Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Півстоліття хард-року: Scorpions про своєму ювілеї, дружбу з Горбачовим і шоу в Москві

Фото: instagram.com/scorpions

Групі Scorpions виповнюється 50 років. 27 травня "членистоногі" дадуть свій головний концерт в ході ювілейного туру по Росії в московському СК "Олімпійський". А сьогодні, 25 травня фронтмен гурту Клаус Майне відзначає 67-й день народження.

Кореспондент M24.ru Дмитро І. Сараєв простежив шлях групи на вершину світової слави, зазначив основні віхи на шляху колективу і згадав імена колишніх і нинішніх учасників колективу, що творили музичну історію.

Гурт Scorpions була утворена в 1965 році в німецькому Ганновері старшим з братів Шенкер - Рудольфом. Шенкер-старший не тільки намагався складати музику і грати на гітарі, а ще й співати. Лише до 1970 року ансамбль став приймати більш менш впізнавані обриси.


( "Вінтажний" відео Scorpions 1972 на пісню I'm Goin 'Mad з першого альбому Lonesome Crow. Клаус Майне (з бородою) і гітаристи - брати Шенкер. Відео: Youtube . Користувач: Theodor Vonblack)

"Це - історія, початок, - розповідає Майкл Шенкер. - Клаус Майне і я грали в одній групі, яка називалася Copernicus. Потім ми разом з Клаусом стали частиною Scorpions. Коли мені було 16, почали робити нашу першу запис ... Що означають Scorpions для мене? це була перша записана пластинка в моїй музичній кар'єрі, ви тільки уявіть: ми граємо разом з моїм братом Рудольфом в одній групі! це був початок шляху ... Взагалі Scorpions - це група, яку створив мій брат.Я прагнув до того, щоб виступати сольно - це було моє бачення ситуації. А в Scorpions мені було в кайф допомагати в турах, грати і джемовать з ними. Так що я існував як би паралельно з групою, був там заради свого брата ".

Таким чином, з Клаусом Майне в якості вокаліста, Рудольфом Шенкером в ролі ритм-гітариста і його молодшим братом Майклом Шенкером на соло-гітарі групою Scorpions була випущена перша платівка Lonesome Crow. Це сталося на початку 1972 року. Робота не стала одкровенням ні для Європи, ні для Англії, але сьогодні слухати її дуже цікаво. Божевільний психоделічний рок-н-рол з "цитатами" з Led Zeppelin і Black Sabbath. На диску сім композицій, тривалість останнього, однойменного треку - 13 хвилин 29 секунд.

"Це ж був наш найперший альбом!" - згадує вокаліст Клаус Майне. - І перший досвід запису і роботи в студії. Ми тоді перебували в апогеї пошуку власних стилю і звучання. Чи не могли не слідувати тим чи іншим канонам рок-музики, тому що у нас були свої кумири, а самі ми були молоді. Ось чому на Lonesome Crow таке змішання стилів. Я виріс на музиці 60-х. Це Beatles, Led Zeppelin і інші ".

З 1973 по 1978 року в групі настає епоха Улі Джона Рота, який замінив Майкла Шенкера, якого переманили в англійську групу UFO. Ульріх Рот дійсно цікавий і самобутній німецький гітарист-віртуоз, великий шанувальник Джиммі Хендрікса. До речі, до ювілею Scorpions Улі Джон Рот випустив в 2015 році добре відпрацьовані і перезаписані аранжування пісень Scorpions свого авторства і співавторства під назвою Scorpions Revisited. Партії гера Майні на ньому виконують гостьові вокалісти, а більш сучасні аранжування та звук укупі з недомовленістю і енергетикою обрушують на слухача свіже звучання. І, якщо бути справедливим, то цей диск зі старим матеріалом, слухається цікавіше, ніж останній студійник Scorpions Return To Forever.


