Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Положення про паспорт громадянина Російської Федерації. Опис бланка паспорта. 2019 рік. Завантажити. Текст за станом на 06.01.2019 р

  1. I. Загальні положення
  2. II. Видача, заміна паспортів і користування ними
  3. Опис бланка паспорта громадянина Російської Федерації
  4. Сума вказується на Ваш розсуд

Затверджено Постановою Уряду РФ від 8 липня 1997 № 828
(Текст станом на 06.01.2019 р)

Зміст:

I. Загальні положення

II. Видача, заміна паспортів і користування ними

Опис бланка паспорта громадянина Російської Федерації

I. Загальні положення

1. Паспорт громадянина Російської Федерації є основним документом, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації (далі - паспорт).
Паспорт зобов'язані мати всі громадяни Російської Федерації (далі іменуються - громадяни), які досягли 14-річного віку і проживають на території Російської Федерації.
2. Бланки паспорта виготовляються за єдиним для всієї Російської Федерації зразком і оформляються російською мовою.
До бланків паспорта, призначеним для оформлення в республіках, які перебувають у складі Російської Федерації, можуть виготовлятися вкладиші, що мають зображення державного герба республіки і передбачають внесення на державну мову (мови) цієї республіки відомостей про особу громадянина.
Форма вкладиша встановлюється органами виконавчої влади зазначених республік і Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації за узгодженням з Геральдичним радою при Президентові Російської Федерації.
3. Зразки печаток, штампів, бланків та особистих фотографій, необхідні для оформлення паспорта, а також додаткові захисні засоби встановлюються Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації.
4. У паспорт вносяться такі відомості про особу громадянина: прізвище, ім'я, по батькові, стать, дата народження і місце народження.
До 31 грудня 2004 р бажанням громадянина Російської Федерації, наступного залізничним транспортом з території Російської Федерації в Калінінградську область Російської Федерації транзитом через територію Литовської Республіки і назад, в його паспорт вклеюються фотографії дітей - громадян Російської Федерації, які не досягли 14-річного віку.
5. У паспорті виробляються позначки:
- про реєстрації громадянина за місцем проживання і зняття його з реєстраційного обліку - відповідними органами реєстраційного обліку, або уповноваженими посадовими особами багатофункціональних центрів надання державних і муніципальних послуг;
- про ставлення до військового обов'язку громадян, які досягли 18-річного віку, - відповідними військовими комісаріатами та територіальними органами Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації;
- про реєстрацію та розірвання шлюбу - відповідними органами, які здійснюють державну реєстрацію актів цивільного стану на території Російської Федерації, і територіальними органами Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації;


- про дітей (громадян Російської Федерації, які не досягли 14-річного віку) - територіальними органами Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації;
- про раніше виданих основних документах, що засвідчують особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації, - територіальними органами Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації;
- про видачу основних документів, що засвідчують особу громадянина Російської Федерації за межами Російської Федерації, - територіальними органами Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації або іншими уповноваженими органами.
За бажанням громадянина в паспорті також виробляються позначки:
- про його групу крові та резус-факторі - відповідними закладами охорони здоров'я;
- про ідентифікаційний номер платника податків - відповідними податковими органами.
Відмітка про дітей (громадян Російської Федерації, які не досягли 14-річного віку) засвідчується підписом посадової особи та печаткою територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.
6. Забороняється вносити в паспорт відомості, позначки і записи, не передбачені цим Положенням.
Паспорт, в який внесено відомості, відмітки або записи, не передбачені цим Положенням, є недійсним.
7. Термін дії паспорта громадянина:
від 14 років - до досягнення 20-річного віку;
від 20 років - до досягнення 45-річного віку;
від 45 років - безстроково.
Після досягнення громадянином (за винятком військовослужбовців, що проходять службу за призовом) 20-річного і 45-річного віку паспорт підлягає заміні.
Військовим, які пройшли військову службу за призовом, паспорти видаються або замінюються після закінчення встановленого терміну військової служби за призовом.
8. Контроль за виконанням цього Положення здійснюється територіальними органами Федеральної міграційної служби.
9. Порушення вимог цього Положення тягне за собою відповідальність посадових осіб і громадян відповідно до законодавства Російської Федерації.

II. Видача, заміна паспортів і користування ними


10. Видача і заміна паспортів виробляються територіальними органами Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації за місцем проживання, за місцем перебування або за місцем звернення громадян в порядку, визначеному Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації.

