Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Де провести міні-канікули на День Конституції

Одеса-Знаменита Потьомкінські сходи

Одеса-Пам'ятник Л. Утьосову

Одеса-колонада, місце побачень

Львів - Вірменська церква

Львів -пам'ятник ", що посміхається рибку"

Львів - вид з Ратуші на Площа Ринок

Львів - вид з Ратуші на головний католицький собор

Одеса - Оперний театр

Одеса-Вид на Дюка "з другого люка"

1/9

одноденні маршрути

У ТРИПІЛЛЯ - ДО ВИТОКІВ

Буквально в 40 км на південь від Києва знаходиться село Трипілля. Саме тут були вперше знайдені "останки" найдавнішої землеробської культури (3000-2000 рр до н.е.).

Заради чого сюди їхати? По-перше, тут приголомшлива природа. По-друге, тут можна здійснити подорож в минуле, відвідавши музеї трипільської культури. Їх тут два - державний і приватний "Давня Аррата - Україна". У першому ваc очікує стандартна екскурсія з розповіддю про трипільську культуру.

Тут можна купити оригінальні сувеніри - ритуальні "біноклі" (див. Фото) і фігурки биків (вони в Трипілля вважалися священними). У другому можна подивитися півгодинний фільм і почути гіпотезу про те, що трипільська культура, або держава Аратта, з'явилася раніше за всіх відомих цивілізацій світу. Якщо у госмузей є вказівник, то до приватного немає. Щоб його знайти, треба, дійшовши по головній вулиці села до дамби, повернути ліворуч.

Як дістатися. На своєму авто можна їхати по Старобуховской трасі або по Новообухівській. Незважаючи на те, що перша коротше, їхати по ній довше (близько 40 хвилин в середньому темпі): ця траса однополосная, на відміну від нової - двосмугової (25 хвилин).

Немає свого "коня" - можна дістатися на маршрутці (ст. Метро "Видубичі", 4 грн.)

В УМАНЬ - НА ОСТРІВ ЛЮБОВІ

Бували й більш романтичні історії кохання, але таких подарунків, який зробив граф Станіслав Щенсний (Фелікс) Потоцький Софії Вітт, вже точно ніхто не підносив. Дендропарк "Софіївка", названий на честь прекрасної гречанки, - справжня поема з каменю, води, буйної зелені і витонченої архітектури. І насолодитися цією перлиною паркового мистецтва може будь-хто, для цього вистачить сотні гривень і одного вихідного дня.

"Дорослий" вхідний квиток з екскурсоводом коштує 10 грн., Без гіда - 6 грн. (Дитячий, відповідно, 5 і 3 грн.). Навряд чи варто економити: гід допоможе вам швидше перейнятися абсолютно унікальною атмосферою цього місця, відчути аромат романтичної любові. Бог знає, чого було більше в почуттях "худородной" гречанки Софії до нащадка великих коронних гетьманів, графу Феліксу Потоцькому: "пристрасті ніжною" або жадібності до грошей одного з найбагатших женихів Польщі та Росії.

Магнат ж цілком віддався почуттю, і коли "богиня", ще не дружина, засумувала в належала графу Умані, він із завзяттям кинувся виконувати її каприз - створювати романтичний парк, подібний "Аркадії" графів Радзивіллів.

А вийшло навіть краще, з 1796 по 1812 рр. урочище річки Кам'янки на догоду грецької красуні перетворилося в шматочок Еллади. Все тут дихає античністю, від веж центрального входу, присвяченого римської богині домашнього вогнища Вести, прикрашених скульптурами стародавніх поетів, філософів і героїв алей - до витонченого павільйону Флори з білою колонадою.

