Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Робота і вакансії в Туреччині для росіян в 2019 році

  1. Чому співвітчизники вибирають для роботи саме цю країну
  2. Легалізація роботи в Туреччині
  3. Нелегальна робота в Туреччині

Робота в Туреччині для росіян вже давно не доводиться чимось неймовірним, а є реальною дійсністю. І отримати її може будь-хто. Кількість росіян, що бажають працювати в Турецькій Республіці продовжує зростати.

Чому співвітчизники вибирають для роботи саме цю країну

На це є ряд причин:

  1. Досить легка процедура отримання робочої візи і ВНЖ.
  2. Постійна наявність безлічі вакансій для російськомовних з окладом набагато вище, ніж в середньому по Росії. Мінімальна зарплата в Туреччині в 2019 році становить близько 460 $.
  3. Хороший клімат.
  4. Дружелюбність місцевого населення.
  5. Можливість поєднати роботу і подорож.

Перше місце за відкритими вакансіями для російськомовних в 2019 році традиційно займає туристична індустрія, яка є одним з головних джерелом доходу для бюджету турецької республіки.

Читайте також: чи варто їхати до Туреччини в 2019 році?

Російські туристи, в більшості своїй, не володіють іноземними мовами, і для роботи з ними щорічно потрібні тисячі російськомовних фахівців. Тому не складе великих труднощів знайти роботу в готелях Анталії, Белека, Аланії, Сіде, Кемера, Мармаріса, Фетхіє. Найбільш затребувані вакансії для роботи в них:

  • Дорослі та дитячі аніматори.
  • Покоївки.
  • Співробітники служби зустрічі, прийому і розміщення.
  • Трансфермен.
  • Готельні та екскурсійні гіди.
  • Охоронці.
  • Масажисти.
  • Перукарі.
  • Майстри з манікюру та педикюру.
  • Продавці.
  • Няні.
  • Косметологи.

Багато з цих вакансій передбачають добре знання розмовної англійської або турецької мови. Зарплати в сфері обслуговування туристів складають в середньому 400-700 $. Особливо багато роботи в Анталії та інших курортних містах.

У Стамбулі та Анкарі існує дефіцит російськомовних співробітників в ювелірних магазинах. Багато змішані і російські родини регулярно шукають нянь, домробітниць і помічниць по будинку зі знанням російської мови. Багато пропозицій для майстрів манікюру, перукарів. Середня зарплата в цих сферах становить 500-1200 $.

У Туреччині спостерігається величезний дефіцит працівників у будівельній індустрії, зварювальників, інженерів, програмістів. Заробітні плати в цих галузях найвищі. Більш детальну інформацію про розмір заробітної плати можна отримати.

Отримати хорошу високооплачувану роботу в Туреччині непросто, але і неможливо. Деякі починають з низькооплачуваних посад і з часом знаходять більш підходящі варіанти.
Пошук роботи в Туреччині можна почати з великих російських і турецьких сайтів:

  • headhunter.
  • turcia.net.
  • rusgazete.ru.
  • karier.net.
  • yenibiris.com.
  • turizmgazetesi.com.
  • eleman.online.
  • alanyaKarier.com.

Роботу в сфері туризму можна також шукати на сайтах великих російських туроператорів (Tui, Teztour, Anextour, Coral Travel, Sunmar), які за кілька місяців до початку туристичного сезону набирають співробітників для роботи з російськими туристами. Іншим дієвим способом є її пошук на місці за допомогою різних кадрових агентств. Їхні послуги обійдуться в середньому в 200 $. Звертатися бажано в перевірені агентства, які мають ліцензію.

Подарунок 2100 рублів на житло!

При реєстрації за посиланням в AirBnB ви отримаєте 2100 рублів на свій аккаунт.

За ці гроші можна зняти хороші апартаменти на 1 день за кордоном або в Росії. Бонус працює тільки для нових акаунтів.

Легалізація роботи в Туреччині

Для легальної роботи на території Турецької Республіки обов'язково отримання робочої візи. З нею ви зможете легально підтвердити свій статус в країні, якщо плануєте працювати більше 60 днів. Для її отримання, перше що необхідно зробити - отримати дозвіл на роботу. Що це дозвіл на роботу, як його отримати в 2019 році і які потрібні документи?