(Концертне відео 1973 року, пісня This's My Song з другого альбому Fly To The Rainbow. На соло-гітарі - Улі Джон Рот, на басу - Францис Бухгольц. Відео: Youtube. Користувач: ScorpionsV01)

"Я був прихильником більш інструментального і складного за формою написання композицій Scorpions, - зізнається Улі Джон Рот. - Але Руді і Клаус хотіли робити прямолінійну музику, з великою кількістю ліричних композицій, в чому вони, загалом, чудово досягли успіху і набили руку, ставши неперевершеними майстрами баладного хард-року. Тому наші творчі шляхи-дороги розійшлися, ніяких скандалів, нічого особистого! Послухайте моє свіже посвячення Scorpions Revisited, і все зрозумієте самі! "


(Виступ Scorpions на фестивалі Waken в 2006 році. Відео: Youtube . Користувач: Pukrysa)

Так вийшло, що "лебединою піснею" Рота в Scorpions став вельми популярний в СРСР подвійний концертний альбом Tokyo Tapes 1978 року. В цей же час Майкл Шенкер залишає UFO і ненадовго, повертається в групу старшого брата. Саме тоді Scorpions випускає "наріжну" в своїй історії пластинку Lovedrive з фірмовою баладою Holiday. Диск стає популярним не тільки в Європі та Англії, але і в Новому Світі.


Відео: Youtube Користувач: 13-Den

Сформований авторський дует Scorpions плюс Шенкер-ст. / Майні розбавляють тепер креативні ідеї дотепного і інтелігентного барабанщика Германа Раребелла. Він був рекрутувати в тевтонський ансамбль в 1977 році і, взявши участь у записі студійного альбому Taken By Force, відразу відзначився в титрах головного хіта диска He's a Woman - She's a Man.


(В групі з'являється ударник Герман Раребелл, відповідальний за авторство таких бойовиків, як Dynamite, Blackout, Bad Boys Running Wild, Do not Stop at the Top і, звичайно, Rock You Like A Hurricane. Відео: Youtube . Користувач: fritz51304)

"Якби мені запропонували вибрати альбом Scorpions, як це робиться зараз, на концертах, для виконання цілком, то я б хотів зіграти повністю Animal Magnetism (1980) і Blackout (1982), - додає Герман Раребелл. -. До речі, Animal Magnetism - відмінний, майже гранжевий і незаслужено забутий - мені подобається цей диск. Так, я думаю, цей альбом поза часом і модою. Він буде актуальний в будь-який час, в будь-яку епоху ".

У 1979 році в групі також з'являється і новий лідер-гітарист Маттіас Ябс, що нині носить негласний статус третього з головних "Скорпів".

У цей період колектив відчуває досить складний у своїй історії момент. Клаус Майне майже позбавляється голоси. Справа дійшла до того, що демо-версії пісень наступного альбому Blackout записував американський вокаліст Дон Доккою. Але, на щастя, все обійшлося, і після перенесеної на голосових зв'язках операції Клаус Майне знову заспівав, та ще й як! До слова, в цей же самий період і складається золотий склад Scorpions: Клаус Майне - вокал; Рудольф Шенкер - ритм-гітара; Маттіас Ябс - лідер-гітара; Герман Раребелл - ударні; Францис Бухгольц - бас-гітара.


Відео: Youtube . Користувач: dantor124

У 1982 році "Скорпіони" вистрілюють з Blackout, а в 1984-му виходить мегабестселлер Love At First Sting c гімном вічної любові баладою Still Loving You.


Відео: Youtube . Користувач: fritz51334

Деяким підбиттям підсумків цієї лихий комерціалізації хеві-метала став подвійний концертний альбом 1985 року World Wide Live, який кочував в другій половині 80-х з касети на касету, а медляки Holiday і Still Loving You в його концертних версіях звучали на всіх шкільних і міських дискотеках.

Перепочивши від затяжних концертних турів і запису нового альбому, свій наступний студійник Savage Amusement Scorpions випускають лише в 1988 році. Він серйозно програє в комерційному успіху обом своїм попередникам. Зате саме в цей період в історії Scorpions починається "російська пора". Часті тури спочатку по СРСР, потім по Росії, закриті приватні вечірки для перших осіб країни. Все починається з десяти солд-аутів в "Ювілейному" в тоді ще Ленінграді в 1988-му, триває в 1989-му на Московському Міжнародному фестивалі Миру в Москві. Апогеєм стає хіт-сингл Wind Of Change з альбому Crazy World (1990) - сами продаваного диска групи.

"Московський Фестиваль Миру 1989 року - це було приголомшливо! - розповідає ударник Герман Раребелл. - Я дуже часто згадую ці дні, як раз тоді народилася моя дочка. Це сталося 6-го серпня, а фестиваль проходив 12-го і 13-го серпня . Так що я святкував її поява на світ весь тиждень - з усіма, з музикантами, з фанатами в Москві, це було фантастичне час. у 1989 році в Москві відкрилося найперше Hard Rock Café, і нас туди запросили. Мені здається, що Клаус якраз тоді почав складати пісню Wind Of Change. Приголомшливий рік! "


(Scorpions в Москві, 1989 рік; Московський Міжнародний фестиваль. Відео: Youtube ]. Користувач: Hardmuz01)

Далі був офіційний прийом групи Scorpions першим (і останнім) Президентом СРСР в Кремлі.

