Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

КПП "Верхній Ларс" сьогодні 2017. Керівництво по проходженню кордону Росія-Грузія.

  1. Дешеві перельоти в Тбілісі

Сподобався матеріал? Поділіться з друзями!

Кордон Росії та Грузії - КПП Верхній Ларс. Так чи так все страшно насправді? Скільки стояти, які документи потрібні? Чи є альтернатива для поїздки в Грузію на автомобілі? Наш свіжий досвід (Серпень 2017) і багато практичної інформації, зібраної з різних джерел - далі в статті.

Підписка в Facebook Підписка в VK Підписка в Telegram Підписка по E-mail

Про Верхній Ларс ходить чимало чуток і красномовних історій про багатогодинному стоянні, цілковитому безладі в черзі і нерозторопність прикордонників з боку Росії. Єдиний легальний перехід кордону Росія-Грузія "з землі" завжди був і поки залишається "грозою" всіх мандрівників на автомобілі. Вважається, що витративши на перехід кордону 5-6 годин - вам ще пощастило. Ще в минулому році в пік сезону багато хто стояв за 10 і більше годин, ночували в черзі щоб не втратити місце (перехід в минулі роки влітку вночі не працював).

Сьогодні, тобто в 2017 році, схоже, ситуація сильно змінилася на краще. По-перше, КПП Верхній Ларс - Дар'я зараз працює в цілодобовому режимі. Тобто, принаймні формально, графік роботи кордону в Верхньому Ларсі в 2017 році однаковий для літнього, зимового та осінньо-весняних періодів. При відсутності несприятливих погодних умов, кордон можна перетнути 24 години на добу, без перерв на обід, включаючи святкові і вихідні дні 🙂

По-друге, з боку Росії чергу активно регулюють патрульні машини ДПС. Всі легковика будують в один ряд, регулюють маневри фур. "Лезунов" без черги практично не залишилося. Та й ті рідкісні авто, які об'їжджають чергу, попередньо поспілкувавшись з ДПСнікі - згортають на стоянки, недоезжая КПП. За весь час стояння (а воно, забігаючи вперед, вийшло у нас все ж відносно довгим, але все одно не найгірший варіант) чергу об'їхав не більш 10-15 машин - небо і земля, в порівнянні з тим, що було раніше.

За весь час стояння (а воно, забігаючи вперед, вийшло у нас все ж відносно довгим, але все одно не найгірший варіант) чергу об'їхав не більш 10-15 машин - небо і земля, в порівнянні з тим, що було раніше

Але спочатку, в кратце трохи "теорії" і практичних порад, зібраних по крупицях в різний час і з різних ресурсів.

КПП "Верхній Ларс" - Розташування і планування поїздки


Єдиний легальний пункт пропуску безпосередньо "по землі" з Росії до Грузії розташований в 30 км на південь від Владикавказа (близько 40 км в дорозі на автомобілі). З боку Грузії найближчий населений пункт з "інфраструктурою" - Степанцмінда, на ходиться в 10 км від кордону (близько 15 хвилин шляху). Верхній Ларс на карті виглядає наступним чином (клікнувши на квадрат в правому верхньому кутку карти, можна відкрити її в окремому вікні на комп'ютері або в додатку Google Maps на мобільних пристроях - з можливістю прокладки маршрутів):

ВАЖЛИВО: інших відкритих пунктів перетину кордону між Росією і Грузією вже кілька років НІ. Ні через Південну Осетію (Цхінвалі), ні через Абхазію до Грузії і з Грузії проїхати не вийде, принаймні без неабиякої частки пригод і наслідків! Хоча Google Maps (і, можливо інші картографічні / навігаційні сервіси і додатки) спокійно прокладають маршрут через ці закриті пункти, так що будьте уважні!

Що стосується самого часу проходження кордону - тут дуже складно щось чітко спланувати заздалегідь. Черга і швидкість її просування залежить не тільки від часу доби і сезону (що ще хоч якось можна передбачити), але і від можливих тимчасових закриттів кордону через погодні умови. Дуже умовно, можна закласти "середні" дві години обидві кордону в середній і низький сезон (весь час, крім кінця липня і серпня і будь-яких "довгих" вихідних в Росії) і 5-6 годин в високий. В самі "пікові дати" (вихідні і понеділок-вівторок в серпні) час може збільшитися до 7 і навіть 10 годин (але це вже має вже дуже сильно неповезті), але навіть в ці дні часто багатьом везе пройти кордон за 1-2 години . Причому, від часу доби це мало залежить - можна і вдень / ввечері "проскочити", а можна простояти довгі години, приїхавши до кордону до 4 години ранку, або навіть до 2-3 години ночі. Найефективнішим тут буде моніторити поточну ситуацію на кордоні, тобто стежити за новинами безпосередньо за пару годин до її проходження. Для цього є кілька ресурсів (на жаль, офіційного сайту КПП Верхній Ларс немає, але інформації і без нього вистачає):

