Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Зоопарк у Відні

  1. Віденський зоопарк: трохи історії
  2. тварини
  3. Панди у Віденському зоопарку
  4. Годування тварин і Тирольская ферма
  5. Зручності для відвідувачів
  6. Поради та правила зоопарку у Відні

Кожен великий європейський місто може похвалитися своїм зоопарком. Відень - не виняток з правил. Більш того, коли ви побуваєте в цьому казковому місті, вам випаде шанс відвідати кращий (відповідно до щорічного рейтингу за 2010 рік) зоопарк Європи.

А ще він вважається найстарішим у світі, оскільки до його відкриття в 1752 році тут з 1570 року функціонував притулок для тварин. Сьогодні зоопарк Шенбрунн - це улюблене місце відпочинку для туристів, які з'їжджаються до Відня з усього світу.

Щороку його відвідує понад два мільйони осіб. Відвідування цього дивного місця буде цікаво не тільки дітям, а й дорослим.

Віденський зоопарк: трохи історії

Зоопарк Відня (Tiergarten Schönbrunn) заснував імператор Франц I, чоловік імператриці Марії Терезії. У 1779 році парк відкрили для всіх відвідувачів, причому, вхід в нього був безкоштовний.

Імператор продовжував фінансувати розвиток зоопарку, усоевершенствуя умови і формат зоосаду. Для постійного поповнення колекції звірів Франц I організовував королівські експедиції в найвіддаленіші куточки планети.

І вже до кінця XVIII століття на території звіринця проживало близько 3500 видів тварин, про існування деяких жителі Відня навіть не здогадувалися. На той час це була неймовірна цифра.

З цікавих фактів варто відзначити, що коли в зоопарку в 1828 році з'явився жираф, він викликав справжній фурор, а аристократки ввели моду на одяг з характерним кольором і малюнком - настільки їх вразило це екзотичну тварину.

З цікавих фактів варто відзначити, що коли в зоопарку в 1828 році з'явився жираф, він викликав справжній фурор, а аристократки ввели моду на одяг з характерним кольором і малюнком - настільки їх вразило це екзотичну тварину

У XIX столітті в зоопарку Відня відбулися істотні зміни, він прийняв сучасний вигляд, були знесені кам'яні перегородки, а між вольєрами встановили решітки.

Під час Другої Світової війни частина зоопарку була зруйнована бомбардуваннями, але жителі міста пожертвували частину своїх грошей, щоб врятувати цю унікальну пам'ятку. За багато років свого існування парк тварин Відня пережив безліч негараздів і воєн, але його вольєри продовжували поповнюватися новими мешканцями і радували гостей можливістю їх відвідати.

тварини

Знаходиться зоопарк на території палацу Шенбрунн і займає площу близько 17 гектарів. Всього тут на сьогоднішній день мешкає понад 8500 тварин (близько 700 видів).

Тут можна побачити кумедних «плюшевих» панд і коал, які є рідкістю для європейських зоопарків, помилуватися зграєю рожевих фламінго або величними павичами, відвідати ведмедів, жирафів, кумедних мавп і бегемотів.

Обов'язково відвідайте акваріум, тераріум, поларіум, а також тропічний павільйон, де ви на кілька хвилин опинитеся в справжніх джунглях з гучним водоспадом і озером, заростями дивовижних рослин, екзотичними птахами і дивовижною колекцією тропічних метеликів, що мешкають в скляному будиночку.

Тропічний вольєр вбудований в природну скелю, з першого на другий ярус можна дістатися за допомогою ліфта.

Всі вольєри в зоопарку багаторівневі. На тварин можна подивитися на вулиці, а якщо вони сховалися, то вийде розглянути їх, потрапивши в критий павільйон.

Найбільшою міста на сьогоднішній день вважається павільйон "Земля Франца Йосипа", в якому облаштовано дворівневий будинок для білих ведмедів.

На першому ярусі відвідувачі зоопарку можуть поспостерігати за життям ведмедів під водою, а на верхньому - за їх поведінкою та іграми на суші. Поруч з білими ведмедиками, на ділянці з водоймою і штучно нагромадженими камінням, мирно живуть пінгвіни і морські котики.

Справжні царські умови створені для левів: в їх розпорядженні цілий просторий будинок, в якому вони вільно пересуваються і відпочивають.

Справжні царські умови створені для левів: в їх розпорядженні цілий просторий будинок, в якому вони вільно пересуваються і відпочивають

Ще один вольєр, який рекомендуємо обов'язково відвідати з дітьми - будинок бегемотів. Для них тут споруджено просторий вольєр з великим басейном, що дозволяє відвідувачам розглянути дно через скло. Гості зоопарку мають відмінну можливість поспостерігати за тим, як гіпопотами пірнають і виринають, вилазять з басейну і проводять час на суші.

