Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відень - це не тільки Моцарт. Маленька норовлива столиця

  1. Краса - нестрашна сила
  2. З піснею по життю
  3. ... Все в Ратушу - на Бал життя!
  4. Класика і сучасність
  5. Відень: не їмо вдома

Маленька і норовлива столиця колись великої імперії - це не тільки Моцарт. Про Вольфганге Амадей, про те, як пов'язані його доля і Відень, пишуть і розповідають все. Але спробую обійтися без нього, адже в житті завжди є місце подвигу. Втім, музику я вам обіцяю.

Втім, музику я вам обіцяю

Отже, бароко, модерн, сучасна архітектура - все так вдало і компактно розмістилося в цьому невеликому, але надзвичайно красивому місті. Кожна будівля, парк, музей або кірха вабить до себе. Часу обійти все не вистачить, так що не спокушайтеся. Тому поговоримо про головні пам'ятки і деякі секрети цього міста. Але спочатку трохи історії.

Краса - нестрашна сила

Протягом цілих століть Відень був містом-резиденцією Габсбургів, а самі герцоги правили ще кількома державами.

У часи австрійських монархів Відень був столицею Священної Римської імперії, перетворившись на культурний та політичний центр Європи. Після Угорської революції 1849 року імперія стала двоєдиної - Австро-Угорської, але як і раніше з загальним монархом. І як і раніше в Відні. Тому все тут по-імперському.

Тому все тут по-імперському

У соборі Святого Стефана, будівництво якого було розпочато в XII столітті, наберіться мужності і підніміться по 343 сходинках в кімнату дзвонаря, звідки відкривається чудовий вид на місто.

Потім спустися вниз, до катакомб, де поховані герцог Рудольф IV і безліч інших місцевих кардиналів і архієпископів.

Потім спустися вниз, до катакомб, де поховані герцог Рудольф IV і безліч інших місцевих кардиналів і архієпископів

Поруч зі «Стефаном» знаходиться «святий Петро». Він виконаний в стилі бароко. Зазвичай туристів там трохи, тому можна спокійно послухати тишу, і навіть, при вдалому збігу обставин, орган. Мені вдалося і те й інше.

Навпаки Церкви святого Петра варто Чумна колона, зведена в 1693 році в пам'ять про відомих жахливі події. Виглядає вона просто чумна!

З піснею по життю

А тепер трохи обіцяної музики. З епідемією чуми в 1679 році пов'язане поява «Милого Августина». Легенда свідчить, що напившись в барі і проспав всю ніч на вулиці біля трупів, Августин не заразився чумою і, перейнявшись настільки чудесним подією, почав наспівувати цю дивну пісню. Городяни підхопили її. Так і народився один найвідоміших світових хітів усіх часів і народів. А бідолаха Августин помер в 1685 році від отруєння. Алкогольного.

Мугикаючи «Августина», я оговталася до Сісі в Хофбург. Це музей, де мені доповіли про життя імператриці, показавши і найбільшу скарбницю світу, де знаходяться не тільки коштовності Габсбургів, а й особисті речі членів ордена золотого руна. Головне слово тут - «золотого».

Головне слово тут - «золотого»

Недалеко від Хофбурга знаходяться два «скрині» Марії-Терезії, ерцгерцогині австрійської. За її наказом були побудовані два музеї, абсолютно ідентичні: Музей природознавства і Музей історії мистецтв, між якими і знаходиться пам'ятник ерцгерцогині. А зараз…

... Все в Ратушу - на Бал життя!

Хоча, як все? Якщо є, звичайно, бажання і гроші. Ратуша - одне з найбільш нестандартних місць у Відні. Саме тут проходить знаменитий місцевий Бал життя. Квитки на нього можна придбати за 250-300 євро. Часто проходять і тематичні бали. Я не пішла. Чи не танцювальний настрій у мене було. Та й мій «дрес» жоден «код» б не пройшов. Стало прикро. Але не через те, що не змогла відчути себе такою собі українською Попелюшкою, плавно перетворюється в австрійську принцесу, а через ярмарки, яка проходить на площі перед Ратушею. Заважає вона у всій красі розгледіти це дивну неоготику. Понаїхали тут!

