Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

будинок Хундертвассера

  1. Як дістатися?
  2. Будинок Хундертвассера тоді і зараз
  3. архітектор
  4. Інші архітектурні твори Хундертвассера у Відні
  5. Що подивитися поруч

Як правило, почувши словосполучення «Віденська архітектура», ми починаємо малювати в своїй уяві розкішні палаци, прикрашені всілякими фігурами, вишукані фасади і незвичайні орнаменти, виконані в стилі бароко. І це абсолютно правильно. Адже, наприклад, національний символ країни - Собор Святого Стефана, велично підноситься над австрійською столицею, змушує ойкнути від подиву будь-якого, хто його бачить. Я не виняток - під час свого першого відвідування (а якщо чесно, то і другого, і п'ятого) цього чарівного міста я не могла повірити, що таку грандіозну споруду могли побудувати прості смертні. А ще, зізнатися, я привезла з собою після чотириденної поїздки пару-трійку тисяч фотографій, адже віденські вулиці і будівлі (начебто і схожі один на одного, але кожне зі своєю родзинкою) настільки фотогенічні, що руки самі тягнуться за камерою.

Протягом майже семи століть Відень була столицею австро-угорської імперії, правителі який намагалися всіляко прикрасити своє місто, щоб вознести його над усіма іншими. І, треба сказати, їм це вдалося - сьогодні це одна з найкрасивіших європейських столиць. Однак не можна сказати, що архітектура у Відні представлена ​​виключно класичними стилями - навпаки, вона гармонійно уживається і з незвичайними будівлями. Їх тут чимало - музей сучасного мистецтва MUMOK, футуристичний кампус економічного університету від студії Zaha Hadid Architecture, хмарочоси Donau City в 22 районі та, звичайно ж, знаменитий будинок Хундертвассера, про який я і хочу розповісти.

Їх тут чимало - музей сучасного мистецтва MUMOK, футуристичний кампус економічного університету від студії Zaha Hadid Architecture, хмарочоси Donau City в 22 районі та, звичайно ж, знаменитий будинок Хундертвассера, про який я і хочу розповісти

Як дістатися?

Будинок Хундертвассера (або Хундертвассерхаус, як він називається німецькою) знаходиться на перетині вулиць Löwengasse і Kegelgasse в третьому районі Відня - Landstrasse, зовсім поруч з набережної Дунаю. Найближчі до нього станції метро - Landstrasse / Wien Mitte на перетині гілок U4 і U3 і Rochusgasse на лінії U3.

Якщо говорити глобально, щоб помилуватися архітектурними творінням Хундертвассера, потрібно прилетіти до Відня і доїхати до центру міста. Про те, як це зробити, ви можете прочитати тут .

Якщо ж ви вже знаходитеся в Відні (ну або знаєте, як приїхати в неї) існує кілька способів дістатися до будинку Хундертвассера.

Якщо ж ви вже знаходитеся в Відні (ну або знаєте, як приїхати в неї) існує кілька способів дістатися до будинку Хундертвассера

  • На метро. Якщо ви хочете мінімізувати відстань, яку треба пройти пішки, їдьте до станції метрополітену Schwedenplatz, яка знаходиться на лініях U4 і U1. Там необхідно сісти на трамвай № 1 в напрямку Prater Hauptallee. На кожній зупинці знаходиться електронне табло, на якому ви можете побачити актуальну інформацію про кожного трамваї цього маршруту: через скільки він приїде, на яких зупинках зупиниться. Потрібно вийти на Hetzgasse і пройти ще пару хвилин в тому ж напрямку - і перед вами буде Хундертвассерхаус у всьому своєму пишноті. До речі, у трамвая №1 дуже цікава історія. Аж до XIX століття на місці сьогоднішнього Рингу, за яким і їздить цей вид транспорту (так би мовити, віденське садове кільце, тільки в набагато менших розмірах), була стіна, яка окреслювала межі середньовічної Відня. У 1860 році імператор австро-угорської імперії Франц Йосиф наказав знести стіну, а замість неї розбити великий бульвар, який надав би розширюється місту більш сучасний вигляд. Незабаром по бульвару пустили трамвай, в маршрут якого були включені всі найкрасивіші і популярні пам'ятками міста і імперії. Багато людей того часу мріяли на ньому покататися. Ще поруч знаходиться станція метрополітену Rochusgasse лінії U3. На виході з підземки потрібно вийти у напрямку на Rochusplatz, потім повернути праворуч на Rasumofskygasse. Пройдіть по ній 500 метрів і потім поверніть на вулицю Löwengasse. Через 150-200 метрів будинок Хундертвассера буде прямо перед вами!
  • Пішки. Якщо ви хочете прогулятися, що я дуже рекомендую (на мій погляд, це єдиний вірний спосіб по-справжньому дізнатися Відень, вивчаючи всі її вузькі вулички), то вам потрібно доїхати до Landstrasse (Wien Mitte). Це великий пересадочний вузол, на який приїжджають поїзда CAT з віденського аеропорту Швехат, електрички S-Bahn, також тут перетинаються лінії метро U4 і U3. Ще тут знаходиться торговий центр, безліч різних кафе, великий фудкорт і один з дуже небагатьох в Відні магазинів мережі Spar, які працюють по вихідних. Коли приїдете, йдіть на вихід у напрямку Landstrasser Hauptstrasse. Як тільки вийдете на вулицю, поверніть наліво і перед булочної Anker поверніть на третій за рахунком вулиці зліва від вас (це повинна бути Seidlgasse). Пройдіть по ній до тих пір, поки не досягнете перехрестя з Kegelgasse, поверніть направо і пройдіть ще близько 200 метрів. А тепер дивіться в обидва - Хундертвассерхаус повинен бути десь зовсім поруч.

