Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза в Росію для іноземця: порядок і процес отримання різних видів

  1. типи віз
  2. Туристична віза
  3. запрошення
  4. Міграційно-небезпечні країни
  5. Гостьова віза
  6. Робоча віза
  7. Транзитна віза
  8. Ділова віза
  9. Навчальна віза
  10. процедура отримання
  11. Відмова у видачі
  12. вартість візи
  13. Термін дії візи
  14. Штрафні санкції
  15. Прострочення до 3 днів
  16. Прострочення більше 3 днів
  17. продовження
  18. Реєстрація
  19. деякі нюанси
  20. Відео: приклад - репортаж про оформлення російської візи в Німеччині

Російську візову політику складно назвати «доброзичливою» до іноземців з далекого зарубіжжя. Громадянам більшості держав світу, крім тих, з якими є домовленість про безвізові поїздки, потрібен в'їзний документ. Віза в Росію для іноземця відкривається в зарубіжному консульстві або візових центрах за місцем проживання заявника.

Список країн, що відображає актуальний візовий режим в'їзду в РФ для їх громадян доступний на сайті КД МЗС РФ .

типи віз

Російська віза - це наклейка в закордонному паспорті іноземця. У ній міститься інформація про заявника (ПІБ на латиниці і кирилиці, стать, дата народження, громадянство, дані паспорта, дату видачі в'їзного документа і можливий термін проживання в РФ, номер запрошення, мета поїздки і кратність візи).

Візи бувають кілька типів, кожен з яких пов'язаний з конкретними цілями приїзду, має свої терміни і вартість, передбачає підготовку певного набору документації. Консульство РФ видає такі типи в'їзних документів:

  • Туристичні - для відпочинку в РФ, знайомства з країною, огляду визначних пам'яток;
  • Гостьові - для іноземців, які планують відвідати родичів або друзів;
  • Робочі - для працевлаштування в російських компаніях;
  • Транзитні - для проїзду через Росію з метою відвідування третьої держави;
  • Ділові - для бізнес-візиту, в'їзду в РФ в складі офіційної делегації, ведення переговорів з партнерами;
  • Навчальні - для навчання у вузах Росії або інших освітніх установах.

Види віз розрізняються по кратності:

  • Одноразові дають право на разову поїздку в РФ;
  • Дворазові дозволяє дві поїздки;
  • Багаторазові - кількість поїздок не обмежується.

Туристична віза

Підходить для нетривалого відпочинку в Росії, відвідування країни в оздоровчих або культурних цілях, участі в розважальних заходах, конференціях і фестивалях. Тут важливо розуміти, що самостійно оговтатися в поїздку по Росії не вийде. Необхідно запрошення. Його готує уповноважена туркомпанія, без її посередництва рядовому мандрівникові, що бажає познайомитися з Росією, не обійтися.

Оформленням запрошень займаються не всі фірми, а тільки що пройшли акредитацію і отримали референс-номер від МЗС РФ.

Необхідна документація:

  1. Закордонний паспорт з «запасом» 6 місяців.
  2. Анкета з персональними даними . Громадяни США, Великобританії, Канади та Грузії заповнюють окремий бланк .
  3. Дві фотокартки розміром 3,5х4,5 см.
  4. Ваучер та запрошення від російського туроператора.
  5. Квитанція про оплату збору (вартість потрібно уточнювати на сайті консульства РФ в конкретній країні).

Туристичні візи відкриваються на 30 днів, можливе отримання одноразового або дворазового в'їзного документа.

запрошення

запрошення - ключовий документ для отримання російської візи. Оформити в'їзного дозвіл тільки на підставі броні готелю або договору оренди житла не вийде. Будь-якого іноземного гостя повинні запросити. Це може бути:

  • Компанія, яка організовує тур до Росії;
  • Громадянин РФ або іноземець з ВНЖ;
  • Російська організація, що являє роботодавцем або партнером;
  • Навчальний заклад, куди надійшов іноземний гість.

Запрошення бувають трьох видів:

  1. Запрошення на офіційному бланку ФМС. Видається за запитом акредитованої організації або приватної особи після надання пакету паперів;
  2. Електронне запрошення (новий тип). Пересилається на електронну пошту іноземцю, роздруковується, прикладається до основного набору документації та передається в закордонне російське представництво;
  3. Запрошення до Росії телексом - це вказівка, яке передається по спецканалу зв'язку з МЗС РФ в конкретне консульство за кордоном. У ньому повідомляється, що заявникові потрібно оформити візу.

Міграційно-небезпечні країни

Якщо іноземець проживає в міграційно-небезпечних державах, то запрошує стороні доведеться пройти особисте інтерв'ю зі співробітником ФМС (з квітня 2016 року - ГУВМ МВС). Це країни, де йде війна, спостерігається несприятлива соціально-економічна обстановка.

Сюди відносяться держави з великим числом охочих виїхати за кордон, і країни, з якими РФ розірвала дипломатичні відносини. Наприклад, це Алжир, Єгипет, Беліз, Уругвай, Кувейт, Палестина, Китай, Грузія, Ірак, Пакистан, Ліван, Індія, Туреччина, Ефіопія та інші. Актуальний список представлений за посиланням .