11. Для отримання паспорта громадянин подає:
- заяву за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації;
- свідоцтво про народження (для громадян, які проживають за межами території Російської Федерації і не мають паспорта, - паспорт громадянина Російської Федерації, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації за межами території Російської Федерації (далі - закордонний паспорт));
- дві особисті фотографії розміром 35 x 45 мм.
У разі неможливості подання свідоцтва про народження паспорт може бути виданий на підставі інших документів, що підтверджують відомості, необхідні для отримання паспорта.
При необхідності для отримання паспорта подаються інші документи, що засвідчують наявність громадянства Російської Федерації, які визначені указами Президента Російської Федерації від 14 листопада 2002 № 1325 "Про затвердження Положення про порядок розгляду питань громадянства Російської Федерації" і від 13 квітня 2011 № 444 "Про додаткові заходи щодо забезпечення прав і захисту інтересів неповнолітніх громадян Російської Федерації".
Громадянин має право не подавати документи, зазначені в абзаці шостому цього пункту, а тільки вказати в заяві про видачу паспорта відомості про орган, який прийняв рішення про набуття громадянства Російської Федерації.
На підставі зазначених відомостей територіальний орган Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації запитує відповідну інформацію в органі, який прийняв рішення про набуття громадянства Російської Федерації.
У разі видачі паспорта громадянину, який набув громадянство Російської Федерації за межами Російської Федерації, на підставі поданих зазначеним громадянином відомостей територіальний орган Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації запитує інформацію про набуття громадянства Російської Федерації в Міністерстві закордонних справ Російської Федерації.
У разі втрати закордонного паспорта, виданого Міністерством закордонних справ Російської Федерації або дипломатичним представництвом чи консульською установою Російської Федерації, на підставі поданих громадянином відомостей територіальний орган Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації запитує інформацію про факт видачі закордонного паспорта в Міністерстві закордонних справ Російської Федерації.
Напрямок міжвідомчого запиту і отримання інформації з інформаційних систем Міністерства закордонних справ Російської Федерації здійснюється в тому числі в електронній формі з використанням єдиної системи міжвідомчого електронного взаємодії.
Міжвідомчий запит надсилається протягом 1 робочого дня з дня реєстрації заяви громадянина про видачу паспорта. Підготовка та надсилання відповіді на міжвідомчий запит здійснюється Міністерством закордонних справ Російської Федерації протягом 5 робочих днів з дня надходження зазначеного запиту.
У разі відсутності інформації про набуття громадянства Російської Федерації в інформаційних системах Міністерства закордонних справ Російської Федерації територіальний орган Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації проводить в установленому порядку перевірку обставин, що свідчать про наявність чи відсутність у особи громадянства Російської Федерації.
12. Заміна паспорта проводиться за наявності таких підстав:
- досягнення віку, передбаченого пунктом 7 цього Положення;
- зміна громадянином у встановленому порядку прізвища, імені, по батькові, зміна відомостей про дату (число, місяць, рік) та / або місце народження;
- зміна статі;
- непридатність паспорта для подальшого використання внаслідок зносу, пошкодження або інших причин;
- виявлення неточності або помилковості зроблених у паспорті записів.
Заміна паспорта проводиться і в інших випадках, передбачених нормативно-правовими актами Російської Федерації.


