Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Харків - Київ - Краків - Відень - Грац - Мюнхен автобусом і поїздом за 118 євро

  1. У Катовіце на літаку
  2. Рано вранці добираємося з київського залізничного вокзалу в аеропорт Жуляни
  3. Як знайти термінал в Жулянах
  4. Прилітає в Катовіце і опиняємося зовсім в іншому місці
  5. До Кракова на автобусі
  6. Увага!
  7. До Відня на автобусі
  8. В Грац на попутці-мітфарен
  9. Увага!
  10. В Мюнхен через Пассо
  11. Баварський квиток (Bayern ticket)
  12. У Імменштадт на поїзді
  13. В аеропорт Мемінгена на таксі

9 міст - 13 днів - 2800 км - 118 євро - подорож по Європі моєї чудової подруги Ганнусі Зеленської. Як знайти супутника і дешевий автобус, і які квитки на поїзд в Європі найвигідніші - якщо ви знаєте все це - самостійні подорожі приносять справжню радість. Отже, слово Ганні ...

Це було восени подорож в Європу - в місця, які давно і з різних причин манили. Записки нижче зроблені для фіксації особливостей маршруту - того, що стосується переїздів, а не пам'яток.

Нас було двоє, з маленьким багажем спочатку і розрісся після численних шопінг-забігів в європейські магазини.

Ось як ми, двоє харків'ян, діяли, щоб провести 13 днів відпустки в подорож по Європі.

У Катовіце на літаку

Ми збиралися перетнути кордон на літаку. Як найдешевший варіант вибрали Wizzair, рейс Київ -Катовіце, який обійшовся нам у 440 грн. за одну людину. [у вересні 2014 року можна порівняти рейс коштує 959 грн. при покупці за місяць і не на п'ятницю, а на понеділок або середу. - Тут і далі примітки автора про те, що змінилося з 2012 року, часу подорожі, на цей момент. ]

Рано вранці добираємося з київського залізничного вокзалу в аеропорт Жуляни

Вибиралися з Харкова на луганському потязі до Києва ввечері 17 жовтня. Поїзд прибував до Києва в незбагненну рань - трохи пізніше п'ятої ранку. Ми замерзли чекати обіцяну на деяких сайтах маршрутку № 9, за чутками, зупиняється прямо біля вокзалу Київ-Пасажирський, і пішли на Повітрофлотський проспект, керуючись GPS в телефоні.

Там ми скоро, незважаючи на ранній ранок, дочекалися маршрутку (підходять кілька номерів, наприклад, ми доїхали 302-й), яка за 15-20 хвилин довезла нас до зупинки на все тому ж Повітрофлотському проспекті, від якої легко пішки дійти до сучасного, відбудованого до Євро-2012 Терміналу А аеропорту Київ-Жуляни. До Терміналу Б треба було їхати ще одну або дві зупинки на автобусі.

Як знайти термінал в Жулянах

Якщо ви не знаєте, який термінал вам потрібен (як ми, тому що ніде в квитках і посадочних талонах це не було вказано), але точно знаєте, що у вас міжнародний рейс, то вам в термінал А.

Прилітає в Катовіце і опиняємося зовсім в іншому місці

Рейс Київ (Жуляни) - Катовіце тільки так називається. Насправді аеропорт Катовіце знаходиться в селі Пижовіце, від якого до Катовіце ще потрібно їхати.

До Кракова на автобусі

До Кракова на автобусі

Увага!

Я довго вибирав кращий пошуковик готелів і зупинився на hotellook.com. Це перевірена «робоча конячка», яка порівнює готелі з Booking.com, Agoda, Ozon в одному місці.

Завжди сміливо клікайте на вікно, там бувають фантастичні варіанти!

Далі нам потрібно було в Краків , Який знаходиться в 90 км від Катовіце. Я, за порадою форумів, забронювала місця на автобус до Кракова, який йде прямо від виходу з аеропорту, на сайті matuszek.com.pl (дві версії - польською і українською мовами). Бронь безкоштовна, оплата на місці в злотих або євро. На сайті було зазначено, що дорога коштує 44 злотих. Але на ділі з нас взяли по 15 євро з носа (44 злотих за курсом 2012 р дорівнює 11 євро) - просто не дали здачі і нічого не сказали, а дрібниці у нас не було ... Взагалі не давати здачі для Польщі абсолютно не характерно, це більше «традиція» східних країн, наприклад, Грузії.

Так ось, цей проїзд виявився не найдешевшим варіантом дістатися до Кракова, а дуже навіть недешевим. На зворотній дорозі з Кракова в Катовіце ми вже знали про існування компанії uni-bus.com.pl, сайт тільки на польському. Дорога з Кракова до Катовіце на цьому автобусі обійшлася нам у 14 злотих з людини (менше 5-ти євро!). [На момент 2014 року квитки подешевшали: на сайті сказано, що при покупці в касі квиток коштує 10 злотих, при покупці у водія - 8 злотих. ]

Правда, якби ми хотіли скористатися цим автобусом в першому переїзді, довелося б якось добиратися від аеропорту до автовокзалу в Катовіце.

Квитки на Unibus потрібно резервувати заздалегідь через телефон не пізніше, ніж за 1 день до відправлення автобуса. Ми не встигали цього зробити, але виїхати вийшло (водій брав і на стоячі місця). Якби не вийшло автобусом, могла підійти електричка за ті ж 5 євро (самі не спробували, інформація з форумів).

У Кракові залізничний вокзал, автовокзал і головний шопінг-центр «Галерея Краковска» знаходяться в одному місці, а це місце, в свою чергу, знаходиться біля старого центру міста. Тобто, все дуже зручно.