Критський лабіринт, грізні скелі Долини Гігантів, гігантський змій посеред озера, що вивергає фонтан на висоту 18 м, підземна ріка Стікс, через яку Харон перевозив душі в Аїд - сюжети давньогрецьких міфів, увічнені в камені і воді, складають неповторний ансамбль парку. До речі, і сьогодні можна на човні проплисти по Стіксу (моторошно!), Відправитися поромом на Острів любові або покататися по озеру на пароплаві: будь-яка з цих розваг коштує 5 грн. для дорослих і 3 грн. - для дітей.

Камінь смерті. А можна полоскотати нерви у величезного "каменю смерті" - за переказами, під ним загинуло безліч кріпаків, які намагалися влаштувати валун на стрімчак. А то і спробувати втрьох обхопити один з двох уцілілих 300-літніх дубів або "заблукати" в заростях тутешніх і заморських дерев.

День пролетить непомітно, і якщо душа вже переповнена, а шлунок порожній, варто поспішити в місто, де в одній з кафешок можна пообідати за 20-30 грн. Але сильно не засиджуйтеся, адже останній автобус на Київ (проходить з Миколаєва) йде о 20.30. А щоб вже точно бути впевненим, що доберетеся, краще купіть квиток вранці, відразу після приїзду в Умань.

Як дістатися. Відразу обмовимося, що самостійна поїздка вихідного дня до Умані, де розташована "Софіївка", обійдеться чи дешевше, ніж аналогічний уїк-енд, куплений у турфірми, - від 100 до 130 грн. Однак якщо ідея відвідала вас, скажімо, лише в суботу вранці, не впадайте у відчай - встигнете. Починаючи з 6.00, кожні 30-40 хвилин з Центрального автовокзалу ходять в Умань автобуси. Сплативши за квиток від 25 до 39 грн., Через 3-4 години будете на місці.

В ЧЕРНІГІВ - ЗА БЛАГОДАТТЮ

Чернігів - місто-мрія для людини, стомленого міською метушнею. Побродивши по древнім чернігівським храмам і печер, кожен зможе знайти втрачений спокій і душевну гармонію.

Дитинець. З маршрутки потрібно вийти на в'їзді в місто. Саме там - його найцікавіша історична частина - Дитинець (в самому Чернігові шукати туристу нічого). Він був серцем стародавнього Чернігова і "охороняв" місто від нашестя. На згадку про цю зі східного боку Дитинця знаходиться Вал. Про войовничому минуле нагадують лише 12 старовинних гармат.

Дитинець буквально усипаний храмами. Тут знаходяться найдавніший вУкраїні християнський храм - Спасо-Преображенський собор, заснований в 1030 році (до сих пір в ньому проводяться богослужіння), Борисоглібський собор (недіючий), Катерининська церква (в ній розташований музей декоративно-прикладного мистецтва Чернігівщини). Можна замовити екскурсію, а можна біля головного входу в Дитинець придбати буклетики з історичними довідками.

Спустившись з Валу до Десни і пройшовши через місток на інший берег, ви опинитеся в шалено красивою "Країні озер". Тут можна влаштувати невеликий пікнічок, щоб набратися сил для підкорення Болдиних гір.

Болдині гори. Їх видно з Валу. В принципі можна дістатися пішки. Але маршрут - не з приємних: по вузьких вуличках приватного сектора. Краще сісти на тролейбус № 8. Через 5 хвилин ви будете на місці. Перше, що там потрібно відвідати, - Антонієві печери. Це найбільший в Україні підземний храм протяжністю 315 м, заснований в 1069 році. Існує легенда, що ці печери з'єднувалися з лаврськими підземним ходом довжиною півтори сотні кілометрів.

Вийшовши з підземелля, відчуйте контраст - заберіть на 65-метрову дзвіницю Троїцького монастиря. Це найвища точка Чернігова. До речі, звідти виходять найкрасивіші фотографії з видами міста.

Спустившись з небес на землю, походіть по курганах 9, 10 і 11 століть. Цей "комплекс" отримав назву "Давньоруське некрополь". Найвідоміший з курганів - "Гульбище": в ньому під час розкопок були знайдені останки воїна-богатиря.

