Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як організувати інтернет в автомобілі? Наш досвід.

  1. Роумінг за кордоном
  2. Купівля місцевої SIM-карти
  3. Інтернет в авто і в кишені за кордоном
  4. Мобільний WiFi роутер
  5. Роздача інтернету по WiFi зі смартфона
  6. Вай-фай роутер з модемом

Зараз багато хто не мислять свого життя без інтернету і, де б ми не знаходилися, завжди шукаємо можливість вийти в онлайн, перевірити пошту, оновити статуси в соціальних мережах, Твитнуть що-небудь цікаве і викласти пару "фоточек в інстаграмчік". Особливо це актуально в далеких подорожах, коли за вашим маршрутом стежать друзі і просто сторонні спостерігачі. Поки Ви вдома, в рідній країні, це не є проблемою - у всіх операторів стільникового зв'язку є досить демократичні тарифи на мобільний 3G / 4G інтернет. Але варто перетнути кордон, як він або стає вкрай дорогим, або взагалі перестає працювати. У цій статті ми спробуємо розповісти про доступні варіанти отримання мобільного інтернету в подорожах і як отримати інтернет в автомобілі, грунтуючись на нашому власному досвіді автопутешествий. Якщо Ви подорожуєте без компанії, то навряд чи вам знадобляться якісь додаткові пристрої крім смартфона, і буде досить лише прочитати пару абзаців нижче, щоб убезпечити себе від непередбачених витрат. Можливо, це вже і виглядає банальним, але до сих пір тисячі людей потрапляють в роумінговий операторську пастку, тому спочатку ми вирішили ще раз загострити увагу на цій темі.

Можливо, це вже і виглядає банальним, але до сих пір тисячі людей потрапляють в роумінговий операторську пастку, тому спочатку ми вирішили ще раз загострити увагу на цій темі

Роумінг за кордоном

Увага! Використовувати вашу власну сімку категорично не рекомендується, так як в роумінгу тарифи на передачу даних в сотні, а іноді навіть в тисячі разів вище, ніж в мережі "домашнього" регіону! Наприклад, в Москві за 300 рублів ви легко можете купити 3 гігабайти мобільного трафіку в місяць, а по роумінгові тарифи при використанні Вашої московської сім-карти такий обсяг в Польщі обійдеться Вам в 154 тисячі рублів (тариф 5 рублів за 100 кілобайт). А в Таїланді за той же обсяг ви заплатите 1 мільйон 950 тисяч рублів! Тому заздалегідь, до перетину кордону, відключайте передачу даних на своєму смартфоні, або переставляйте сім-карту в простий телефон-дзвонилку, який не підтримує вихід в інтернет. У багатьох операторів мобільного зв'язку існує послуга, яка забороняє використання передачі даних в роумінгу - настійно рекомендуємо її активувати до початку поїздки.

При подорожі на автомобілі легко можна потрапити в ситуацію, коли Ви начебто ще перебуваєте на території своєї країни, але ваші мобільні телефони вже зареєструвалися в мережі сусідньої держави. Таке постійно відбувається на прикордонних автомобільних пунктах пропуску і в разі, якщо ви їдете паралельно кордоні з сусідньою країною. Якщо планується довгий перегін по подібній трасі, настійно рекомендуємо налаштувати ваші телефони на примусове використання "домашньої" мережі, так як в переважній більшості випадків вибір мережі проводиться в автоматичному режимі. Як це зробити ми, мабуть, розповідати не будемо, а порадимо звернутися до керівництва по експлуатації вашого телефону.

Купівля місцевої SIM-карти

Отже, нашим першочерговим завданням при в'їзді в іншу країну зазвичай є покупка місцевої сім-карти. В європейських країнах придбати її можна як в офісах операторів, так і в великих магазинах електроніки типу Mediamarkt або Saturn. Іноді їх навіть можна купити в продуктових супермаркетах, але тут важливо чітко розуміти, що саме Ви купуєте. Потрібно також мати на увазі, що далеко не завжди вдається проконсультуватися з тарифів, що називається, "на місці" - або продавці не знають англійську, або просто не в курсі всіх тонкощів (таке іноді буває навіть в тому ж Mediamarkt). Наприклад, вам легко продадуть стартовий пакет з сім-картою, який зможе активувати тільки повноправний громадянин відвідуваною країни.