  • На окремій сторінці нашого сайту можна подивитися коротке зведення по ситуації в Верхньому Ларсі і Хрестовому перевалі на сьогодні і статистику за попередні дні .
  • Найкориснішою і оперативної мені здалася інформація в групі VK ( https://vk.com/vrlars ). У сезон там практично постійно (по кілька разів на годину) хтось публікує свіжі статуси про поточну ситуацію і звіти про проходження. Потрібно лише почитати кілька свіжих постів і коментарі до них. Тут же ви відразу побачите інформацію про можливі перекриттях кордону через погодні умови - в таких ситуаціях про це писатимуть в кожному другому свіжому пості.
  • За камерам, встановленим біля КПП Верхній Ларс. З виїзду з Росії вони хоч якось інформативні, якщо чергу з легковиків не йде за поворот (за гору). Якщо так - можна розраховувати на швидкий в'їзд до Грузії. Якщо ж кінець черги на камері не видний, то швидше за все доведеться постояти якийсь час. З боку в'їзду в Росію з нейтральній території, наскільки я розумію, камери абсолютно нічого не показують, бо вся пробка накопичується раніше, на нейтральній території. Посилання: https://vlars.ru/pages/3-webcam
  • За камерам на КПП Дар'я (з грузинської сторони). перша камера показує ситуацію перед КПП при під'їзді з Грузинської території (в сторону Росії), друга камера - в'їзд до Грузії з нейтральній території з боку Росії.
  • Яндекс ж і інші навігаційно-пробкові сервіси можуть так само показати, де починається "пробка". Але по-перше Яндекс враховує так само і вантажівки (а у них окрема черга) і не показує швидкість просування черги, а одна і та ж по довжині чергу може рухатися з досить різною швидкістю. Навіть пробка в 2-3 кілометри часто "проїжджає" протягом 2-3 годин, а буває що і 200-метрова черга стоїть годинами, майже не рухаючись ...
  • На офіційному сайті ФТС Північно-Кавказького Митного Управління в розділі "Прес служба" ( посилання ) Публікують новини про роботу КПП "Верхній Ларс", зокрема про обмеження часу роботи пов'язаних з погодними та іншими надзвичайними ситуаціями. До речі, як такого офіційного сайту у Верхнього Ларса немає, але на сайті Митного управління є вся необхідна інформація і контакти.

В цілому, за винятком випадків перекриття кордону через погодні умови, перехід кордону з Росії в Грузію в Верзнем Ларсе можна цілком порівняти з іншими популярними прикордонними пунктами з Росії / Білорусі в Європу - що на кордоні Білорусь-Польща, що на Російсько-Фінської кордоні цілком можна простояти багато (ті ж 8-10) годин в пікові дати.

З огляду на вищесказане, при побудові плану поїздки я _настоятельно_ рекомендую планувати ночівлю в одному прикордонних населених пунктів на шляху і туди і назад. Час проходження кордону погано передбачувано, кордон можуть навіть тимчасово закрити через погодні обставинам - краще, щоб кордон був або останнім, або першим пунктом вашого дня до або після ночівлі. Особисто Я завжди віддаю перевагу спочатку проходити кордон і ночувати поруч після проходження - виходить на шляху до Грузії - в Степанцмінда, а на шляху в Росію - у Владикавказі. І там і там є достатня кількість варіантів житла - від зовсім недорогого (апарт і гест-хауси) до шикарних "люксових" варіантів (наприклад, Гранд-Готель Олександрівський під Вкладікавказе і Rooms Hotel в Казбегі ).

Для пошуку варіантів для ночівлі поруч з кордоном в Верхньому Ларсі зручно скористатися картою нижче, яка покаже всі готелі Владикавказа і Степанцмінда. Клікайте на відповідні маркери, щоб розкрити варіанти. Можна так само звузити вибір по влаштовує вас цінового діапазону:

Документи і специфіка

З точки зору документів, для перетину кордону Росія-Грузія в Верхньому Ларсі все досить просто:

  • Для водія потрібен діючий закордонний паспорт (офіційно дійсний протягом не менше 6 місяців з дати планованого повернення, але в мережі чимало свідчень як люди проходили кордон і з паспортами закінчуються раніше), свідоцтво про реєстрацію автомобіля (СТС) і водійське посвідчення (досить Російських "прав ", ніяких МВУ ні у кого не питають)
  • Для пасажирів (повнолітніх) досить просто чинного закордонного паспорта.
  • Віза не потрібна (без Візи в Грузії можна перебувати до 1 року)
  • ПТС не потрібен
  • Будь-якої специфіки для перетину кордону Росія-Грузія-Росія з дітьми або тваринами не зазначено - все стандартно, в порівнянні з межами в Європу, наприклад. Але це окрема тема - коли-небудь я напишу окремий пост, а поки почитайте в профільних форумах або сайтах.

