Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

TOMIN.BY - Правила безмитного ввезення / вивезення товарів для особистого користування в Білорусі

TOMIN

TOMIN.BY

З 1 січня 2019 роки змінилося правила ввезення товарів для особистого користування: не дорожче 500 євро з загальною вагою не більше 25 кг для тих, хто Едіт за кордон один раз в 3 місяці.

З 1 січня 2019 року в країнах ЄАЕС , В який входять 5 країн, включно з Білоруссю, змінилися правила безмитного ввезення товарів для фізичних осіб . Таке рішення ухвалила Рада Євразійської економічної комісії - № 91 від 1 листопада 2018 року.

З 1 січня 2019 року жителі країн ЄАЕС наземним транспортом, в авіасполученнях інші норми, можуть ввозити безмитно з-за кордону в супроводжуваному та (або) несупроводжуваному багажі товари для особистого користування, вартість яких не перевищує суму еквівалентну 500 євро і (або) вага не перевищує 25 кг не частіше ніж один раз на три місяці, повідомили TOMIN.BY в Брестської митниці .

У разі перевищення встановленої норми необхідно сплатити митні збори, податки із застосуванням єдиної ставки в розмірі 30% від вартості товару, але не менше 4 євро за кілограм ваги в частині перевищення вартісної і (або) вагової норми.

Зазначені норми не застосовуються щодо:

- неподільних товарів (товар вагою понад 35 кг). Відносно неподільного товару мита податки обчислюються від загальної вартості і від загальної ваги;

- етилового спирту, алкогольних напоїв і пива. При ввезенні етилового спирту в кількості не більше 5 літрів сплачуються митні платежі із застосуванням єдиної ставки 22 євро за 1 літр. Алкогольні напої і пиво в кількості не більше 3 літрів можуть ввозитися без сплати митних платежів;

- товарів для особистого користування, що ввозяться повітряним видом транспорту. Вартісні і вагові норми при ввезенні повітряним видом транспорту - 10 000 євро в еквіваленті і (або) 50 кг;

- при перетині митного кордону Євразійського економічного союзу в Республіці Білорусь частіше 1 рази в три календарних місяці. Без сплати митних зборів, податків можуть бути ввезені товари для особистого користування, загальна вага яких не перевищує 20 кг і (або) вартість яких не перевищує 300 євро в еквіваленті (пп. 1.14 указу президента Республіки Білорусь від 21 липня 2014 р N 360 " Про переміщення через митний кордон Євразійського економічного союзу в Республіці Білорусь товарів для особистого користування "(в редакції указу президента Республіки Білорусь від 22.12.2018 N 490" Про митне регулювання ").

Правила безмитного ввезення / вивезення через державний кордон Білорусі товарів для особистого користування.

Допускається ввезення без сплати митних платежів наступних категорій товарів:
в супроводжуваному й несупроводжуваному багажі:
1. товарів для особистого користування (за винятком транспортних засобів, етилового спирту і неподільних товарів), митна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 500 євро (крім авіатранспорту, де 10000 євро і вага 50 кг), і загальна вага яких не перевищує 25 кілограмів - для тих, хто їздить ха кордон не частіше ніж один раз на 3 місяці. Причому, в дану норму при наявності в обов'язковому порядку включаються алкогольні напої та пиво не більше 3 літрів включно, а також 200 сигарет або 50 сигар (сигарил), або 250 грамів тютюну або зазначені вироби в асортименті загальною вагою не більше 250 грамів. Причому ввезення алкогольних напоїв, пива, тютюну і тютюнових виробів може здійснюватися тільки фізичними особами, які досягли 18-річного віку.

При перетині кордону частіше 1 разу на 3 календарні місяці. Без сплати митних зборів, податків можуть бути ввезені товари для особистого користування, загальна вага яких не перевищує 20 кг і (або) вартість яких не перевищує 300 євро в еквіваленті.

З 29 березня 2018 року рішенням Ради Євразійської економічної комісії від 20 грудня 2017 року № 107 «Про окремі питання, пов'язані з товарами для особистого користування» можливий як ввезення на митну територію ЄАЕС, так і вивезення з цієї території в якості товарів для особистого користування тютюну і тютюнових виробів в кількості не більше 200 сигарет, або 50 сигар (сигарил), або 250 г тютюну, або зазначених виробів в асортименті загальною вагою не більше 250 м, фізичною особою, яка досягла 18-річного віку.

