Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Де подають найправильніший торт «Захер» у Відні

  1. Історія створення торта «Захер»
  2. Який же торт найбільш правильний?
  3. Як ми їли торт «Захер» в кондитерській Demel

Багато напевно чули про фірмовому віденському тортик під назву «Захер». Спробувати цей торт один - з обов'язкових пунктів програми відвідування Відня. У цій статті я звернуся до витоків і розповім: хто і де придумав рецепт знаменитого торта «Захер», освещу деякі питання з історії створення торта, розповім де можна спробувати легендарний торт, де можна купити цілий торт «Захер» і скільки це буде коштувати.

Історія створення торта «Захер»

Як то раз в 1832 році відомому вельможі імператорського двору Меттерниху терміново захотілося з'їсти чогось солоденького, а головний придворний кондитер захворів і виготовлення десерту доручили учневі кондитера Францу Захеру. Йому тоді було всього 16 років і природно юнак дуже хвилювався і змішав в тесті занадто багато інгредієнтів. Так, згідно з переказами, був винайдений рецепт торта Sacher.

Після цього про рецепт торта надовго забули, Франц спочатку продовжив своє навчання, а потім став працювати в різних кондитерських і тільки через багато років відкрив свою справу і згадав про рецепт шоколадного торта. Сімейство Захер володіло однойменною готелем і кафе, де і подавався спочатку торт «Захер», тоді він був ще не такий знаменитий, як зараз. Але одного разу сім'я збанкрутувала.

І син Франца Захера Едуард був змушений шукати роботу на стороні. Він влаштувався на роботу в кондитерську Demel. Це була солідна кондитерська - постачальник імператорського двору. Едуард дозволив кондитерській Demel ставити своє прізвище на тортах (1934 рік - продаж прав на назви).

Пізніше торт став предметом судового розгляду. У Відні навіть збереглося поняття «семирічної солодкої війни» (1954 -1961 роки). Перемогла, звичайно, сім'я Захер, що володіла готелем і кафе Sacher.

Тепер на торті, випеченому в кафе Sacher, стоїть кругла шоколадна друк і написані слова «справжній торт Захер», а на торті, виготовленому в кафе Demel, - трикутна печатка і слова «Захер - торт Демеля».

Який же торт найбільш правильний?

Отже, ми з'ясували, що винахідником оригінального рецепта вважається Франц Захер (роки життя 1816-1907), вперше виготовив торт в 1832 році, тоді йому було всього 16 років. Але по справжньому відомим торт став тільки, коли став подаватися в кондитерській Demel. Тоді виготовленням торта вже керував син Франца Захера - Едуард.

Тоді виготовленням торта вже керував син Франца Захера - Едуард

порівняння тортів

Відомо, що Едуард дещо змінив рецепт торта. Демелевскій торт досі виготовляють вручну і промазують абрикосовим конфітюром зверху шоколадного бісквітного коржа і поверх конфитюра заливають шоколадною глазур'ю. А торт подається в готелі «Захер» розрізають упоперек і намазують тим же абрикосовим конфітюром і зверху заливають шоколадною глазур'ю. Майже як в рекламі печива твикс.

Так що з'ясувати, який торт найбільш правильний не представляється можливим. Ми для себе вибрали кондитерську Demel. Ручне виготовлення торта здалося нам більш привабливим. Насправді цей торт подають майже у всіх кондитерських Відня, але кондитерська Demel і кафе Sacher в однойменному п'ятизірковому готелі є офіційними спадкоємцями традиції і більшість туристів прагнуть спробувати торт в одному з цих місць.

Насправді готель Захер і кондитерську Demel розділяють усього 550 метрів - пішки. У центральному районі Відня рух транспорту обмежено, там майже всюди пішохідна зона.

Кафе Demel

- Kohlmarkt 14, Відень 1010, Австрія

Hotel Sacher Wien - Philharmonikerstrasse 4, Відень A-1010, Австрія

Як ми їли торт «Захер» в кондитерській Demel

Кафе було відкрито в 1786 році, інтер'єр - історичний.

Кафе було відкрито в 1786 році, інтер'єр - історичний

Інтер'єр кондитерської Demel

У передньому залі розташовується кондитерський магазин - там продають виключно солодощі, виготовлені в кондитерському цеху кафе.

Прилавки кондитерської Demel Прилавки кондитерської Demel   Прилавки кондитерської Demel Прилавки кондитерської Demel

Звичайно в магазині при кондитерської можна купити і знаменитий тортик «Захер» в оригінальній коробочці з липової деревини за ціною 23.50 євро за 500 грам.

Класичний торт Захер в кафе Демель

Столики в кондитерській Demel обслуговують офіціантки. У путівнику я прочитала, що обслуговуючий персонал одягнений в формені сукні за фасоном XIX століття, але насправді це не так. Формений одяг на офіціанток присутній, однак на XIX століття вона не тягне.

Торт Захер в кафе Демель

У меню ми тортика «Захер» не знайшли, але офіціантка зрозуміла наше замовлення, оскільки кондитерська буквально набита туристами і більшість якраз і замовляє торт «Захер». Росіян було багато, не дивлячись на кризу і низький туристичний сезон.

Прямо на першому поверсі можна спостерігати через скло за роботою кондитерів.

Прямо на першому поверсі можна спостерігати через скло за роботою кондитерів

Кондитерський цех в кафе Демель

Торт «Захер» (Sachertorte) коштує 4.10 євро, кава Hauskaf fee - 5.20, кава Melange - 4.60 євро і це не дорого. Пізніше ми відвідали ще дві віденські кав'ярні і переконалися в тому, що Австрія країна перемігшого соціалізму, і ціни в різних кав'ярнях там однакові. Торт «Захер» один з найбільш дешевих віденських десертів, інші десерти стоять по 7-8 євро.

Інтер'єр кафе Демель

На смак торт «Захер" не здався нам таким вже божественним, як хотілося думати - звичайний шоколадний бісквіт - нічого особливого, схожий на російський торт «Прага», про існування якого пражани і не підозрюють.

Сімейство насолоджується безкоштовним Wi Fi

Відвідування таких місць, як кафе Demel, в поїздках на кшталт туристичного атракціону. Дуже цікаво подивитися, як із звичайної торта можна зробити легенду і продавати її туристам разом з тортом.

В супермаркетах Відня теж можна купити знаменитий торт «Захер». Ціни там, природно, більш демократичні, ніж в історичних кондитерських. За кілограмовий торт просять всього 14.49 євро, а підлозі кілограмовий торт обійдеться всього в 7.99 євро. Це фото я зробила в магазині MERKUR Hoher Markt, що знаходяться поруч з анкерних годинами.

Це фото я зробила в магазині MERKUR Hoher Markt, що знаходяться поруч з анкерних годинами

Торт «Захер» в супермаркетах Відня

На моєму сайті ви можете дізнатися Як самостійно поїхати до Відня . Вам більше не доведеться переглядати десятки сайтів щоб знайти інформацію про: який вид транспорту вибрати (літак, потяг, автобус,), все методи трансферу з аеропорту Відень-Швехат, чим зайнятися у Відні, що подивитися самостійно, де можна скачати аудіогід, де спробувати легендарний торт Захер і трохи менш знаменитий тафельшпіц, як знайти екскурсії у Відні і з Відня російською мовою . Все в одній статті, всі необхідні посилання.

Який же торт найбільш правильний?

Новости