Після насиченої культурної програми под'дьте будь-якою маршруткою в центр міста. Тут велика кількість кафе і ресторанчиків, де за 30 грн. можна дуже добре підкріпитися. Не варто забиратися "в глибинку": маршрутки на Київ відходять від готелю "Слов'янська" на проспекті Перемоги. Якщо не хочете заночувати в Чернігові, постарайтеся опинитися на зупинці години до дев'ятої. Остання маршрутка відходить приблизно о 21.30. До 23 ви будете вже в Києві.

Як дістатися. Потрапити до Чернігова з Києва - простіше простого. Від станції метро "Лісова" кожні 15 хвилин відправляються маршрутки, які за 1,5 години доставлять в пункт призначення. Альтернатива маршрутці - швидкісний електропоїзд. Він коштує дешевше в 2 рази, але відбуває з Києва в 6 вечора, відповідно, в Чернігові доведеться зупинятися в готелі.

дводенний маршрут

СРЕДНЕВЕКОВЬЕ ПО-ЛЬВІВСЬКИ

Львів - одне з небагатьох місць в Україні, де ви зможете відчути себе в середньовічній Європі. Він був побудований за принципом міст, які мали магдебурзьке право: в центрі - ринкова площа і ратуша. Тому Львів багато хто порівнює з Прагою і Краковом.

1-й день. Влаштувавшись і відпочивши, відправляйтеся насолоджуватися старовиною на Площа Ринок. Це візитна картка міста. По периметру Майдану знаходиться 44 будівлі (у 43 з них фасад шириною в 3 вікна).

Практично в кожному є щось цікаве. Наприклад, музей-аптека під "Чорним орлом": тут можна побачити колекцію старовинної аптечного посуду, перші ручні машини з виготовлення ліків і побувати в старовинних підвалах (вхід в аптеку безкоштовний). Або Музей меблів та порцеляни. У ньому зібрана китайська, італійська, австрійська, англійська і французька меблі, старовинний фарфор (вхід 2 грн., Екскурсія 10 грн.).

Будинки на Площі Ринок цікаві не тільки "всередині", а й зовні. Так, на одному з них ви зможете побачити "всевидюче око". На стіні біля цього кам'яного очі раніше писали місцеві новини. Існує повір'я: якщо повернутися до ока спиною і подивитися на нього, закинувши голову, бажання обов'язково збудеться.

Порада: візьміть на перше знайомство з Площею Ринок екскурсовода. Його можна знайти біля Ратуші (тут можна домовитися про екскурсії по Львову та його околицях). Також біля "Арсеналу" (музею зброї, неподалік від Площі Ринок) є турінформбюро.

Послуги гіда обійдуться приблизно в 25 грн. на годину. Це дуже зручно: самі вибираєте час, маршрут - і ніякої натовпу туристів.

Після екскурсії обов'язково підніміться на Ратушу (вона знаходиться в центрі Площі Ринок). Подолавши крутий підйом в 400 сходинок, ви опинитеся на висоті 65 м на оглядовому майданчику і зможете вгадувати знайомі "обличчя" серед архітектурних ансамблів (можна також за 15 грн. Почути розповідь екскурсовода про побачене).

До речі, на Ратуші теж можна загадувати бажання. Для цього потрібно по маленькій сходах піднятися до дзвонів (вони сповіщають про час) і доторкнутися до одного з них, коли він "подасть голос".

Ця програма займе час до вечора. Про те, як його скоротати, можна дізнатися з місцевих газет і афіш, якими рясніє центр міста.

2-й день. Можна і потрібно відправитися на екскурсію по замкам Львівщини "Золота підкова" (1-денний тур - 70 грн., Про екскурсію попередньо домовтеся біля Ратуші). За один день вам вдасться оглянути Золочівський, Підгорецький та Олеський замки. У першому ви зможете побачити Китайський палац з садом каменів і музеєм східної культури, перші туалети в Європі в старовинних спальнях.

