Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Заборона на виїзд за кордон співробітникам поліції

  1. Чому початок обмеження
  2. Чому заборонили поїздки за кордон
  3. Ступеня секретності даних
  4. Які країни не можна відвідувати
  5. Які країни відвідувати можна
  6. Документи для виїзду за кордон
  7. Ситуація в 2015 році
  8. Закон про заборону виїзду
  9. Думка співробітників поліції про заборону на виїзд за кордон

Директива Міністерства оборони Російської Федерації від квітня 2014 року рекомендує військовослужбовцям і цивільним особам, в період служби, не виїжджати за кордон. Хто потрапляє під цю заборону, які країни не можна відвідувати, як реагують на це силовики.

Чому початок обмеження

Відомості, що з'явилося обмеження для виїзду співробітників МВС РФ стали надходити в другому кварталі 2014 року. З слів співробітників поліції, стало відомо, що в підрозділи приходять телеграми, листи з вищестоящих управлінь, в яких повідомляють, що поїздки всіх працівників за кордон необхідно обмежити. Обмеження вводилося через події, які відбувалися на Україні і введення санкцій проти Росії. Офіційних паперів МВС Росії на той момент не було.

Чому заборонили поїздки за кордон

Директива Міністерства оборони Російської Федерації від квітня 2014 року рекомендує військовослужбовцям і цивільним особам, в період служби, не виїжджати за кордон

Роз'яснення МНС Росії по забороні.

Заборона в'їзду в інші країни пояснили декількома офіційними причинами:

  1. Для безпеки працівників силових структур. Міністерство закордонних справ попередило, що краще уникати відвідування країн, які уклали договір з США про екстрадицію. Відвідувачі цих держав з РФ не відчувають себе в безпеці, тому що на ці території не поширюється захист російського законодавства. Керівництво МВС і інших силових відомств розглянули попередження, як наказ, і зажадало, щоб працівники здали закордонні паспорти.
  2. Для захисту від провокацій.
  3. Для охорони державної таємниці. Лист з управління внутрішніх справ пояснює заборону на виїзд за кордон захистом службової таємниці. Через це в категорію осіб, які не мають право залишати країну, потрапляють всі співробітники, які мають доступ до секретних даних.

Так як лист має рекомендаційний характер, то в залежності від форми доступу службовця до важливих документів, начальник має право вирішувати питання про дозвіл на виїзд за кордон. Чи не дозволяється виїзд співробітників, які мають 1 або 2 форму допуску до секретної інформації.

Ступеня секретності даних

Всі дані, які не можна розголошувати, умовно ділять на 3 форми:

  1. Відомості особливої ​​важливості. Доступ до них мають тільки керівники відомств, начальники управлінь.
  2. Дані під грифом «Цілком таємно». Вони доступні оперативним працівникам.
  3. Секретна інформація. Ці дані призначені для службового користування, до роботи з ними допускаються співробітники правоохоронних органів.

Які країни не можна відвідувати

Понад 150 країн не рекомендовано відвідувати службовцям МВС РФ. Список довгий, серед них країни Євросоюзу, США, Японія, Австралія. Заборона на відвідування цих країн виправдовується турботою про силовиків, винятком можливості скомпрометувати співробітника МВС РФ.

Заборона на відвідування цих країн виправдовується турботою про силовиків, винятком можливості скомпрометувати співробітника МВС РФ

Наказ на заборону для прокуратури.

Які країни відвідувати можна

Кількість країн, які потрапили під обмеження, величезна. Співробітники поліції можуть відвідувати Китай, Марокко, ОАЕ, Камбоджу, Індонезію. Також можна поїхати на Мальдівські острови, до В'єтнаму або Туніс. Дозволено відвідування країн СНД.

У вересні 2015 року було оголошено список країн, які можна відвідувати працівникам поліції, він складається з 30 зарубіжних країн.

Додаток до наказу МВС РФ №360 «Перелік зарубіжних держав, в які можливий виїзд співробітників Головного управління та підпорядкованих підрозділів у туристичні поїздки з урахуванням міжнародної ситуації».

