Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Навчіться чекати як гусак

Čím výše vystoupíš, tím hlouběji padáš (Ілюстративне фото: Барбора Кментова, Чеське радіо - Радіо Прага)   Взагалі-то, якщо хтось із вас прагне до висот чеської мови, це дуже навіть добре Čím výše vystoupíš, tím hlouběji padáš (Ілюстративне фото: Барбора Кментова, Чеське радіо - Радіо Прага) Взагалі-то, якщо хтось із вас прагне до висот чеської мови, це дуже навіть добре. Але, як кажуть чехи, є і деяка небезпека на цьому шляху, оскільки «чим вище ти зійдеш, тим нижче доведеться падати» - Čím výše vystoupíš, tím hlouběji padáš. З іншого боку, якщо не намагатися досягти висот, так можна і все життя протолочити в низині. Так що - підручники чеського в руки і гайда дертися на гору знань.

Останнім часом я часто роздумую про природу людської. Є ось, наприклад, такі люди, які творять добро і нічого не бажають натомість. А є й інші - робиш їм добро, а вони тобі на добро - гадостями відповідають. Про них мудрий чеський народ придумав чудове вираз: Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění, що в дослівному перекладі означає «роби межу добро, пеклом тебе винагородить». Відчуваєте, куди вітер дме?

Якщо ми заговорили раптом про нехороших людей, як ви вважаєте, чи гарний якість кар'єризм? З одного боку, його можна прирівняти до цілеспрямованості, оскільки людина твердо йде до наміченої мети. З іншого боку, на шляху до досягнення цієї мети він не зупиняється ні перед якими перешкодами. Тобто йде по головах. У чеській мові з цієї нагоди з'явилося цікаве вираз, яке для російського вуха звучить навіть комічно: Díra - nedíra, furt se natírá - «дірка - НЕ дірка, все одно фарбувати». Фарбувати мається на йду паркан, і навіть ніяка зустрілася шляхом дірка тут не повинна представляти перешкоду. Ну, а питання все одно залишається - чи виправдовує мета засоби?

Dočkej času jako husa klasu (Ілюстративне фото: Piotr Kuczynski, Wikimedia Commons, License CC BY-SA 3 Dočkej času jako husa klasu (Ілюстративне фото: Piotr Kuczynski, Wikimedia Commons, License CC BY-SA 3.0) Днями я проводила бесіду зі своїм синочком на тему, що ввічливе слово здатне розкрити перед ним будь-які двері. Чеський народ теж висловлює зі мною солідарність і каже: Dobré slovo i železná vrata otvírá - «гарне слово і залізні ворота відкриває». А у нас ще й кажуть на додачу: «добре слово і кішці приємно». Так що не забувайте, будь ласка, вживати ввічливі слова якомога частіше.

Сьогодні у мене на рідкість філософський настрій, тому я хочу поговорити на тему здатності очікування. Мені здається, що сучасні люди зовсім не вміють чекати. Так і хочуть все отримати швидко і відразу. А потім, коли отримують, то відчувають розчарування, тому що настільки нагріли себе цим нетерпінням під час очікування, що вже і про саму мети якось забули. Тому хочу я вам сказати ось що - навчитеся чекати, насолоджуючись кожною хвилиною, кожним моментом. При цьому я вирішила заручитися чеським виразом - для більшої важливості моменту: Dočkej času jako husa klasu - «дочекайся часу як гусак колоска». Адже ви самі розумієте, що гусак вже точно ніяк не формує час в очікуванні дозрівання улюблених ласощів.

Бажаю вам, щоб і ваше очікування чого-небудь протікало приємно і спокійно.

Відчуваєте, куди вітер дме?
Якщо ми заговорили раптом про нехороших людей, як ви вважаєте, чи гарний якість кар'єризм?
Ну, а питання все одно залишається - чи виправдовує мета засоби?

Новости