Підгорецький замок бачили все, хто дивився фільм "Д'Артаньян і три мушкетери". Це кіношний "Лувр", в якому проходили всі частини "Марлезонського балету". На жаль, сьогодні замок перебуває в жалюгідному стані.

У Олеськовом замку знаходиться частина Львівської картинної галереї, старовинні інтер'єри. Тут також можна добре підкріпитися за 40-50 грн. в ресторанчику в підвалі замку (на стінах висять ведмежі шкури, зброю, офіціантки в середньовічних нарядах).

Об'їхавши "Золоту підкову", у Львові ви будете до 5-6 години вечора: як раз ще встигнете після вечері погуляти вечірнім Львовом. Обов'язково загляньте на вулиці Вірменській у Вірменську церкву (XIII в.). На вигляд вона здається крихітної, а всередині - величезна. Тут за старовинною християнською традицією свічки ставлять в пісок.

Як дістатися. На своєму авто до Львова можна дістатися годин за 7 (550 км).

На поїзді і автобус - за 10 годин. Ціна туди-назад обома видами транспорту - близько 200 грн. Долетіти до Львова можна за 50 хв. і приблизно за 120 грн.

Де зупинитися. Рекомендуємо зупинитися в готелі "Львів": вона знаходиться в самому центрі Львова (сюди прямо від вокзалу йдуть трамвайчики), в 5 хвилинах ходьби від Оперного театру. Тут можна зняти недорогий (близько 120 грн. / Добу) 2-місний номер з усіма зручностями в номері. Правда, інтер'єр - в дусі радянського мінімалізму.

Найдешевшою готелем вважається "Київ" (за 60 грн. Можна зняти великий номер). Вона знаходиться в двох хвилинах ходьби від Оперного. Але умови, м'яко кажучи, дуже погані: відчуття, що ремонт там мені робився з моменту, коли готель побудували. До того ж проблеми з водою.

Можна знайти квартиру по кишені через aviso.com.ua (львівські сторінки). Домовляючись про ціну, поцікавтеся, чи є гаряча вода (з цим у Львові - проблема).

триденний маршрут

ПІДЗЕМЕЛЛЯ І ПЕЧЕРИ КАМ'ЯНЦЯ-ПОДІЛЬСЬКОГО

Кам'янець-Подільський за кількістю пам'яток історії та культури поступається лише Києву та Львову. До того ж біля нього є маса всього цікавого. Тому ми рекомендуємо поїхати сюди дня на три.

1-й день. Родзинка Кам'янця - Стара фортеця. Вона настільки добре збереглася, що здається, що час тут просто зупинилося. В її Папській башті вас зустріне суворим поглядом вождь народного повстання Устим Кармалюк, тричі втік з узіліща, а в підземеллі - такі ж муляжі яничар, польських і козацьких воїнів. До речі, фортеця впала лише одного разу, в 1672 р, і за 27 років панування турки здорово насолили подолянам. А нині побудований ними мінарет у кафедрального католицького собору Петра і Павла вінчає фігура Богоматері. У самому ж храмі - неперевершене за витонченістю надгробок 17-річної шляхтянки Лаури: мраморнолікая, здається, спить серед мережив і квітів ...

До речі, на ж / д вокзалі можна знайти екскурсовода, які влаштує вам екскурсію по Кам'янцю в будь-який час доби (його послуги в середньому обійдуться в 100 грн. На групу 20 осіб). А щоб підстрахуватися напевно, можна ще в Києві "забронювати" гіда, знайшовши в інтернеті місцеву турфірму.

2-й день. У 65 км від Кам'янця знаходиться красива Кришталева печера, прикрашена кварцовими друзами і химерними сталактитами. Щоб дістатися до цієї казки, потрібно встигнути до 9.30 на автовокзал. Звідти йде автобус до села Кривче. Не забудьте прихопити з собою теплі речі, інакше могильний холод печери зіпсує все враження.

