Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац Шенбрунн у Відні - найповніша інформація

  1. Історія палацового комплексу Шенбрунн
  2. Палац Шенбрунн в наші дні
  3. пам'ятки Шенбрунна
  4. зоопарк Шенбрунн
  5. Лабіринт в парку Шенбрунна
  6. Пальмовий будинок Шенбрунна
  7. Шенбруннський Глорієтта
  8. Музей карет Шенбрунна
  9. Дитячий музей в Шенбрунні
  10. Інші пам'ятки Шенбрунна
  11. Мої враження від відвідування Шенбрунна
  12. Як дістатися до Шенбрунна
  13. Шенбрун на мапі

Оновлене 01/07/2019

У цій статті розповім про те, як відвідував палац Шенбрунн у Відні, причому двічі за один місяць. Спеціально для вас зібрав в одному місці всю практичну, а головне актуальну інформацію, необхідну для відвідування пам'ятки. Також докладно описав всі цікавинки, які знаходяться на території Шенбрунна: як платні, так і не потребують додаткових витрат бюджету. До речі фото в статті взяті з двох поїздок - в їх дні погода була різна, тому і фото будуть трохи відрізнятися по кількості сонця і хмар :).

Кажуть, палац Шенбрунн - найбільш відвідувана пам'ятка австрійської столиці. Не знаю, чи так це, але те, що народу там багато - факт незаперечний. Палацовий комплекс я відвідав двічі травнем 2017 року: на початку місяця, коли їздив на оглядову екскурсію Відень о 15:15 (Про неї є окрема стаття, а мої читачі можуть отримати ще й знижку на екскурсію - вся інфа по посиланню вище), а потім в кінці місяця, коли привозив до Відня свою маму.

Палацом Шенбрунн називають головну літню резиденцію імператорської династії Габсбургів. Це «будиночок» з тисячею кімнат і під охороною ЮНЕСКО територія. Комплекс палацу знаходиться в віденському районі Гітцінг, приблизно в п'яти кілометрах від історичного центру міста. Багато експертів і більшість туристів називають Шенбрунн красивим палацом Австрії і одним з кращих в Європі. Складіть свою думку, відвідавши одну з головних визначних пам'яток Відня.

Але Габсбурги не були б Гасбургамі, якби побудували один тільки палац. На величезній території комплексу знаходяться парк і сади, фонтани і античні статуї, лабіринт з живоплоту і найстаріший у світі зоопарк Шенбрунн. Територія воістину величезна, за один день, особливо якщо ходити по всіх музеях палацу, всього точно не побачити. Упевнений, що після вивчення моєї статті, ви визначитеся, який план відвідування Шенбрунна оптимальний саме для вас.

Історія палацового комплексу Шенбрунн

Перші дійшли до нас відомості про будівлі на місці комплексу відносяться до XIV століття. У них йдеться про маєток під назвою Каттербург, яке стояло на місці палацового комплексу. Володів маєтком Клостернойбургскій монастир, у веденні якого знаходилися житлові приміщення, стійла, водяний млин і прилегла територія з садом.

Габсбурги отримали землі в середині XVI століття. Імператор Матвій (угорці знають його, як короля Матяша II) в 1612 році приїхав сюди на полювання і знайшов «красиві джерела» (перекладається як SchöneBrunnen). У тому ж столітті замок, що виріс на місці монастиря, отримав назву Шенбрунн. Той замок до наших днів, на жаль, не зберігся. Його зруйнували турецькі війська під час облоги Відня в 1683 році. Комплекс відновлював архітектор Фішер фон Ерлах за образом Версаля. Сучасного вигляду замок набув в 1743 році під час Марії Терезії.

У 1747 році в палаці відкрили театр, де виступала сама Марія Терезія і її діти. У 1752 році на території маєтку чоловік ерцгерцогині Франц I створив звіринець, зараз це найстаріший зоопарк, який носить звання найстарішого в світі. На заході правителі відкрили ботанічний сад з цікавими зразками дерев, привезеними з Вест-Індії і Південної Африки. Зі смертю Марії Терезії палац Шенбрунн у Відні став звичайною літньою резиденцією Габсбургів.

