Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що робити, якщо втрачені документи в Польщі?

Втрата документів - це серйозна проблема навіть на території України, якщо ж така неприємність сталася за кордоном , То більшість людей зовсім не уявляють, як себе вести і починають панікувати.

Сьогодні ми розповімо, як вести себе, якщо ви втратили документи і, зокрема, закордонний паспорт, перебуваючи в Польщі.

Що робити, якщо загубили закордонний паспорт за кордоном?

Втрата паспорта, тим більше закордонного - ситуація не поширена, але цілком стандартна. Що робити в такому випадку, щоб безперешкодно повернутися в рідну країну і не мати проблем при перетині кордону? Найголовніше, не панікувати і чітко виконувати встановлені регламентом дії.

Перше, що потрібно зробити при втраті закордонного паспорта - це звернутися в поліцію за місцем перебування.

Там вам належить написати заяву про втрату документа, де докладно розповідається про всі втрачених речах і обставин, при яких це сталося. Зокрема, важливо вказати, чи була це саме втрата або паспорт у вас вкрали.

Великим плюсом буде, якщо у вас збереглася ксерокопія втраченого документа. Якщо такої немає, то не забудьте повідомити представників правоохоронних органів про те, які візи були у вашому паспорті.

Що робити, щоб повернутися в Україну без закордонного паспорта?

Після того, як заяву написано, необхідно звернутися в українське консульство в Польщі. Тут вам буде видано спеціальне свідоцтво, яке дозволяє вам перетнути кордон і без проблем потрапити додому.

Якщо всі інші документи у вас збереглися, а також є при собі чек про сплату консульського збору, то свідоцтво можна отримати вже в день звернення. Зокрема, вам буде потрібно:

  • довідка з поліції про те, що ви подали заяву про втрату паспорта;
  • оригінал або копія документа, що ідентифікує особу (українського чи закордонного паспорта, права);
  • анкета-заява;
  • чек оплати консульського збору;
  • 2 фотографії 3,5х4,5.

Якщо ніяких документів, що підтверджують особу, у вас немає, то оформлення свідоцтва може трохи затягнутися, оскільки спочатку консульство відправить запит в МВС за місцем вашої прописки. Свідоцтво діє протягом 30 днів з моменту видачі. За цей час вам необхідно закінчити всі справи в Польщі і виїхати на Україну.

Що робити після повернення в Україну?

Повернувшись додому, перше, що необхідно зробити людині, яка втратила закордонний паспорт, це звернутися в імміграційну службу за місцем прописки. Тут належить скласти отримане в Польщі свідоцтво і оформити новий закордонний паспорт.

Як отримати новий закордонний паспорт в Польщі?

Бувають випадки, коли новий закордонний паспорт можна отримати не виїжджаючи з Польщі. Зокрема, це можуть зробити ті, хто за кордоном перебуває тривалий період часу: наприклад, вчиться, отримали роботу в Польщі за контрактом, проходить курс лікування і т.д.

Для того, щоб отримати новий закордонний паспорт, будуть потрібні ті ж документи, що і для довідки, до яких потрібно буде додати свідоцтво про народження і підтверджує ваші законні права перебувати за кордоном тривалий період часу.

Поділитися

Що робити, якщо загубили закордонний паспорт за кордоном?
Що робити в такому випадку, щоб безперешкодно повернутися в рідну країну і не мати проблем при перетині кордону?
Що робити, щоб повернутися в Україну без закордонного паспорта?
Що робити після повернення в Україну?
Як отримати новий закордонний паспорт в Польщі?

Новости