Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

УЗ на замітку: як перевозять велосипеди в поїздах закордоном

Нова Зеландія

Залізничний транспорт в Новій Зеландії не настільки популярний як автобусний. Якщо першим в минулому році було перевезено понад 23 млн пасажирів, то другим - 109 млн пасажирів. Незважаючи на це, в новозеландських поїздах передбачена можливість перевезення велосипедів. Левова частка пасажиропотоку на залізниці забезпечується за рахунок приміських перевезень в двох найбільших містах - Окленді і Веллінгтоні. Приміські поїзди в цих містах експлуатуються відповідними операторами - Transdev Auckland (французька група Transdev) і TranzMetro (державний ж / д холдинг KiwiRail).

У поїздах Transdev Auckland перевозити велосипеди можна без додаткової плати і резервування. Однак є певні обмеження. Не рекомендується подорожувати з "двоколісним" в пікові години. До того ж, в поїздах є обмеження по кількості перевезених велосипедів. Так що якщо ціла група велосипедистів захоче сісти в один вагон зі своїми "двоколісними", провідник може їй відмовити в цьому.

У поїздах TranzMetro діють схожі умови. Велосипеди можна безкоштовно перевозити майже на всіх поїздах. Винятки становлять поїзда Matangi південнокорейського виробництва, в яких відповідні місця відсутні. Ці поїзди експлуатуються на двох лініях: Веллінгтон - Ваіканае і Веллінгтон - Аппер-Хат. Це викликано технічними особливостями. Варто зазначити, що регіональні влади Веллінгтона створили в регіоні цілу мережу велостоянок біля ж / д станцій, де пасажири можуть припаркувати або залишити свої велосипеди в спеціальних кабінках, що закриваються на замок.

Поїздів далекого прямування в Новій Зеландії всього три, вони експлуатуються "дочкою" KiwiRail - компанією KiwiRail Scenic Journeys. В основному, ці поїзди розраховані на туристів, в їх складі є вагони для огляду місцевості. За перевезення велосипеда потрібно заплатити 10 новозеландських доларів. Один пасажир може перевозити не більше одного велосипеда. Простір для їх зберігання в багажному вагоні обмежена, тому пасажиру рекомендується забронювати місце для свого "двоколісного". При цьому в разі потреби провідник може попросити пасажира прибрати, накрити або скласти деякі деталі велосипеда.

При цьому в разі потреби провідник може попросити пасажира прибрати, накрити або скласти деякі деталі велосипеда

Канада

У Канаді пасажирські ж / д перевезення здійснюються компаніями Via Rail (національний оператор) і GO Transit (оператор приміських перевезень в провінції Онтаріо). У більшості поїздів Via Rail передбачена можливість перевезення велосипеда. За цю послугу пасажир повинен заплатити 25 канадських доларів незалежно від відстані. У поїздах Via Rail велосипеди можна перевозити трьома способами. Перший поширений на маршрутах в густонаселених районах провінцій Онтаріо і Квебек (агломерації Торонто і Монреаля). У цих поїздах встановлені спеціальні підставки для велосипедів. У кожному складі є максимум 12 веломест. Тому пасажири повинні своєчасно зарезервувати перевезення свого велосипеда. А Велобаул знімаються з велосипедів і оплачуються окремо як багаж. Крім того, на маршруті між Торонто і Лондоном в певні дні діють обмеження на перевезення велосипедів.

Другий спосіб застосовується в поїздах, довжина маршруту яких перевищує 1000 км. У них спеціальні підставки не передбачені, а велосипеди перевозяться в багажному вагоні. Для своєчасної навантаження велосипеда на кінцевій станції (наприклад, Торонто або Монреаль) пасажир повинен прибути на вокзал за 1 годину до відправлення, але не пізніше, ніж за 30 хвилин. За навантаження і видачу велосипеда відповідальні вантажники. На проміжних станціях навантаження відбувається швидше, оскільки прив'язана до часу зупинки. Третій спосіб перевезення використовується в поїздах, не оснащених спеціальними підставками і в яких немає багажних вагонів. В цьому випадку пасажир повинен самостійно розібрати і упакувати велосипед, який перевозиться як ручна поклажа.

У той же час, в приміських поїздах GO Transit перевезення велосипедів є безкоштовною, але в будні дні діють певні обмеження. Зокрема, ця опція недоступна на поїздах, які перебувають в Торонто в пікові години вранці (6.30 - 9.30) і виїжджають ввечері (15.30 - 18.30). Обмеження діє на всьому маршруті проходження зазначених поїздів, навіть якщо пасажир не їде до кінцевої зупинки в Торонто. У пікові години можна перевозити тільки складні велосипеди. В інший час дня, а також у вихідні та святкові дні перевезення велосипеда дозволена. У кожному вагоні може перевозитися тільки чотири велосипеда: по два в кожному тамбурі біля вхідних дверей. При цьому велосипеди ставляться в спеціальні підставки. У вагонах, пристосованих для людей з обмеженими можливостями, перевезення велосипедів заборонена.

Новости