Будинок Хундертвассера тоді і зараз

По суті, Хундертвассерхаус- це ще одна безкоштовна віденська пам'ятка, якою можна милуватися нескінченно. Незважаючи на те, що в її, так би мовити, розмовному назві стоїть прізвище лише одного діяча культури, насправді їх було двоє. З цього приводу в 2010 році у Відні розгорівся справжній скандал, результатом якого стало вилучення всіх сувенірних товарів і випуск аналогічних, але з новою назвою будинку - Hundertwasser Krawina Haus. Треба сказати, що воно не прижилося ні серед австрійців, ні серед туристів - і ті, і інші продовжують називати будинок по-старому.

На самій-то справі історія така: в 1977 році канцлер Австрії Бруно Крайський надіслав листа меру Відня до наказу допомогти подає великі надії і вже в той час досить популярному австрійському художнику Фріденсрайху Хундертвассеру з реалізацією його незвичайного плану. Він, натхненний творчістю Антоніо Гауді і Фердінан Шеваля, хотів створити будівлю без єдиної прямої лінії всередині і зовні, яке б змогло втілити в життя концепцію «творчості за законами природи». Однак на той момент Хундертвассер був тільки художником і ідейним натхненником цього проекту і тому потребував помічника-архітектора, який зміг би керувати самим будівництвом. Мер дав свою згоду і почав пошуки, а через деякий час завдяки його зусиллям утворився союз Хундертвассера і Йозефа Кравино, чиє ім'я і стоїть в довгій назві будівлі.

На створення такого незвичайного будинку Хундертвассер зважився через те, що його дратувала одноманітна віденська архітектура того часу. У своєму кілька песимістичному, але перспективному «Маніфесті запліснявілі проти раціоналізму в архітектурі» він писав:

«Кожна людина повинна мати можливість будувати ... і здобути повну відповідальність за ті чотири стіни, в яких він живе. У абсолютно кожного мешканця будинку повинна бути можливість, якщо він того захоче, витягнути руки з вікна своєї квартири так далеко, наскільки вистачить їх довжини, і прибрати побілку або змінити огорожу будівлі, в якому він живе. Людина повинна мати можливість змінити колір будь-якій частині будинку, до якої можуть дотягнутися його пензля - наприклад, пофарбувати все в рожевий колір - щоб з вулиці або здалеку будь-який випадковий перехожий бачив, що тут живе не схожа на своїх сусідів особистість ».

Ексцентричний художник терпіти не міг прямі лінії, оскільки вважав, що вони неприродні і «ведуть до загибелі роду людського». Хундертвассер говорив, що люди, по суті, гості на цій планеті, незаконно забрали у природи її територію і використовували її для побудови своїх осель. Він хотів, щоб людство ставилося до природи з повагою і повернуло їй те, що взяло у неї без попиту, і тому садив в своїх будинках дерева, кущі, квіти і покривав дахи травою.

Він хотів, щоб людство ставилося до природи з повагою і повернуло їй те, що взяло у неї без попиту, і тому садив в своїх будинках дерева, кущі, квіти і покривав дахи травою

Створення незвичайного будинку зайняло більше двох років - з серпня 1983 року до жовтня 1985 року. Результат перевершив всі очікування - будинок був побудований точно таким, яким його собі уявляли творці - немов єдине ціле з природою. У ньому ростуть сотні кущів і дерев, стіни і стелі прикрашені різнобарвним розписом, вікна розташовані безладно, кути закруглені, а стіни нарочито викривлені. Цікаво, що за свою працю Хундертвассер не взяв ні копійки, аргументувавши це тим, що він не зробив нічого незвичайного - просто не дав побудувати на цьому місці щось сіре, нудне і потворне.