2. вживаних товарів для особистого користування згідно з додатком 4 до Угоди (текст див. Нижче), які тимчасово ввозяться іноземними фізичними особами на митну територію Митного союзу, незалежно від вартості і ваги, але в кількостях, визначених цим додатком;
3. товарів для особистого користування, за винятком транспортних засобів кузовів, незалежно від вартості і ваги, що ввозяться дипломатичними працівниками і працівниками адміністративно-технічного персоналу, спрямованими на роботу до дипломатичних представництв або консульських установ держави - члена митного союзу, а також спільно проживають з ними членами їх сімей:
- не частіше одного разу на календарний рік у період перебування за кордоном за умови документального підтвердження відповідним дипломатичним представництвом, консульською установою держави - члена митного союзу мети перебування в іноземній державі;
- у разі відкликання в установленому порядку і (або) повернення в державу - член митного союзу в зв'язку з достроковим розірванням трудового договору (контракту) за умови документального підтвердження факту такого відкликання та (або) повернення.
При цьому, товари для особистого користування в зазначеному випадку з наданням звільнення від сплати митних платежів можуть ввозитися і іншою особою за дорученням працівників, зазначених у цьому підпункті.
Документами, що підтверджують факт роботи особи, яка має постійне місце проживання в Республіці Білорусь, за межами митної території Митного союзу, а також факт відкликання та (або) повернення в Республіку Білорусь у зв'язку з достроковим розірванням трудового договору (контракту) дипломатичних працівників та працівників адміністративно технічного персоналу дипломатичних представництв і консульських установ Республіки Білорусь є:

для дипломатичних працівників та працівників адміністративно-технічного персоналу дипломатичних представництв і консульських установ Республіки Білорусь, а також спільно проживають з ними членів їх сімей - дипломатичний чи службовий паспорт, довідка за підписом уповноваженої особи дипломатичного представництва або консульської установи Республіки Білорусь, завірена печаткою цього представництва або установи із зображенням Державного герба Республіки Білорусь;

4. товарів для особистого користування, за винятком транспортних засобів і кузовів, незалежно від вартості і ваги, що ввозяться фізичними особами, спрямованими на роботу в іноземну державу державними органами (федеральними органами державної влади), термін перебування яких за межами митної території Митного союзу становив не менше 11 місяців, не частіше одного разу на календарний рік у період перебування за кордоном за умови документального підтвердження відповідним державним органом (федеральн м органом державної влади) періоду і мети перебування в іноземній державі.
При цьому, товари для особистого користування в зазначеному випадку також можуть ввозитися з наданням звільнення від сплати митних платежів та іншою особою за дорученням осіб, зазначених у цьому підпункті.
Документом, що підтверджує факт роботи особи, яка має постійне місце проживання в Республіці Білорусь, за межами митної території Митного союзу для співробітників державних органів - довідка державного органу за підписом керівника (його заступника), завірена відповідною печаткою із зображенням Державного герба Республіки Білорусь.
5. товарів для особистого користування (за винятком транспортних засобів і кузовів), митна вартість яких не перевищує 5000 євро, що ввозяться фізичними особами держави - члена митного союзу, тимчасово проживали за кордоном, в разі їх знаходження на консульському обліку в закордонних установ держави - члена Митного союзу не менше 1 року при їх поверненні в державу - член Митного союзу за умови подання документів, виданих дипломатичними представництвами та консульськими установами держави - члена Митного союзу за кордоном, підтверджують факт знаходження на такому обліку та повернення в державу - член Митного союзу.
Документами, що підтверджують факт перебування громадян Республіки Білорусь, які постійно проживають в Республіці Білорусь, на консульському обліку в дипломатичних представництвах або консульських установах Республіки Білорусь за кордоном, і повернення до місця постійного проживання в Республіку Білорусь є довідка підтверджує дату постановки громадянина на консульський облік і дату зняття громадянина з консульського обліку в зв'язку з поверненням до місця постійного проживання в Республіку Білорусь, видана:

дипломатичним представництвом чи консульською установою Республіки Білорусь, завірена печаткою цього представництва або установи з зображенням Державного герба Республіки Білорусь, - при знятті з консульського обліку дипломатичним представництвом або консульською установою України;