Зворотно з Кривче ви будете так чи інакше їхати через Хотин, знаменитий своєю фортецею. Виходимо, пару "кеме" пехом - і ось вона, фортеця, видали схожа на святковий торт. Усередині твердині дивитися особливо нема чого: йдуть реставраційні роботи. Тому, намилувавшись стародавніми стінами, спускайтеся до Дністра - там чудовий пляж з чистою водою.

3-й день. У 50 км від Кам'янця ви зможете побувати в "бажаному, чудовому місці". Саме так перекладається назва Бакота. І саме тут знаходиться один з найдавніших (11 ст.) Печерних монастирів. Якщо пощастить, ви там зустрінете місцевого "жителя" - ченця, які розповість вам про монастир.

Сам храм невеликий - кілька печер в обриві, там є вівтар, кілька ікон, горять свічки. Захоплює дух від природи. Вона нагадує кримську, тільки вода несолона, але від купання отримаєте масу задоволення. Вода прозора, як сльоза. Та й течія слабка, на відміну від основного русла Дністра, де плавця просто зносить.

Дістатися до Бакоти можна на маршрутці Кам'янець - Стара Ушиця (7 грн., Йде в 9, 12 годин). Але від Ушицю до монастиря доведеться пройти 4 км. Не влаштовує - можна взяти з Кам'янця таксі (150-200 грн).

Як дістатися до Кам'янця. На машині - близько 6 годин (550 км). На поїзді - близько 11 годин (купе 65 грн.). На автобусі - близько 12 годин (80 грн.).

Де зупинитися. У Кам'янці можна знайти готельний номер за 30 грн. на добу - звичайно, зі зручностями "на коридорі". А за 70 грн. можна знайти номер рівня Євроготелю 4 *. До того ж тут можна запросто зняти кімнату в приватному будинку (близько 20 грн. Добу). Увага - чим ближче житло до Старого міста, тим більше проблем з водою - і холодної, і гарячою.

чотириденний маршрут

НА "САМЕ СИНЄ ЧОРНЕ МОРЕ"

Якщо ви вирішите провести цей уїк-енд в Одесі, не пошкодуєте. "Саме синє Чорне море" і одеський колорит подарують заряд бадьорості на все, що залишилися до відпустки будні.

1-й день. Добудувавши свої пожитки, відразу ж вирушайте на море - спочатку йдіть в сторону вокзалу, а потім по Італійському бульвару ви дійдете до одного з найбільш впорядкованих піщаних пляжів Одеси "Отрада". До 9 години ранку ви можете на законних підставах розміститися на тапчанах абсолютно безкоштовно.

Скупавшись в морі, піднімайтеся в місто на канатці (8 грн., Якщо стати обличчям до моря, то, щоб впасти на канатці, треба йти вправо). Там сідайте на маршрутку №195. Вона домчить до серця "Перлини" - Дерибасівській. Всі "справи", які там можна вирішити, - це купити сувеніри в Горсаду, сфотографуватися на "колінах" у Леоніда Утьосова і пообідати в ресторанчику, яких тут хоч греблю гати (обід на 1 людину обійдеться приблизно в 50 грн.).

Звернувши з Дерибасівській до Оперного і пройшовши хвилин п'ять по Ланжеронівської, ви потрапите на Приморський бульвар, де знаходяться символи Одеси - пам'ятник Дюку і Потьомкінські сходи. Відрахувавши 192 сходинки, зійдіть до Морського вокзалу. Тут можна замовити 40-хвилинну прогулянку на катері (20 грн.) Після неї піднятися на Приморський бульвар можна на безкоштовному фунікулері.

Від него Поверніть вправо. Там буде палац графа Воронцова и дівовіжної краси колонада в грецький стилі. По праву руку від неї - неширокий міст, Який в Одесі звуть НЕ інакше як Тещин. Одесити розповідають, що його побудував секретар одеського обкому, щоб зручно було ходити до тещі на млинці.