У наш час будинок Хундертвассера щорічно тільки з екскурсійними програмами відвідують понад мільйон туристів, і важко уявити, скільки людей приходять просто подивитися на нього. Для того, щоб зробити фотографію на пам'ять на фоні цієї яскравої пам'ятки без натовпів туристів в кадрі, мені довелося прийти туди о восьмій ранку (і то, я була там далеко не одна). До речі, внизу перед будинком знаходиться кафе, де можна замовити каву і подивитися фільм, що розповідає про історію життя художніка.Несмотря на те, що Хундертвассерхаус є однією з найбільш відвідуваних туристами визначних пам'яток Відня, всередині будинку є більше 50 приватних квартир, кілька офісів, близько 20 терас і навіть зимовий сад. Подейкують, що в ньому живуть тільки діячі культури і політики, і свого часу отримати там квартиру було дуже складно, а зараз і зовсім неможливо.

архітектор

Фриденсрайх Хундертвассер - вкрай незвичайний австрійський художник і архітектор. Сьогодні його нарікають архітектором сонячних днів, проте в той час, коли він жив і творив, його називали диваком. Також зараз його звуть «архітектурним доктором» за його проекти, спрямовані на реабілітацію нудних будівель колишніх мануфактур, які він відтворював у вигляді будинків з дивним зовнішнім виглядом.

Розквіт творчості епатажного, що кидає виклик сучасності художника припадає на другу половину XX століття. Його справжнє ім'я - Фрідріх Стовассер, однак у віці 20 років він вирішив замінити слов'янську частину свого прізвища на її німецький аналог і став Хундертвассером, а звичайне Фрідріх перетворив в неабияке Фриденсрайх, що перекладається як «багатий миром».

Ідеальний будинок в розумінні Хундертвассера - надійна і затишна нора з трав'яний дахом і великою кількістю просторих вікон. Останні роки свого життя він прожив в Новій Зеландії, де і зумів побудувати будинок своєї мрії - його дах переходить в пагорб, на який нерідко приходять попастися барани і кози. Варто згадати один цікавий факт з його біографії: незвичайний художник ніколи не одягав однакові шкарпетки. І на здивовані запитання людей: «Чому ж ви носите різні шкарпетки?» Він так само здивовано відповідав «А навіщо, в общем-то, носити однакові?»

За все своє життя він багато подорожував, відвідав десятки країн і залишив після себе величезну архітектурну спадщину по всьому світу - від США і Нової Зеландії до Австрії та Ізраїлю.

Інші архітектурні твори Хундертвассера у Відні

Крім різнобарвного будинку з природними джерелами, про який я тільки що розповіла, Хундертвассер також побудував у Відні завод з переробки сміття та міський будинок мистецтва (KunstHaus Wien), які чомусь набагато менш відомі, хоча і виконані в майже ідентичному стилі.

Будинок віденського мистецтва знаходиться всього в 500 метрах від Хундертвассерхаус за адресою Untere Weißgerberstraße, 13. Це паралельна Löwengasse вулиця. Раніше на цьому місці знаходилася меблева фабрика, яку Хундертвассер зумів повністю перебудувати всього за два роки. Це перше місце у Відні, споруджене згідно «зеленим» і екологічно безпечним ідеям і поглядам прогресивного художника. Цікаво, що у будинку мистецтва немає державної підтримки.

Сьогодні на першому і другому поверхах знаходиться єдина в світі постійна виставка робіт художника-творця будинку мистецтв, а на решті поверхів проводяться різні тимчасові виставки, присвячені, як правило, фотографії XX і XXI століть. На першому поверсі також є музей (який, до речі, відкритий щодня з 10 ранку до 6 вечора) і магазин, де можна купити різні незвичайні предмети, створені за ескізами Хундертвассера. Квиток до музею коштує 11 EUR, а квиток і туди, і на тимчасову виставку обійдеться вам всього на 1 EUR дорожче. Дізнатися про те, які виставки проводяться зараз, і знайти іншу потрібну інформацію можна на офіційному сайті , Де є і російськомовна версія.

Дізнатися про те, які виставки проводяться зараз, і знайти іншу потрібну інформацію можна на   офіційному сайті   , Де є і російськомовна версія

Будівля будинку мистецтв важко не помітити: воно виконано в традиційному для Хундертвассера стилі - в ньому геть відсутні прямі лінії, зате є багато дерев та іншої рослинності. Художник дуже любив денний сонячне світло, і тому по максимуму використав в інтер'єрі скло і яскраві кольори, які візуально роблять приміщення більш світлим і легким.

