Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грузія: пам'ятки Грузії

Телаві розташований в серці Кахетії - історичної області в Східній Грузії Телаві розташований в серці Кахетії - історичної області в Східній Грузії. Подорож в Телаві - це екскурсія по дивно красивому регіону, в світ стародавніх храмів і монастирів, мальовничих річок і долин, де під теплими променями сонця виростає бурштиновий виноград. Телаві - центр грузинського виноробства, яке, як відомо, зведено тут в культ.
Телаві розташований в красивій Алазанської долині, на схилі хребта. Місто знаходиться на висоті 490 м над рівнем моря, тому повітря тут свіже і прозоре. Пейзажі Телаві і його околиць дуже вражаючі. Тут можна одночасно насолоджуватися зеленню річкових долин, схилами гір Великого Кавказу, увінчаного тисячеметровий піками, його схилами, зарослими грабовими і дубовими лісами, що переходять в альпійські луки.
У Кахетії безліч визначних пам'яток і найкрасивіших природних об'єктів.

Кафедральний храм Алаверди В 20 км від Телаві розташована святиня Кахетії, найвідоміший середньовічний грузинський собор - кафедральний храм Алаверди Кафедральний храм Алаверди В 20 км від Телаві розташована святиня Кахетії, найвідоміший середньовічний грузинський собор - кафедральний храм Алаверди. Він був споруджений на початку XI століття царем Кахетії Квіріке Кахи. У ті часи це була найвища споруда, що вражає монументальністю і пишнотою, і понині, він є одним з найбільших соборів в Грузії.
Храм збудували на місці невеликої церкви імені Святого Георгія побудованої в VI столітті одним з тринадцяти святих сирійських (каппадокійських) засновників грузинського чернецтва, Йосипом Алаверделі. Місцеві жителі і сьогодні називають собор Храмом Святого Георгія (або Цмінда Георгі).
Собор неодноразово руйнувався загарбниками. Перша значна його реставрація, була проведена в XI столітті, царем кахетинським Олександром. Після цього, землетрус 1142 року знову пошкодив храм і 1150 року цариця Тамара почала нову реставрацію, яка була закінчена царем Іраклієм II .. Відновлювальні роботи звичайно внесли невеликі зміни в зовнішній вигляд собору, але він до цих пір залишається безцінним історичним пам'ятником середньовічної грузинської архітектури .
Зовні ансамбль оточений високою фортечною стіною. На території собору знаходиться середньовічна трапезна, літній палац і дзвіниця. Собор Алаверди є сильно витягнуте вгору спорудження зі скупим декором. Однак, як би не був гарний собор зовні, по-справжньому він вражає внутрішнім оздобленням. Величезний внутрішній зал збільшується висотою купола (висота понад 42 м). Мимоволі виникає відчуття неосяжності і духовного трепету. На стінах збереглися фрагменти фрескового живопису XI, XV і XVII століть.

Спочатку Алаверди був суто чоловічим монастирем. Але в XVII-XVIII століттях монастир став жіночою обителлю для царських осіб, що прийняли чернецтво. Тут же поховані, привезені в Кахеті монахами-августинців, святі мощі померлої мученицькою смертю цариці Кетеван. Черниці переписували рукописи і документи для багатої бібліотеки монастиря. Алаверди був великим вогнищем просвітницької та рукописної діяльності. В даний час багато хто з уцілілих рукописів зберігаються в Інституті рукописів ім. К. Кекелідзе в Тбілісі.
З XI століття собор Алаверди був усипальницею кахетинських царів.

Слово «Алаверди» - турецько-арабського походження і перекладається як «дарований Богом».

Монастирський комплекс Ікалто - це один з перших монастирів в Грузії Монастирський комплекс Ікалто - це один з перших монастирів в Грузії. Він заснований одним з ассірійських батьків, Зеноном Ікалтойскім в середині VI-го століття. Від будівель тієї епохи вже нічого не залишилося. Найраніший з існуючих нині храмів побудований в VIII столітті. У той же період на території монастиря були побудовані давильни для винограду і виносховища, частково збереглися донині.
У XII столітті за царя Давида Будівельнику був побудований Успенський храм і тогдаже з ініціативи відомої історичної особистості, великого діяча і наставника царя Давида Будівельника - Арсен Ікатоелі, в Ікалто була побудована академія. На жаль до наших днів вона дійшла в зруйнованому вигляді. Будинок був двоповерховий, на першому поверсі були 2 кімнати, а на другому один великий зал, призначений для наукових зібрань. В академії викладалися філософія, риторика, математика, астрономія, агрономія та ін предмети. На той період Ікалто, зведена Давидом Будівельником, була одним з найважливіших культурних і освітніх центрів Давньої Грузії. Ця академія увійшла в історію тим, що в ній навчався Шота Руставелі. З цієї нагоди десь в листопаді (у вихідні) тут відзначається свято Шотаоба.

У 1616 році шах Аббас спалив академію і тим поставив крапку в її історії. З цього моменту монастир майже припинив своє існування і був відновлений тільки в XIX столітті.
На сьогоднішній день на території комплексу збереглося кілька храмів залишки академії, винні преси та навіть кверцхі (глечики для вина). У храмі Святого Духа, побудованому в VII-IX століттях, знаходиться могила Зенона Ікалтойского. Поруч зберігся невеликий храм Святої Трійці, побудований в VI столітті і найпізніше споруда XII-XIII століття - невелика церква Успіння Богородиці.
Монастир знаходиться на горі, з усіх боків оточений лісом, всього в 10 кілометрах від центру Телаві.

Гремі - архітектурна пам'ятка XVI століття - царська фортеця Гремі - архітектурна пам'ятка XVI століття - царська фортеця. Г ород Гремі був столицею Кахетинського царства в XVI-XVII століттях. Заснована Леваном Кахетинським, столиця була царською резиденцією і жвавим торговим містом Великого Шовкового шляху. Місто, імовірно, займав площу в 40 га і складався з трьох основних частин - церкви Архангелів, царської резиденції і торгового району.
При нашестя на Грузію в 1615 році військо шаха Аббаса знищило місто, зрівнявши його з землею. C тих пір місто ніколи не знайшов колишнього процвітання, і в середині XVII століття царі Кахетії перенесли свою столицю в Телаві.
Фортеця з церквою Архангелів - це все, що залишилося від колись процвітаючого міста Гремі. Комплекс Церкви Архангелів розташований на пагорбі і складається з самої церкви Архангелів Михаїла та Гавриїла, побудованої за наказом царя Левана Кахетінскго в 1565 році і розписаної в 1577 році, дзвіниці, триповерхового палацу і винного льоху (марані). Комплекс оточений стіною, з вежами і амбразурами. Збереглися залишки таємного підземного ходу, що веде до річки.
У 2007 році пам'ятники Гремі були запропоновані для включення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Давид Гареджі - це комплекс грузинських печерних монастирів VI століття розташований в 60 км на південний схід від Тбілісі на грузинсько-азербайджанському кордоні, і тягнеться на 25 км уздовж схилів напівпустельного Гареджійского кряжа Давид Гареджі - це комплекс грузинських печерних монастирів VI століття розташований в 60 км на південний схід від Тбілісі на грузинсько-азербайджанському кордоні, і тягнеться на 25 км уздовж схилів напівпустельного Гареджійского кряжа. Комплекс вражає своєю красою, незвичайністю, знаходиться в Кахетії. Державний кордон між Грузією і Азербайджаном ділить монастирський комплекс Давид-Гареджі на дві частини.

Комплекс являє собою висічені в скелях близько 20 монастирів і охоплює території трьох районів Грузії - Гардабанському, Сагареджійского і Сігнахскій. Головним монастирем вважається лавра св. Давида, яка знаходиться на північному схилі гори, що розділяє Грузію та Азербайджан. Кордон проходить по вершині гори. Цей монастир знаходиться на азербайджанській території - на південному схилі гори. Крім них на південному схилі гори розташовані понад 100 печер, які використовувалися ченцями в якості келій. Найбільше віддалений від кордону монастир Бертубані (датується XII століттям), який знаходиться на відстані приблизно двох кілометрів від неї.
У багатьох церквах і трапезних монастирів збереглися фрески VIII-XIV ст. з портретами історичних осіб, в тому числі портрет цариці Тамари і написи грузинською, вірменською, грецькою та арабською мовами.
Найдавніший монастир комплексу, Лавра Давида, заснований на початку VI в сирійським ченцем Давидом, одним з 13 сирійських отців, який поселився в природній печері Гареджі. У тому ж VI ст. його учні та послідовники Додо і Лукіан заснували ще два монастирі - монастир Додо (Додос РКА) і Натліс-Мцемелі (Іоанна Хрестителя).