У Шенбрунні двічі бував Наполеон, котрий покохав східне крило замку. У 1830 році тут з'явився на світ майбутній імператор Франц Йосиф, який зробив палац з 1848 року головною резиденцією Габсбургів. Багато що в інтер'єрах змінилося перед весіллям Франца Йосифа з Єлизаветою або просто Сісі, як називали її багато наближені. У 1945 році палац отримав пошкодження під час бомбардувань, після його захоплення англійці використовували Шенбрунн в якості свого штабу.

Палац Шенбрунн в наші дні

З грудня 1996 року весь замковий комплекс і прилегла територія внесені в список ЮНЕСКО. Парковий комплекс простягнувся на кілометр з півночі на південь і на 1,2 зі сходу на захід. У палаці зараз 1 441 кімната, близько 200 приміщень здають в оренду багатим людям і компаніям, а туристи можуть відвідати тільки 40 кімнат музею. Розповім про найцікавіші:

  • Дзеркальний зал. Тут приймали присягу придворні, грав маленький Моцарт, жила сестра Марії Терезії. Зал цікавий кристальними дзеркалами і вазами XIX століття.
  • Великий зал Роза. Отримав ім'я від оформлювача - художника Йозефа Роза. Зал цікавий багатою обробкою, пейзажами на стінах і все тими ж вазами.
  • Велика галерея. Тут імператори брали аудієнції, тому сприяла архітектура - 43 метра в довжину і 10 метрів у висоту!
  • Церемоніальний зал. Прикрашений картинами і розписами за сюжетами великих подій: битв, весіль, прийомів. На одній з картин можна знайти маленького Моцарта.
  • Передпокій Франца Йосипа. Кімната для дозвілля імператора. Тут варто більярдний стіл, тому місце називають ще «Більярдна кімната».
  • Круглий китайський кабінет. Місце секретних нарад Марії Терезії. Тут є навіть маленький ліфт, сходи в покої і безліч ваз.

Тут є навіть маленький ліфт, сходи в покої і безліч ваз

Палац Шенбрунн у Відні зараз працює як музей і приватного місця для зустрічей. Для туристів приміщення палацу відкрито кожен день, включаючи свята, з квітня по червень і з вересня по листопад в 8: 00-17: 30, з липня по серпень в 8: 00-18: 30, з листопада по березень о 8:00 -17: 00. До палацу можна потрапити тільки з екскурсією, є два основні варіанти:

  • Імператорський тур (відвідування 22 приміщень палацу) - 16 євро дорослий квиток, 11,5 євро для дітей від 6 до 18 років (аудіогід включений у вартість).
  • Гранд-тур на 40 кімнат - 20 євро дорослий, 13 євро діти 6-18 років.

Діти до 6 років можуть пройти безкоштовно в супроводі батьків.

Є й інші способи потрапити в зали палаци. Найбільш повну і актуальну інформацію ви знайдете на місці. У центрі для відвідувачів Шенбрунна висить стенд, де можна знайти короткий довідник на самих різних мовах, в тому числі російською. У брошурі (її фото нижче) перераховуються всі варіанти квитків і наводяться ціни на них.

пам'ятки Шенбрунна

Крім самого палацу в Шенбрунні є ще й парк. І ось на вивчення запросто можна витратити цілий день. Палацовий комплекс Шенбрунн займає величезну територію і на ній є кілька цікавих місць. Якщо часу в обріз, то проедьтесь на екскурсійному потязі: за годину вам покажуть все найголовніше і основне. Варто квиток 7 євро для дорослих і 4 євро для дітей. Правда, в травні я його ні разу не спостерігав. Можливо, поїзд запускають з червня. Розкажіть, хто на ньому катався, поділіться враженнями!

