальними властивостями. Вона до цих пір займає перше місце в Угорщині за вмістом у ній таких необхідних і корисних речовин, як йод, бром і фтор. В Європі термальних джерел з таким складом води просто немає !!

За величиною запасів води і по її складу дана купальня вважається однією з найбільш значущих, важливих в Угорщині. Це справжнє угорське скарб! Угорцям дійсно невимовно пощастило з землями. В угорських надрах стільки корисних термальних джерел, що просто диву даєшся. Добре що дари природи використовуються по максимуму на благо, для зміцнення здоров'я людей.

Неодноразові міжнародні дослідження фахівців з аналізу європейських цілющих вод підтверджують високу ефективність термальних вод Залакарош. А ще є реальні випадки, коли Хевізському лікарі після проходження деякими пацієнтами курсу лікування на озері Хевіз відправляють далі на лікування в Заларакош. Мабуть, то що, не вилікував озеро Хевіз, вилікує вода Залакарош.

Лужно-хлоридна вода з високим вмістом брому допомагає людям зі слабкою і виснаженою нервовою системою, а також її багатий і рідкісний склад допомагає тим, хто страждає різними ревматичними і гінекологічними захворюваннями. Фтор, що міститься у воді, допомагає лікуванню пародонтозу і запалення ясен. Якщо лікарі знайшли у вас захворювання суглобів кінцівок, хребетних суглобів, ревматизм, атрофію м'язів, захворювання кісткової системи, подагру, хронічні жіночі запалення, то є сенс спробувати полікуватися тут. Лікарі рекомендують пройти двох-трьох тижневий курс для отримання позитивних результатів.

Не рекомендується лікування, якщо ви страждаєте від захворювань серця і судинної системи, якщо у вас знайшли злоякісні пухлини, ви вагітні і звичайно в період гострих запальних захворювань.

Біля центрального входу в комплекс оригінальна алея з сірої бруківки, викладена хвилями. По центру пішохідної доріжки величезні вазони з хвойними і яскравими квітковими композиціями.

Так і хочеться згадати дитинство і погуляти по звивистих доріжках, не виходячи за хвильової периметр :)) Але треба поспішати, хлопці вже напевно на касі квитки купують!

Всередині будівлі просторий хол з значними колонами і високими стелями. Справа по ходу руху каса (pénztár). Касир нас обслуговувала не сама добра і кмітлива :) А може сильно замучена іноземцями, що не говорять угорською мовою. Але настрій нам зіпсувати їй не вдалося.

У каси на великому екрані йде інформація про ціни на вхідні квитки. При бажанні можна зрозуміти які варіанти пропонуються.

Ми вибрали найдорожчий квиток - комплексний (Komplex jegy + szauna udvar) за 3800 форинтів, який включає в себе всі задоволення, в тому числі і відвідування саун.

Трохи дешевше комплексний квиток (Komplex belépő), що не включає відвідування зони саун. Для дорослих - 3400 форинтів, для студентів - 2800, а для дітей від 3 до 6 років - 500 форинтів.

Базисний квиток (Normál belépő) коштує 2200 форинтів для дорослих, 1500 - для студентів і 500 форинтів для дітей з 3 до 6 років.

Недорогий варіант квитків для любителів погрітися в ароматичної і фінських саунах.

А тепер інформація про роздягальнях. Є безкоштовні роздягальні на першому поверсі для чоловіків і жінок. Так як наші приятелі вже мали досвід відвідування купальні, ми знали, що це не зовсім зручний варіант і вирішили скористатися платними шафками. На двох досить взяти один шафка. Вартість оренди на день становить 200 форинтів плюс застава за браслет - 1000 форинтів, який повертається в касі після відвідування купальні.

Інформація на касі про гардеробних приміщеннях і вартості шафок. Вбиральня на угорській мові - öltöző. На першому поверсі (1. szint) роздягальні - жіночі (női) і чоловічі (férfi). На другому поверсі (2. szint) сімейні роздягальні (családi öltöző). Шафка (szekrény) - 200 Ft +1000 Ft заставу (kaució).

Завершується рекламний ролик на екрані телевізора наступними словами: Köszönjük a figyelmüket! Дякую за вашу увагу!

Детальну інформацію про купальні особливо допитливі можуть знайти тут: www.zalakoros.hu

Квитки куплені, браслетики, кожному на вхід, плюс на двох окремий браслет для закриття шафки в роздягальні, отримані і одягнені на зап'ястя, ми проходимо через спеціальний турнікет і прямуємо в сімейну роздягальню на другому поверсі. Всюди покажчики - підказки.

У роздягальні чисто, яскраво і світло, але досить душно. З вентиляцією явно не все в порядку. Хочеться швидше переодягнутися, скласти речі в шафку і бігти з цієї помаранчевої зони, бажано на повітря.

Переодягнутися можна в вільних окремих світлих кабінках, де є гачки і достатньо місця.

Комплекс величезний і орієнтуватися не так просто. Бажано звертати увагу на інформацію - підказки на стінах. Вибрати потрібний напрямок і рухатися по слідах певного кольору. Ми для початку вирішили йти в лікувальну зону, в медичний центр (gyógycentrum) і вибрали відповідно зелені відбитки ніг.

