Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як жити в Відні, якщо ти не Габсбург

  1. Ціни, їжа, житло: скільки грошей брати, щоб вистачало на Захер
  2. Житло.
  3. Продукти.
  4. Де харчуватися.
  5. Де одягатися.
  6. Кіно, вино і полотно: вечір п'ятниці і вихідні в Відні
  7. Ну і куди ж без кафешок: де снідати і спілкуватися з друзями
  8. замість висновку

Якщо ви вирішили вступати в майбутню alma mater Відні, то вам пощастило грунтовно вивчити столицю Австрії і перейнятися духом колишньої імперії. Всі чули про віденську оперу, бали, картинні галереї, концертні зали - але так, що Відень городо виключно для аристократів? І що робити, якщо ви не Габсбург, але хочете доторкнутися до прекрасного і вчитися в університеті, випускником якого був Папа Римський Пій II.

Ми зібрали путівник пам'ятками, цікавими місцями для роботи і відпочинку у Відні для того, хто хоче не тільки вчитися, а й культурно збагатиться новою країною, культурою і настроєм.

Про Австрійської імперії добре подбали Габсбурги, вони побудували монаршу імперію, яка проіснувала 5 століть з 14 по 19 століття. Їх слідів не залишилися не помітними. З лишком відчути міць імперії можна в резиденції Хофбург. Обов'язково загляньте в одну з 2600 зал, а саме в кімнату з колекцією скарбів монархів. Це місце сили Габсбургів.

Путівники запросять вас в ключові місця Відня: парламент, ратуша, оперний театр, два палаци - Шенбрунн і Бедьведер, церква Святого Петра, Іспанська школа верхової їзди. Це культові місця, але національним символом столиці вважається Собор святого Стефана. Подивіться який він розкішний. Відвідати собор і розглянути його внутрішні розписи можна безкоштовно під час меси (неділя о 10:30). В інший час - вхід в собор платний.

Щоб побачити найголовніші місця Відня - запам'ятайте назву однієї кільцевої вулиці - Рінгштрасе. Вона оточує центральний район міста, а вздовж неї розташовано багато цікавих будівель: той самий Віденський університет, опера, парламент і ратуша.

Але незважаючи на всі старання обійти важливі місця з путівника - Відень це те місто, де ти йдеш до одного собору, а по дорозі зупиняєшся в захопленні від іншого. Весь центр заслуговує на увагу. Тут можна побачити всі можливі і неможливі стилі і напрямки майже всіх епох: від готики і бароко до авангарду і модерну. Якщо ви плануєте вчитися у Відні, то встигнете вивчити місто вздовж і впоперек і відкриєте для себе нові місця, про які ще ніхто не писав в путівниках. Кілька таких цікавих місць ми приготували для вас в добірці:

  • будинок Фриденсрайха Хундертвассера, австрійського Гауді. Неможливе можливо - архітектура без прямих ліній і гострих кутів. Дому всього 32 роки, але вже встиг завоювати славу самого незвичайного будинку Європи. А Фриденсрайх став таким же впізнаваним як і Гауді для Барселони або Ейфель для Парижа.

  • після будинки Фриденсрайха вам точно захочеться ще - тому запрошуємо до музею, який побудував художник, - Kunst Haus Wien. Museum Hundertwasser. Зараз це Віденський Будинок Мистецтв з регулярними експозиціями віденських художників.

  • вежа божевільних Наррентум - найстаріша в Європі психіатрична лікарня. Вежа входить в комплекс Віденського університету, а всередині тепер знаходиться патологоанатомічний музей з експозицією в 50 тис. Артефактів. Заспиртовані тіла, органи і воскові моделі - не найприємніше видовище, але цікаво ж. До того ж ця Кунсткамера служила для навчання студентам медикам. Вхід в музей коштує 6 євро.

  • музей Зигмунда Фрейда - будинок, в якому вчений прожив 47 років. Крім його особистих речей можна погортати книги з найбільшою бібліотеки психоаналізу.
  • за екстримом спускайтеся в підземеллі Відня. Довжина катакомб в три рази перевищує катакомби Одеси. А під землею артефакти історії від давньоримських склепів, таємних бункерів нацистів і до винних погребів останнього сторіччя. Підземелля Відня не поступається за інтересом архітектурі міста.

  • музей сучасного мистецтва Mumok . Готуйтеся до прекрасного і нечуваного: поп-арт, Флуксус, новий реалізм і віденський акционізм.

Ціни, їжа, житло: скільки грошей брати, щоб вистачало на Захер

Відень десятиліттями не поступається іншим містам як і комфорті життя. І більшість людей упевнені, що віденський комфорт пояснюється високими цінами. Незважаючи на стереотип про дорогий життя у Відні (все таки місто-аристократ) - це далеко не найдорожча столиця Європи. Поїздка в метро рівнозначна ціні капучино - 2,5 євро, гамбургер - 3,7 євро, недорогий обід - 11 євро, квиток в кіно - 9 євро, а середня вартість таксі по місту - 13 євро.

Житло.

Житло. Студенти зазвичай знімають кімнату в гуртожитку: чи варто від 250 до 400 євро на місяць. Цікаво, що орендні договори тут майже ніколи не змінюються. Тому, якщо ви зняли кімнату за 300 євро - то і через 10 років будете платити стільки ж. Разовий проїзд в наземному транспорті коштує 2,2 євро, але вигідніше відразу купити річний проїзний - для студентів до 24 років він коштує близько 70 євро в семестр.