головним консульським управлінням Міністерства закордонних справ - при знятті з консульського обліку головним консульським управлінням Міністерства закордонних справ.
6. товарів для особистого користування (в тому числі одного автомобіля (легкового транспортного засобу товарній позиції 8703 з кількістю місць, що не перевищує 9) і одного причепа), отриманих фізичною особою держави - члена Митного союзу в спадок за межами митної території митного союзу (визнані успадковане майно), за умови документального підтвердження факту отримання таких товарів у спадок (визнання успадковане майно). Звертаємо увагу, що дана пільга не поширюється на інші категорії транспортних засобів: мотоцикли, вантажні транспортні засоби, пасажирські автобуси з кількістю місць від 10 до 12 місць і т.д.
Документом, який підтверджує одержання особою, яка має постійне місце проживання в Республіці Білорусь, спадщини за межами митної території Митного союзу і містить перелік товарів, отриманих у спадок, є документи, видані нотаріальними або іншими компетентними органами країни відкриття спадщини;
7. товарів для особистого користування незалежно від вартості і ваги, що ввозяться назад в незмінному стані, крім змін внаслідок природного зносу або природних втрат при нормальних умовах перевезення (транспортування), зберігання та (або) використання (експлуатації), після їх вивезення за межі митної території Митного союзу, за умови підтвердження їх вивезення.
Документами, що підтверджують вивезення товарів з митної території Митного союзу є:
пасажирська митна декларація, оформлена в установленому законодавством порядку;
документи, що підтверджують факт виробництва або придбання даного товару на території (паспорт виробу, гарантійний талон, чек та інші);
8. вживаних товарів для особистого користування, незалежно від вартості і ваги в тому числі одного автомобіля (легкового транспортного засобу товарній позиції 8703 з кількістю місць, що не перевищує 9) і одного причепа), що ввозяться фізичними особами, визнаними відповідно до законодавства держави - члена митного союзу біженцями, вимушеними переселенцями, а також тими, хто прибуває (переселяються) на державу - член митного союзу на постійне місце проживання, при одночасному виконанні наступних умов:

ввезення товарів для особистого користування на митну територію митного союзу з країни попереднього проживання здійснюється не пізніше 18 місяців з дати прибуття вказаної особи на постійне місце проживання в державу - член Митного союзу;

такі товари придбані до дати визнання фізичних осіб відповідно до законодавства держави - члена митного союзу біженцями, вимушеними переселенцями або до дати прибуття (переселення) на постійне місце проживання в державу - член Митного союзу.
Автомобіль і причіп повинні знаходитися у власності і бути зареєстрованими на фізичну особу, яка претендує на пільгу, протягом мінімум 6 місяців до дати переселення.
При цьому, під датою прибуття (переселення) фізичної особи на постійне місце проживання в державу - член Митного союзу розуміється дата видачі документа, що підтверджує отримання статусу біженця, вимушеного переселенця, або визнання особи які прибули (переселилися) на постійне місце проживання в державу - член Митного союзу відповідно до законодавства цієї держави.
9. культурних цінностей незалежно від вартості і ваги за умови їх віднесення до таких відповідно до законодавства держави - члена митного союзу.
Для надання звільнення від сплати митних платежів необхідно подати висновок Міністерства культури про віднесення товарів для особистого користування до культурних цінностей.
10. урн з прахом (попелом), трун з тілами (останками) померлих. Причому, слід зазначити, що дана специфічна категорія товарів звільняється від сплати митних платежів при переміщенні будь-яким способом;

пересилаються в міжнародних поштових відправленнях (пересилаються РУП «Белпочта») і доставляються перевізником (в відправленнях експрес-доставки або перевізником на адресу особи, які не виїжджав для придбання за межі митної території Митного союзу) протягом календарного місяця на адресу одного одержувача - митна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 200 євро, та загальна вага не перевищує 31 кг .

При цьому звертаємо увагу, що пересилання алкогольної продукції, етилового спирту, пива, а також будь-яких видів тютюнових виробів і курильних сумішей в міжнародних поштових відправленнях заборонена. Алкогольна продукція, етиловий спирт, пиво при ввезенні в якості товарів, що доставляються перевізником, так само як і неподільні товари, обкладаються митом, податками. Неподільні товари також обкладаються митом, податками і при пересиланні в міжнародних поштових відправленнях.