Завод з переробки сміття у Відні (Wien Energie Fernwärme) переверне всі ваші уявлення про заводах в принципі. Досить незвичайна позиція для культурної програми, чи не так? Зізнайтеся - коли ви чуєте це слово, то малюєте в голові досить сіру, сумну і одноманітну картинку. Однак цей сміттєспалювальний завод, спроектований Хундертвассером, крім своєї основної функції виконує ще й роль віденської пам'ятки.

Він знаходиться за адресою Spittelauer Lände, 45. Найпростіше туди дістатися на метро або S-Bahn до станції Spittelau, яка знаходиться на перетині гілок U6 і U4. Йти звідти всього нічого, та й по виходу з метрополітену вам буде відразу видно завод. Поруч знаходиться будівля факультету екології віденського університету, що дуже символічно.

Навіть тут Хундертвассер зміг впровадити особливості свого архітектурного стилю - достаток зелені, хвилясті лінії, яскраві кольори. Треба сказати, він не відразу погодився проектувати дизайн цієї будівлі, оскільки не хотів бути причетним до «утилізатора», однак коли йому пообіцяли, що на заводі будуть використовуватися тільки найсучасніші, які оновлюються технології, всі критерії будуть відповідати найсуворішим вимогам, а тепло від спалювання сміття творці пустять на обігрів майже 100 тис. міських квартир, Хундертвассер погодився. Як результат, сьогодні Відень є однією з найбільш екологічно чистих столиць Європи.

Як результат, сьогодні   Відень   є однією з найбільш екологічно чистих столиць Європи

Що подивитися поруч

Крім Хундертвассерхаус і вищезгаданого будинку віденського мистецтва, в третьому районі Відня безумовно є, на що подивитися. Розповім коротко про його найголовніших туристичних місцях.

По-перше, якщо на виході з метро Landstrasse піти в протилежну від будинку Хундертвассера сторону, буквально через хвилину ви опинитеся в віденському міському парку (Stadtpark). Це дуже затишне місце з величезною кількістю зелені, багатьма скульптурами (серед яких - пам'ятники І. Штрауса, Ф. Шуберта, Р. Штольц), великими галявинами, на яких влаштовують пікніки місцеві жителі. Тут завжди приємно перебувати - рано вранці люди виходять на пробіжку, приходять на заняття йогою, а вечорами, коли починає сідати сонце, можна прогулятися по доріжці вздовж каналу, слухаючи пісні вуличних музикантів. Дуже часто вони також грають на саксофоні, створюючи в парку чарівну атмосферу.

Дуже часто вони також грають на саксофоні, створюючи в парку чарівну атмосферу

По-друге, на південно-західному кордоні Ландштрассе знаходиться ще одна популярна пам'ятка Відня - Бельведер. Це невимовної краси палацовий комплекс, побудований в стилі бароко як літня резиденція для знаті XVIII століття. Він складається з Верхнього і Нижнього Бельведера, а також включає в себе великий сад і каскадний фонтан, прикрашений фігурами титанів, нереїди і тритонів. Тут ви можете насолодитися як тимчасовими виставками, так і класичними творами мистецтва на кшталт «Поцілунку» Клімта і «Обійми» Шіле. У загальному і цілому, це одне з головних must see у Відні.

У загальному і цілому, це одне з головних must see у Відні

По-третє, Ландштрассе - мало не найважливіший район для мандрівників, оскільки на його території знаходяться і головний вокзал Відня (Hauptbahnhof), звідки можна виїхати в будь-яку точку Австрії, і Wien Mitte, куди приїжджають електрички з аеропорту, а також головна автобусна станція міста (Vienna International Busterminal Erdberg). Тому, якщо ви прилітаєте до Відня, а потім їдете на автобусі в інше місто (наприклад, Прагу), зручніше району по розташуванню вам не знайти. Важливо, що він межує з першим Дистрикт, так що пам'ятки всередині Рингу теж знаходяться в пішій доступності. А ще тут є незліченна кількість затишних кафе з національною кухнею і досить приємними цінами.

Однак, повертаючись до основної теми цієї статті, я мушу зазначити, що саме надзвичайно яскравий будинок Хундертвассера є головною прикрасою третього району, помітно виділяючись серед, безумовно, красивої віденської архітектури. На мій погляд, ця будівля - щось на зразок зеленого оазису в сірому місті ( Відень шалено красива, але давайте називати речі своїми іменами), і його творці зуміли створити щось вкрай незвичайне, що сьогодні приваблює мільйони туристів з усього світу. Тому, якщо у вас є така можливість, обов'язково вирушайте на пошуки цього дивного архітектурного шедевра!

Як дістатися?
Як дістатися?
І на здивовані запитання людей: «Чому ж ви носите різні шкарпетки?
» Він так само здивовано відповідав «А навіщо, в общем-то, носити однакові?
Досить незвичайна позиція для культурної програми, чи не так?

Новости