До Відня на автобусі

Після двох з половиною днів в Кракові (яких цілком достатньо для першого знайомства) ми вирушили до Відня, щоб звідти потрапити до моїх друзів у Грац .

З Катовіце, куди ми дісталися на Unibus (див. Вище), до Відня ходить прекрасний нічний автобус компанії polskibus .com (є польська та англійська версії). Так, спати в автобусі не комфортно, але зате виходить економія в оплаті готелю і збереження дорогоцінного денного часу.

Цей квиток потрібно викуповувати заздалегідь за допомогою кредитної картки, номер квитка висилають на електронну пошту. Нам підходив рейс Варшава - Відень , Який йде через Катовіце о 23.00 і приїжджає до Відня о пів на сьому ранку. Коштує він всього 11 євро за семигодинне подорож - при покупці за місяць до подорожі. При покупці за день до поїздки - в два рази дорожче!

В Грац на попутці-мітфарен

Відень для нас була містом транзитним. Так як наш мітфарен (що це таке - див. Нижче) відправлявся о 16.00, то у нас було майже 10 годин на столицю Австрії. Речі ми залишили на автовокзалі Ердберг (Erdberg, знаходиться на однойменній станції метро) в автоматичних камерах схову, які треба оплачувати за часом використання. Благо, наш мітфарен призначив нам від'їзд з цього ж місця.

Увага!

По дорозі ви можете перевезти посилку і заробити на зворотний квиток.

Мітфарен (mitfahren) - це поширена в Німеччині і Австрії можливість знаходити попутку і за прийнятну ціну (нижче ціни за автобуси і поїзди) добиратися до місця призначення. Щоб знайти таку попутку, потрібно скористатися сайтом mitfahrgelegenheit.de для Німеччини або mitfahrgelegenheit.at для Австрії. Якщо дорога йде через обидві країни, можна використовувати будь-який з сайтів.

Одна незручність - сайти на німецькому. Тому я просила моїх друзів, що живуть в Австрії, допомогти нам з пошуком попутки. [До моменту вересня 2014 року у сайту з'явився - йо-хо! - побратим на анлійскій мовою: carpooling.co.uk

При цьому самі водії та їхні пасажири, як правило, говорять і по-англійськи, так що проблем в спілкуванні бути не повинно. І найчастіше попутники дуже товариські і привітні, а це зайвий привід дізнатися більше про країну, її мешканців і їх способі життя. У цьому сенсі поїздка на мітфарене дуже приваблива!

Вартість поїздки на мітфарене визначає водій і вказує це в своєму оголошенні на сайті. При цьому навіть тут можуть взяти менше заявленого, як це одного разу трапилося зі мною!

Безумовно, поїздку на мітфарене потрібно організовувати заздалегідь - за кілька днів, а краще - за тиждень.

За допомогою мітфарена ми за 10 євро з носа дісталися до Граца, де провели прекрасні дні в старому місті - тут мої друзі знімають квартиру в будинку 15-го століття!

Далі наш шлях лежав у Мюнхен , Щоб звідти дістатися до найбільшого буддійського центру Алмазного шляху в світі -, що знаходиться в баварських Альпах.

В Мюнхен через Пассо

Але на Мюнхен відповідних прямих мітфаренов вже не було, тому що цей напрям дуже популярно. Трохи подумавши, ми вибрали варіант доїхати до Пассо - це невелике місто в Баварії, звідки вже буде діяти баварський квиток (Bayern ticket) - спеціальна пропозиція німецької залізниці.

Баварський квиток (Bayern ticket)

Базовий баварський квиток коштує 24 євро днем і 22 євро вночі і, додаючи по 2 євро за кожну наступну особу (всього до 5-ти), на ньому можна необмежено подорожувати протягом однієї доби по Баварії. Тобто витрата кожної окремої людини істотно знижується, так як вартість ділиться на всіх. Примітно, що австрійське місто Зальцбург - це теж Баварія, і там теж діє баварський квиток!

Цей квиток потрібно купувати в автоматах на вокзалах. При цьому варто пам'ятати, що в Мюнхені він поширюється на метро. Тобто, якщо термін його дії ще не закінчився, ви можете з вокзалу в Мюнхені дістатися до місця призначення на метро. Ми уточнювали це в довідковій на вокзалі Мюнхена.

Мітфарен до Пассо коштував нам по 20 євро з людини. І так в сумі за 32 євро з одного ми дісталися до Мюнхена за 6 годин, включаючи 40 хвилин пересадки на вокзалі в Пассо.

У Імменштадт на поїзді

У Мюнхені ми затрималися на одну ніч і виїхали далі до нашої мети в Альпах в двох годинах їзди від Мюнхена - недалеко від містечка Імменштадт. У цій частині поїздки ми двічі скористалися баварським квитком (з Мюнхена в Імменштадт і з Імменштадт в Меммінген, звідки вилітав наш літак до Києва).

В аеропорт Мемінгена на таксі

У цій частині поїздки примітною в плані варіантів пересування була хіба що поїздка на ... таксі. Справа в тому, що літак з Меммінгена вилітав рано вранці. Маршрутні автобуси, які начебто були заявлені від залізничного вокзалу до аеропорту, не мали рейсу в потрібне нам час. Тому ми взяли таксі, який віз нас хвилин сім і коштувало 12 євро.

Вдумливо і економно складати маршрути поїздок - це дуже по-європейськи, а не просто необхідність не дуже грошових українців. Це стиль життя, в якій хочеться встигнути більше. Щасливих і захоплюючих вам подорожей!

17-30 жовтня 2012 (з оновленням даних на вересень 2014 г.)

Новости