Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Весілля в Грузії: нюанси і особливості.

Весілля - подія романтичне, трохи клопітка і, безсумнівно, що запам'ятовується. А що, якщо провести весілля за кордоном і зробити мрію реальністю? Наприклад, весілля в Грузії - звучить заманливо, чи не так?

Наприклад, весілля в Грузії - звучить заманливо, чи не так

Весілля за кордоном - це завжди здається барвистою і привабливою ідеєю. Навколо шикарні пейзажі, цікаві міста, романтика і відразу ж починається медовий місяць. Але плануючи весілля за кордоном, не варто забувати, що весілля - це не тільки фотографії на тлі моря, але ще і всякі нюанси та особливості документів, реєстрації та організації самої події. І в такі моменти завжди не вистачає інформації і чужого досвіду, хто таке вже робив. Якщо Ви замислюєтеся про цікаву країні для проведення свого весілля, це може стати Грузія!

Якщо Ви замислюєтеся про цікаву країні для проведення свого весілля, це може стати Грузія

Мій добрий знайомий і блогер Антон Бородачёв не так давно випробував на собі всі принади і особливості весільної церемонії в іншій країні. Саме в Грузії пройшла його весілля.

Антон живе в Мінську (там ми з ним і познайомилися), він блогер і мандрівник зі стажем. На його рахунку за 2 роки 12 країн самостійно.

Антон веде свій блог про самостійні подорожі My-travel-diary і може дати багато цінних порад про те, як же підійти до організації свого весілля в Грузії.

Ця тема дуже незвичайна і цікава для мандрівників, тому ловіть гостьову статтю про весілля в Грузії.

Далі прямим текстом від Антона.

Останнім часом мене часто запитують, як ми взагалі прийшли до думки про весілля в Грузії? І, чесне слово, я навіть не знаю, що відповісти на це питання. Я просто не пам'ятаю, хто з нас двох запропонував це, і в який момент часу ця спонтанна думка перетворилася в оформився план. Єдине, що я можу сказати абсолютно точно - так це те, що ніхто з нас двох (ні я, ні моя дружина Таня) не хотів влаштовувати звичайну весілля - з купою малознайомих гостей і фотосесією в якомусь міському парку. Звичайно, я не заперечую, коли з фінансами у вас все в порядку - навіть вдома (в своєму рідному місті) можна влаштувати чудове свято для себе і гостей. Але, чесно кажучи, це був абсолютно не наш випадок. На все про все у нас було півтори тисячі доларів. Хм ... А може бути, навіть і трохи менше. Погодьтеся, для весілля не найрозкішніший бюджет. Коли грошей не особливо багато потрібно включати уяву і придумувати щось з ряду геть. Ось так в кінцевому підсумку, ми і прийшли до ідеї про те, що нам потрібно просто втекти від усіх і зареєструвати свій шлюб у Грузії. По-моєму, це дуже романтично.

За два неповних роки ми з моєю дружиною Танею об'їхали 12 різних країн і відвідали безліч самих різних міст. Багато в чому саме тому, думка про весілля за кордоном спочатку не здавалася мені чимось не здійсненним. Ми почали готуватися до цієї події за кілька місяців до наміченої дати. Але про всі особливості підготовки я вам розповім трохи нижче. Давайте про все по порядку.

Чому Грузія?

Закрийте очі і подумайте про будь-якому місті за кордоном, де можна було б розписатися і влаштувати весілля. Подумали? А тепер давайте, я спробую вгадати, що вам першим спало на думку ... Хм ... Хабаровськ? .. Ні ... Жартую. Швидше за все, ви подумали про Лас-Вегас. Про нього думають, практично всі, адже не дарма режисери Голівуду рік за роком знімають таку силу-силенну картин, де герої напиваються, їдуть в Неваду і спонтанно розписуються в одній з місцевих церков. Сказати, по правді, ми теж спочатку подумали саме про поїздку в США. Але коли ми стали прикидати приблизний бюджет - все знову вперлося в питання з фінансами. Візи, готель, переліт, саме весілля. Все це вимагало значно серйознішого бюджету, ніж той, яким розташовували ми.