13. Для заміни паспорта громадянин подає:
- заяву за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації;
- паспорт, що підлягає заміні;
- дві особисті фотографії розміром 35 x 45 мм;
- документи, що підтверджують зазначені в пункті 12 цього Положення підстави для заміни паспорта.
14. Документи та особисті фотографії, необхідні для отримання або заміни паспорта, громадяни подають до територіальних органів Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації безпосередньо або через посадових осіб багатофункціональних центрів надання державних і муніципальних послуг.
Заява про видачу (заміну) паспорта за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації, і особиста фотографія можуть бути представлені громадянином у формі електронного документа з використанням федеральної державної інформаційної системи "Єдиний портал державних і муніципальних послуг (функцій)".
Громадяни, які перебувають в будинках-інтернатах для інвалідів, ветеранів, самотніх і літніх, готелях-притулках та інших установах соціального обслуговування, має право подати зазначені документи, заяву і особисті фотографії посадовим особам цих установ.
Посадові особи багатофункціональних центрів надання державних і муніципальних послуг та організацій соціального обслуговування не пізніше ніж у 3-денний термін представляють передані громадянами документи, заяву і особисті фотографії в територіальні органи Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації для оформлення паспорта.
Паспорт, оформлений на підставі заяви, поданої через посадових осіб багатофункціональних центрів надання державних і муніципальних послуг, видається громадянину посадовими особами багатофункціональних центрів надання державних і муніципальних послуг.
У прийомі документів, заяви і особистих фотографій може бути відмовлено в разі, якщо вони не відповідають вимогам, передбаченим цим Положенням, або якщо представлені не всі необхідні документи.
У разі подання заяви про видачу (заміну) паспорта за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації, і особистої фотографії в формі електронного документа паспорт, що підлягає заміні, документи, зазначені в абзацах третьому та шостому пункту 11 і абзаці п'ятому пункту 13 цього Положення, і особисті фотографії представляються громадянином при отриманні паспорта.
Порядок подання заяви про видачу (заміну) паспорта за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації, і особистої фотографії в формі електронного документа з використанням федеральної державної інформаційної системи "Єдиний портал державних і муніципальних послуг (функцій)" встановлюється Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації по погодженням з Міністерством зв'язку та масових комунікацій Російської Федерації.
15. Документи та особисті фотографії для отримання або заміни паспорта повинні бути здані громадянином не пізніше 30 днів після настання обставин, зазначених в пунктах 1, 7 або 12 цього Положення.


16. У разі звернення громадянина з питання видачі або заміни паспорта за місцем проживання паспорт оформляється йому в 10-денний строк з дня прийняття документів територіальним органом Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.
У разі звернення громадянина до територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації з питання видачі або заміни паспорта не за місцем проживання, а також у зв'язку з його втратою (викраденням), якщо втрачений (викрадений) паспорт видавався іншим територіальним органом Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації, паспорт оформляється в 30-денний строк з дня прийняття документів територіальним органом Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.
У разі подання заяви про видачу (заміну) паспорта за формою, встановленою Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації, і особистої фотографії в формі електронного документа з використанням федеральної державної інформаційної системи "Єдиний портал державних і муніципальних послуг (функцій)" паспорт оформляється в зазначені терміни після особистого звернення заявника до територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації та подання паспорта, що підлягає заміні, документів, зазначених в Абзал цах третьому і шостому пункту 11 і абзаці п'ятому пункту 13 цього Положення, і особистих фотографій.
У разі подання заяви про видачу (заміну) паспорта за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації, і особистих фотографій через посадових осіб багатофункціональних центрів надання державних і муніципальних послуг паспорт оформляється в терміни, передбачені цим пунктом, і не пізніше ніж у 3-денний термін передається посадовій особі багатофункціонального центру надання державних і муніципальних послуг для видачі його громадянину.
17. Громадянин зобов'язаний дбайливо зберігати паспорт. Про втрату паспорта громадянин повинен негайно заявити в територіальний орган Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.
До оформлення нового паспорта громадянину на його прохання видається територіальним органом Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації тимчасове посвідчення особи, форма якого встановлюється Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації.
18. Особи, у яких припинилося громадянство Російської Федерації, зобов'язані здати паспорти в територіальні органи Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації за місцем проживання або місцем перебування, а особи, які проживають за межами Російської Федерації, - в дипломатичне представництво або консульську установу Російської Федерації в державі перебування, які пересилають їх до територіальних органів Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації за останнім місцем проживання або місцем перебування цих осіб на тер торії Російської Федерації.
19. Паспорт померлого громадянина здається в органи, що здійснюють державну реєстрацію актів цивільного стану на території Російської Федерації, за місцем державної реєстрації смерті для направлення до територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації за місцем державної реєстрації смерті громадянина на території Російської Федерації.
Паспорт громадянина, який помер за межами Російської Федерації, здається в дипломатичне представництво або консульську установу Російської Федерації для подальшого направлення його до відповідного територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації на території Російської Федерації.
20. Знайдений паспорт підлягає здачі в територіальний орган Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.
21. Паспорт особи, укладеного під варту або засудженої до позбавлення волі, тимчасово вилучається органом попереднього слідства або судом і додається до особової справи вказаної особи. При звільненні з-під варти або відбуття покарання у вигляді позбавлення волі паспорт повертається громадянину.
22. Забороняється вилучення у громадянина паспорта, крім випадків, передбачених законодавством Російської Федерації.