Потрапити в парк можна безкоштовно, ніхто вас не зупинить. Але за відвідування окремих місць, наприклад, Лабіринту або Глорієтта, доведеться заплатити. Відкривається парк кожен день о 6:30, а закривається в залежності від сезону. Ось розклад роботи парку на 2017 рік (взято звідси ).

Парк Шенбрунн у Відні і сам по собі божественно красивий. Прямо за палацом розкинулися французькі сади з троянд і гліциній, поруч з ними влітку висаджують з оранжереї екзотичні цитрусові та інші рослини. Тому найкраще їхати в Шенбрунн в травні-червні, як період цвітіння в самому розпалі.

Тепер розповім про основні платні і безкоштовні пам'ятки Шенбрунна.

зоопарк Шенбрунн

Найстаріший у світі зоопарк Шенбрунн відкрили в 1752 році. У 2012 році його визнали найкращим в Європі, зараз він є домом для 4,5 тис. Звірів і птахів. Раджу приїжджати влітку, коли в зоопарку народжуються дитинчата. Обов'язково подивіться на панд, рожевих фламінго, морських левів і великих котячих. Вхід коштує 18,5 євро.

Час роботи зоопарку Шенбрунн

  • Листопад - січень - з 9:00 до 16:30.
  • Лютий - з 9:00 до 17:00.
  • Березень, жовтень - з 9:00 до 17:30.
  • Квітень - вересень - з 9:00 до 18:30.

Купити квиток в Шенбруннський зоопарк

Лабіринт в парку Шенбрунна

Весь парковий комплекс задумували у вигляді величезного лабіринту з живоплоту. Але вже в XIX столітті він прийшов в занепад, і тут розбили звичайні, хоч і дуже красиві, сади. Лабіринт ж відновили в 1998 році на маленькій ділянці. Побродити серед самшитових заростей можна за 5,5 євро дорослим і 3,2 євро дітям. Для володарів карти Відня і для студентів вхід коштуватиме 4,2 євро.

Час роботи Лабіринту

  • 15 березня - 5 червня, 1 вересня - 30 вересня - з 9:00 до 18:00.
  • 1 липня - 31 серпня - з 9:00 до 19:00.
  • 1 жовтня - 28 жовтня - з 9:00 до 17:00.
  • 29 жовтня - 5 листопада - з 9:00 до 16:00.

Пальмовий будинок Шенбрунна

Це оранжерея, але побудована в дуже незвичайному стилі. Пальмовий будинок - це три засклених павільйону, загальна довжина сягає 130 метрів, а висота - 28 метрів. Три павільйону відповідають помірній, холодної і тропічної зон, тут можна побачити екзотичні рослини. Вхід вільний, але влітку всі рослини виносять на вулицю.

Час роботи Пальмової будинку

  • 1 травня - 30 вересня - з 9:30 до 18:00.
  • 1 жовтня - 30 квітня - з 9:00 до 17:00.

Шенбруннський Глорієтта

Колонада, яка немов завершує і підкреслює весь ансамбль парку. Палацовий комплекс Шенбрунн займає велику площу, а Глорієтта обмежує його. Центральна честь засклена, а бічні відкриті, всередині знаходиться кафе з панорамним видом на весь парк. Вхід коштує 3,8 євро для дорослих і 3 євро для дітей.

Час роботи тераси Глорієтта

  • 15 березня - 5 червня, 1 вересня - 30 вересня - з 9:00 до 18:00.
  • 1 липня - 31 серпня - з 9:00 до 19:00.
  • 1 жовтня - 28 жовтня - з 9:00 до 17:00.
  • 29 жовтня - 5 листопада - з 9:00 до 16:00.

Музей карет Шенбрунна

Відкрито в 1922 році на основі імператорської колекції екіпажів. В музеї знаходиться 60 діючих карет, найстаріші - XVII століття. Палац Шенбрунн пишається імператорської каретою Йосипа II, яку використовували для коронацій. Можна помилуватися на спорядження і одяг, картини з каретами. Вхід коштує 9,5 євро.

Час роботи музею

  • 16 березня - 27 листопада - з 9:00 до 17:00.
  • 28 листопада - 14 березня - з 10:00 до 16:00.

Дитячий музей в Шенбрунні

Шенбрунн в мініатюрі для маленьких дітей і підлітків. Тут можна приміряти одяг аристократів, посидіти на троні, дізнатися про життя Габсбургів і жителів палацу і пограти в імператорську повсякденне життя. Дитячий музей знаходиться в правій частині палацу, вхід коштує 11 євро для дорослих і 7,5 євро для дітей.

Час роботи музею

  • 15 березня - 5 листопада.
  • 6 лютого - 12 лютого - з 10:00 до 17:00.
  • Кожну суботу, неділю та свята - з 10:00 до 17:00.

Будинок Хундертсвассер - сама незвичайна визначна пам'ятка Відня ==>

Інші пам'ятки Шенбрунна

Японський сад

За вхід сюди платити не потрібно, але відвідати це місце раджу. Палац Шенбрунн не був би такий цікавий без екзотики, і в Японському саду є і чайний будиночок, і незвичайні кам'яні орнаменти, і штучні водоспади, і доглянуті рослини. З одного боку від саду знаходиться зоопарк у Відні Шенбрунн, з іншого Пальмовий будинок.

римські руїни

Точніше, псевдоруіни, тому що їх своїми руками створив Йоганн Хецендорф в 1778 році. Ансамбль складається з басейну з напівкруглої аркою, прикрашеною барельєфами. Внизу стоять статуї римських богів, а за склепінням - статуя Геракла. Вхід в руїни теж вільний, працюють вони весь час роботи парку.

фонтани парку

Палац Шенбрунн у Відні цікавий і знаменитий комплексом фонтанів. Вони тут всюди, великі і маленькі. Особливо раджу подивитися на фонтан Нептуна, створений в 1776 році. У центрі композиції знаходиться сам Нептун, оточений німфами. Не поступається за красою фонтан Обеліск, що стоїть в кінці палацової алеї. Внизу, в гроті встановлені статуї богів, а над ними стоїть обеліск на золотих черепах.

Внизу, в гроті встановлені статуї богів, а над ними стоїть обеліск на золотих черепах

Фонтани в Шенбрунні працюють з середини квітня по середину жовтня

  • Фонтан Нептуна - з 10:00 до 16:00.
  • Фонтан Обеліск - з 10:00 до 16:00.
  • Парадний фонтан - з 8:30 до 20:30.
  • Фонтан в Римських руїнах - з 8:00 до 21:00.
  • Фонтан біля Пальмової будинку - з 8:30 до 20:30.
  • Паркові фонтани - з 8:30 до 20:30.

Мої враження від відвідування Шенбрунна

Візит в Шенбрунн майже завжди починається з відвідин інформаційного центру. У невеликому приміщенні вмістилося все, що потрібно туристу: каси для покупки квитків, сувенірний магазин, кафе і туалет.

Квитки в Шенбрунн можна купити двома способами: в касі з касиром (черга до них показана нижче) або в електронній касі (вони розташовані збоку зліва і не увійшли в кадр). Купити квиток в Шенбрунн без черги .

У будівлі є сувенірний магазинчик і кафе. У сувенірній крамниці я придбав детальну карту Шенбрунна за 4,5 євро (якщо ви не берете гіда або аудігід, то вона дуже навіть стане в нагоді, тому що крім карти на ній розміщено чималому цікавої інформації) і значок (прапор Австрії) - ціну не пам'ятаю.


У кафе можна попити кави і перекусити. Ціни середні (для Австрії), кава - 4-5 євро за стаканчик, сендвіч (з куркою, з шинкою, з сиром на вибір) - 4-5 євро. Є гарячі страви, але для цього вже треба сідати і чекати офіціанта. Столики кафе є не тільки всередині будівлі, а й на вулиці - дивлячись вони на палац.

