Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Домбайскій вальс

  1. останні статті

«Лижі біля печі стоять, гасне захід за горою,
Місяць закінчується березень, скоро нам їхати додому.
Привіт, похмурі дні, гірське сонце, прощай,
Ми назавжди збережемо в серці своєму цей край ».

Ю. Візбор

Юрій Візбор, який оспівав у «Домбайского вальсі» краси цього регіону, один з багатьох гостей гірського кластера Карачаєво-Черкесії, хто щиро і всім серцем «захворів» Домбай.

Добиратися до Домбая нескладно, але дорога займе час

Добиратися до Домбая нескладно, але дорога займе час. Рівнина в оточенні піків з поетичними іменами - Підступний хребет, Пік, Житло турів, знаходиться на рівній відстані від узбережжя Чорного моря і гори Ельбрус - близько 70 км. в кожну зі сторін. Сам «Домбай» перекладається з карачаївського як «Зубр», а головний, найвищий пік - «Домбай Ульген», висотою понад 4.000 метрів - «Убитий зубр». Найближчий аеропорт знаходиться в Мінеральних водах. Регулярно сюди йдуть рейси з Москви і Петербурга, з інших міст до мінвод також можна дістатися, хоча, можливо, буде потрібно пересадка. Відстань від аеропорту до Домбая - близько 230 км., Але не варто хвилюватися. З турботою про перебувають в КМВ туристах, владою до гірського кластера прокладена траса, по якій із завидною постійністю снують рейсові автобуси.

Домбай - це не тільки гірські вершини і мальовнича галявина, утворена з'єднанням трьох ущелин - Алібека, Аманауза і Домбай-Ельген. Це і однойменний курортне селище, розташоване на висоті 1600 м., У підніжжя Головного Кавказького хребта. Саме тут знаходяться всі готелі, кафе, ресторани, станції прокату зимового спорядження, тому, незважаючи на статус селища, а також мала кількість місцевих жителів (чи 2.000 чоловік) Домбай має славу гірськолижного центру зі світовим ім'ям. Тут знаходиться 5 черг канатно-крісельних доріг, бугельні, гондольні, канатні, митників дороги - все для зручності любителів гірських вершин. Крім того, розташоване селище на території Тебердинского заповідника, включеного до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за унікальні природні пам'ятки.


Кількість готелів Домбая:> 45. забронювати
Вартість проживання: від 500 рублів на добу. Ціна є приблизною і залежить від дати поїздки і кількості вільних місць у готелі.

Незважаючи на статус цілорічного курорту, в першу чергу на Домбай їдуть взимку для катання на гірських лижах. Сезон триває з середини грудня до середини квітня. В інший час, коли гори оголені, схили відходять у володіння шанувальників терренкура і скандинавської ходьби, альпіністам, любителям еко-туризму. Погода в зимовий період ідеально підходить для катання, близько 5С.

Погода в зимовий період ідеально підходить для катання, близько 5С

Загальна протяжність трас курорту - понад 25 кілометрів. Траси трьох категорій: зелені, сині та червоні. Перша призначена для новачків, остання для професіоналів, синя - для тих, хто не визначився щодо свого гірськолижного статусу. Велика частина трас підходить для комфортного катання без зайвих екстремальних вражень і знаходиться на південно-західних схилах гори Мусса-Ачитара. Висота катання тут становить 1600-3200 м.

Для екстремалів уготована нижня лісиста частина схилів. У шанувальників фрі-райда є окремі траси на віддалі від місць масового катання, а для любителів хели-скі (висадки з вертольота на гірський пік з подальшим спуском на гірських лижах) організовують приватні виїзди.


Головними на Домбай вважаються гірськолижники, рідше зустрічаються сноубордисти, але останні активно прагнуть змінити розстановку сил. Наприклад, вже більше 10 років «царі дощок» проводять на Домбай найбільший сноуборд-фестиваль. Також внизу на галявині є два катка, де можна зустріти фігуристів від малого до великого.

Серед інших зимових розваг Домбай пропонує гонки на снігоходах, спідрайдінг, піші прогулянки по Тебердінскій заповіднику, де, до речі, якщо пощастить можна побачити тих самих зубрів, які дали ім'я долині. У численних готелях і готельних комплексах також є чим захопитися apresski - тут і спа-центри, і рекреаційні зони, і дитячі дозвільні майданчика.

У численних готелях і готельних комплексах також є чим захопитися apresski - тут і спа-центри, і рекреаційні зони, і дитячі дозвільні майданчика

На Домбай рекомендується їхати з дітьми завдяки широким можливостям для дитячого відпочинку. Тут можна займатися верховою їздою, можна вчитися мистецтву їзди на гірських лижах під наглядом одного з десятків професійних інструкторів, можна освоювати сноуборд. Ніхто не заборонить від душі веселитися в ігровій кімнаті, плавати в басейні або сидіти в сауні. Дитина може кататися на ковзанах на критому катку, є булочки і запивати їх чаєм з ароматними місцевими травами, зібраними в теплий сезон, нарешті, можна піти на вилазку в Тебердинский заповідник і побачити гірських турів або білосніжних зайців.

останні статті

коментувати

Новости