Тоді ми стали шукати інші варіанти і дізналися, що на світі є ще як мінімум одна країна, де весілля для іноземців поставлені на потік. Як ви розумієте - цією країною виявилася Грузія. В інтернеті є досить багато матеріалів про реєстрацію шлюбу як мінімум в двох грузинських містах - в Батумі і Сигнахи (хоча на практиці іноземці можуть розписатися практично в будь-якому місті цієї маленької кавказької країни - ніяких особливих обмежень в цьому плані немає). Ми вибрали Батумі, тому що нам обом здавалося красивою і романтичною ідея про те, щоб обмінятися кільцями десь поруч з морем. І в підсумку я нітрохи не пошкодував, що ми зупинили свій вибір саме на цій країні.

Що потрібно зробити вдома, щоб розписатися в іншій країні?

Будь-яке весілля - це суцільне божевілля. І щоб пройти через все це, насправді, потрібно дуже сильно любити ту людину, яка знаходиться з тобою поруч. Ви можете втекти від друзів і знайомих, поїхати в іншу країну - але це весільне безумство все одно накриє вас із головою. І весілля в Грузії - не виняток.

І весілля в Грузії - не виняток

Як готувалися до весілля особисто ми? Хм ... Почну з того, що готувалися ми довго і наполегливо. У мене на сайті зараз є окремий огляд , Де покроково розписаний весь план дій - почитайте, якщо захочете. Мені свого часу дуже не вистачало подібної статті. Всю інформацію ми збирали по крупицях - списувалися з Батумським Будинком Юстиції, через Інстаграм шукали фотографів та візажистів, і бігали по білоруським РАЦСів, намагаючись дізнатися, як згодом відбувається процедура легалізації шлюбу в РБ. У такій ситуації у всіх, напевно, виникає багато сумнівів. Але насправді, зареєструвати шлюб в Грузії і потім легалізувати його на батьківщині набагато легше, ніж може здатися на перший погляд.

Удома вам потрібно тільки купити квитки , забронювати житло в Батумі і зібрати валізу. Ну, ще особисто ми в Білорусі купили кільця, костюм і весільну сукню. Ніяких довідок про наявність попередніх, не розірваних шлюбів брати не потрібно. Все, що від вас вимагається при подачі заяви в Батумі - це особиста присутність, два свідки (будь-якої статі, крім середнього) і паспорта з відміткою про легальне перетині кордону Грузії. Усе.

Як знайти двох свідків?

Насправді, з усієї процедури реєстрації шлюбу - це найскладніше питання. Звичайно, привезти свідків можна прямо з дому. Тоді проблем взагалі немає. Але, якщо вам, як і нам самим, раптом доведеться шукати двох свідків прямо на місці - ось вам кілька порад, як їх благополучно знайти. Найчастіше, роль свідків у підсумку дістається іншій парі, теж вирішила оформити шлюб в Грузії (якщо вам вдасться їх відшукати, можете просто бути свідками на весіллі один у одного). Альтернативний варіант - звернутися до свого фотографу, візажиста або господареві квартири, яку ви будете знімати. У нас самих на цей випадок було припасено відразу кілька варіантів.

У нас самих на цей випадок було припасено відразу кілька варіантів

А в Грузії до них додалося ще кілька. Здебільшого (якщо винести за дужки місцевих таксистів) грузини - це дуже відкритий і гостинний народ. Просто скажіть кому-небудь, що збираєтеся розписатися в Грузії - і від кандидатів у вас просто не буде відбою. Можна кастинг влаштовувати.