Туалет в інформаційному центрі платний - 0,5 євро за одне відвідування.

Обидва рази в Шенбрунні була велика кількість народу, хоча в мій перший візит з погодою не пощастило (+9 і періодично накрапати дощ). Екскурсія по палацу і іншим визначним пам'яткам ми не брали: обра рази прогулювалися по саду, по його різних куточках, фоткати, милувалися скульптурами, фонтанами та іншими безкоштовними пам'ятками.

На початку травня не всі квіткові клуби королівського саду були засаджені. Деякі квіти тільки підготували до посадки. Став свідком того, як молода людина поцупив кілька кольорів і вручив їх своїй супутниці. Посперечався сам з собою, що він з російськомовної країни. Підійшов ближче, послухав їхню розмову ... І точно, російськомовні.
На початку травня не всі квіткові клуби королівського саду були засаджені


В цілому враження він Шенбрунна більш ніж приємне. Особливо захоплює дух коли вперше оминаєш палац і виходиш на головну дорогу саду, яка веде до фонтану Нептун і Глорієтта. Краса! Правда, моя мама в емоціях була щедра, як я. Порівняла Шенбрунн з Петергофом і сказала, що австрійський палацовий комплекс однозначно аутсайдер в цьому порівнянні. Не знаю, в Петергофі не був. Хто був і там, і там, поділіться своєю думкою в коментарях.

Палац Шенбрунн у Відні - великий комплекс, і тут кожна його частина має свій режим роботи і умови входу. Час роботи і ціну квитків для кожної пам'ятки, центрального музею в палаці і парку в цілому я написав в тексті, де вартості немає - туди можна потрапити безкоштовно. На території діють комплексні квитки (ціни актуальні з 1 квітня 2019 роки):

  1. Класичний набір: Гранд-тур на 40 кімнат + Лабіринт + Глорієтта + платні сади за палацом + зоопарк - 40 євро для дорослих, 23 євро для дітей.
  2. Квиток Сісі: Шенбрунн + зимова резиденція Габсбургів Хофбург + Музей імператорської меблів у Відні - 34 євро для дорослих, 21 євро для дітей.
  3. Сімейний квиток на 2 дорослих і 3 дітей - 24,5 євро для дорослих, 18 євро для дітей. Безкоштовний вхід в Шенбрунн, Дитячий музей там же і палацово-парковий ансамбль Шлоссхоф на сході Австрії.
  4. Дитячий музей + Лабіринт - 11 євро для дорослих і 7, 5 євро для дітей.

Всі типи квитків і актуальні ціни на imperialtickets.com/en.

Як дістатися до Шенбрунна

Як дістатися до Шенбрунна

Дістатися до палацу Шенбрунн просто. Вибирайте лінію метро U4, трамваї №10 і №58 або автобус №10а. У будь-якому випадку виходити потрібно на зупинці Schönbrunn, місцеві підкажуть, якщо заплутаєтеся. Сподіваюся, у вас є добовий проїзний по Відні ? Вся інформація про комплекс є на офіційному сайті англійською, німецькою, французькою та італійською мовами.

Шенбрун на мапі

Виділіть хоча б день на відвідування Шенбрунна, воно того варте! Якщо ж часу у вас обмаль, то познайомтеся з маршрутом по Відні за 1 день , Шенбрунн в нього включений.

Завжди ваш, Данило Привольнов.

Оформіть картку Tinkoff ALL Airlines і візьміть участь у розіграші навколосвітньої подорожі. 3000 рублів в милях в подарунок кожному! Подивитися умови .

Шукайте готель або апартаменти? Тисячі варіантів на RoomGuru . Багато готелів дешевше, ніж на Booking

Канал сайту в телеграм. Приєднуйся!

Шукайте готель або апартаменти?

Новости