Громадяни цих держав має право отримати візи в РФ, але їх оформлення буде скрутним. Документи таких потенційних гостей ретельно перевіряються, що збільшує час видачі віз. У роботодавців виникають складнощі з отриманням квоти на залучення співробітників з міграційно-небезпечних країн, оформленням запрошення і так далі. Часто потрібні додаткові папери і гарантії.

Гостьова віза

Гостьова чи приватна віза відкривається на основі запрошення від фізичної особи - росіянина чи іноземця, що проживає в РФ на законних підставах. Цей тип в'їзного документа потрібен для відвідування друзів чи близьких в Росії. Знадобиться такий же комплект документів, як і для туристичної візи, але запрошення готує приватна особа.

Для його оформлення в ФМС передаються документи:

  • Паспорт запрошуючої сторони;
  • Копія паспорта особи, що запрошує;
  • Заява про видачу запрошення;
  • гарантійної лист , В якому запрошує бере на себе зобов'язання по медичному, матеріального і житлового забезпечення запрошуваного гостя;
  • документ про доходи запрошуючої сторони;
  • квитанція про оплату держмита (800 рублів).

На оформлення запрошення йде 20 днів. Отриманий оригінал пересилається іноземцю кур'єрською службою (вартість доставки оплачується окремо). Гостьова віза в Росію для іноземця видається на 90 днів з можливістю одноразового або дворазового в'їзду.

Робоча віза

Для працевлаштування в російську компанію іноземець зобов'язаний отримати робочу візу, яка дозволить йому легально залишатися в країні і отримувати заробітну плату. Робоча віза також відкривається на підставі запрошення. Його підготовкою займається роботодавець, з яким у іноземця підписаний трудовий договір або намічається його висновок в перспективі.

Необхідно підготувати: Необхідно підготувати:

  1. Закордонний паспорт з «запасом» 1,5 року після в'їзду з РФ;
  2. анкету з персональними даними;
  3. Дві фотокартки розміром 3,5х4,5 см;
  4. Копію диплома з перекладом на російську;
  5. Робоча запрошення;
  6. Медстаховку;
  7. Медичну довідку.

Робоча російська віза для іноземних громадян видається на рік, для ВКС - на 3 роки без обмежень на виїзди і в'їзди в РФ.

Перш ніж іноземець стане володарем візи його роботодавцю доведеться підготувати величезний набір паперів і вирішити масу питань. По-перше, отримати квоту і дозвіл на залучення іноземної робочої сили. По-друге, оформити запрошення на в'їзд майбутнього співробітника в РФ і направити йому оригінал.

Транзитна віза

Проїзд через РФ для відвідування якої третьої держави допускається тільки на підставі транзитної візи, для її отримання запрошення не потрібно.

Необхідні документи:

  • Закордонний паспорт з «запасом» 6 місяців;
  • Анкета з особистою інформацією;
  • Дві фотографії розмірів 3,5х4,5 см;
  • Квитки і віза в країну проходження.

Віза не потрібна, якщо стиковка на наступний авіарейс відбувається в межах 24 годин без виходу з міжнародної секції аеропорту. Якщо для пересадки потрібно залишити транзитну зону або час стикування перевищує добу, в'їзний документ відкривається в обов'язковому порядку. Транзитні візи з разі пересування на сухопутному транспорті видаються на термін, необхідний для перетину країни, з зупинкою для пересадки не більш ніж на 3 доби.

Ділова віза

Ділова віза

До Росії часто приїжджають для розширення ділових зв'язків, підписання контрактів, проведення переговорів з партнерами. У всіх цих ситуаціях потрібен в'їзний документ. Ділова віза в Росію для іноземця відкривається на підставі запрошення від акредитованої організації. Для його отримання в ФМС надаються відомості про сторони, що запрошує фірмі, дані іноземця, гарантійні зобов'язання і Заява .

Набір паперів для бізнес-візи такий же, як і для туристичної, але доповнюється діловим запрошенням. Візи видається на 90 днів з можливістю одноразового або дворазового в'їзду яким строком до 12 місяців (мультивіза).

Навчальна віза

Навчальна віза дозволить іноземним гостям навчатися в вузах і проживати в РФ на законних підставах. Оформляється на запрошення навчального закладу. В'їзний дозвіл діє один рік і продовжується в разі переведення на наступний курс. Повний набір паперів на візу включає:

  1. Закордонний паспорт з «запасом» 1,5 року;
  2. анкету з уклеєним фото (розмір 3,5х4,5 см);
  3. Навчальний запрошення від ВНЗ;
  4. Поліс медичного страхування;
  5. Медичну довідку.

процедура отримання

Громадяни з ряду країн, з якими РФ уклала угоду про безвізові поїздки, не потребують оформлення в'їзного документа. У більшості випадків період проживання в Росії цієї категорії іноземців становить від 14 до 90 днів. Є обмеження по цілям візиту - поїздка повинна носити некомерційний характер. Для тривалого перебування в РФ таким мандрівникам знадобиться віза.

Повний список країн далекого зарубіжжя, з якими встановлено безвізовий режим, представлений по засланні .