Окрема зона виділена під північних оленів, які ніби-то прийшли сюди з казки про Снігову королеву. Малюків напевно вразить розмір з рогів. А ось у вольєрі «ОРАНГ.ерея» можна побачити справжню ігрову зону для орангутангів. Різнокольорові кубики, іграшки і стільчик дозволяють внести разнооразіе в дозвілля цих тварин.

Звичайно ж, улюблене місце дітвори - контактний зоопарк, розташований біля великої ігрового майданчика. Тут діти можуть погладити карликових кізок і інших нешкідливих тварин. Також є спеціальні екскурсії з відвідуванням деяких видів тварин, до яких можна наблизитися. Проте, в цілях безпеки відвідувачів, не з усіма тваринами можливий прямий контакт.

Кращий час для відвідування Шенбруннського зоопарку - кінець травня, коли з'явилися на світ взимку і навесні дитинчата тварин вже трохи підростуть і будуть прогулюватися по вольєру разом з батьками.

Панди у Віденському зоопарку

Окремо варто згадати про панд - екзотики будь-якого парку тварин. Панди, вольєри яких розташовані прямо біля входу - гордість Віденського зоопарку, і багато жителів і гостей столиці приїжджають сюди саме до них.

Саме тут з'явилася на світ перша велика панда на території Європи. І народилася вона не в результаті штучного запліднення, а природною шляхом. Фу Лонг (так звали цю героїню) родіталсь в серпні 2007 року, а вже через три роки, знову в Агусті, народилася друга ведмежа, а через деякий час - третій.

Справжнім святом для зоопарку Шенбрунна стала поява на світ відразу двох дитинчат. Це не тільки велика рідкість для зоопарку, а й для ествественно середовища проживання, оскільки, один з малюків після народження, як правило, гине.

В кінці лютого 2017 року піврічний малюки-близнюки Фу Фен і Фу Пан зробили першу прогулянку на свіжому повітрі в супроводі турботливої ​​матері.

В кінці лютого 2017 року піврічний малюки-близнюки Фу Фен і Фу Пан зробили першу прогулянку на свіжому повітрі в супроводі турботливої ​​матері

У холодну пору року панди переміщаються в зимовий вольєр, в якому вони себе почувають повністю захищеними від морозів і негоди. Тут для них обсутроени зони відпочинку, прийому водних процедур та ігор. У зимовому вольєрі передбачена дверцята на вулицю: якщо панда все ж захоче взимку "провітритися", вона без праці зможе це зробити.

Варто врахувати, що панди люблять поспати, особливо малюки, для яких тривалий сон - запорука здоров'я. Так що не турбуйтеся, якщо вас у вольєрі зустріне тільки панда-мама. Швидше за все, діти в цей час відпочивають в спеціально обладнаному дерев'яному лігві.

Цікаво, що згідно з умовами контракту зоопарку з постачальниками панд, раніше народжені в зоопарку панди через некотороя час вирушили на свою батьківщину, в Китай.

Та ж доля чекає і новонароджених панд, які якийсь час ще поживуть в зоопарку, але потім будуть відправлені в Піднебесну. Так що варто поквапитися, щоб познайомитися з кумедними близнюками.

Ще один вид панд, якими славиться зоопарк у Відні - малі (червоні) панди, яких відвідувачі часто плутають з єнотами або лисицями. Вони більш агресивні за характером (не рекомендуємо наближатися до них), проте, на вигляд - дуже милі створіння.

Для них обладнаний окремий сектор, в якому вони, як і великі панди, відпочивають, грають і розважають цікавих гостей. Найбільше часу вони проводять на гілках дерев.

Годування тварин і Тирольская ферма

У зоопарку Відня Шенбрунн щодня можна послухати розповіді про тварин. Співробітники надають цікаві відомості про те чи іншому вигляді тварин: їх способі життя, особливості, проектах зі збереження виду і багато іншого.

Часто, слухаючи такі розповіді, ви можете наживо поспостерігати за годуванням тварин. Це, мабуть, саме незабутнє видовище в Віденському зоопарку. Ви можете ознайомитися з розкладом годування тварин і вибрати будь-який зручний час для вашого візиту.