"Ініціатива була спільної, - каже ритм-гітарист Рудольф Шенкер. - Вона виходила і від нашого менеджменту, і від Кремлівської адміністрації".

"Михайлу Горбачову подобалося те, що далеко не останній німецький рок-ансамбль явив пісню Wind Of Change, пронизану ідеями перебудови і гласності, - вторить товаришеві лідер колективу Клаус Майне. - Мені здається, його зачепив той факт, що ми зробили російськомовну версію цього хіта . Нам сказали, пісня дуже сподобалася і самому Михайлу Сергійовичу, і його дружині Раїсі Максимівні ... та кремлівська зустріч з Президентом СРСР стала дійсно однією з пікових точок в кар'єрі Scorpions ".

Як згадує Рудольф Шенкер, послухати колектив 2000 року приїжджав тодішній канцлер ФРН пан Шредер. Він спеціально прибув на всесвітню виставку EXPO-2000, для якої музиканти написали гімн - композицію Moment Of Glory. "А ще якось раз сам маестро Мстислав Ростропович виконував соло на віолончелі, коли зведений оркестр під керуванням Крістіана Колоновітца, виконував симфонічну аранжування Wind Of Change разом з нами", - додає Шенкер.


Відео: Youtube . Користувач: Schneckengraben

Так, група Scorpions перестає бути суто німецьким проектом: склад групи географічно змінюється. Спочатку ряди ансамблю зі скандалом на фінансовому ґрунті залишає басист Францис Бухгольц. Його місце займає німець з Лос-Анджелеса Рольф Рікерманн. У 1996-му з групи йде барабанщик Герман Раребелл. Його заміщає американець з Лос-Анджелеса Джеймс Коттак, який раніше грав в групі Kingdom Come і у молодшого Шенкера в MSG. У підсумку в 2003-му місце бас-гітариста займає поляк Павел Мончівода, і склад Scorpions в черговий раз стабілізується.

Якщо кинути побіжний погляд на релізи групи 90-х років минулого століття і перших десятиліть століття нового, то тут варто відзначити студійника: соковитий і важкий Face The Heat (1993), напівакустичний Pure Instinct (1996), експериментальний Eye To Eye (1999) і хітовий Humanity. Hour I (2007). "Що стосується альбому Eye To Eye (1999), то, працюючи над ним, ми дозволили собі багато вольностей в альтернативному підході до звучання групи, використовуючи багато електроніки, навіть танцювальних бітів, - підсумовує Рудольф Шенкер. - Це був чистої води експеримент, на який ми пішли під впливом відомого продюсера Пітера Вульфа ".


(Кліп на заголовну композицію To Be No. 1 з експериментального альбому Eye To Eye (1999). Відео: Youtube . Користувач: MusicEvolution

"Тепер нам 50! І, ну його, ці експерименти! - сміється Шенкер. - Ми справжні старі рокери, і, значить, цей самий рок і будемо грати в рік нашого великого ювілею!"

А ИМЕННИНИКОВ Клаус Майне сьогодні, в день свого 67-річчя, ділиться грандіозними планами: "Як я буду святкувати свій день народження? До нас в Петербург прилітають мої улюблені дружина Габі і син Крістіан. А ще - наші друзі майже з усього світу! І , звичайно, ми будемо разом з ще однією моєю родиною - Scorpions! У Москві ми дамо найкрутіший концерт! У ньому буде задіяна вся міць: дуже класні світло, звук, сценографія, екрани, декорації ... На сцені буде аж три рівня, ударна установка Джеймса буде підніматися і робити кульбіти в повітрі, як фантастично й атракціон. І тому ми серйозно готуємося саме до цього головного шоу в Москві!


(Waken 2006. Scorpions на одній сцені: гітаристи Рудольф Шенкер, Улі Джон Рот, Майкл Шенкер, його син Тайсон Шенкер, Маттіас Ябс; барабанщики Герман Раребелл і Джеймс Коттак; басист Павло Мончівода і незамінний голос команди Клаус Майне. Відео: Youtube . Користувач: faby ob)

Дмитро І. Сараєв

Що означають Scorpions для мене?

Новости