В'їзд до Туреччини та Єгипту заборонили для росіян після інцидентів з падінням російського літака на Синаї і збити бомбардувальники Су-24 біля кордону Туреччини.

Для отримання права на виїзд в одну з дозволених країн, співробітник МВС РФ пише рапорт і чекає рішення керівника. Якщо керівництво не заперечує, він може відвідати одну з дозволених країн.

Документи для виїзду за кордон

Щоб отримати дозвіл на виїзд за межі держави необхідно:

  1. Написати рапорт на ім'я начальника, відповідно до загальноприйнятої формою.
  2. Зразок рапорту на виїзд з РФ.

  3. Дочекатися рішення начальника, яке надається в письмовому вигляді. Співробітник ставить на ньому дату і підпис, що свідчить про те, що з рішенням він ознайомлений.
  4. Довідка для отримання закордонного паспорта.

  5. Службовцю необхідно подати дозвіл до відділу кадрів, де йому повернуть закордонний паспорт.
  6. Службовцю необхідно подати дозвіл до відділу кадрів, де йому повернуть закордонний паспорт

  7. Їли працівник поліції потребує перебування за кордоном більше 15 діб, то це питання вирішує його начальник з вищим керівництвом.

Працівники поліції, які працюють з секретними відомостями або відомостями особливої ​​важливості, здають паспорт у відділ кадрів після приїзду не пізніше ніж через 5 днів. Дозвіл на отримання проїзного документа для таких службовців розглядається більш ретельно.

Ситуація в 2015 році

17 лютого 2015 року був офіційну заяву МВС РФ, про те, що вказівка ​​про обмеження доведено до службовців.

Розпорядження поширюється на всіх: керівний склад, дільничні, оперативники обмежуються в виїзді за кордон. Дозволяється відвідування країн СНД, Абхазії і Південної Осетії.

Представник профспілки московської поліції М. Пашкин, в інтерв'ю, повідомив, що повідомлення - це не заборона, а рекомендація. Керівництво слід цієї поради, так як, в разі надзвичайної ситуації постраждає безпосередньо начальник.

При цьому М. Пашкин зазначив, що в 2015 році зменшується кількість виплат співробітникам, це в першу чергу стосується премій. На його думку, відпочинок за кордоном не виправданий, тому більшість службовців не відчують на собі заборона.

Закон про заборону виїзду

Після червня 2015 року заборону вже не розглядається як припис, так як обговорюється проект закону, який закріпить дію Директиви на законодавчому рівні. Ініціатором цього виступає Дмитро Носов, який є представником ЛДПР.

Пропозиція стосуються не тільки співробітників МВС, а силовиків Російської Федерації. Їм заборонять відпочинок за кордоном. Обгрунтовуються такі дії турботою про захист країни від служб розвідки інших держав.
Пропозиція стосуються не тільки співробітників МВС, а силовиків Російської Федерації
Працівникам правоохоронних органів рекомендують відпочивати в Криму, Геленджику, Сочі та інших курортних місцях на території Росії.

Думка співробітників поліції про заборону на виїзд за кордон

Число тих, хто працює в поліції, складає 1,325 мільйона чоловік. Реакція їх на ситуацію, що склалася неоднозначна, так як відпочинок за кордоном часто коштує дешевше, ніж в межах Російської Федерації. Конкуренція і широкий асортимент місць відпочинку давали можливість дешево відпочити в Туреччині, Єгипті та інших країнах.

Найбільше це обмеження торкнулося тих, хто живе в Далекосхідному окрузі або Калінінградській області, так як їм набагато ближче і швидше дістатися до курортних місць інших країн.

Є ті службовці, які сприймають цю новину спокійно: одні звикли відпочивати в Росії або країнах СНД, інші вважають, що доходи не дозволяють відпочинок за кордоном.

Є ті, хто обурюється, дивується: яку секретну інформацію знає дільничний. Багато хто вважає заборону антиконституційним і обмежує свободу.

Володимир Путін пояснив, чому заборона торкнулася навіть дільничних:

Розслідування, як співробітники МВС обходять заборону:

Поки закон ще не прийнятий, немає точної інформації про те, чи зможуть співробітники поліції відвідувати зарубіжні країни.

Новости