Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпустка з дитиною за кордоном: які документи потрібні?

  1. Які документи потрібні для поїздки з дитиною за кордон?
  2. Дитина їде за кордон лише з мамою або з бабусею: без жодних документів не випустять?

Якщо влітку ти сидиш в офісі добу безперервно, це ще не означає, що дитина повинна провести канікули в чотирьох стінах. Подорожі - це відмінний спосіб весело і пізнавально провести вільний час з дітьми. Тому бери відпустку і дерзай! Якщо ж відпустку тобі поки лише сниться - спробуй організувати поїздку для дитини з кимось із близьких.

Які документи потрібні для поїздки з дитиною за кордон?

Якщо дитина перетинає кордон з двома батьками, то крім проїзного документа (закордонного паспорта) дитини і візи йому нічого не знадобиться. Якщо дитина до 2015 року був вписаний в закордонний паспорт одного з батьків, то до 2018 року він може перетинати кордон без власного проїзного документа. Крім того, деякі країни дозволяють безвізовий в'їзд для українців. Наприклад, подорожуючи в Чорногорію, Туреччину, Вірменію, Грузію, Ізраїль, Бразилію, ви можете захопити з собою просто паспорт, на Мальдівах і в Таїланді - проставити візу прямо в аеропорту, а перед подорожжю до Індії і на Кіпр - попередньо оформити візу онлайн. Інформацію про формальності подорожей в інші країни можна знайти на офіційному сайті МЗС .

Читай також: Паспорт в Україні будуть отримувати діти з 14 років

Читай також:   Паспорт в Україні будуть отримувати діти з 14 років

Дитина їде за кордон лише з мамою або з бабусею: без жодних документів не випустять?

Вирішили тата під час відпустки залишити вдома ? Тоді буде потрібно ще і нотаріально завірений дозвіл другого з батьків на тимчасовий виїзд дитини за кордон із зазначенням бажаних напрямків, включаючи шенгенську зону. Більш того, ти можеш оформити довгострокове багаторазове дозвіл і не повертатися до цього питання кілька років.

Однак бувають і виняткові випадки, коли отримати такий дозвіл неможливо. Наприклад, другий з батьків проти або місце його знаходження зовсім невідомо. В такому випадку в папці мандрівника крім дитячого закордонного паспорта з візою (якщо необхідна), має також бути присутнім одне з рішень суду про:

  • виїзді дитини за кордон без згоди батька;
  • позбавлення батька (матір) дитини батьківських прав;
  • визнання батька дитини безвісно відсутнім.

Отримання будь-якого з цих рішень, звичайно, може коштувати багато нервів, однак розширення кругозору малюка того варто. Але не варто впадати у відчай!

Читай також: Що потрібно знати про права дитини? відповідає юрист

Наприклад, в першому випадку витрати часу можна оптимізувати, попросивши дозвіл на кілька конкретних поїздок. Для цього потрібно надати більшу кількість доказів того, що поїздки організовуються в інтересах дитини. Наприклад, необхідність оздоровлення за кордоном можна підтвердити довідкою від лікаря, а тривалість поїздки - бронюванням квитків.

Рішення про позбавлення батьківських прав, а також визнання батька безвісно відсутнім можна отримати лише в суворо визначених випадках: якщо батько завдає прямої шкоди дитині або його місце знаходження невідомо соотвественно. Тому на ці варіанти можна розраховувати лише у виняткових ситуаціях.

Читай також: На пляжі з дитиною: 7 правил безпеки на воді, які потрібно знати кожному з батьків

Якщо ж батьки залишилися вдома, а дитина їде з близькими, наприклад, з бабусею, то крім паспорта з візою дитини, бабусі слід надати нотаріально завірений дозвіл обох батьків на виїзд дитини за територію України. У документі варто вказати:

  • маршрут;
  • період подорожі,
  • дозвіл саме цій особі (бабусі, наприклад) на супровід дитини.

Таким чином, виїзд дитини за кордон навіть без дозволу одного з батьків скрутний, але цілком можливий, головне продумати все заздалегідь і набратися терпіння.

Дякуємо за допомогу в написанні матеріалу: Ірину Мороз, адвоката, партнера AGA Partners , І Ольгу Кучміенко, молодшого юриста AGA Partners.

Фото: depositphotos.com

Які документи потрібні для поїздки з дитиною за кордон?
Дитина їде за кордон лише з мамою або з бабусею: без жодних документів не випустять?
Які документи потрібні для поїздки з дитиною за кордон?

Новости