Опис бланка паспорта
громадянина Російської Федерації


1. Бланк паспорта громадянина Російської Федерації (далі - бланк паспорта) виготовляється за єдиним зразком із зазначенням всіх реквізитів російською мовою.
2. Бланк паспорта має розмір 88 x 125 мм, складається з обкладинки, приклеєних до обкладинки форзаців і містить 20 сторінок, з них 14 сторінок мають нумерацію в орнаментальному оформленні, продубльовані в центрі сторінки в фонової сітки.
Бланк паспорта зшитий по всій довжині корінця двокольорового ниткою з пунктирним світінням в ультрафіолетовому випромінюванні.
Бланк паспорта і вкладиш виготовляються з використанням спеціального паперу, що містить 3 види захисних волокон.
Внутрішні сторінки бланка паспорта і вкладиш мають видиме на просвіт зображення загального водяного знака, що містить при розгляді в прохідному світлі об'ємні зображення букв "РФ".
У папір дев'ятнадцятої і двадцятої сторінок введена захисна металізована нитка, яка змінює колір залежно від кута зору, окремі ділянки нитки видно на поверхні дев'ятнадцятої сторінки.


3. Нумерація бланка паспорта складається з 3 груп цифр. Перші 2 групи, що складаються з 4 цифр, позначають серію бланка паспорта, третя група, що складається з 6 цифр, позначає номер бланка паспорта.
Нумерація бланка паспорта відтворена:
- у верхній частині другої і третьої сторінок, у верхній частині лівого і правого розвороту вкладиша - способом високого друку;
- в нижній частині п'ятій - двадцятою сторінок, вкладиша, заднього форзац і обкладинки - способом лазерного перфорації. Зображення цифр серії і номера бланка паспорта формується за допомогою пропалює лазером в папері і палітурній матеріалі видимих ​​на просвіт отворів.
4. Обкладинка бланка паспорта виготовлена із зносостійкого матеріалу темно-червоного кольору. У верхній її частині в два рядки розміщені слова "Російська Федерація", в середині відтворено золотистий тиснений Державний герб Російської Федерації (без щита), а під ним - слово "паспорт".
5. У центрі переднього форзац вміщено зображення Московського Кремля, під яким розташовані друкарський малюнок "розетка".
6. У верхній частині першої сторінки бланка паспорта відтворено кольорове зображення Державного герба Російської Федерації. В середині (під гербом) в орнаментальному оформленні надруковані в три рядки слова "паспорт громадянина Російської Федерації". Під словами розташований друкарський малюнок "розетка". Текст і розетка виконані металографічним способом друку.
7. Текст реквізитів і рядки для внесення записів на другий, третій, шістнадцятої і сімнадцятій сторінках бланка паспорта розташовані паралельно згину бланка. Рядки для внесення записів наносяться з інтервалом 6,6 мм.
8. У верхній частині другої сторінки бланка паспорта розміщені по центру виконані офсетним способом друку слова "Російська Федерація", нижче - слова "Паспорт виданий", "Дата видачі", "Код підрозділу", "Особистий код", "Особистий підпис".
У лівому нижньому кутку сторінки надрукована підрядкові риса для підпису керівника підрозділу, який видав паспорт, та відведено місце для проставлення печатки, позначене літерами "М.П.".
9. Третя сторінка бланка паспорта призначена для розміщення відомостей про особу власника паспорта. Сторінка складається з 2 частин: верхні три чверті сторінки - візуальна зона, в якій зліва розміщена фотографія власника паспорта розміром 35 x 45 мм, а праворуч - такі реквізити, виконані офсетним способом друку:
"Прізвище"; "Ім'я"; "По батькові"; "Підлога"; "Дата народження"; "Місце народження".
Місце для розміщення фотографії позначено куточками. У верхній і нижній частинах поля для фотографії розташовуються 2 прямокутні реперні мітки чорного кольору, які використовуються для позиціонування принтера при заповненні бланка. Після розміщення фотографії реперні мітки візуально невиразні. Нижня чверть сторінки, протилежна згину, - зона для внесення машиночитаємих записів.
З метою захисту відомостей про особу:
- третя сторінка при високій температурі ламінується плівкою з голографічним зображенням;
- у правому верхньому кутку третьої сторінки розташований елемент, який має форму кола, з буквами "РФ". Залежно від кута зору елемент змінює свій колір з пурпурного на зелений.


