Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Екс-президент Польщі і євродепутати заступилися за українську активістку, яку Варшава внесла до "чорного списку" Шенгенської зони

Підписанти петиції дорікнули Польщу в зловживанні Шенгенською угодою через справу Козловської. Підписанти петиції дорікнули Польщу в зловживанні Шенгенською угодою через справу Козловської

Людмила Козловська і Бартош Крамек / Фото з соцмереж

Європейські політики, дипломати і екс-президент Польщі висловили протест у зв'язку з висилкою з Польщі українки Людмили Козловської та закликають політиків і уряд ЄС вжити заходів, щоб не дозволити польським властям і надалі зловживати Шенгенською угодою.

як передає Європейська правда , Відповідний заклик міститься в петиції, розміщеної у вівторок на сайті Change.org, яку створили громадські активісти Брюсселя.

"Через скандального зловживання Шенгенською угодою польською владою, яка використовує її як інструмент переслідування іноземців та членів їх сімей, ми звертаємося до всіх політиків в ЄС із закликом продемонструвати тверде прояв солідарності і опір цій несправедливості", - йдеться в петиції.

Петиція закликає дозволити Козловська, президенту фонду "Відкритий діалог" і дружині польського активіста Бартоша Крамека, повернутися додому в ЄС - і в ідеалі надати їй громадянство держави-члена Євросоюзу.

"Такий акт справедливості дозволив би їй знову об'єднатися зі своєю сім'єю в Польщі, а також продовжити роботу в її фонді, який займається правами людини, на території ЄС без ризику майбутньої депортації", - йдеться в заяві.

Читайте також Польща внесла українку в "чорний список" Шенгенської зони через акції громадянської непокори її чоловіка

У петиції відзначається, що польська влада не висунула Козловська ніяких звинувачень, а для її висилки не було судових рішень. "Уряд" Права і справедливості "використовує свої шенгенські привілеї для депортації іноземців, які вважаються незручними для нього", - заявляють підписанти петиції.

Відзначається, що Козловська живе в Польщі вже 10 років, з яких 5 знаходиться в шлюбі з громадянином Польщі. За цей час вона жодного разу не порушувала закон, а проблеми у неї почалися тоді, як її чоловік почав критикувати керівну партію в соціальних мережах і брати участь в антиурядових акціях протесту.

Під петицією підписалися колишній президент Польщі Лех Валенса, депутати Європейського парламенту Ребекка Хармс, Міхал Боні, Крістін Рево д'Аллон-Боннфуа, європейський комісар з питань внутрішнього ринку та послуг Ельжбета Беньковська, спільнота журналістів Польщі, ряд дипломатів, редакторів та інших діячів.

Як повідомляв УНІАН, Польща внесла українку Людмилу Козловську до Шенгенської інформаційної системи (SIS), що передбачає негайне видворення з ЄС, в той час як її чоловік, поляк, заявив: польський уряд здійснює депортацію у відповідь на його громадську діяльність.

Варшава пояснила, що українку вислали через "істотних сумнівів" щодо фінансування фонду "Відкритий діалог".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости