Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Автоподорож до Грузії на машині

  1. Про митницю і страховку
  2. Про місцевий автопарк і дороги
  3. Про бензин, заправки і громадський транспорт
  4. Про їжу і товари
  5. Про пішоходів і парковках
  6. замість післямови

Якщо у вас є надійний автомобіль, час і вільні фінанси, то Грузія стане ідеальним місцем для отримання яскравих емоцій.

Нещодавно з такої поїздки повернувся «голос» радіостанції «НАШЕ Радіо Краснодар 104,7 Fm» провідний радіоефіру Олександр Невінчаний і поділився з нами своїми враженнями. А тепер - слово нашому мандрівникові ...

Про митницю і страховку

У дорогу вирушили на автомобілі Ford EcoSport 1,6 GripShift компанією з чотирьох чоловік по Військово-грузинській дорозі. З Краснодара виїхали в 10 ранку, і вже до вечора були в Казбегі - це перший населений пункт після кордону. На КПП у Верхньому Ларсі російські митники оглядали машину близько півтори години, грузинські - хвилин 15. Та ж історія повторилася при поверненні.

З березня цього року всім, що прибувають до Грузії на автомобілі, необхідно оформити тимчасову страховку. Коштує вона 750 рублів. Придбати поліс можна прямо на кордоні, але краще зробити це заздалегідь он-лайн. Гроші ті ж, зате час заощадите. Штраф за відсутність страховки досить значний - близько 30 000 рублів на наші гроші, правда, у нас за весь час перебування в країні її жодного разу не перевірили. Так що вам вирішувати - ризикувати чи ні. Якщо все-таки попалися - на цьому або будь-якому іншому правопорушенні - раджу платити, домовлятися з поліцейськими марно.

про поліцію

До речі, аналога нашого ДАІ тут немає, усіма правопорушеннями займається поліція. Правоохоронці не сидять в засідці і не розташовуються на стаціонарних постах, а патрулюють місто і траси на машині. Поліцейський підходить до вас з уже включеною камерою, тому всі переговори, в тому числі і пропонування хабара, фіксуються.

Злочинність в країні дуже низька. Ми були дуже здивовані, вперше побачивши, як водій кинув «Ленд Крузер Прадо» з відкритим вікном і пішов в магазин. Але потім звикли, що люди залишають автомобілі в такому стані у дворах багатоквартирних будинків на всю ніч.

Але потім звикли, що люди залишають автомобілі в такому стані у дворах багатоквартирних будинків на всю ніч

Про місцевий автопарк і дороги

Машини в Грузії - переважно іномарки з пробігом. З бесіди з місцевими жителями ми дізналися, що везуть їх, в основному, морем з США, розмитнення коштує дуже дешево, а биту машину можна ввезти взагалі безмитно. З цієї причини і самі іномарки, і запчастини до них тут недорогі, а нові автомобілі не витримують конкуренцію. Ми практично не бачили в Тбілісі автосалонів, які торгують новими машинами. За весь час мені зустрілися шоу-руми тільки «Сузукі» і «Шевроле» і один мультибрендовий мотосалон, але клієнтів біля них я не спостерігав.

ВАЗівських моделей вкрай мало і вони дуже старі - мабуть, збереглися ще з часів СРСР. Набагато менше, ніж у нас, і двоколісного транспорту. Зате вистачає потужних машин, класу GT, мабуть, податки на «кінські сили» тут щадні.

Крім автомобілів, на вулицях і трасах багато гужового транспорту, трапляються і вершники - в основному, пастухи, переганяють стада. Вівці та корови йдуть прямо дорогах загального користування, гальмуючи рух. Однак, серйозних пробок я тут не спостерігав. У години пік сповільнюється потік на деяких вулицях Тбілісі, по трасі ж завжди їздять швидко, не дивлячись на знаки. За кермом, в основному, чоловіки, хоча зустрічаються і автоледи, але набагато рідше, ніж у нас. Дуже багато молодих водіїв - права в Грузії видають з 16 років.

До водіїв з російськими номерами ставляться поблажливо. Ми як-о розгорнулися через суцільну, поліцейський автомобіль зупинився, але, мабуть розгледівши номерні знаки, виїхав. Але повторювати такі маневри не раджу - раптом вам зустрінуться менш поблажливі правоохоронці.

Найсуворіше карають за пияцтво за кермом. Стакан неміцного вина випити можна, але за критичні проміле - в'язниця.

Дороги в хорошому стані, на весь час автоподорожі по Грузії не зустрілося нам жодної ями. В горах зсуви пошкоджує асфальт, але покриття оперативно відновлюють. На всіх розбитих ділянках, які ми проїжджали, проводився ремонт.

Про бензин, заправки і громадський транспорт

Бензин в Грузії трохи дорожче, ніж у нас, близько 50 рублів за офіційним курсом, це зрозуміло, тому що його тут не справляють, а закуповують, як і газ, в сусідньому Азербайджані. Але якість палива краще, і витрата менше. При цьому парадоксально низькі ціни на громадський транспорт. Поїздка в тбіліському автобусі коштує на наші гроші 12,5 рублів. Оплата здійснюється через спеціальний автомат. Постійних кондукторів немає, але періодично заходять контролери і перевіряють квитки. У столиці автобуси в хорошому стані, в основному великі низькопідлогові, хоча є і маршрутки, але їх менше.

Але повернемося до бензину. Заправки на трасах невеликі, як правило - на 2-4 колонки. Дуже багато приватних, будь-якого давлеющего бренду ми не помітили, хоча зустріли наш Лукойл. Заправляє і розраховує оператор, причому майже на всіх АЗС в Грузії приймають карти. Магазини або кафе при заправках розташовувати не прийнято.

Магазини або кафе при заправках розташовувати не прийнято

Про їжу і товари

Втім, як ви, напевно, здогадалися, з їжею проблем в Грузії немає. Дуже багато різних їдалень, кафе, ресторанів з дуже демократичними, на наш погляд, цінами. Так, обід в кафе на чотирьох з графином вина, м'ясними стравами і десертом обійшовся в 930 рублів, вечеря в одному з найбільш пафосних ресторанів Тбілісі разом з чайовими - 50 доларів.

Електроніка дешевше, ніж в Росії, приблизно на третину. Одяг продається, в основному, турецька, недорога і нормальної якості.

Рублі не приймають ніде, а ось картами з валютним рахунком розплачувалися без проблем. Долари десь беруть, десь немає - треба шукати місця. Обмін рублів на ларі на ринках і в магазинах дорожче за офіційний курс, так що краще запастися місцевою валютою заздалегідь.

Про пішоходів і парковках

Правил, що зобов'язують водія пропускати пішоходів, тут немає, тому багатосмужну дорогу перейти досить складно. Підземних або надземних переходів мало. Доводиться починати перетинати дорогу на свій страх і ризик, тоді водії зупиняються або можуть призвести до затримки. Але такий кидок в потік машин, звичайно, не для людей зі слабкими нервами.

Але якщо пішоходом в Тбілісі бути не зовсім комфортно, то водієві - повне роздолля. Платних парковок немає взагалі. Практично відсутні місця, на яких паркуватися заборонено, і якщо вони вам все-таки попалися, будьте впевнені - вже на наступному кварталі ви зможете залишити свою машину.

Практично відсутні місця, на яких паркуватися заборонено, і якщо вони вам все-таки попалися, будьте впевнені - вже на наступному кварталі ви зможете залишити свою машину

замість післямови

Ми об'їхали Тбілісі і його околиці, а потім вирушили в Телаві. У Грузії, безумовно, сподобається тим, хто любить колоритні пейзажі. Цікаво буде і шанувальникам історії. Що сподобалося: вхід на територію фортець, монастирів, архітектурних ансамблів - безкоштовний. Ми оплачували тільки російськомовного гіда, але можна обійтися і без нього, знайшовши інформацію в інтернеті.

У цій бочці меду крапля дьогтю - покинуті будинки і магазини, яких все ще дуже багато. Але в загальному і цілому країна справила на нас дуже приємне враження. Відчувається, що влада націлені на розвиток туризму і створюють всі умови, щоб приїжджі відчували себе комфортно. Плюсів безліч - невисокі ціни, смачна їжа, гарні краєвиди, привітні люди. Обов'язково приїдемо ще, адже велика частина Грузії залишилася для нас недослідженою.

Текст: Олександр Невінчаний, Оксана куправа

Фото: Олександр Невінчаний

Новости