У мережі так само (зокрема, у вищезгаданій групі Вконтакте), ви можете зустріти деякі спекуляції на тему необхідності наявності довіреності, якщо автомобіль не належить водієві, що перетинає кордон. Дехто навіть говорить про необхідність нотаріального доручення, перекладеної на англійську мову, посилаючись на якісь дзвінки в консульство Грузії або чийсь досвід (що, мовляв - запитали, довіреності не було, але все одно пропустили). Однак, ніяких офіційних джерел або документів, де б довіреність була в списку необхідного для в'їзду до Грузії на авто, я так і не знайшов (хоч і наполегливо шукав). Рівно як і жодного випадку, коли кого-небудь розгорнули б на кордоні при відсутності довіреності або будь-яких інших наслідків, пов'язаних з відсутністю цього документа. Тому, висновок для мене такий: якщо ви все ж боїтеся бути першим, кого "розгорнуть" на кордоні через довіреності - можете витратити час і гроші на оформлення нотаріально-завіреного перекладу довіреності на англійську. Або їхати "як всі" - з ймовірністю 99,99% ніяких проблем не виникне. Ми самі їздили на автомобілі, зареєстрованому на юрособа і ні при одному з чотирьох проходженні кордону з Грузією (С Росією і Вірменією, туди-назад), ні про яку довіреність ніхто не заїкався. Хоча довіреність на російській з підписом відповідального особи компанії і штампом (НЕ нотаріальна) у нас була - бо вона потрібна на дорогах Росії.

Оскільки тема необхідності наявності довіреності, все ж, залишається не до кінця закритою, мені цікавий ваш досвід, прохання взяти участь в голосуванні:

Чи запитували у вас довіреність в Верхньому Ларсі?

ВАЖЛИВО: В силу політичних причин, Вас можуть не пустити в Грузію в наступних випадках:

  • При наявності в вашому закордонному паспорті штампів Абхазії. При виявленні таких, вам може загрожувати розворот-поворот, і / або досить істотний штраф (кажуть, до 500 євро ..). Тому, якщо ви відвідували Абхазію за поточним закордонному паспорту, то потрібно або поміняти паспорт на новий, або утриматися поки від поїздок до Грузії. Про наявність таких штампів в старих паспортах, і / або відвідуванні Абхазії по Російському паспорту (в такому випадку штамп ніякої не ставиться), Грузинські прикордонники ніяк не впізнають (це перевірена інформація), якщо тільки вони вас раніше вже не "ловили" зі штампом Абхазії . Говорити, що відвідували Абхазію (якщо раптом запитають, хоча начебто нікого не питають), природно теж не варто.
  • Рівне такі ж наслідки Вам загрожують, якщо раніше ви в'їжджали в Грузію "легально", а залишали її територію через Абхазію (тобто, нелегально, але деякі "умільці" все-таки примудрялися знаходити "лазівки"). В цьому випадку у вас в паспорті буде в'їзний штамп Грузії, але не буде виїзного. І тут, як раз-таки, навіть заміна паспорта може не допомогти - бо дані про вашому в'їзді в Грузію без позначки про виїзд будуть у прикордонників в базі. В цьому випадку, краще утриматися від поїздок до Грузії до поліпшення політичної ситуації ...
  • Так само, за свідченнями очевидців, в Грузії не пускають на автомобілях з номерами 82 і 92 регіону. Формально, ці номери належать Криму і у Грузинських прикордонників є розпорядження розгортати всі автомобілі з такими номерами. Причому, навіть якщо автомобіль реально зареєстрований в іншому регіоні (82 і 92 номери іноді видавали і в інших областях), навіть за наявності підтвердних документів (наприклад, ПТС), Вас не пропустять. Єдиний вихід (за словами "потрапили" очевидців) - їхати міняти номери в ГИБДД Владикавказа на 15 регіон. Кажуть, це досить просто і відносно швидко.
  • Жителям Криму, крім номерів автомобіля, не слід розповідати грузинським прикордонникам, про місце вашого проживання. Справа в тому, що знову-таки внаслідок політичних розбіжностей по статусу Криму, з точки зору Грузинських прикордонників, жителі Криму повинні подорожувати по Українському закордонному паспорту. З іншого боку, в самому закордонному паспорті ніде місце проживання не вказано (можливо, можна якось обчислити за серією та номером паспорта або за кодом видав відділення ФМС, але не думаю, що Грузинські прикордонники настільки просунуті, щоб вміти цю інформацію розшифровувати). Єдина очевидна "зачіпка" в закордонному паспорті - це місце народження. Однак, народитися ви могли будь-де, а де проживаєте / яке громадянство маєте від цього реально не залежить. А вимагати пред'явити внутрішній паспорт на кордоні не мають права. Тому, перед проходженням кордону (в принципі будь-який, не тільки Грузинської), свій Російський внутрішній паспорт рекомендується з'їсти 🙂 Ну а якщо серйозно, то сховайте свій громадянський паспорт подалі і на будь-які прохання показати його, говорите що залишили вдома / у знайомих у Владикавказі і т.п. І на питання про вашому місці проживання, якщо не любите брехати, придумайте як "пожартувати" або відповісти загальними словами - швидше за все докопуватися "до суті" ніхто не стане.

