Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Заповнюємо повідомлення про прибуття іноземного громадянина: порядок, бланк

  1. Терміни інформування ГУВМ МВС
  2. Приймаюча сторона
  3. Заповнення бланка повідомлення про прибуття іноземного громадянина
  4. Відео: приклад заповнення повідомлення про прибуття іноземного громадянина
  5. терміни реєстрації
  6. продовження реєстрації
  7. можливі санкції

Законодавство передбачає, що протягом 7 днів після приїзду в Росію іноземець зобов'язаний повідомити про місце свого проживання в ГУВМ МВС (колишня ФМС - ред.). Постановка на облік - обов'язкове правило для всіх зарубіжних мандрівників. Підставою для реєстрації є «Повідомлення про прибуття іноземного громадянина» - документ, який заповнює приймаюча сторона (ПС).

Терміни інформування ГУВМ МВС

У стандартному порядку стати на облік зобов'язаний кожен іноземець, який планує жити в Росії довше 7 днів. Якщо подорож в РФ триватиме менше цього терміну, то в реєстрації немає необхідності.

Варто уточнити, що якщо іноземець зупиняється в готелі, санаторії, будинку відпочинку, а також в організаціях охорони здоров'я, постановка на облік є обов'язковим, незалежно від часу перебування в Росії. При цьому адміністрація таких організацій повинна проінформувати ГУВМ МВС про приїзд зарубіжного гостя протягом 24 годин.

Для ряду держав встановлені окремі терміни. Так, громадяни країн Євразійського союзу зобов'язані повідомити про свій приїзд протягом 30 днів, Україна - 90 днів, Таджикистану - 15 днів. Висококваліфікованим фахівцям, незалежно від країни приїзду, відводиться 90 днів. Чи не зобов'язані повідомляти про свій приїзд іноземці, які перетинають РФ транзитом, за умови, що їх візит триватиме не більше 7 днів. При зміні адреси проживання необхідно пройти реєстрацію за новим місцем також протягом тижня.

Приймаюча сторона

Бланк «Повідомлення про прибуття іноземного громадянина» заповнює приймаюча сторона (ПС), якій може бути:

  • Громадянин РФ з власним житлом;
  • Іноземець з ВНЖ, має прописку за місцем проживання;
  • Російські організації.

Громадянин РФ з власним житлом;   Іноземець з ВНЖ, має прописку за місцем проживання;   Російські організації

Як ПС може виступати родич або власник квартири, партнер по бізнесу або роботодавець, адміністрація готелю або санаторію. Російське громадянство особливої ​​ролі тут не грає: прийняти у себе гостей з-за кордону можуть і іноземці з ВНЖ.

Проінформувати про свій приїзд може сам іноземець, якщо він має ВНЖ і нерухоме житлове майно в РФ. Але поставити на облік в такому випадку він може тільки себе, зареєструвати іншого іноземця або членів сім'ї не можна. Однак є виняток з цього правила, яке стосується висококваліфікованих фахівців, що мають ВНЖ і власне житло. Такі особи мають право подати повідомлення на членів своєї сім'ї.

Важливо розділяти такі поняття, як приймаюча і запрошуюча сторона . Особа, що запрошує завжди одне, тоді як приймають за весь час візиту іноземця в Росію може бути кілька: гість має право змінювати місце свого проживання протягом всієї подорожі в РФ, наприклад, переїхавши в інший регіон.

Заповнення бланка повідомлення про прибуття іноземного громадянина

В бланк вноситься інформація виключно російською мовою друкованими літерами (зразки букв вказані на початку форми). Допускається заповнення чорнилом чорного або темно-синього кольорів. Запис кожної графи починається з першої позиції без додаткових пробілів, необхідно заповнити кожен пункт форми (зі зразком можна ознайомитися за посиланням).

За правилами заповнення категорично заборонено: За правилами заповнення категорично заборонено:

  1. Вносити в бланк виправлення, в тому числі за допомогою спеціальних засобів-коректорів;
  2. Робити на полях бланка позначки і записи;
  3. Вносити в графу відомості, що не мають відношення до змісту бланка;
  4. Застосовувати для заповнення бланка кольорові чорнила, чорні або кольорові олівці.

У документ вносяться відомості:

  • ПІБ і паспортні дані іноземця та приймаючої сторони;
  • Громадянство, дата народження, стать іноземця;
  • Адреса проживання;
  • Терміни проживання в РФ;
  • Ціль приїзду.