Продукти.

Якщо балувати себе Захер на кожен день, а тільки у свята - то мінімальні витрати в Відні на їжу в місяць обійдуться приблизно в 200 євро. Закуповуватися можна в бюджетних Penny Markt та Hofer або в більш дорогих Billa и Spar. Найпопулярніший ринок - Naschmarkt: дорого, але смачно і варто того. А на Brunnenmarkt можна знайти рибу, м'ясо і сезонні овочі за дешевшою ціною. Австрійці як і німці п'ють багато пива, тому вас може здивувати і приємно порадувати, що в супермаркетах пиво дешевше за воду.

Де харчуватися.

Щодо дешево можна пообідати в Wiener deewan, а перекусити можна піцой. Поруч з Житловими кварталами піца обійдеться в 6-7 євро, тоді як в центрі - від 10. Крім того варто бути готовим до величезних порцій в кафе, завжди дивіться на вихід страви в грамах - іноді краще узяти одне блюдо на двох, щоб взагалі мати шанси його доїсти.

Де одягатися.

За речами відправляйтеся на вулицю Mariahilferstrasse, де розташовані магазини різних світових марок. Тут дуже багато магазинів H & M. 😉

Кіно, вино і полотно: вечір п'ятниці і вихідні в Відні

По понеділках та середах квитки в кіно обійдуться дешевше ніж на вихідних - в 6-7 євро. У неділю вхід в багато музеїв безкоштовний. А якщо приходити на виставки в день відкриття - то вхід в галерею теж вільний. В інші дні ви заплатите від 8 до 12 євро. радимо відвідати Museumsquartier - це комплекс, в якому дуже багато різних цікавих музеїв, експозицій і виставок. Ви точно повернетеся в нього не один раз. Вхід в сам комплекс безкоштовний, а в кожен з музеїв - платний.

Під час навчання вам доведеться багато читати, але якщо читати, то чому б не в найкрасивішою бібліотеці Віденського університету - Universitätsbibliothek Wien , Де старі книжки так і звуть вивчити історію. Це студентське місце сили, тиші, знань і спокою.

Розслабитися і відпочити після університетських навантажень можна гуляючи по заповіднику Лайнцер Тіргартен. 80% заповідника - це казковий Віденський ліс: дуби, буки, яким по 400 років. Тут зібрані рідкісні види птахів і тварин. Прогулюючись по спеціальним стежками ви можете, наприклад, побачити саламандру. Крім того в заповіднику є зони для пікніка, тому сміливо приїжджайте сюди з друзями. Можна піднятися на оглядову вежу і охопити поглядом 2,5 тисячі гектарів зелені. Тут дійсно є на що подивитися і поїздка в заповідник стане хорошим способом освіжитися і набратися сил. До речі, вхід на територію заповідника безкоштовний.

Дивно, але в «храмі класичного живопису» (як називають Відень) знайшлося місце для потужного руху стріт-арту. Надихнутися творчістю віденських вуличних художників можна в Inoperable. Тут часто проводять стріт-арт фестивалі та перформанси. Несподівано як для Відня-аристократки, чи не так?

Дивно, але в «храмі класичного живопису» (як називають Відень) знайшлося місце для потужного руху стріт-арту. Надихнутися творчістю віденських вуличних художників можна в Inoperable. Тут часто проводять стріт-арт фестивалі та перформанси. Несподівано як для Відня-аристократки, чи не так? 😉

Вчитися і працювати можна в коворкінг Impact Hub Vienna . Але це не просто робоче місце - тут регулярно проводять лекції, воркшопи, тренінги і презентують нові міжнародні проекти, до яких можна приєднатися. Impact Hub - це місце, яке об'єднує людей абсолютно різних професій та інтересів, ви можете знайти тут людей, з якими захочете реалізувати спільний проект.

Ну і куди ж без кафешок: де снідати і спілкуватися з друзями

Одне з найкращих кафе міста - Café Leopold Hawelka . Кава тут коштує від 2 євро. Українські студенти у Відні люблять ходити на сніданок в пекарню La Mercerie , На десерт у Cafe7stern , За душевними розмовами в Cafe Telegraph , А на смачну вечерю в Ramasuri .

З десертів спробуйте традиційні австрійські булочки Бухтельн, пиріг «Мавр в сорочці» і солодкий омлет кайзера кайзершмаррн. Ну і, звичайно, торт Захер (радимо пробувати його в культовому кафе Mozart), який нагадує штрудель, празький тістечко, а ще віденські кнедлі, які не мають нічого спільного з чеськими.

замість висновку

Тепер відчуваєте, що аристократична Відень насправді відкрита для всіх? І вона зовсім не хвалиться, а просто урочисто зустрічає кожного нового гостя столиці Австрії.

Навчання проходить не тільки в стінах університету та бібліотеки. Тому якщо ви сумніваєтеся чи вступати в віденський університет - пам'ятайте, що ви опинитеся в колишньому серце імперії Габсбургів, які дуже любили місто і прикрасили його з душею. Якщо ви оберете Відень для навчання і життя - ви полюбите її як справжній Габсбург.

Читайте також

Всі чули про віденську оперу, бали, картинні галереї, концертні зали - але так, що Відень городо виключно для аристократів?
Несподівано як для Відня-аристократки, чи не так?
Несподівано як для Відня-аристократки, чи не так?

Новости