Сигнахи - маленьке містечко на схилі гори, в Кахетії Сигнахи - маленьке містечко на схилі гори, в Кахетії. Будинки розташовані на терасах і з'єднуються звивистими крутими вулицями. Вони збудовані в стилі південно-італійського класицизму з грузинськими елементами. Основною визначною пам'яткою міста є фортеця Сигнахи, що входить в список найбільш відомих і великих фортець Грузії. Незважаючи на бурхливі історичні події, які відбувалися на цій землі, стіни фортеці дивним чином вціліли і сьогодні оточують стару частину міста. По периметру збереглося 28 сторожових веж, з яких відкривається чудовий вид на Алазанська долина.
Цей кахетинський місто з самого початку був експериментом. У XVIII столітті цар Іраклій II переселив сюди вірмен, для того щоб вони побудували на місці села справжнє місто. Переселенці впоралися з дорученням, проте поступово місто спорожніло.
Сам по собі місто невелике, в ньому проживає всього 2 тис. Осіб, але недавно вирішено було його оживити. Останні кілька років ведеться велика робота з розвитку туризму. Зараз Сигнахи - дуже європейське місто: чисті вулиці, черепичні дахи в італійському стилі, а за кількістю готелів третій в країні після Тбілісі і Батумі.
Місцеві жителі люблять міської пам'ятник, який вони спорудили знаменитому земляку - оперному співаку Вано Сараджішвілі.
Сигнахи є перлиною культурної спадщини Грузії, відвідування цього древнього міста входить практично в усі екскурсійні маршрути, що проходять по Кахетії.

Бодбе Бодбе. Монастирський і єпископальний комплекс Святого Георгія, розташований в Кахетії, містечку Бодбе - це загальнонаціональна грузинська святиня. Тут в кафедральному соборі Святого Георгія покояться останки св. Ніно Каппадокійської, яка принесла християнство в Грузії.
За переказами, саме в Бодбе в 335 році померла Свята Ніно у віці 60 років, пройшовши через всю країну, зцілюючи хворих і звертаючи народ до істинного Бога. Свята Ніно заповіла поховати її на цій землі. І коли, через деякий час, цар Міріан хотів перенести її тіло в Мцхету, ніякі зусилля не могли зрушити ковчег з мощами Ніно з місця. Тоді на місці поховання їм був споруджений невеликий храм, освячений на честь великомученика Святого Георгія. Але цей храм не вдалося зберегти. Він був повністю зруйнований. І в 850 році на місці старого храму був, споруджений новий Кафедральний собор. Собор являє собою класичну храмову споруду в кращих традиціях грузинської архітектури. Усередині храм був прикрашений розписами IX століття і фрагментами картин XII - XVII століть.
У XVI-XVII століттях Бодбе був важливим просвітницьким центром. У 1837 році монастир був скасований. А в 1889 році тут був відкритий жіночий монастир Святої рівноапостольної Ніно, чинний до сих пір. І сьогодні можна відвідати монастир і джерело Святої Ніно.

Цинандалі Цинандалі. У Кахетії знаходиться велике село Цинандалі відомий центр виноробства, де розташоване родове помістя князів Чавчавадзе.
Маєток побудований в 1818 році належало грузинському поету і громадському діячу Олександру Чавчавадзе. Батько господаря маєтку - князь Гарсеван Чавчавадзе, 18 років служив в Петербурзі послом грузинських царів. Саме їм в 1783 році був підписаний Георгіївський трактат про дружні відносини між Грузією і Росією. Олександра Чавчавадзе народився в Петербурзі, і хрестила його сама імператриця Катерина II. Він отримав прекрасне петербурзьке освіту.
Будинок-музей є чудовим зразком багатою садиби XIX ст., З прекрасними терасами, що відкривають захоплюючий вид на Алазанська долина. У Будинку-Музеї відтворено інтер'єри кабінету, спалень, їдальні та кухні. Тут можна побачити меблі, розкішні предмети побуту, старовинні годинники, чудові сервізи, вікової рояль, подарований Олександром Грибоєдовим своїй нареченій Ніно Чавчавадзе.
Однією з чудових кімнат княжого дому є салон, в якому витає дух минулих століть, все тут говорить про розкіш і багатство, тут збережені старовинні книги, картини відомих художників, і навіть вишивки, зроблені дочками Олександра Чавчавадзе. Музей оточений розкішним парком з каплицею, в якій вінчалися Олександр Грибоєдов з княжною Ніною Чавчавадзе.
У 1886 році Олександр Чавчавадзе, вирішивши зайнятися виноробством на промисловій основі, заклав винні підвали. Так був заснований найстаріший в Грузії винний завод. Завод по сей день, випускає рідкісні сорти вин.
Винні підвали, де зберігається 16 тисяч пляшок кінця XIX початку XX століть відкриті для відвідування.

Цинандалі - родовий маєток князів Чавчавадзе в Кахеті, де розташована виноградна долина. Садиба захоплює всіх своїм чарівним садом, палацом, і прекрасним, що відкривається видом (Фото) .


Інша корисна інформація

Тематичні пропозиції:

Новости