Якщо в якості ПС виступає організація, то вказуються:

  1. ПІБ відповідальної особи, яка представляє організацію, і дані його паспорта та адресу проживання;
  2. Повна назва організації, ІНН, адреса знаходження.

Фізична особа, яка виступає приймаючою стороною, підтверджує свою згоду на проживання у неї іноземця підписом на звороті бланка. Для компаній підпис скріплюється печаткою.

Відео: приклад заповнення повідомлення про прибуття іноземного громадянина

Порядок подання повідомлення

Приймаюча сторона передає в ГУВМ МВС:

  • Бланк повідомлення;
  • Копії закордонного паспорта приїхав іноземця, його міграційної картки або візи;
  • Власний паспорт.

Папери потрібно подати до місцевого відділу ГУВМ МВС у встановлені терміни Папери потрібно подати до місцевого відділу ГУВМ МВС у встановлені терміни. Є два варіанти проінформувати міграційні структури про приїзд зарубіжного гостя: передати документацію при особистому візиті в ГУВМ МВС або відправити її через поштове відділення. Після передачі паперів співробітник ГУВМ МВС видає відривний талон, де ставиться відмітка про прийом повідомлення. Цей документ є підтвердженням постановки іноземця на міграційний облік.

Якщо з якихось причин особистий візит вГУВМ МВС не зручний або утруднений, приймаюча сторона може поінформувати міграційні структури про приїзд іноземця через поштове відділення. В цьому випадку потрібно заповнити два бланка повідомлення, які передаються разом з паспортом ПС співробітнику пошти. У набір переданих паперів також входять копії закордонного паспорта та міграційної карти або візи іноземця. Після перевірки правильності заповнення бланка співробітник направляє на адресу ГУВМ МВС цінний лист з описом, що містить бланк і копії доданих паперів, а заявнику видає відривний талон.

При подачі повідомлення поштою доведеться заплатити державне мито. Її розмір становить менше 150 рублів, також додатково оплачується вартість пересилки цінного листа. Відправка паперів через пошту допускається тільки при першому зверненні, для пролонгування реєстрації потрібно звертатися в ГУВМ МВС.

У виняткових випадках іноземець з ВНЖ вправі самостійно проінформувати ГУВМ МВС про свій приїзд, для цього потрібні документи:

  1. Заповнений бланк повідомлення;
  2. Закордонний паспорт іноземця, ВНЖ;
  3. Письмова згода і паспорт ПС.

Детальніше про правила міграційного обліку - на офіційній сторінці ГУВМ МВС .

Про порядок подачі документів - на порталі держпослуг .

терміни реєстрації

Граничний термін реєстрації для безвізових іноземців становить 90 днів, для візових - період дії в'їзного документа. Винятком з цих правил є іноземці, які мають в Росії нерухоме майно. В такому випадку вони зобов'язані зареєструвати квартиру або будинок в якості постійного місця проживання. Однак наявність житла в РФ не дає право збільшити дозволений термін проживання в країні, який за загальними правилами не повинен перевищувати 90 днів в півріччі.

продовження реєстрації

продовження реєстрації

Якщо іноземець планує залишитися в РФ довше дозволеного терміну, він повинен продовжити тимчасову реєстрацію. Це складніше, ніж при первинній постановці на облік, так як продовження допускається тільки в певних випадках, коли є вагомі підстави для подальшого проживання в країні:

  • Навчання в навчальному закладі РФ. Студенти автоматично отримують право проживати в РФ протягом усього терміну навчання;
  • Укладання трудового договору з російською компанією або індивідуальним підприємцем;
  • Лікування в медичному закладі.

Для продовження готується набір документації:

  1. Закордонний паспорт іноземця та його копія;
  2. Відривний талон;
  3. Міграційна картка, віза;
  4. Трудовий договір або інші документи, які дають право на продовження.

Папери передаються в ГУВМ МВС, пересилання цих матеріалів поштою не допускається. Рішення приймається протягом 72 годин з дати прийому документації.

можливі санкції

Порушення міграційного законодавства загрожує штрафними санкціями і забороною на подальший в'їзд. Якщо ГУВМ МВС не була своєчасно проінформована про приїзд іноземця, то накладається штраф у розмірі:

  • Від 2000 до 4000 рублів на фізичних осіб;
  • Від 40000 до 50000 рублів на відповідальних осіб;
  • Від 400000 до 500000 рублів на компанію.

також рекомендуємо:

Новости