Крім того, при ввезенні в якості товарів, що доставляються перевізником від сплати митних зборів, податків звільняються товари, отримані в спадщину; ввезені фізичними особами, визнаними відповідно до законодавства держави - члена Митного союзу біженцями, вимушеними переселенцями, а також тими, хто прибуває (переселяються) на державу - член Митного союзу на постійне місце проживання; культурних цінностей - при виконанні умов, аналогічних умовам, таким, що підлягає виконанню для звільнення від сплати митних платежів при ввезенні в супроводжуваному й несупроводжуваному багажі;
На вивезення митного законодавства Митного союзу не встановлено вартісних і (або) вагових обмежень. Єдиним винятком є вивозяться дорогоцінні метали і дорогоцінні камені. Їх вивезення допускається в порядку, передбаченому для особистого користування, тільки якщо їх вартість не перевищує 25000 доларів США. При цьому, до митної вартості вивезених дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння не включається вартість раніше ввезених фізичними особами в митний союз, а також тимчасово вивозяться з митного союзу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

Текст Додатки № 4

Додаток 4.
Перелік вживаних товарів для особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію митного союзу іноземними фізичними особами, із звільненням від сплати митних платежів

№ п / п

Найменування товарів для особистого користування

кількість

1.

Ювелірні вироби

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

2.

Предмети особистої гігієни

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

3.

фотокамери;
відеокамери;
кінокамери;

приладдя до них

в кількості не більше 1 одиниці
в кількості не більше 1 одиниці
в кількості не більше 1 одиниці

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

4.

Портативні відеомагнітофони, цифрові і аналогові

в кількості не більше 1 одиниці

5.

Переносні кінопроектори;
проектори для перегляду слайдів

з приладдям до них і з кінофільмами і слайдами

в кількості не більше 1 одиниці
в кількості не більше 1 одиниці

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

6.

Портативна звукозаписна та відтворювальна апаратура (включаючи диктофони);

DVD- плеєри;

приладдя до них

в кількості не більше 1 одиниці

в кількості не більше 1 одиниці

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

7.

Переносні програвачі грамплатівок

і грамплатівки

в кількості не більше 1 одиниці

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

8.

Носії звуку, без запису і з записом

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

9.

Портативні радіоприймачі;
флеш-плеєри;

приладдя до них

в кількості не більше 1 одиниці
в кількості не більше 1 одиниці

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

10.

Телевізори з розміром діагоналі екрана не більше 42 см

в кількості не більше 1 одиниці

11.

Портативні друкарські машинки

в кількості не більше 1 одиниці

12.

біноклі

в кількості не більше 1 одиниці

13.

Мобільні телефони

в кількості не більше 2 одиниць

14.

Портативні персональні комп'ютери (ноутбуки)

приладдя до них

в кількості не більше 1 одиниці

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

15.

Переносні музичні інструменти

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

16.

дитячі коляски

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

17.

Коляски для інвалідів

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

18.

Дитячі сидіння, закріплені на сидіннях автомобілів

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

19.

Інвентар та приладдя для спорту, туризму і полювання, повітряні кулі

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

20.

Портативні діалізатори і аналогічні медичні прилади, а також необхідні матеріали до них

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

21.

Домашні тварини, в тому числі, призначені для полювання, спорту, туризму

в кількості, необхідній для використання в період тимчасового перебування на митній території митного союзу

Що можна ввозити в Білорусь:

- протягом трьох календарних років по 1 одиниці наступних категорій товарів:

плити газові (або електричні) кухонні, варильні панелі, витяжки побутові, кухонні комбайни, печі мікрохвильові, духові шафи, ванни, душові кабіни, раковини для стоку води, раковини для вмивання, біде, унітази, бачки зливні, холодильники-морозильники побутові, холодильники побутові, морозильники побутові, машини посудомийні, машини пральні побутові, кавоварки побутові, машини швейні побутові, водонагрівачі побутові, комп'ютерні монітори кольорового зображення з рідкокристалічним екраном, ноутбуки (нетбуки), планшетні ПК, до іровально-розмножувальну техніку, апаратуру приймальню для телевізійного зв'язку (телевізори), кондиціонери, косарки для газонів (тримери), пилососи, зварювальні апарати побутові, електрогенератори побутові, обладнання для мийки автомобілів побутове, дитячі коляски (кожного виду в залежності від віку дитини), човнові мотори, громадянське гладкоствольну або нарізну зброю та його частини;

- протягом двох календарних років:

- до 4 одиниць (до 2 або 3 (при наявності коляски) одиниць щодо мотоциклів, мопедів, моторолерів) літніх пневматичних шин (або коліс з літніми шинами, в тому числі вживаних) або до 4 одиниць (до 2 або 3 ( при наявності коляски) зимових пневматичних шин (або коліс із зимовими шинами, в тому числі вживаних) до кожного транспортного засобу для особистого користування, що знаходиться у власності фізичної особи, що переміщує такі товари, за умови документального підтвердження посадовій особі митниці права собственн сти на транспортний засіб для особистого користування, до 4 дисків до транспортних засобів для особистого користування.