У багатьох країнах, як і в Росії, взагалі заборонена анонімна продаж сім-карт, але це не означає, що Ви не зможете її придбати - просто потрібно закордонний паспорт. Іноді у оператора є всього лише один prepaid (Передплатний) тариф, доступний іноземцям, і на ньому мобільний інтернет може бути невигідний або взагалі недоступний. Postpaid (постоплатние, кредитні) тарифи, природно, для нерезидентів не доступні. Існують і тарифи, в яких працює тільки передача даних, без голосових дзвінків і SMS - на них, як правило, ціна інтернет-трафіку вигідніше.

Але є і виключення - іноді значний інтернет-пакет дають "в подарунок" до голосового зв'язку і виходить, що вигідніше придбати саме такий варіант. Це, наприклад, відноситься до польського Orange - на даний момент у них є тариф (Вартість стартового пакету - всього 20 злотих, близько $ 7), на якому обсяг "подарункового" інтернет-трафіку залежить від суми поповнення рахунку. При активації цього пакета на карті вже є 1 гігабайт мобільного інтернету, і можливо цього навіть вистачить на весь термін Вашої подорожі по Польщі.

Зазвичай ми "споживаємо" 1Гб в середньому за 2-3 дня, але потрібно мати на увазі, що ми дуже активно користуємося Інтернетом в дорозі (карти, вивантаження фотографій з телефонів, пошук інформації, броні готелів, читання відгуків, тощо), тому тут навряд чи можна говорити про якийсь середньому значенні - в кожному випадку воно індивідуально. При нестачі трафіку поповнити рахунок зазвичай не складає труднощів - це можна зробити майже на будь-який заправці (цілодобово) або супермаркеті / торговому центрі.

У польського T-Mobile теж є цікавий тариф , Але без голосового трафіку. Відвідуючи в черговий раз Польщу, ми вирішили придбати на додаток до симке Orange так само пакет від T-Mobile заради експерименту і порівняльного тестування. Дівчата в салоні зв'язку були дуже люб'язні і привітні, але, на жаль, не говорили ні на якій мові, крім польського. Почувши знайоме слово "інтернет", вони із задоволенням продали нам стартовий пакет, але через специфіку роботи цього оператора активація сім-карти відбувається з дуже великою затримкою (іноді до 2-х днів). Ми довго не могли зрозуміти чому "воно" не працює, міняли настройки, переставляли сім-карту в різні пристрої - все безрезультатно. Але на третій день інтернет раптом запрацював, і з'ясувалося, що проблема була саме в довгій активації контракту. Якщо доступ в мережу вам потрібен негайно, то ми не рекомендуємо польський T-Mobile.

В європейських країнах як клас відсутнє таке поняття як "внутрішньо-роумінг". Це означає, що ви сміливо можете купувати сім-карту в будь-якій точці країни - тариф буде єдиний по всій її території і працювати вона буде аналогічно. Росія тут скоріше виняток - така практика поширена практично по всьому світу.

В Австрії ми використовували мобільний інтернет від національного оператора A1 і, треба сказати, він виявився одним з найкращих за якістю, швидкості і покриттю. Але тут є один нюанс - сім-карта цього пакету (B.Free, купленому нами в Saturn) принципово не працює в смартфонах, так як розрахована на 3G / 4G-модеми, планшети і WiFi-роутери! Ми не змогли знайти жодної згадки про це обмеження на сайті оператора, і виявилося це лише досвідченим шляхом, після декількох (як виявилося - непотрібних) поповнень рахунку і спроб переставити сімку в різні пристрої.

