Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Реєстрація шлюбу з іноземним громадянином: які документи потрібні для РАГСу

  1. Про процедуру
  2. Перешкоди до створення сім'ї
  3. Які документи подають ЗАГС
  4. легалізація паперів
  5. Реєстрація
  6. Легалізація свідоцтва на батьківщині

Інтернаціональні сім'ї утворюються все частіше, незважаючи на те, що реєстрація шлюбу з іноземним громадянином в Росії проводиться за більш складною схемою, ніж при укладанні союзу між росіянами. Для цієї процедури вимагають додаткові папери, які повинні відповідати особливим вимогам.

Про процедуру

На території РФ шлюб з іноземним громадянином укладається за російськими законами. За ним реєстрація допускається, якщо один з подружжя іноземець або не має громадянства. З цією метою звертаються в ЗАГС і подають покладений пакет паперів.

Для іноземця важливо, щоб шлюб, укладений в Росії відповідав вимогам, які висуваються законодавством його країни: вік або згода влади. Ці умови не поширюються на осіб, які перебувають і в російське громадянство. До особам без громадянства застосовується тільки російське законодавство.

Якщо майбутній чоловік є громадянином двох або більше держав, то він самостійно вибирає, законами якої країни він керується, вступаючи в шлюб. У РФ визнаються тільки союзи між одним чоловіком і однією жінкою. Навіть якщо на батьківщині майбутнього чоловіка закони дозволяють одружуватися кілька разів, другий російської дружиною обзавестися не вийде. У разі укладення такого шлюбу, в Росії він не зізнається.

При проведенні церемонії, в якій один з пари не володіє російською мовою, запрошується перекладач. Розірвання шлюбу з іноземним громадянином відбувається по законодавству РФ. Воно проводиться двома шляхами: через суд або орган ЗАГС.

Перешкоди до створення сім'ї

Передбачено список умов, в яких провадження сімейного союзу виключається.

  • З особою, яка перебуває в зареєстрованих відносинах. Існує ряд країн, в яких полігамні шлюби - це норма. У таких випадках громадян цих держав перевіряють особливо ретельно.
  • З близькими родичами по прямій лінії. Усередині сім'ї брат і сестра з одним загальним батьком теж не можуть створювати сім'ї.
  • Між усиновителями і усиновленими особами.
  • ЗАГС не реєструє шлюб, якщо один з майбутнього подружжя визнаний недієздатним через розладів психіки.

Росіяни намагаються обійти ці закони і одружуються на території інших країн, де це не заборонено, але в такому випадку союз не визнається на батьківщині.

Які документи подають ЗАГС

Список паперів, що подаються в ЗАГС іноземцями, відрізняється від стандартного.

Список паперів, що подаються в ЗАГС іноземцями, відрізняється від стандартного

Приклад заповнення форми

  • Заповнену заяву встановленої форми Ф-7. Його скачують на сайтах заздалегідь або отримують на місці при подачі паперів. Коли один з подружжя не може з'явитися в ЗАГС, він має право окремо подати заяву, заздалегідь завірена нотаріально. Завантажити бланк форми в PDF .
  • Паспорти майбутнього подружжя. Іноземці надають документи, що діють за кордоном. Якщо записи в паспорті складені мовою, відмінному від російського, його переводять, нотаріально завіряють і додають копії. Документи з фотографією не проходять процедуру додаткової легалізації.
  • Іноземці докладають документи з посольства або державного органу країни громадянства про те, що за законом вони можуть одружуватися або виходити заміж.
  • Для іноземного громадянина потрібні папери, що підтверджують легальність його перебування в РФ: віза або дозвіл на проживання. До вихідцям з України, РБ або інших країн з безвізовим режимом це правило не застосовується.
  • У разі якщо майбутній чоловік або дружина вже мали шлюб за плечима, додають документи про те, що попередній союз розпався або припинений.

Крім пакету паперів оплачують мито в розмірі 350 рублів. При оплаті уважно перевіряють квитанцію. Якщо в призначенні платежу або реквізитах виявляться помилки, квитанцію не приймуть. У кожного органу ЗАГСУ свої дані.

Все що подаються паперу докладають російською мовою. У цьому плані ситуація просто з країнами, де ця мова один з державних. За інших обставин докладають паперу з проставленим апостилем і нотаріально завіреним перекладом.

У разі якщо закони країни громадянства іноземної чоловіка вимагають наявності спеціальних дозволів для оформлення відносин, а їх немає, то працівник РАГСу роз'яснює парі, що такий союз може бути не визнаний. Якщо майбутні чоловік і дружина наполягають на укладанні шлюбу, то він реєструється, але в запису акта позначають, що пара ознайомлена про особливості та порядок створення союзу.

легалізація паперів

Папери і довідки, складені в інших країнах, попередньо легалізовані в РФ. Процедура легалізації дозволяє визнати ці документи дійсними на російській території. Якщо іноземець виходець з країни, яка підписала Гаазьку конвенцію, то на паперах проставляється апостиль. Для документів з держав, які не беруть участі в конвенції, передбачена складна процедура запевнення в МЗС Росії на території цих країн.

Спрощена процедура для подачі паперів, що надаються з України, РБ, Вірменії, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизії, Молдавії та інших країн, які підписали Мінську конвенцію. На довідках з цих країн не ставлять апостиль, досить перевести на російську і завірити нотаріально.

Держави Прибалтики не підписали конвенцію, але і для них не передбачена легалізація паперів.

Реєстрація

Реєстрація

Закон дозволяє реєструвати шлюби в диппредставництвах і консульствах країн громадянства іноземної чоловіка. Такі союзи визнаються російською стороною при дотриманні умов.

  • При взаємне визнання шлюбів, укладених в російських консульствах і представництвах.
  • Подружжя, які уклали шлюб, є громадянами тієї країни, яка призначила посла або консула.

Не кожен орган ЗАГС уповноважені оформляти шлюби з іноземцями. Громадяни РБ, України інших держав колишнього союзу можуть подавати документи майже в будь-якому місці. Іноземці з Прибалтики і далекого зарубіжжя оформляють відносини в певних органах РАГС.

Легалізація свідоцтва на батьківщині

Самої процедури одруження недостатньо, щоб на батьківщині іноземця сім'я була визнана. Для отримання статусу повноправної дружини або чоловіка в ряді країн проходять додаткову перевірку на фіктивність створеної сім'ї. Для цього потрібні документи, список яких відрізняється в різних державах. При необхідності їх апостилює, переводять і запевняють у нотаріуса.

Сімейна пара регулярно проходить співбесіди. Особливості цього процесу залежать від діючих законів. Проста процедура передбачена, наприклад, на території України або Білорусі.

Новости