Норма безмитного ввезення алкоголю - 3 л. Причому ввезення алкогольних напоїв, пива, тютюну і тютюнових виробів може здійснюватися, тільки фізичними особами, які досягли 18-річного віку. Якщо ж кількість ввезених алкогольних напоїв і пива перевищить 3 літри, необхідно буде сплатити митні платежі за єдиною ставкою 10 євро за 1 літр в частині перевищення.

Норма безмитного ввезення синтетичних миючих засобів. На них також встановлені суворі ліміти. Пральні порошки в економічних упаковках вагою понад 3 кг допускаються до ввезення не частіше ніж один раз на місяць в кількості не більше одного на кожне найменування і не більше 3 пачок за один раз.

Порядок переміщення готівкових коштів і (або) грошових інструментів через державний кордон Білорусі

Відповідно до Договору про порядок переміщення фізичними особами готівкових коштів і (або) грошових інструментів через митний кордон Митного союзу, від 5 липня 2010 року. (Далі - Договір) ввезення і вивезення фізичною особою готівкових грошових коштів та (або) дорожніх чеків на (с) митну (ой) територію (і) Митного союзу здійснюється без обмежень. При цьому, при одноразовому ввезенні (вивезенні) готівкових коштів і (або) дорожніх чеків на загальну суму, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч доларів США, зазначені грошові кошти і (або) дорожні чеки підлягають митному декларуванню в письмовій формі шляхом подачі пасажирської митної декларації на всю суму ввозяться готівкових коштів і (або) дорожніх чеків.
Одноразовий ввезення (вивезення) фізичною особою готівкових грошових коштів та (або) дорожніх чеків на загальну суму, що дорівнює або не перевищує в еквіваленті 10 тисяч доларів США, може бути задекларовано в письмовій формі за бажанням фізичної особи.
Ввезення фізичною особою грошових інструментів, за винятком дорожніх чеків, здійснюється за умови митного декларування в письмовій формі шляхом подачі пасажирської митної декларації.
У разі переміщення готівкових коштів і (або) дорожніх чеків на загальну суму, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч доларів США або фінансових інструментів, за винятком дорожніх чеків, в обов'язковому порядку заповнюється додатковий формуляр пасажирської митної декларації в двох примірниках. Подання будь-яких дозвільних документів на ввезення або вивезення готівкових коштів в даному випадку не потрібно.
Відповідно до Договору під готівковими коштами розуміються грошові знаки у вигляді банкнот і казначейських квитків, монет, за винятком монет із дорогоцінних металів, що знаходяться в обігу і є законним платіжним засобом в державах - членах Митного союзу або іноземних державах (групі іноземних держав), включаючи вилучені чи вилучені з обігу, але підлягають обміну на що знаходяться в обігу грошові знаки. Під грошовими інструментами розуміються дорожні чеки, векселі, чеки (банківські чеки), а також цінні папери в документарній формі, що засвідчують зобов'язання емітента (боржника) по виплаті грошових коштів, в яких не вказана особа, якій здійснюється така виплата.

У Білорусі з 4 квітня 2016 року посилили покарання і ввели кримінальну відповідальність за провезення через кордон незадекларованої готівкової валюти, а також фінансових інструментів, включаючи дорожні чеки, векселі, банківські чеки, понад дозволених до провозу без декларування в еквіваленті 10 000 доларів США. За спробу провезення через кордон валюти понад 30 000 доларів передбачено покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі від 2 до 5 років.

Нагадаємо, відповідно до ч. 2 ст. 14.1 КоАП Республіки Білорусь в разі переміщення товарів в обладнаній схованці транспортного засобу передбачено штраф у розмірі до 30 базових величин з конфіскацією товарів і автомобіля.

Відповідно до ч. 2 ст. 14.1 КоАП Республіки Білорусь в разі переміщення товарів в обладнаній схованці транспортного засобу передбачено штраф у розмірі до 30 базових величин з конфіскацією товарів і автомобіля. Подробиці - на сайті TOMIN.BY .

Джерело: сайт ДМК Білорусі.

Читайте також:

Новости