Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Цікаві місця Феодосії. Пам'ятки міста, цікаві факти Феодосії (Крим)

  1. Цікаві місця Феодосії Феодосія (в перекладі з грецького "Дана Богом") (приблизно з другої половини...
  2. Маршрути: гори - море
  3. Легендарна Тридцятка, маршрут

Цікаві місця Феодосії

Феодосія (в перекладі з грецького "Дана Богом") (приблизно з другої половини XIII століття - Кафа (Каффа), а в 1783 перейменований), місто в Кримському півострові, залізнична станція і порт на Чорному морі. Вісімдесят п'ять з половиною тисяч жит ялин (дані на 1991 рік). Феодосія - це кліматичний і бальнеогрязевий, приморський курорт. Серед промисловості тут отримали розвиток харчосмакова, промисловість будматеріалів, а також металообробна; є офсетний, меблева та інші фабрики. У цьому місті знаходиться знаменита галерея картин ім. І. К. Айвазовського, меморіальний музей А. С. Гріна. Місто Феодосія заснований ще в шостому столітті до н. е. Збереглися до сегодняшгіх днів залишки зруйнованої фортеці чотирнадцятого - п'ятнадцятого століття, мечеть Муфти-Джамі (побудована в сімнадцятому столітті). Місту - герою Феодосії присуджений Орден Вітчизняної війни першого ступеня.

Місто було засноване більше як дві тисячі п'ятсот тридцять років тому греками з міста Мілета. Багато століть назад близькість моря визначила долю міста, стала основою його зростання і життєдіяльності. Море в Феодосії "... чудове, синє, ніжне ... на його берегах можна прожити тисячу років і так і не скучити, - написав про це місто Антон Павлович Чехов. - Купання в морі до того добре, що я, занурившись, почав сміятися без причини ". Тому і Айвазовський вибрав це місце для всього свого життя. Але не тільки море прикрашає це місто, Феодосія має сприятливим кліматом. Сонце світить практично весь рік - а це дві тисячі двісті сімдесят два години сонячного випромінювання! Це значно перевищує кількість сонячного світла, яким можуть похвалитися інші курорти Криму. У Феодосії відмінний морське повітря: чистий, сухий, тут дихати дуже легко і вільно, практично ніколи не буває туманів. Дуже рідко, в найбільш тихі і спекотні дні, небо можуть різко затягнути хмари, і місто накриє стрімким зливою. Буває, такі зливи може супроводжувати сильна гроза.

Саме географічне розташування Феодосії в багатьох рисах визначало її подальшу історичну долю. Початок історії міста поклали давньогрецькі купці, які заснували тут в шостому столітті до нашої ери на землі раніше існуючого поселення колоністів, і назвали його Феодосією (в перекладі з грецького земля "богом дана"). В кінці тринадцятого століття місто стало володінням італійського міста Генуї. Генуезці дали їй ім'я Кафа, і перетворили в масивну фортеця, навколо звели стіни, рови і вежі, залишки яких збереглися і сьогодні. Кафа була особливо знаменита своїм портом, через який проходили найзначніші торгові шляхи на Схід і Захід. Місто мало власну монету встановленого зразка. В кінці XV століття Кафа була захоплена турецькими воїнами.

Цей період Кафа провела, як центр работоргівлі і користувалася поганою славою. Це тривало близько тисячі років і, в сімнадцятому столітті місто повертає свою колишню назву. Місто у вигляді амфітеатру розташувався біля підніжжя гори на самому березі затоки і проходить вздовж схилів височини Тепе-Оба, що прикриває його з південно-східної частини. Вона ж закінчує основну гряду Кримських гір в східній частині півострова. З Заходу її завершує окремо стоїть Лиса гора. Внизу, під якою, розкидається цей унікальний місто. Тут все навколишній простір повністю забудовано будинками і нові споруди, практично не пробиваються крізь старі.