Підкреслю: громадянство і підлогу свідків значення не мають. У нас, наприклад, свідками (точніше - свідками) на весіллі були дві дівчини - українка Емма (яка виступала також і в якості нашого фотографа) і її подруга росіянка на ім'я Свєта (молода співачка, яка вже кілька років живе і працює в Батумі) . Коротше - повний інтернаціонал. Для подачі заяви вам всім чотирьом потрібно з'явитися в батумський Будинок Юстиції, поставити розпису і вибрати дату весілля. У Грузії - це все йде дуже просто. Тому навіть заяву про шлюб працівники будинку Юстиції заповнять за вас.

Що потрібно зробити вже на місці?

По-перше, ви повинні з'явитися в батумський Будинок Юстиції - всі юридичні процедури в Грузії проходять через нього. Потім потрібно перевести паспорта на грузинський, вибрати місце і дату весілля і звіритися з прогнозом погоди (в Батумі навіть влітку досить часто бувають дощі). Плаття і костюм нареченого ми, як я і говорив, купили ще в Білорусі. Фотографа і візажиста знайшли через Інстаграм. А букет нареченої замовили в одному з квіткових магазинів Батумі.

А букет нареченої замовили в одному з квіткових магазинів Батумі

Що стосується самого місця проведення весілля, то варіанти тут можуть бути самими різними. Провести виїзну церемонію можна практично в будь-якому місці Батумі (наприклад, у моря або в батумському ботанічному саду). Хоча це, звичайно, буде трохи складніше і дорожче (170 ларі). Найпростіший і зручний варіант - розписатися в РАГСі «Дельфіні», який стоїть на центральному бульварі міста. Ми, до речі, для своєї власної весілля теж вибрали саме його. Вартість церемонії в цьому місці становить 90 ларі (в будні дні) і 150 ларі у вихідні та святкові. За ці гроші ви отримаєте повністю оформлений зал, особистого реєстратора і пляшку шампанського в подарунок.

За ці гроші ви отримаєте повністю оформлений зал, особистого реєстратора і пляшку шампанського в подарунок

Які є підводні камені, які помічаєш вже на місці?

Особисто для мене найголовнішою проблемою при підготовці подібної поїздки була відсутність розумної інформації щодо того, як на практиці відбувається реєстрація шлюбу в Грузії. Міфів і домислів на цей рахунок в інтернеті існує величезна безліч. І ось тільки деякі з них.

Міф №1. «ЗАГС в Батумі працює вдень і вночі». Насправді це неправда (хоча інформація про це є на багатьох блогах, а також в туристичних буклетах, які валяються в батумському аеропорту). Велику частину часу цей ЗАГС взагалі благополучно закритий. Його відкривають лише на час проведення весіль - для кожної конкретної пари. При реєстрації заяви в Будинку Юстиції вам запропонують вибрати будь-який час - зазвичай з 9-00 до 17-00. Якщо реєстратор погодиться, розписатися ви зможете і в будь-який інший час. Але на практиці це малоймовірно. Тому спонтанно одружитися в два першій годині ночі, перед цим випивши пару пляшок вина, у вас все ж навряд чи вийде. За цим, напевно, потрібно все ж їхати в Лас-Вегас.

Міф № 2. «Шлюб, зареєстрований в Грузії, буде дійсний тільки в Грузії». Це взагалі абсолютна нісенітниця. Після укладення шлюбу вам видають свідоцтво на грузинській мові. Згодом на нього потрібно проставити апостиль (від 20 до 100 ларі в залежності від термінів виконання) і зробити до нього нотаріально завірений переклад (вже на батьківщині). Після цього - з усіма документами крокуєте в найближчий ЗАГС в своєму рідному місті і проставляєте собі в паспорт штамп про реєстрацію шлюбу. Усе.

Міф № 3. На деяких форумах є інформація про те, що повернутися додому ви повинні з повним пакетом документів. Це теж насправді, не зовсім так. У Грузії ви отримуєте свідоцтво про шлюб. А ось перевести й нотаріально завірити його потрібно вже вдома, щоб на перекладі стояло запевнення місцевого нотаріуса на вашому державно мовою.