10:00

  • Високольотні голуби поруч з парком домашніх тварин
  • орангутанги
  • африканські слони

10:30

  • Південні морські леви
  • Акваріум - гігантські черепахи (з понеділка по п'ятницю, крім святкових днів!)
  • Тонкохвості щури (кожен вівторок, четвер та неділю)

11:00

  • Чубаті і імператорські пінгвіни
  • Арктичні вовки (щодня, крім середи та суботи)

11:15

  • Інсектарій - по світу коників

11:30

  • Стерв'ятники (щонеділі)
  • Акваріум - кораловий риф (з понеділка по п'ятницю, крім святкових днів)
  • мавпятник

11:45

  • Гумбольдтова пінгвіни

13:00

  • Павільйон дощового лісу - східні бескоготние видри
  • Пташник - кулясті броненосці, білолобі щурки (з понеділка по п'ятницю, крім святкових днів)

13:30

  • Акваріум - піраньї (щопонеділка)
  • лісові ібіси
  • носухи

14:00

  • Павільйон дощового лісу - рисова тераса / бризкуни
  • Сибірські тигри (щодня, крім середи та суботи)
  • Білі ведмеді

14:15

  • Павільйон дощового лісу - тропічний шторм

14:30

  • великі панди
  • орангутанги
  • великі мурашкоїд

15:00

  • африканські слони
  • Гепарди (щопонеділка, середи та неділі)

15:30

  • Південні морські леви

16:00

Особливо цікавим в порівнянні з іншими виглядає процес годування пінгвінів і морських левів. Так що не пропустіть! Варто також врахувати, що іноді годування перед відвідувачами може бути скасований.

У верхній частині зоопарку Шенбрунна, на горі, знаходиться «Тирольская ферма», де можна зустріти зайців, лисичок, кроликів, кіз, корів, відвідати етнографічний музей, купити екологічно чисті продукти в сувенірній крамниці. По суботах і неділях о 10:30 тут можна поспостерігати за процесом виготовлення масла і сиру.

Зручності для відвідувачів

З квітня по жовтень по території палацу їздить екскурсійний паровозик, за допомогою якого ви зможете без труднощів дістатися до будь-якої частини парку, в тому числі і зоопарку.

Також ви можете взяти напрокат (вартість близько 2 євро) спеціальні візки для дітей. Їх на території зоопарку всього близько 30 штук. Пункт прокату розташований близько вольєра з гепардами.

Варто врахувати, що з листопада по березень пункт прокату візків працює тільки по вихідних і святкових днях, а також під час віденських шкільних канікул. В інші місяці він працює щодня.

На головному вході в зоопарк, на цокольному поверсі інформаційного центру, обладнані безкоштовні камери схову (заставу 1 євро), якими можуть скористатися всі туристи без винятку.

Для найактивніших і допитливих дітей на території споруджені скульптурні зображення тварин, які можна і навіть потрібно помацати і погладити. Крім цього, протягом всього року для юних гостей проводяться тематичні екскурсії та різні інтерактивні заходи, в тому числі і нічні відвідування.

У Віденському зоопарку все продумано для зручності відвідувачів: є можливість відпочити, присівши на одну з численних крамничок, можна перекусити, купивши як просто сосиски з кіоску, так і вишукані страви та десерти в ресторані, розташованому на території парку.

Поруч з вольєрами тварин можна побачити інтерактивні карти, посібники та відео, які допомагають більше дізнатися про те чи іншому вигляді тварин. У зоопарку є два зоомагазину і сувенірні стійки, на яких ви знайдете м'які іграшки, книги, дитячий одяг і сувеніри.

Вже протягом 240 років про завершення роботи і закриття зоопарку Відня гостей оповіщає справжній імператорський дзвін, звуки якого можна почути далеко за межами парку. Колись таким же способом інформували всіх про прибуття імператора і герцогів.

Запланувавши похід до Віденського зоопарк, офіційний сайт завжди підкаже про всіх найближчих заходах, появі нових дитинчат і багато іншої корисної інформації. До речі, ви крім зоопарку ви можете побачити знаменитий палац Шенбрунн (Schloß Schönbrunn) , Який був літньою резиденцією австрійських імператорів.

На його території працює дитячий музей, який неодмінно зацікавить юних туристів.

Поради та правила зоопарку у Відні

І наостанок кілька порад і правил зоопарку:

  • Зоопарк великий і цікавий; якщо дозволяє час, краще запланувати поїздку на цілий день.
  • Діти до 14 років допускаються тільки в супроводі батьків.
  • Годування тварин в зоопарку строго заборонено.
  • Чи не дозволяється приносити в зоопарк повітряні кулі і м'ячики.
  • Їзда на велосипедах, скейтбордах, самокатах і роликових ковзанах заборонена на всій території палацового парку, в тому числі в зоопарку.
  • Щоб уникнути черг в касі, найзручніше придбати електронний квиток на офіційному сайті зоопарку.
  • Не забудьте взяти з собою карту зоопарку (можна роздрукувати з офіційного сайту, можна взяти в інформаційному центрі, розташованому біля входу по ліву сторону).

Новости