Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Громадський транспорт Австрії. Як туристу здійснювати поїздки по Відні?

Туристи зазвичай приїжджають до Відня на поїзді або прилітають на літаку, якась частина тургруп приїжджає на туристичних автобусах . Природно, що у них виникає питання про громадський транспорт Відня, так як в кожній країні існують свої особливості, є він і в столиці Австрії. Не претендуючи на глибоке знання системи громадського транспорту Відня, можу дати деякі роз'яснення, які можуть виявитися корисними туристам.

Поруч із залізничними вокзалами, що знаходяться в межах міста, розташовані зупинки практично всіх видів міського транспорту, що дозволяють легко дістатися до будь-якої точки міста.

З аеропорту Швехат, що знаходиться приблизно в 20 кілометрах від центру міста, до Відня можна доїхати на звичайній електричці або швидкісному ж / д експресі (City Airport Train), різниця часу в дорозі до станції метро Landstrasse приблизно 10 хвилин, а різниця в ціні приблизно в 2,5 рази. Від аеропорту з раннього ранку в місто ходять автобуси-експреси, на яких можна доїхати до міського аеровокзалу або до ж / д вокзалів. Можна скористатися і таксі, тоді поїздка вам обійдеться в 30-40 євро з урахуванням чайових відсотків в десять, вночі і в вихідні дні таксі трохи дорожче.

У самому Відні створена надзвичайно зручна система громадського транспорту, що складається з метро (U-Bahn), автобусів (Вus), міських електричок (Schnellbahn) і трамваїв (Straßenbahn). У метро п'ять ліній, що перетинаються в центрі міста в вузлах пересадки і виходять в передмістя, і 95 станцій. Міські електрички і трамваї ходять по 30 маршрутах. Найбільше автобусних маршрутів - приблизно 95.

Громадський транспорт починає працювати в проміжок з 5 до 6 години ранку і закінчує після півночі. Вночі по приблизно 25-ти маршрутах в місті з інтервалом у півгодини ходять спеціальні автобуси (Nacht Bus). У Відні багато таксі і вони відносно недорогі (поїздка обійдеться в 10-20 євро), але в їх роботі є особливість - голосувати на вулиці марно, таксі можна взяти на стоянці або замовити по телефону.

Великою зручністю є те, що на всі види міського транспорту єдині проїзні квитки, але варіантів цих квитків багато. Якщо ви збираєтеся пробути у Відні кілька днів, найпростіше купити Vienna Card - Віденську карту (квиток) на 72 години, яка дає можливість користуватися міським транспортом, але крім цього надає знижки на квитки в музеї, театри, на виставки, при відвідуванні пам'яток, а також окремих магазинів, кафе, ресторанів і т. д. Для цього разом з картою дається спеціальний буклет з купонами, в якому все детально розписано, але на німецькою або англійською мовою.

Варто Віденська карта 18,5 євро, купити її можна в аеропорту (в цьому випадку скористаєтеся знижками на квитки до міста), на ж / д вокзалах, в касах громадського транспорту «Wiener Linien», в більшості готелів, в центрі туристичної інформації на Albertinaplatz , 1. Подібні карти продаються і в деяких інших містах Австрії, причому пільг вони можуть надавати навіть більше, ніж у Відні. Так, в Зальцбурзі «Salzburg Cards», хоча і коштує дорожче, дає право безкоштовного відвідування всіх основних музеїв і пам'яток міста, включаючи підйом по канатній дорозі на гору Унтерсберг, висота якої майже 2000 метрів.

При першій поїздці Віденська карта компостується, після чого три доби можна їздити по місту, пред'являючи її контролерам, які зустрічаються в транспорті не так вже й часто. До речі, це стосується і Віденської карти, і звичайних квитків: якщо вони не прокомпостувати, то для контролера ви заєць, а тому доведеться заплатити штраф в 60 євро.

До речі, це стосується і Віденської карти, і звичайних квитків: якщо вони не прокомпостувати, то для контролера ви заєць, а тому доведеться заплатити штраф в 60 євро

У Відні існує велика різноманітність проїзних квитків, включаючи різні пільгові. Туристи, як правило, користуються чотирма: квитком на одну поїздку (1,8 євро при покупці в касі, 2,2 євро - у водія), на 24 години - 5,7 євро, на 72 години - 13,6 євро, на 8 днів - 28,8 євро. Квитки можна купити в автоматах і спеціальних касах (Vorverkaufsstellen), як правило, вони встановлені в метро і у пересадочних вузлів, в тютюнових кіосках, а разові квитки у водія (крім метро).

  • Варто врахувати, що спеціальні каси є не на всіх станціях метро, ​​у вихідні дні вони не працюють, в інші дні тижня половина з них працює з 6.30 до 18.30, а решта з 6.30 до 13.00. Перевагою кас є те, що багато касирів знають англійську.

На вході в віденське метро немає звичних нам турнікетів, а встановлені компостери, на яких пасажири самостійно компостують квитки. Подібні ж компостери, їх легко визначити по яскраво-синього кольору, встановлені в наземному транспорті. Компостувати квитки треба відразу ж після входу в салон автобуса або вагон трамвая.

Діти до 6 років користуються транспортом безкоштовно, діти і підлітки молодше 15 років мають право їздити безкоштовно по недільних і святкових днях, а також під час шкільних канікул. До речі, Віденська карта дає можливість провозити з собою в транспорті безоплатно одну дитину віком до 15 років. При цьому для підлітків може знадобитися документ ( закордонний паспорт ), Що засвідчує вік.

При цьому для підлітків може знадобитися документ (   закордонний паспорт   ), Що засвідчує вік

При огляді центру Відня рекомендую скористатися спеціальним туристичним трамваєм (жовтого кольору) «Vienna Ring Tram», який з 10 до 18 годин курсує по вулиці Рінгштрассе по кільцевому маршруту, об'їжджаючи по периметру історичний центр міста. Уздовж його маршруту розташована маса пам'яток і музеїв, про які туристи отримують детальну інформацію. У вагоні розміщені інформаційні екрани, а пасажири отримують персональні навушники з перемикачами на 7 мов, включаючи російську. На цей трамвай продаються спеціальні квитки, які можна купити в касах або у водія.

Крім туристичного трамвая по місту можна проїхатися в кінному екіпажі (в центрі їх побачите частіше, ніж таксі) або на стилізованому під поїзд спеціальному автомобілі. До речі, якщо вас зацікавить історія громадського транспорту Австрії, рекомендую відвідати Віденський музей трамваїв, який вважається одним з найбільших в світі. У ньому зібрана унікальна колекція, від вагона конки та парового трамвая середини XIX століття до новітніх зразків трамваїв, електричок та автобусів. Музей працює з травня по листопад.

Транспорт у Відні комфортний, зручний і ходить за розкладом. Він дозволяє значно спростити і прискорити знайомство зі столицею Австрії та її околицями.

Новости