А ось перевести й нотаріально завірити його потрібно вже вдома, щоб на перекладі стояло запевнення місцевого нотаріуса на вашому державно мовою

Скільки коштує реєстрація шлюбу в Грузії?

Укластися в суму до 1000 USD цілком реально. Навіть більше ніж. Далі додаю детальний кошторис витрат (1 $ = 2,3 ларі, курс на вересень 2016- го).

  • Реєстрація шлюбу - 90 ларі (в будній день).
  • Букет нареченої - 50 ларі.
  • Манікюр (шелак) - 20 ларі.
  • Макіяж і зачіска - 40 ларі.
  • Святкова вечеря - від 100 ларі.
  • Переклад двох паспортів з російської на грузинську мову - 36 ларі (з нотаріальним посвідченням).

Переклад двох паспортів з російської на грузинську мову - 36 ларі (з нотаріальним посвідченням)

Плюс плаття, туфлі, кільця, костюм нареченого і власне витрати на саму подорож. Ці ціни я вказувати не буду, так як тут можливі варіанти. Вартість весільних нарядів може дуже сильно відрізнятися в залежності від моделі / фасону / дизайнера сукні. Витрати на подорож - теж. Тут вже дуже багато що залежить від вас самих.

Останній пункт, на якому мені хотілося б зупинитися - це пошук весільного фотографа. Їх насправді дуже багато. Але майте на увазі: все, до чого додається прикметник «весільний», моментально дуже серйозно зростає в ціні. Весільний флорист, весільний фотограф, весільний візажист, весільний водій тролейбуса ... Ну, загалом, ви зрозуміли мою думку. Звичайний фотограф, який має середню думку про себе і своєї кваліфікації, може спокійно просити 300-500 доларів за кілька годин роботи. Тому тут будьте особливо уважні. Дорогий фотограф - не означає, кращий фотограф. Поки ми готувалися до весілля, я переглянув, напевно, кілька десятків портфоліо. І чітко вам заявляю: фотограф за 200 доларів може робити кращі знімки, ніж фотограф, який стоїть в три рази дорожче.

Кого в результаті вибрали особисто ми? Нашого фотографа звуть Емма Шатохіна. Вона живе в Києві, але влітку і восени регулярно влаштовує фотосесії в Батумі. Знімки, розміщені в цій статті, зроблені саме нею. Вартість послуг - 70 ларі на годину. За три години роботи ми віддали 210 ларі (1 $ = 2,3 ларі).

За три години роботи ми віддали 210 ларі (1 $ = 2,3 ларі)

Блок корисностей по Грузії

Чи немає почуття суцільного стресу і втоми після поїздки і події?

Я тут написав дуже багато тексту про підготовку до весілля, але насправді день весілля - це той день, коли все йде не так. Ви можете, скільки завгодно будувати плани і малювати в своїй свідомості ідеальний день, але в підсумку життя все одно внесе в це свої корективи. Чи було у нас почуття втоми після такої поїздки? Немає не було. Я насправді був дуже радий, що ми, нарешті, одружилися. Коли я переступив поріг того РАГСу, все хвилювання як рукою зняло. І я тільки й думав: «Невже ми, незважаючи ні на що, все-таки дійсно сьогодні одружимося?». Але це все було вже після того, як я підійшов до вівтаря.

А ось за кілька годин до наміченого години «X» мене накрило по повній програмі. Спочатку Таня затрималася у візажиста, потім ми довго не могли викликати таксі, а в завершенні всього з неба хлинув така злива, що плавати можна було вже по вулицях Батумі, а не тільки в Чорному морі. Виходиш з під'їзду - і поплив кролем. Ну це так - щоб ви розуміли, що тоді коїлося на узбережжі Грузії.

