Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Стріт-фуд» по-віденськи

© WienTourismus / Peter Rigaud

Вулична їжа тепер у всіх на вустах, а в Відні з ковбасними кіосками має вже довгу традицію.

Ще в роки монархії в Відні з'явилися перші ковбасні кіоски , З метою забезпечення доходу військовим інвалідам. Ковбасні кіоски тих часів були пересувними лавками з котлом, де в киплячій воді варилися ковбаски. Особливою популярністю завжди користувалися і ще користуються винайдені Іоганном Георгом Ланера в 1805 році сосиски, які всюди називаються «віденські сосиски», і тільки у Відні «франкфуртські сосиски». Крім них пропонуються ще буренвурст, кров'яна, ліверна і смажена ковбаси. Тільки в 1960-ті роки «дрібним торговцям» отримали постійні крамниці. До сих пір ковбасні кіоски - невід'ємна частина Відня, вони характерні для вигляду міста.

І віденська виноградний равлик раніше була типовою вуличною їжею. За церквою Петерськірхе до 19-го століття навіть перебував спеціальний ринок равликів. Віденські виноградні равлики в зв'язку з передбачуваним підвищує статевий потяг дією називали Віденськими устрицями. На ринку в якості закуски подавали відварні і підцукровані равлики, а також запечені або смажені з беконом равлики до капусти, тушкованої у вині. Сьогодні віденську равлика знову можна спробувати на численних ринках вуличної їжі.

Не варто забувати і продавців смажених каштанів. Вони теж історичний «релікт». У 18-му столітті Марія Терезія дозволила німецької меншини зі Словенії продавати благородні каштани з їхньої батьківщини. До сих пір в холодний сезон року продавців смажених каштанів можна знайти майже на кожному розі.

Текст: Susanne Kapeller

Новости