Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Свинячий грип підкосив туризм?

Анна осот
Анна осот     Якщо ще кілька місяців тому ми з деякою іронією спостерігали за бурхливими дискусіями навколо свинячого грипу в Росії і навперебій коментували радикальні пропозиції головного санітарного лікаря РФ Геннадія Онищенка, то зараз проблема небезпечного вірусу стала куди більш актуальною і нагальною Якщо ще кілька місяців тому ми з деякою іронією спостерігали за бурхливими дискусіями навколо свинячого грипу в Росії і навперебій коментували радикальні пропозиції головного санітарного лікаря РФ Геннадія Онищенка, то зараз проблема небезпечного вірусу стала куди більш актуальною і нагальною. У сусідній Україні лютує епідемія, Словаччина, побоюючись грипу, закрила два з п'яти прикордонних переходів на кордоні з Україною, і навіть в нашій столиці громадяни масово ходять в масках, а в Білорусі офіційно зареєстрований перший випадок смерті від вірусу A (H1N1). Зрозуміло, напружена епідеміологічна ситуація не може не відбитися на туризмі.
Офіційних обмежень пересування і навіть відповідних рекомендацій Міністерства охорони здоров'я, пов'язаних з якою охоплено континенти пандемією вірусу A (H1N1), у громадян нашої країни поки немає. На питання про можливість введення обмежень на в'їзд та виїзд туристичних груп, зокрема дитячих, і переміщення туристів усередині країни в МОЗ відповіли лаконічно: "Ми не маємо в своєму розпорядженні такої інформації і не можемо її коментувати". Проте епідемія свинячого грипу зробила відчутний негативний вплив на туристичну галузь.
Український напрямок в світлі епідеміологічної ситуації в цій країні страждає, зрозуміло, найбільшою мірою: масово знімаються тури в Західну Україну, та й від поїздок в інші регіони сусідньої держави наші громадяни вважають за краще поки утриматися. "До туристичній виставці ми розробили програму" Новий рік в Карпатах ". Вже були дзвінки, люди цікавилися цим туром, але зараз ми припускаємо, що туристи не поїдуть в проблемні області і від маршруту доведеться відмовитися - не в останню чергу і з міркувань безпеки наших клієнтів ", - розповідають співробітники компанії" Бел-Орієнтир ". "Ми не веземо туристів до Львова і Західну Україну в листопаді і самі відклали відрядження в цей регіон, - коментує генеральний директор компанії" Мінсктуріст "Сергій Загадскій. - Варто, однак, враховувати, що пік поїздок припадає на кінець грудня - січень, і клієнти сподіваються, що на той час епідемія свинячого грипу зійде нанівець і ситуація стабілізується. Як правило, тривалість подібних спалахів грипу становить від декількох тижнів до місяця. Так, влада України відводять на боротьбу з небезпечним захворюванням три тижні ".
Кілька скоротився і потік російських туристів, які відвідують нашу країну, що частково пояснюється вводяться санітарно-епідемії-логічної службою обмеженнями на виїзд дитячих груп, які почали діяти ще влітку цього року. "Росіяни поки продовжують приїжджати в Білорусь, на цьому тижні в Росії довгий уїк-енд, і від цих поїздок клієнти не відмовляються. Їдуть до нас і корпоративні групи. Відмовилися від туру в Білорусь дві групи російських школярів з Пскова і Москви", - коментує директор компанії "Віаполь" Галина Потаева. За спостереженнями фахівців турбізнесу, дитячий відпочинок знаходиться в положенні катастрофічному: шкільні канікули не відбулися зовсім. Дорослі вважали за краще перестрахуватися і залишити дітей вдома, природно, нікуди не поїхали і самі батьки.
Скасування запланованих турів характерна і для інших напрямків: як відзначають деякі фахівці турбізнесу, знялося велика кількість російських груп, які повинні були їхати в Європу, але ж Білорусь є транзитною країною для цих мандрівників.
Внутрішній туризм теж переживає не кращі часи: "Клієнти масово відмовляються від корпоративних програм, - коментує директор компанії" Тревел "Лариса Хмельницька. - Специфіка роботи з цією категорією клієнтів така, що довгострокова картина не вимальовується, тури замовляються в середньому за два тижні до передбачуваної поїздки, але сьогодні ситуація дуже серйозна. до того ж, епідемія і пов'язана з нею паніка тільки починають набирати обороти і, можливо, будуть наростати як снігова куля. Припиняють подорожувати і індивідуальні до ліенти, що цілком зрозуміло: адже музеї, парки, пам'ятки - це місця масового скупчення народу, де збільшується ймовірність заразитися вірусом. Не дивно, що люди вважають за краще відкласти поїздки, екскурсії, подорожі. Наслідки не обмежуються зниженням внутрішніх турпотоків або провалом українського напрямки: пандемія грипу A (H1N1) - проблема загальносвітова, і зменшується пересування людей в цілому, а це пряма небезпека для туризму. Клієнти відмовляються від заброньованих турів, а адже вже внесені передоплати, складені графіки - для турфірм це катастрофа ". З твердженням про те, що пов'язані з грипом проблеми туристичної галузі не вичерпуються українським напрямком і сферою дитячого відпочинку, згодні і інші фахівці турбізнесу." Епідеміологічна ситуація може вплинути на стан туристичної галузі в цілому, - говорить Сергій Загадскій. - Хоча, наприклад, від новорічних програм клієнти поки не відмовляються: до Нового року ще 2 місяці і туристи сподіваються, що заважають поїздці обставини зміняться ".
Ситуація з новорічними турами дійсно виглядає на загальному тлі досить оптимістично. Цей напрямок, вважають представники туріндустрії, буде продаватися в будь-якому випадку, навіть якщо вірус грипу не перестане лютувати в наших широтах. Покладають надії турфірми і на гірськолижників, які, як правило, не схильні змінювати свої звички, та й, до того ж, являють собою чи не саму здорову і загартовану категорію відпочиваючих. Говорити про те, позначилося загострення епідеміологічної ситуації на продажах гірськолижних турів поки рано, чіткої картини сезону ще немає. Як би там не було, пандемія грипу негативно позначається на розвитку туристичної галузі і, можливо, здатна "перейняти естафету" у світової фінансової кризи, який прийнято звинувачувати в невдачах попередніх сезонів.

Новости