Ми не змогли знайти жодної згадки про це обмеження на сайті оператора, і виявилося це лише досвідченим шляхом, після декількох (як виявилося - непотрібних) поповнень рахунку і спроб переставити сімку в різні пристрої

На закінчення частини про покупку локальної сім-карти порекомендуємо перед поїздкою грунтовно вивчити сайти операторів на предмет наявності у них відповідних тарифів і особливостей підключення. Там же можна подивитися адреси пунктів обслуговування абонентів і час їх роботи, щоб не носиться по прикордонних містечках з висунутим язиком в пошуках операторського магазину. Зверніть особливу увагу на час і дні роботи салонів - в багатьох країнах операторська роздріб працює дуже "ліниво", в порівнянні з Російською. Наприклад в Греції салони операторів Vodafone і Wind в маленьких курортних містечках працюють всього 4 години на день, 4 дні на тиждень! Для зручності роздрукуйте сторінку з вподобаним тарифом, щоб потім показати її співробітнику салону зв'язку для прискорення процесу покупки.

І не забудьте про всяк випадок запастися набором адаптерів для SIM-карт - далеко не завжди в магазинах є карти потрібного Вам формату (звичайні miniSIM, microSIM або nanoSIM)!

Інтернет в авто і в кишені за кордоном

Якщо Ви подорожуєте в компанії, що складається з двох і більше осіб, то покупка сім-карти для кожного може влетіти в копієчку - вартість контракту рідко опускається нижче 10 євро. Для "роздачі" інтернету декільком споживачам з одного сім-карти людство придумало дуже практичну і зручну штуку - кишеньковий WiFi-роутер - MiFi (похідне від "Mobile WiFi"). На фото - Huawei E5776 з підтримкою 4G LTE мереж швидкістю до 150Мбіт / сек.

Мобільний WiFi роутер

MiFi-роутер є автономний пристрій з гніздом для сім-карти і вбудованим акумулятором, що дозволяє йому працювати без зовнішнього живлення досить тривалий час. Відрізняються вони один від одного набором підтримуваних стандартів передачі даних, діапазоном частот, дизайном і місткістю акумулятора. Ми починали з 3G WiFi-роутера Huawei E586, виданого нам на тест однойменної китайською компанією. 🙂 Він досить непогано показав себе в роботі, за виключенням не дуже тривалої автономної роботи і дуже сильного нагріву при активному використанні. Для нього, до речі, існує акумулятор підвищеної ємності (наприклад, тут ), Що усуває недолік слабкою автономності.

Схема роботи з пристроєм проста - вставляєте сім-карту і після включення авторізуетесь в створеній роутером WiFi-мережі. Зазвичай цього достатньо - налаштування для роботи з більшістю операторів коробочка знає сама і вибирає їх автоматично в залежності від вставленої сім-карти. У разі необхідності "тонкої" настройки, її можна зробити через web-інтерфейс роутера.

Такі пристрої дуже люблять продавати оператори зі своїми контрактами, але необхідно мати на увазі, що абсолютно всі операторські девайси заблоковані на роботу тільки з їх власними сім-картами. Вставивши в роутер сімку іншого провайдера, він просто відмовиться реєструватися в "чужий" мережі. На щастя, майже всі подібні пристрої можна відучити від недоброго поведінки або безкоштовно, або за невелику грошики (можна подивитися наприклад тут , тут або просто погуглити). У будь-якому випадку це буде дешевше в порівнянні з покупкою неприв'язаного роутера.

Порада: не купуйте WiFi-роутер закордоном, хіба що ви не володієте необхідними навичками, програмами та обладнанням для його розблокування. Озаботьтесь цим питанням будинку - напевно Ви легко зможете знайти розблокувати пристрій на відповідних барахолках в інтернеті або заздалегідь зробіть все самостійно. Це пристрій - хороший помічник не тільки в подорожах, але і в багатьох інших ситуаціях і його придбання не буде виглядати викиданням грошей на вітер. Варто також відзначити, що подібні пристрої мають обмеження на кількість одночасно підключених клієнтів (зазвичай від 5 до 10).

Якщо Ви вирушаєте в дуже тривалу пішохідну прогулянку або екскурсію, то, коли вбудований батарейки може не вистачити на всю подорож. В цьому випадку ми рекомендуємо використовувати MiFi-роутер в зв'язці з зовнішнім акумулятором , Надовго забувши про зарядку.

