Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац Хофбург (Відень). Історія та архітектура Хофбурга

  1. Історія палацу Хофбург
  2. Архітектура палацу Хофбург

Палац Хофбург - це одна з найцікавіших пам'яток Відня , Монументальна споруда епохи Габсбургів, яке пережило безліч реконструкцій та перебудов, але донесло до нас величну красу і дивовижне змішання стилів. Причому палацом його назвати складно, це цілий комплекс всіляких будівель, роки зведення яких розділяють цілі століття. Зараз це місце, де зібралися музеї Відня. Сама по собі архітектура і оздоблення залів у палаці викликають непідробний інтерес. Ну а експонати, представлені у виставкових залах, вражають своєю витонченістю, дозволяють перейнятися духом габсбурзької монархії і познайомитися з основними віхами в історії Відня.


Історія палацу Хофбург

Неспроста Хофбург пов'язують з династією Габсбургів. Основні роботи тут проводилися в епоху їх правління Австрійська імперія - приблизно з 16 по 19 століття. Однак, з'явився замок задовго до них. Деякі старовинні записи свідчать про те, що Хофбург існував ще в 1279 році. І вже тоді австрійські правителі нерідко віддавали перевагу цей замок іншим. А ось Габсбурги заселилися сюди тільки в 1533 році. За час їхнього правління Хофбург дуже сильно змінився. Похмура середньовічна цитадель поступово перетворювалася в величний палац. Завдяки тому, що кожен новий правитель хотів внести щось своє в вигляд резиденції, в цій споруді змішалася маса стилів. Сам палац обріс додатковими приміщеннями і спорудами - дивовижними і прекрасними. Незважаючи на те, що архітектурного одноманітності тут не побачиш, комплекс виглядає досить гармонійно, за що потрібно дякувати майстрів своєї справи - архітекторів і зодчих різних епох.


З Габсбургів першим палац зайняв намісник Карла V - Фердинанд I. Після цієї династії будівля перейшла до кайзеру Священної Римської імперії. При першому власника були зведені Швейцарські ворота. А стайні з'явилися завдяки указу Максиміліана II. Пізніше їх перебудували в галерею. Відомий своєю розкішною оздобою Амаліенбург - ліве крило палацу - був зведений при Рудольфа II, а парадне крило з величезними прийомними залами і винні погреби - при Леопольда I. За часів правління Карла VI Хофбург був значно розширений, архітектори на славу попрацювали над зведенням грандіозних споруд - бібліотеки, прикрашеної безліччю скульптур, і будівлею манежу. Відома правителька Марія Терезія видала указ про будівництво придворного театру, названого Бургтеатром. А площа Йозеф-плацу з кінною статуєю імператора Йосифа II, зрозуміло, з'явилася в роки його правління.


Стіни Хофбурга побачили чимало - тут жили легендарні особистості, тут відбувалися перевороти і криваві розправи. До 19 століття палац вже досить розширився, але і цього виявилося мало. Тому в середині століття було вирішено побудувати «Новий палац» на території Хофбурга. Планували побудувати грандіозну споруду в стилі ампір з імператорським форумом, як було прийнято в Римі. Однак, будівництво тривало досить довго, воно затягнулося аж до початку Першої Світової війни. Саме з балкона «Нового палацу» в 1938 році Гітлер оголосив про те, що Австрія входить до складу Німеччини.

Зараз Хофбург є резиденцією президента Австрії. Крім цього тут зосереджено безліч музеїв. Оцінити роль цієї пам'ятки в культурі країни і всього світу досить складно. Тут розташована Національна бібліотека, Зал Конгресів і безліч галерей з найвідомішими творами мистецтва.


Архітектура палацу Хофбург

Територія палацу Хофбург розбита на 19 дворів, в яких були зведені 18 корпусів. Ну а кімнат і всіляких приміщень тут сотні. У Хофбурге можна просто заблукати, не маючи карти або поводирів. Фахівці кажуть, що в ньому змішалося близько десятка різних архітектурних стилів.

Огляд палацу зазвичай починають зі Старого Хофбурга. З боку площі Міхаелерплатц можна побачити ворота Міхаелертор з величезним куполом, побудованим в 19 столітті. Зайшовши через ворота, Ви опинитеся в найстарішій частині палацу. Тут височіє готична каплиця. По вихідних і святах в ній виступає хор хлопчиків.


Ліворуч розташовується Швейцарський двір, збудований в середині 16 століття. Тут знаходиться капела і скарбниця, в якій зберігаються коштовності імператорської сім'ї часів Священної Римської Імперії. Поруч розташовуються Швейцарські ворота, виконані в чорному і червоному кольорах. На них зображені титули Фердинанда I і герби ордена Золотого Руна.

Потім слід заглянути в імператорські стайні. Через роки стайні перебудували в галерею. Однак, пізніше будівля повернуло втрачене призначення. Зараз тут розташовується Іспанська школа верхової їзди. Неподалік розташовується Амаліенбург - ліве крило палацу, побудоване в стилі пізнього ренесансу.

Між Швейцарським двором і Амаліенбург пролягає Леопольдінскій тракт, також виконаний в дусі пізнього ренесансу. Мабуть, це місце найцікавіше в Хофбурге. Саме тут знаходиться резиденція президента Австрії. Колись в підземній частині тракту розташовувалися величезні винні погреби. Зараз же тут знаходиться дивовижний музей - Комора столового срібла, де можна побачити знамените 30-метрове блюдо для закусок або величезний французький сервіз. Також в Леопольдінском тракті розташовується музей Сісі, імператриці, яка відома своєю любов'ю до спорту і здорового способу життя.


Великі бібліотеки завжди заворожують і викликають почуття благоговіння перед мудрістю людей. Національна бібліотека - це не просто велике зібрання книг, це справжній екскурс в історію. Тут зберігаються рідкісні екземпляри - такі, як Біблія Гуттенберга 1455 року або фрески Даніеля Грана. Цікавим є той факт, що спочатку архітектурний вигляд бібліотеки вказував на те, що потрапити в неї можуть лише обрані. У неї вів один вхід - з боку Швейцарського тракту. Однак пізніше приміщення розширили, побудували Великий Парадний вхід. Саме через нього тепер в Національну бібліотеку може зайти будь-хто. Площа Йозефплатц, яка знаходиться поруч, була побудована за часів Марії Терезії. В її східній частині знаходяться палаци Паллавічині і Палфі, що належать класичного стилю. Колись тут грав сам Вольфганг Амадеус Моцарт.


Неподалік знаходиться церква Августінеркірхе. Зовні вона не викликає інтересу, проте, всередині розташовується пам'ятник Христині. Це унікальний зразок скульптури епохи класицизму. Тут же, в каплиці Лоретто, можна побачити так званий «склеп сердець» - сховище 54 урн зі срібла, в кожній з яких лежить по серцю монарха з династії Габсбургів.

Прекрасно пожвавлюють вигляд Хофбурга різноманітні сади. Особливий інтерес представляє Хельденплатц. Незважаючи на те, що це місце називають площею, воно має трав'яне покриття і відноситься до трьом відомим палацовим садам.

Автор: Артанова Наталя
Стаття захищена законом про авторські та суміжний правах. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкове.


Повернутися до початку розділу Мода
Повернутися до початку розділу Краса і Здоров'я

Новости