На четвертій сторінці записи і позначки не виробляються.
Машиночитаемую запис містить відповідно до вимог і стандартів, що пред'являються до машиночитаних проїзним документам, основну інформацію, наявну в цьому документі: прізвище, ім'я, по батькові, дату народження (число, місяць, рік) власника паспорта, стать власника паспорта, серію і номер паспорта , код підрозділу, який видав паспорт, дату видачі паспорта, а також позначення типу документа, держави, яка видала паспорт, громадянства власника паспорта.
Правила і спосіб формування машиночитаемой записи встановлюються Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації за узгодженням із зацікавленими федеральними органами виконавчої влади.
10. Сторінки бланка паспорта з п'ятої по дванадцяту призначені для проставлення відміток про реєстрацію громадянина і зняття його з реєстраційного обліку за місцем проживання. У верхній частині п'ятій сторінки з орієнтацією по центру розміщений реквізит "Місце проживання".
До 31 грудня 2004 року на дванадцяту сторінку бланка паспорта також вклеюються фотографії дітей - громадян Російської Федерації, які не досягли 14-річного віку.
11. Тринадцята сторінка бланка паспорта призначена для проставлення відміток про ставлення громадянина до військового обов'язку. У верхній частині тринадцятій сторінки з орієнтацією по центру розміщений реквізит "Військовий обов'язок".
12. Чотирнадцята і п'ятнадцята сторінки бланка паспорта призначені для виробництва відміток про реєстрацію та розірвання шлюбу. У верхній частині чотирнадцятій сторінки з орієнтацією по центру розміщений реквізит "Сімейний стан".
13. Шістнадцята і сімнадцята сторінки бланка паспорта призначені для внесення відомостей про дітей власника паспорта, підпису посадової особи, яка видала паспорт, і проставлення печатки територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.
У верхній частині сімнадцятій сторінки бланка паспорта (паралельно згину) з орієнтацією по центру розміщений реквізит "Діти". На сімнадцятій сторінці з продовженням на шістнадцяту розташована таблиця, що складається з вісімнадцяти рядків і чотирьох граф (зліва направо): "Пол", "Прізвище, ім'я, по батькові", "Дата народження", "Особистий код".
14. Вісімнадцята і дев'ятнадцята сторінки бланка паспорта призначені для внесення відміток про групу крові та резус-фактор власника паспорта, про його ідентифікаційний номер платника податків, про отримання основного документа, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації за межами території Російської Федерації, а також про раніше виданих основних документах, що засвідчують особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації.

15. Втратив чинність з 18.02.2014г.
16. У верхній частині двадцятій сторінки бланка паспорта розташований друкарський малюнок - орнаментальна бордюрна смуга з орієнтацією по центру, під малюнком надрукований заголовок "Витяг з Положення про паспорт громадянина Російської Федерації" і далі відтворений наступний текст:
"1. Паспорт громадянина Російської Федерації є основним документом, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації.
Паспорт зобов'язані мати всі громадяни Російської Федерації, які досягли 14-річного віку і проживають на території Російської Федерації.
5. ... За бажанням громадянина відповідними закладами охорони здоров'я в паспорті також робиться відмітка про його групу крові та резус-фактор.
6. ... Паспорт, в який внесено відомості, відмітки або записи, не передбачені цим Положенням, є недійсним.
7. Термін дії паспорта громадянина:
від 14 років - до досягнення 20-річного віку;
від 20 років - до досягнення 45-річного віку;
від 45 років - безстроково.
17. Громадянин зобов'язаний дбайливо зберігати паспорт. Про втрату паспорта громадянин повинен негайно заявити в територіальний орган Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.
22. Забороняється вилучення у громадянина паспорта, крім випадків, передбачених законодавством Російської Федерації ".
17. На п'ятої, сьомої, дев'ятої, одинадцятої, тринадцятої, п'ятнадцятої і дев'ятнадцятої сторінках надруковано виконане стилізованими буквами в орнаментальному оформленні слово "Росія".
У бланку паспорта можуть бути застосовані спеціально розроблені вшивають або вкладені елементи, призначені для підвищення збереження внесених записів або для захисту бланка і вироблених в ньому записів від підробок.



Ви можете залишити свій коментар або питання
Вітаються зауваження і питання по суті поданого матеріалу


ХОЧЕТЕ ДОПОМОГТИ НАШОМУ САЙТУ?
Будь-яка грошова сума від Вас - це підтримка для нас!

Сума вказується на Ваш розсуд

Вибір джерела грошей (гаманець Яндекс.Денег, банківська карта або моб.телефон) проводиться перемиканням кнопок праворуч від поля "Сума"

Новости