В цьому випадку ми рекомендуємо використовувати MiFi-роутер в зв'язці з   зовнішнім акумулятором   , Надовго забувши про зарядку

Роздача інтернету по WiFi зі смартфона

Крім MiFi пристроїв, інтернет з сім-карти можна роздати і за допомогою будь-якого смартфона або планшета з 3G / 4G-модулем. Для цього потрібно всього лише активувати функцію мобільного точки доступу і авторизуватися в створеній WiFi-мережі. До переваг такого рішення ми б віднесли можливість оперативно змінити налаштування з'єднання, підключити потрібні послуги або пакети трафіку (легко вводити потрібні USSD-запити) і навіть подзвонити в службу порятунку абонентської підтримки. А до недоліків - знижений час автономної роботи, маленький радіус дії WiFi-мережі і, в деяких випадках, повна неможливість використання сервісу від оператора (див. Вище про випадок в Австрії). Якщо у Вас є старенький або непотрібний смартфон з ще живий батарейкою - можете сміливо брати його з собою для таких цілей.

Вай-фай роутер з модемом

Є ще один варіант - "для самоделкиних". 🙂 У нього відсутня мобільність MiFi, але він має набагато більший радіус дії точки доступу, позбавлений обмежень за кількістю одночасно підключених клієнтів, проблем з автономністю і теоретично більш універсальний. Йдеться про звичайні стаціонарних "побутових" WiFi-роутерах з USB-портом, які використовуються вдома.

Багато з них підтримують використання USB 3G / 4G модемів прямо "з коробки", із заводською прошивкою, а в деякі такий функціонал можна додати за допомогою альтернативних прошивок. На фото - TP-Link MR3420 . USB-модеми, як і WiFi-роутери, в переважній більшості випадків продаються заблокованими на "свого" оператора, тому все описане вище щодо розблокування (unlock) і покупки MiFi-коробочок, справедливо і для модемів.

Такий варіант добре підходить для відпочинку в кемпінгах, коли ви багато часу проводите недалеко від свого автотранспорту. Підключити цю конструкцію в кемпінгу не складає труднощів від звичайної розетки 220 вольт, але в шляху її краще живити від бортової мережі автомобіля через інвертор і комплектний блок живлення, або безпосередньо, за допомогою власноруч зробленого шнурка. Існує схоже рішення і з вбудованим акумулятором, але в якості мобільного (кишенькового) варіанту воно менш придатне, тому що більші, ніж MiFi і має низьку автономність. На фото нижче - TP-Link MR3040 .

Всі описані в цій статті способи були використані нами особисто в поїздках по різних країнах і регіонах Росії і визнані повністю працездатними. Напевно варто все ж зазначити цілком очевидний факт, що якість мобільного інтернету безпосередньо залежить від покриття мережі обраного оператора і підтримуваного стандарту передачі даних, а так само завантаженості мережі в якійсь конкретній точці місцевості. Так як передача даних відбувається по радіоканалу, не варто розраховувати на постійний "залізобетонний" коннект. Особливо це відноситься до використання мобільного інтернету в русі, де цілком нормальним явищем можна вважати періодичні "завмирання", а іноді і повне зникнення зв'язку. Що стосується Росії, то тут таке відбувається часто-густо на міжміських трасах, де навіть 3G-покриття або повністю відсутній, або з'являється невеликими "острівцями" при проїзді деяких населених пунктів.

Ця стаття була вкрадена з сайту http://poznamka.ru ...

Природно, в рамках однієї статті неможливо охопити всі тонкощі і нюанси цієї великої теми, і якщо у Вас виникли будь-які питання - не соромтеся, задавайте їх у коментарях. Ми постараємося кваліфіковано відповісти або порадити рішення для вашої конкретної ситуації.

Ну і наостанок - бажаємо удачі в подорожах, гарного конекту і ... не перемикайтеся - попереду нові розповіді! 🙂

Поділитися "Як організувати інтернет в авто: наш досвід"

Як організувати інтернет в авто: наш досвід 2014-02-08T18: 36: 53 + 03: 00 Sergey 'Crasher'

Ваc також можуть зацікавити ці публікації

Новости