Покажчик в зону термальних басейнів.

Жовті сліди ведуть до пляжної зони (strandfürdő), червоні - в зону розваг - Аквапарк (elmenyfürdő), а помаранчеві - до критим басейнах (fedettfürdő).

Вихід на пляж. Погода в цей день була мінлива. Періодично накрапав дощик і пересувалися ми все більше швидким кроком або бігом ...

Виявивши два басейни з лікувальною водою на свіжому повітрі, вирішили повернутися сюди після сауни.

Те що водичка тут лікувальна, можна зрозуміти по табличці з інформацією.

В одному з басейнів температура води 36 градусів, а в сусідньому - 34. Глибина - 1,1 м. Час прийняття лікувальних водних процедур - 30 хвилин.

Поблизу від лікувальних басейнів виявили карту комплексу. Територія величезна, кількість басейнів та розваг - вражає!

Кілька фото зроблено в закритій зоні.

Ну дуже багато народу і знову ж мені було тут некомфортно. висока вологість і дуже душно.

Вид з другого поверху.

Дітям в розважальній зоні роздолля. Водних пригод предостатньо!

Наші чоловіки теж не змогли відмовити собі в задоволенні прокотитися по трубі в Аквапарку. Дорослі діти :)

Вуличні басейни з температурою 32 - 34 градуси. Купатися можна в будь-яку погоду!

Тут купаються не менш, незважаючи на дрібний дощ.

Зона відпочинку поруч з відкритим басейном в оточенні лавандових ароматів. Клас!

Вхід в розважальну зону на пляжі.

Поки шукали зону саун, наткнулися на зону прийому їжі.

І як вони можуть сидіти в такій задусі і спеку і їжу поглинати? Або я така чутлива?

Нарешті то ми знайшли те, що шукали! Медичний центр!

На стіні - таблиця складу лікувальної та термальної води. Вивчайте!

Ще кілька басейнів і зон відпочинку і ми у мети!

Це зона саун або світ саун. Маленька симпатична хатинка з дівчиною біля входу це фінська сауна, рівно о третій годині тут починається сеанс з льодом. Ми на нього як раз встигли. В сауну набилося чоловік десять. Спеціальне рушник на ціпку в руках у парильщика, яким він спритно управляв, нагнітаючи гаряче повітря до наших частин тіла, плюс ціла діжка льоду на розпалені тіла в кінці банних процедур, залишили у нас незабутні враження від льодового сеансу.

Судячи з інформації на столі у банщика, об 11 годині можна потрапити на медовий сеанс.

Бочка з холодною водою, щоб охолодитися після гарячих хвилин в сауні.

Можна і облити себе, треба тільки смикнути за мотузку.

Бурхливі обслужденія угорців біля входу в арома сауну (80 -85 градусів). Куди податися, може краще в турецьку?

Я люблю в турецькій посидіти, вологий пар переноситься моїм організмом легше, і всього п'ятдесят градусів.

Вихід через турнікет із зони саун. Браслетик треба правильно підносити до зчитувального пристрою, у мене він спрацьовував через раз :)

Після сауни ми трохи посиділи в закритій лікувальної купальні, а потім вийшли на повітря і годинку провели в відкритих лікувальних басейнах, спочатку в більш гарячому, з 36 градусною температурою, а потім перейшли в 34 - градусний. Хлопчики наші розважалися в цей час в аквапарку.

День наближався в вечора, а в наших планах було ще один захід, ми запланували відвідати національний парк, де можна побачити багато цікавого, погуляти і поспостерігати за справжніми буйволами.

Вийшовши за турнікети, здали наші браслетики, отримали заставу і замовили в барі свіжовичавлений яблучний і апельсиновий сік. Після водних процедур - корисно і смачно. День здоров'я триває!

Заглянули в сувенірний відділ і поспішили до виходу.

По дорозі на стоянку зафіксувала ще один вхід в купальню.

В ногах відчувається надзвичайна легкість. Але поки я фотографувала, хлопці пішли вперед, і я знову їх наздоганяю :)

День здоров'я пройшов на славу! Ми ще повернемося сюди не раз, це без сумніву. І лелеки, що живуть поблизу, явно це знають :) А ви були в залакарошской купальні Граніт? Поділіться вашими враженнями!

ШУКАТИ ЖИТЛО ПОРУЧ ІЗ термальний комплекс ГРАНІТ ЧЕРЕЗ BOOKING.COM >>

Чи збираєтеся до Угорщини або в іншу країну?

Оформити страховку онлайн можна легко і просто, треба лише пройти по посиланню на сторінку: СТРАХОВКА ДЛЯ ПОДОРОЖЕЙ.

А чи не влаштувати справжній День здоров'я?
І як вони можуть сидіти в такій задусі і спеку і їжу поглинати?
Або я така чутлива?
Куди податися, може краще в турецьку?
І лелеки, що живуть поблизу, явно це знають :) А ви були в залакарошской купальні Граніт?

Новости