Цей маршрут можна освоїти до 16.00. Потім знову сходіть на пляж (на Ланжероні є дельфінарій), повечеряйте і вирушайте на одну з найпопулярніших в Одесі дискотек - на даху Морського вокзалу.

2-й день. Після моря має сенс відправитися на ж / д вокзал, де турагентства пропонують екскурсії. Мабуть, найбільш екзотична з них - на "одеське метро" - катакомби (2,5 ч., 50 грн.). Після неї можна релакснути на найбільшому в Україні критому аквапарку "Посейдон" в сел. Чабанка в 30 км від Одеси (йдуть маршрутки від автовокзалу, який знаходиться у "Привозу" недалеко від ж / д вокзалу). 3 ч + 15 хв на переодягання = 50 грн. для дорослого.

Ця культурна програма займе весь час до вечері. Після нього можна прогулятися вечірньою Одесою.

3-й день. У півтора годинах їзди від Одеси знаходиться Білгород-Дністровський - місто, занесений ЮНЕСКО до десятки найдавніших європейських міст. Він славиться своєю Аккерманській фортецею - однієї з найбільших в Європі. Також тут можна побачити руїни античного міста Тіри. Обов'язково відвідайте місцевий пляж на Дністровському лимані - вода тут, навіть в прохолодні дні, як парне молоко. І купіть місцевого вина - дуже смачне і дуже дешеве (близько 6 грн. За літр)

Від одеського ж / д вокзалу кожні 15 хвилин сюди відправляються маршрутки (10-12 грн.).

4-й день. Насолоджуйтесь морем, сонцем, відвідайте місцевий "Поштовх" - так називають одесити "7-й кілометр", прогуляйтеся ще раз по Дерибасівській - і додому.

Як дістатіся. Машиною по Одеській трасі їхати 4,5-5 годин (450 км). Залізницею - близько 9 години (купе - близько 120 грн.). Автобусом - близько 8 годин (Автолюкс близько 90 грн.). Літаком - близько години (туди-назад близько $ 100).

Де зупинитися. На ж / д вокзалі є квартирне бюро (1-кімнатна квартира - 20 у. Е. На добу). У 5 хв. ходьби від вокзалу є готелі "Чорне море" і "Жовтнева". Бронювати місця в червні поки сенсу немає - вони є. Але в липні-серпні краще перестрахуватися (www.odessapassage.com).

ДЕ В ОДЕСІ викупатися?

Найчистіше море. На жаль, "саме синє" море в Одесі досить часто буває дуже брудним. І прозорою морською водички в місті вдень з вогнем не знайдеш. А ось під Одесою це цілком можна зробити.

Для цього потрібно відправитися на Затоку або Хаджибейський лиман. До Затоки від автовокзалу (він знаходиться недалеко від ж / д вокзалу) кожні 15-20 хвилин відправляються маршрутки. Через годину ви будете на місці. Це курортна зона. Там можна знайти пансіонати, мотелі, кемпінги, дикі пляжі.

Хаджибейський лиман починається в 20 хвилинах їзди від Одеси. Якщо їхати від міста вздовж Київської траси, то протягом 2-х годин ви будете спостерігати лиманські пейзажі, природно, вибираючи собі пляжик краще. Але, на відміну від Затоки, тут не так розвинена туріндустрія. Кругом - приватний сектор.

Самі облаштовані пляжі. Це перш за все "Аркадія" - візитна картка Одеси. Тут найбільша кількість нічних клубів, дискотек. "Лонжерон" - знаходиться в центрі міста. І "Рів'єра" - на 13-й станції Великого Фонтану. На цих пляжах є все, що потрібно для гарного відпочинку: тапчани, душ, туалет.

Читайте найважлівіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Заради чого сюди їхати?
ДЕ В ОДЕСІ викупатися?

Новости