Вирушила в оперу - одну з перших у світі. Прем'єри в ній протягом всього року. Крім літа. Вона зараз взагалі не працює. Тітонька-доглядачка авторитетно сказала мені: «Артисти - теж люди. Їм теж відпочивати треба! »

Раз в році сцена і паркет Віденської опери перетворюються лише на одну ніч у величезний бальний зал. Тут проходить віденський Оперний бал, на якому присутній президент Австрії. Потрапити туди можна, купивши квиток за 250 євро, але жінки повинні бути в вечірніх сукнях, а чоловіки - виключно у фраках. Квиток для дебютанта або дебютантки коштує 100 євро. Ним може стати будь-який молодий чоловік від 17 до 24 років, що вміє танцювати віденський вальс і полонез. Можна орендувати ложу за 17 тис. Євро, можна замовити місце поруч з главою держави за 20 тис. Євро.

Класика і сучасність

Їх австрійці вбудували один в одного органічно і гармонійно. Є як мінімум два таких місця, які потрібно побачити.

По-перше, Будинок мистецтв. Це химерне будова з кривими стінами і в дивних квітах. По сусідству знаходиться житловий будинок, оформлений в тому ж дусі. Будинок Хундертвассера - одне з найкумедніших, нелогічних, цікавих і дивних будівель-музеїв у Відні.

Будинок Хундертвассера - одне з найкумедніших, нелогічних, цікавих і дивних будівель-музеїв у Відні

По-друге, Віденський університет. Ця будівля просто вражає своїм виглядом. Це швидше якийсь музей сучасної архітектури і мистецтва, але аж ніяк не навчальний заклад. Виглядає нереальне.

Відень: не їмо вдома

Самі вінці харчуються тільки в кафе і ресторанах. Вони дуже не люблять готувати, але дуже люблять поїсти. Зрозуміло, що Відень не дешева. Але закладів на будь-який смак і товщину кредитної картки - на кожному розі. Приблизно за 30 євро можна поїсти за стандартом: перше, друге і «компот». Про смак місцевих шніцелів та кави писати не буду. Це ні в казці сказати ні пером в кулінарній книзі описати. Легкий перекус на вулиці з десертом і кава обійдеться в 10 євро, а сосиски з пивом - в 15.

Похід в музей обійдеться в 6-15 євро з людини, для дітей є привілеї. У більшість музеїв для неповнолітніх вхід безкоштовний.

Проїзд транспортом (що метро, ​​що автобусом) буде коштувати приблизно 4-10 євро. Але по Відні треба ходити пішки.

Вона розділена на шість районів, але всі вони розміщені так близько, що, перейшовши через невелику вуличку, ви можете опинитися в іншому, самі того не підозрюючи. Саме тому на всіх табличках перед назвою вулиці пишуть її район.

Загубившись, не переживайте, що не знайде. Місцеві обов'язково допоможуть. Щоправда якщо знають англійську, або ви знаєте німецьку. Блукаючи по вулицях, будьте пильні. Водії автомобілів набагато привітніше велосипедистів. На шляху останніх краще не стояти. Збити не зіб'ють, але в вашу сторону скажуть що-небудь идиоматически важко перекладається і плюнуть.

Насправді Відень мені нагадала маленьку, породисту, побачив багато на своєму віку і тому дуже примхливу собачку. Але даму приємну в усіх відношеннях, які з кожним приїхали вона вибудовує по-своєму ...

Катерина Саділова
фото автора

Скільки грошей треба везти, щоб пропустили в Європу без віз

Схожі записи

Читайте також

Хоча, як все?

Новости