В результаті більшу частину фотосесії нам довелося перенести на інший день, а намічена прогулянка на яхті (60 ларі на годину) благополучно зірвалася. Хоча, чесно кажучи, я не можу сказати, що я про щось шкодую. У нас була маленька і тиха весілля, потім - наш перший в житті похід в казино. А на завершення вечора ми пішли вечеряти на дах одного з батумських хмарочосів. Там грала жива музика, ми пили коктейлі і просто насолоджувалися цим днем ​​- без криків «Гірко», без галасливих гостей і тамади з веселими конкурсами. Я нікому не нав'язую свою думку, але ми спочатку просто хотіли влаштувати свято для самих себе - побути удвох і робити все так, як ми самі того захочемо. Звичайна весілля - це, перш за все, свято для гостей. А мені не хотілося всієї цієї стандартної нісенітниці на кшталт викупу нареченої, танців п'яного свідка і моторошного похмілля з ранку. Повторю - може комусь це подобається. Я не переконувати вас (я сам люблю поїсти на чужих весіллях). Просто я сам хотів чогось зовсім іншого. Наприклад, просто побути з дівчиною, яку люблю, просто погуляти біля моря, і просто втекти від усієї цієї метушні, яка чекає вдома. В цьому плані весілля в Грузії була для нас просто ідеальним рішенням.

Все, що було після ...

Після дня весілля ми влаштували собі невеличку подорож по Грузії, з'їздили в Тбілісі і Мцхету, поїздили по Аджарії, а потім навіть ненадовго змоталися з прилеглу Туреччину. Коли ми повернулися додому, нас чекала ще одна весілля - невеликий сімейний вечерю для рідних і друзів. Насправді, це був єдиний можливий варіант уникнути кровної помсти. Хоча я жартую, звичайно. Більшість рідних і друзів зрозуміли нас і нормально поставилися до того, що ми вирішили влаштувати весілля в Батумі. Моя мама сказала: «Як добре вам - так добре і мені». Тому, якщо ви раптом вирішите наслідувати наш приклад - не хвилюйтеся щодо думки близьких людей. Вони на те й близькі - щоб допомагати і підтримувати вас.

Вони на те й близькі - щоб допомагати і підтримувати вас

На цьому буду прощатися. Сподіваюся, моя стаття була вам корисна, і хоч хтось із вас все ж зміг прочитати її до кінця. Всім удачі і до нових зустрічей! Щиро ваш, Антон Бородачёв.

Щиро ваш, Антон Бородачёв

Думаю, ця стаття допоможе Вам зорієнтуватися, чи хочеться відправитися за мрією і влаштувати весілля в іншій країні. Ну а тим, хто зважиться на весілля в Грузії, Антон навіть дав покрокові інструкції! Більше інформації по весіллі в Батумі і подорожах Антона і Тані можете знайти в їх групі VK.

Залишилися питання? Задавайте їх у коментарях!

===

Не забудьте підписатися на нас і вступити в соц. групи Вконтакте і Facebook

Вам знадобляться посилання:

  • Airbnb - оренда апартаментів в будь-якому місті світу (при реєстрації за посиланням отримуєте 15 євро на перше бронювання від 75 дол.)
  • Інструкція до Airbnb - поради і нюанси з бронювання.
  • Skyscanner - зручний пошуковик авіаквитків, де є функція самого дешевого місяці і вибору країни та мови пошуку.
  • Tickets.ua - агент авіаквитків, у якого вигідно і швидко купувати в гривнях без конвертації валют.
  • Hotellook - універсальний пошуковик готелів по всьому світу. Порівнює з цінами всі сервіси бронювання.
  • Booking - найвідоміший сайт бронювання готелів, хостелів та апартаментів.
  • Agoda - кращий пошуковик готелів і гестхаузе в Азії

А що, якщо провести весілля за кордоном і зробити мрію реальністю?
Наприклад, весілля в Грузії - звучить заманливо, чи не так?
Останнім часом мене часто запитують, як ми взагалі прийшли до думки про весілля в Грузії?
Чому Грузія?
Подумали?
Хабаровськ?
Що потрібно зробити вдома, щоб розписатися в іншій країні?
Як готувалися до весілля особисто ми?
Як знайти двох свідків?
Що потрібно зробити вже на місці?

Новости