Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Історія Аджарії

Аджарія - це один з найголовніших районів стародавнього Колхидського царства (VI - III століття до н Аджарія - це один з найголовніших районів стародавнього Колхидського царства (VI - III століття до н.е.). Прибережні міста Аджарії - Пічвнарі, Батумі, Апсарос (Гоніо) та інші відігравали важливу роль в політичному і економічному житті Колхидського царства, а згодом і Іберійського держави, в складі якого також побувала Аджарія.

У I столітті н.е. до Аджарії прийшло християнство. Ця подія пов'язана з іменами Андрія Первозванного, Симона Каноніта.

У II столітті Аджарія входила в царство ЛАЗик, яке було утворено в Західній Грузії після поразки римлянами понтійського царства і його царя Мітрідата VI.

У V II столітті територія Аджарії, на думку істориків, була окремою адміністративною одиницею. Зі створенням на початку XI століття Тео-Кларджетський царства на півдні Грузії Аджарія опинилася в центрі феодальної Грузії. З другої половини XII століття до кінця XIV століття Аджарія входила до складу Месхетії, будучи її окремим князівством. У цей період Аджарія піддалася нашестю сельджуків і монголо-татар.

З середини XV століття Аджарія стала володінням сильної феодальної прізвища Абашидзе.

З 70-х років XVI століття Аджарія опинилася в межах кордонів Османської імперії та на довгий час відірваною від Грузії. Захоплена турками Аджарська територія адміністративно була розділена на Батумський і Аджарський санджаки, що входили в різні області.

Перемога Росії в російсько-турецькій війні 1877-78 років принесла довгоочікувану свободу від турецького ярма, як Аджарії, так і всієї Грузії. У 1878 році рішенням Берлінського конгресу Аджарія була передана Російської імперії.

З 1921 року Аджарія знаходилася в статусі Аджарської АРСР на території Грузії. Зі здобуттям Грузії незалежності Аджарія значиться Автономною Республікою в складі Грузії, але з особливим державним статусом.

Новости