Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Яскраві фарби Єрусалимської синагоги

  1. Тисяча і один орнамент фасаду
  2. Тайник будівельників і «жіноча» галерея
  3. Від складу - до Сметані і Бетховену

Єрусалимська синагога, фото: Катерина Сташевська   - Як ми знаємо, в центрі чеської столиці налічується чимало синагог: Іспанська, Старонова, Майзелова і ін Єрусалимська синагога, фото: Катерина Сташевська - Як ми знаємо, в центрі чеської столиці налічується чимало синагог: Іспанська, Старонова, Майзелова і ін. Зараз ми з вами підійшли до самої «юної» з них - Єрусалимської.

- З'явилася вона на початку XX століття на хвилі санації - тобто «оздоровлення» Старого Міста і кварталу Йозефів, що проводилася з 1898 року. Тоді було створено товариство з будівництва нової синагоги, яка повинна була замінити собою всі втрачені. Це товариство придбало ділянку під старим будинком на Єрусалимської вулиці і оголосило конкурс на кращий архітектурний проект. У підсумку, через три роки, був схвалений проект братиславського архітектора, що працює у Відні, - Вільгельма Штястни.

І до цього дня архітектура синагоги вважається унікальною - тут чудово поєднується модерн і мавританський стиль. Всі елементи фасаду, включаючи арки, колони і в'язь, нагадують собою споруди, які ми можемо зустріти в арабських країнах. Цікаво, що проект Єрусалимської синагоги був розроблений одним архітектором, а в життя його втілив інший - Алоїс Ріхтер, чий проект спочатку був відкинутий. Освячення храму відбулося 16 вересня 1906 року, під час одного з єврейських свят. Будівництво проводилося за рахунок пожертвувань самих євреїв, держава не брала в цьому участі. Імена тих, хто вніс велику суму, були записані на вітражах, стінах і в підставах колон.

Тисяча і один орнамент фасаду

Єрусалимська синагога, фото: Катерина Сташевська   - Синагога стоїть на досить вузькій вулиці, а молитва у євреїв, як ми знаємо, повинна починатися з першими променями сонця Єрусалимська синагога, фото: Катерина Сташевська - Синагога стоїть на досить вузькій вулиці, а молитва у євреїв, як ми знаємо, повинна починатися з першими променями сонця ... Чи не заважає цьому таке місце розташування?

- Вільгельм Штястни хотів, щоб синагога височіла над іншими будівлями вулиці - саме тому він створив невеликі башточки, увінчані зірками Давида. Також необхідно було вирішити питання освітлення. У центральній частині храму замість склепіння були зроблені вітражні вікна, через які він наповнювався світлом. Можна сказати, що божественний промисел відображений вже в самому фасаді, що нагадує нам казки «1001 ночі». У верхній його частині, над аркою, ми бачимо вікно-розетку, посередині якого зображена зірка Давида, а також напис «Тут дім Господній, і ти можеш сюди увійти». Над самим входом є ще один напис, виконана на івриті - «Не один у нас батько, і не він нас створив?». Для XX століття це було якимось відступом від ортодоксальних поглядів. Коли синагога будувалася, вона представляла собою нові течії в іудаїзмі, була ліберально-ортодоксальної.

- Чи можна сказати, що фасад будівлі є одним з найяскравіших не тільки серед празьких синагог, а й інших столичних будинків?

- Безумовно. Туристи, що проходять повз, не можуть цього не відзначити - він, як казка, відображає прекрасний, строкатий Схід. Особливо помітний контраст із суворими сусідніми будівлями, навіть з бароковим будинком навпроти.

Тайник будівельників і «жіноча» галерея

- Давайте зайдемо всередину. Чим Єрусалимська синагога примітна?

Єрусалимська синагога, фото: Катерина Сташевська   - Тут, наприклад, зберігаються окремі фрагменти раніше втрачених синагог Старого Міста, в західному нефі знаходиться прекрасний орган Єрусалимська синагога, фото: Катерина Сташевська - Тут, наприклад, зберігаються окремі фрагменти раніше втрачених синагог Старого Міста, в західному нефі знаходиться прекрасний орган ... Коли кілька років тому проводилися реставраційні роботи, за невеликої мармуровою плитою був виявлений особливий ящик, в якому зберігався текст, надісланий будівельниками і підписаний ними при свідках.

Ще цікаво, що, так само як і в інших ортодоксальних синагогах, тут яскраво виділена окрема жіноча частина храму. Це - галереї, розташовані по периметру великого залу і стоять на колонах, виконаних в арабському стилі. Жінки не мали право бути присутніми в синагозі на службі в тому ж місці, що і чоловіки, тому відразу при вході в храм були побудовані дві сходи, що ведуть наверх. Не можна не відзначити і пишний декор приміщення, характерну східну яскравість: це і численні орнаментальні колони, розписи, ковані люстри, вітражі, присутні не тільки на стелі, але і на вікнах ...

Від складу - до Сметані і Бетховену

- Якщо згадати історію синагоги в XX столітті, потрібно сказати, що доля її була непростою - за часів Другої світової війни тут знаходився склад ...

Єрусалимська синагога, фото: Катерина Сташевська   - Всі ми пам'ятаємо долю гетто в Терезине Єрусалимська синагога, фото: Катерина Сташевська - Всі ми пам'ятаємо долю гетто в Терезине. Які вирушають туди євреї залишали свої речі - хтось добровільно, а хто-то з примусу - в спеціальних складських приміщеннях. Передбачалося, що після повернення вони візьмуть їх собі назад. Саме для зберігання цих цінностей і була обрана Єрусалимська синагога, що, в підсумку, допомогло їй уникнути долі інших європейських синагог - руйнування.

- Чи проходять тут сьогодні якісь культурні заходи, покликані привернути туристів?

- Так звісно. Орган, встановлений тут, служить не тільки для виконання духовної музики під час служб, а й класичних концертів. Виконуються в стінах синагоги твори самих різних авторів - не тільки тих, хто належить до іудаїзму. Я тут слухала Баха, Бетховена, Гайдна, Сметану ... Крім цього, всередині проходять виставки, присвячені долі та історії синагоги, її відновленню.

Чи не заважає цьому таке місце розташування?
Над самим входом є ще один напис, виконана на івриті - «Не один у нас батько, і не він нас створив?
Чи можна сказати, що фасад будівлі є одним з найяскравіших не тільки серед празьких синагог, а й інших столичних будинків?
Чим Єрусалимська синагога примітна?
Чи проходять тут сьогодні якісь культурні заходи, покликані привернути туристів?

Новости