Воно буває трьох видів:

  1. Тимчасове. Цей дозвіл на роботу видається іноземцям при зверненні в перший раз. Видається на термін в 1 рік. Після закінчення року його можна продовжити на 3 роки, при цьому не допускається зміна роботи. Після 3 років його можна буде продовжити ще раз, при цьому допускається зміна місця роботи, але не спеціальність.
  2. Постійне. Видається іноземним громадянам, які пропрацювали в Туреччині не менше 6 років або постійно проживали легально 8 років.
  3. Третій вид дозволу на роботу видається іноземним громадянам, які бажають відкрити в країні власний бізнес і проживають на території республіки не менше 5 років. Потрібно довести, що нова справа принесе користь економіці країни.

Потрібно довести, що нова справа принесе користь економіці країни

Особливі випадки, коли дозвіл на роботу іноземним громадянам може видаватися в будь-який час:

  • Подружжю громадян турецької республіки.
  • Дітям подружжя громадян турецької республіки, що в'їхали в країну з батьком до настання повноліття, які закінчили школу або ВУЗ на території Туреччини.
  • Громадянам ЄС та членам їх сімей.
  • Професійним спортсменам, які приїхали в країну на збір або тренування на тривалий термін.
  • Біженцям і емігрантам.

Отримати дозвіл можна двома способами:

  1. На місці. Він підходить тільки іноземцям, які мають дійсний дозвіл на проживання, виданий на термін не менше півроку. Для подачі заяви на його отримання потрібно звернутися в міністерство праці, розташоване в столиці - Анкарі.
  2. У Консульстві Туреччини в своїй країні. Для цього вам знадобляться: оригінал трудового договору; документ, який доводить правомірність підпису керівника на контракті, завірений нотаріально (циркуляр), копії вищезазначених документів.

Для цього вам знадобляться: оригінал трудового договору;  документ, який доводить правомірність підпису керівника на контракті, завірений нотаріально (циркуляр), копії вищезазначених документів

Після прийняття вашої заяви на роботу вам присвоюється номер, який ви повинні повідомити роботодавця. Він, в свою чергу, повинен протягом 10 днів звернутися в міністерство праці республіки і надати документи:

  1. Заповнена онлайн і роздруковане заяву про дозвіл на роботу.
  2. Податковий звіт компанії про доходи та витрати за минулий рік.
  3. Виписка з Торгового реєстру Туреччини про склад акціонерів і поточний стан капіталу.
  4. Перекладений на турецьку мову і нотаріально завірений паспорт іноземного громадянина.
  5. Перекладений на турецьку мову і нотаріально завірений диплом або атестат іноземного громадянина.

Заява розглядається 1-1,5 місяця, про рішення повідомляють додатково по телефону або електронній пошті.

У разі позитивного рішення, потрібно звернутися в Консульство Турецької республіки повторно з документами:

У разі позитивного рішення, потрібно звернутися в Консульство Турецької республіки повторно з документами:

  1. Закордонний паспорт і має достатній для візи термін дії, а також його копія.
  2. Заява від роботодавця з проханням про відкриття робочої візи.
  3. Дві фотографії встановленого зразка.
  4. Трудовий договір.
  5. Диплом про освіту або атестат, завірений нотаріусом і перекладений на турецьку мову.
  6. Завірений нотаріусом переклад паспорта на турецьку мову.
  7. Трудовий контракт і циркуляр підпису.
  8. Сертифікат компанії, де зазначено вид її діяльності.

Здійснити оплату консульського збору за дозвіл на роботу та відкриття візи. Після отримання робочої візи здобувач може в'їхати на територію країни в 90-денний термін. Після в'їзду в протягом місяця зобов'язаний отримати ВНЖ в місцевому відділі поліції.

Нелегальна робота в Туреччині

Шукати роботу в Туреччині в 2019 році, не маючи робочої візи, сенсу немає. Відповідальність роботодавців за це посилили. Ніяка нормальна фірма не буде ризикувати своєю репутацією. Періодично проводяться перевірки поліцією на виявлення нелегальних працівників з подальшою їх депортацією з країни. Такі співробітники отримують заборону на в'їзд в країну на 5 років.

У будь-якому випадку при пошуку роботи, не можна втрачати пильність. Перед підписанням трудового договору потрібно обов'язково просити про його переведення на російську мову для докладного ознайомлення.

Що це дозвіл на роботу, як його отримати в 2019 році і які потрібні документи?

Новости