Стара частина міста - це якийсь архітектурно-історичний пам'ятник, який має характерні риси і відгомони середньовіччя. Зі сходу можна помітити те, що залишилося від масивних, і колись великих оборонних веж і стін, найдавніший міст, що проходить через рів. Досить добре збереглися товсті стіни кам'яного карантину, який був побудований в минулому столітті для того, щоб приймати паломників з мусульманських країн, які слідували з Росії в Медину або Мекку, через порт Феодосії.

На Карантинному пагорбі в п'ятому столітті до нашої ери існував центр стародавнього античного міста. Серед загальної кількості середньовічних архітектурних пам'яток можна виділити мечеть зі зруйнованим мінаретом, яку побудували в 1923 році. У старовинній частині міста височіє частина стіни, яка залишилася від вежі святого Костянтина. В ті часи е ту вежу використовували як сховище зброї і боєприпасів, якщо раптом настане війна. У Феодосії ви можете зустріти вірменські храми, які були побудовані ще в XIV-XV століттях. Центр Феодосії - це, так звана, нова частина міста - вона займає частину міста на сході. Вона почала зростати, після того, як була проведена залізниця, це було в кінці минулого століття.

Це найбільш жвава і динамічна частина Феодосії. Її центром став приморський бульвар. Це відмінне місце для організації вечірніх прогулянок, місце для зустрічей друзів і романтичних побачень. Зовсім недалеко, біля величезної генуезької фортеці - є красивий міський сад. У маленькому сквері, був поставлений пам'ятник з бронзи в частину Олександра Сергійовича Пушкіна. Поет знаходився в місті Феодосія в серпні одна тисяча вісімсот двадцятого року. Потім він по мору відправився в Гурзуф. Скульптор створив зображення Олександра Сергійовича Пушкіна в повний зріст. Поет при цьому звертається до мору, велич і краса якого настільки вразили його, поки він подорожував по Криму.

У будь-якому місті існує місце, яке особливо популярне і любимо серед місцевих жителів, предмет гордості населення. У Феодосії, таким предметом гордості стає галерея картин імені Айвазовського. Фасад галереї прикрасили дві меморіальні дошки з написами: "У цьому будинку проживав і працював Іван Айвазовський" і "Моє щире бажання, в тому, щоб будівля цієї картинної галереї в місті Феодосія з усіма що знаходяться в ній картинами, і іншими творами мистецтва, які знаходяться в цій галереї, складали особисту власність міста Феодосія, і в пам'ять про мене, Івана Айвазовського, я хочу заповідати місту Феодосії, моєму дорогому місту ". Біля фасаду встановили бронзовий пам'ятник самому художнику, який сидить на п'єдесталі в руках з палітрою і пензлем і уважно вдивляється в далечінь морську. Внизу, біля його ніг, досить лаконічне вираження "Феодосія-Айвазовському".

Любителі літератури обов'язково побувають на вулиці Галерейної в будинку під номером десять, де розташовується літературний музей імені Олександра Степановича Гріна. Великий романтик, і дуже улюблений письменник всієї молоді Олександр Сергійович Грін жив в місті Феодосія більше ніж шість років - у період з 1924 до 1930 року. Це було його друге відвідування в місті. У перший раз він був тут в 1905 році. Тоді перебування в Феодосії не приносило йому задоволення: його доставили сюди з міста Севастополя у вигляді політичного в'язня. У в'язниці міста А.С. Грін провів час за пропаганду революції серед числа моряків. Морський пляж в місті Феодосія має чистий золотий відтінок піску, простягається на п'ятнадцять кілометрів, практично вздовж усього берега однойменного морської затоки в напрямку до Керчі.

джерело:

Назад в розділ

Тури на Новий рік та Різдво

Активні, пригодницькі, розважальні, екскурсійні тури по Росії. Міста Золотого кільця Росії, Тамбов, Санкт-Петербург, Карелія, Кольський півострів, Калінінград, Брянськ, Великий Новгород, Великий Устюг, Казань, Володимир, Вологда, Орел, Кавказ, Урал, Алтай, Байкал, Сахалін, Камчатка і в інші міста Росії .

Маршрути: гори - море

Адигея, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Новости