Детальніше про порядок в'їзду для громадян таких країн, в тому числі для жителів СНД можна дізнатися тут .

Всі інші гості отримують в'їзний документ в загальному порядку. Стандартна процедура відкриття російської візи полягає в зборі необхідної документації та передачі її в закордонне представництво Росії або візовий центр. Заявка на візу розглядається протягом 7-10 днів, в ряді випадків процедура затягується на кілька тижнів. Якщо поїздка в Росію носить екстрений характер, за окрему плату можна скористатися послугою термінового оформлення в'їзного дозволу. Після нетривалого очікування потрібно відвідати консульство або центр вдруге і забрати готовий паспорт. Іноді у видачі в'їзного документа відмовляють.

Відмова у видачі

Візу до Росії видають далеко не завжди. Причини відмови залежать від різних факторів, але основними є:

вартість візи

Вартість візи для кожної держави відрізняється. Уточнити величину збору можна на Консульському інформаційному порталі (kdmid.ru) або офіційному сайті дипмісії Росії в конкретній країні.

Наприклад, для громадян США встановлена ​​вартість збору в розмірі 160 доларів при простому оформленні та 250 доларів - при термінової видачі. Це найвищий тариф за російську візу. Сума збору встановлюється на принципах взаємності. Росіяни, оформляючи американську візу, оплачують аналогічні суми.

Термін дії візи

Іноземний гість не має права перебувати в РФ довше 90 днів в півріччі, крім громадян США, які можуть залишатися в країні до 6 місяців по 3-річної мультивізу (за домовленістю між РФ і США про спрощення візових формальностей для громадян цих країн). Це не стосується навчальних та робочих віз, коли передбачається тривалий період проживання в Росії. Такі в'їзні документи видаються на період навчання або працевлаштування (на підставі довідки про зарахування до вищого навчального закладу або трудового контракту).

Штрафні санкції

Штрафні санкції

Після закінчення терміну дії в'їзного документа іноземець зобов'язаний покинути межі Росії. Але нерідко виникають обставини, які перешкоджають своєчасному виїзду. Якщо з якихось причин іноземець вчасно не покинув РФ, то доведеться оплачувати штраф і отримувати виїзну візу, в іншому випадку з країни не випустять.

Прострочення до 3 днів

При простроченні до 3 днів питаннями оформлення виїзних віз займається консульський представник, який є у всіх міжнародних аеропортах. Виїзна віза при затримці до 3 діб оформлюється на місці, розмір штрафу становить до 5000 рублів (оплачується в аеропортового терміналі).

Прострочення більше 3 днів

Складності виникнуть у гостей, які затрималися в Росії довше 3-денного терміну. У таких ситуаціях питання про виїзд іноземного мандрівника вирішується в судовому порядку. Якщо є поважні причини (важка хвороба, смерть родича і так далі), справа може вирішиться без серйозних наслідків (депортації або видворення). В'їзна віза видається, якщо суд визнає порушення міграційних правил поважними, інакше - іноземця чекає депортація, що призведе до заборони на в'їзд в Росії протягом наступних 3-5 років. Злісні порушники візового режиму можуть бути затримані і взяті під варту до винесення судового рішення.

продовження

Щоб уникнути неприємностей потрібно своєчасно продовжити в'їзний документ. Для продовження візи звертаються в ФМС за 20 днів до закінчення терміну дії в'їзного документа і надають папери, що підтверджують необхідність подальшого проживання в РФ. Пролонгування можливо максимум на 10 днів за умови, що загальний термін перебування гостя в Росії не перевищить 90 днів. Якщо виникнуть непередбачені обставини, наприклад, пов'язані з екстреним лікуванням, віза продовжується на час, який потрібно для вирішення питання.

Навчальні візи продовжуються після переходу на наступний курс, робочі - при укладенні нового трудового контракту.

Реєстрація

Після отримання візи і перетину кордонів РФ іноземець зобов'язаний у 7-денний термін встати на   реєстраційний облік   в Міграційної служби за місцем проживання Після отримання візи і перетину кордонів РФ іноземець зобов'язаний у 7-денний термін встати на реєстраційний облік в Міграційної служби за місцем проживання. У разі гостьової візи реєстраційними питаннями займається запрошуюча сторона, тобто власник житла, де тимчасово зупинився іноземець. Для цього подається пакет документів в ФМС.

Зверніть увагу, що реєстрація - це обов'язок власника квартири або готелю, де проживає іноземний громадянин. За несвоєчасну постановку на облік на запрошуючу сторону накладуть штраф у розмірі до 5000 рублів. У разі туристичної поїздки за своєчасну реєстрацію відповідає готель або турфірма.

деякі нюанси

Представлена ​​інформація носить загальний характер. Набір документів, умови видачі віз можуть відрізнятися для громадян конкретних країн. Про додаткові вимоги можна дізнатися на сайті Російського Посольства (www.kdmid.ru/docs.aspx). Для цього слід вибрати консульська установа, розташоване в потрібній країні.

Відео: приклад - репортаж про оформлення російської візи в Німеччині

також рекомендуємо:

Новости