Ну ось, з "теорією" ніби все.

Наш досвід (Серпень 2017)

Ми під'їхали до кордону з боку Росії в самий що нінаесть пік сезону - в 15-15 Суботи 29 липня. Черга почалася десь в кілометрі від виїзду на наш КПП. Спочатку все просувалося цілком непогано. Але в якийсь момент ми встали і не рухалися взагалі протягом десь півтори години. З чуток, у Російських прикордонників був збій в комп'ютерній системі і вони нікого не могли ні випускати, ні впускати. Але стояння пройшло досить спокійно. Ніхто нікуди не ліз і не бешкетував. Та й з погодою пощастило - на вулиці було всього +26, пожтому стояти було не так жарко, навіть на заглушеній машині.

Нарешті, комп'ютери полагодили, рух почався. Треба віддати належне - останні 200 метрів до нашого кордону ми їхали швидше, ніж в пробці на Садовому Кільці в Москві. Наші прикордонники працювали швидко: були відкриті всі смуги і за службовим нікого не мурижили. Перевірили закордонного паспорта, свідоцтва про реєстрацію авто і все. Ні права, ні довіреність (у мене машина оформлена на юридична особа) не запитали. Машину подивилися мигцем - відкрили / закрили двері і багажник.

У нейтральній зоні постояли трохи в тонель біля в'їзду на Грузинський КПП. Поки стояли, якийсь дідок на старій Ниві примудрився стихнути, причому на зустрічній, перегородивши шлях зустрічним фурам 🙂 З фур вийшло кілька бугаїв і відсунули дід разом з Нивою назад в нашу смугу (благо, за нами). Далі він чих-пих, як-то завівся і поплентався, вічно перегазовивая у нас на хвості. Як він на такий руїні далі по горах поїде - я не знаю ..

Тим часом, ми поступово підповзали до Грузинського КПП. Тут теж стежать за порядком - всіх, хто намагається об'їхати чергу, розгортають і відправляють в кінець. На самому КПП трохи незвична система: водій проїжджає контроль на машині, а всіх пасажирів відправляють через спеціальний "зал". Подібна система з "залом" - у фінів, але у них через зал йдуть всі, включаючи водія. Пропускали всіх оперативно, але народу зібралося дуууже багато, тому витратили ще близько години. Документи - ті ж + водійське посвідчення. Правда, прикордонник чомусь засумнівався, коли побачив, що машина зареєстрована на юридична особа. Але, порадившись з колегами, поставив штамп і пропустив. Новенький, мабуть. Машини, до речі, з боку Грузії не перевіряють. Ні про сигарети, ні про бензин і алкоголь не питають - вези скільки хочеш.

І ось, нарешті, все позаду. Ми в Грузії! У підсумку: п'ять з половиною годин на проходження: встали в чергу в 15-15, а виїхали на свободу в Грузії тільки в 20-45 (і плюс одна година різниці в часі - разом 21-45). Напевно, за старими мірками можна сказати, що нормально пройшли. Але по свіжих звітів, я все ж розраховував на більш швидке проходження. Хоча, межа є межа, і зараз пік сезону. Плюс у нас нині Грузія дуже популярний напрям, а Верхній Ларс - єдиний спосіб потрапити туди на машинні з Росії. Те, що стало більше порядку і прикордонники працюють досить швидко з обох сторін - це факт. Сподіваюся, в зворотному напрямку вийде швидше (але розраховувати на це особливо не будемо ..).

Добре, что ми ночуємо в Степанміціде - їхати від кордону Всього 10 кілометрів. На центральній площі нас люб'язно зустрів господар заброньованого заздалегідь Гест-хауса, показав де зняти місцеві Лари в банкоматі (я зазначив місце на карті вище) і проводив до дому.

Якщо цікаво, що відбувалося далі в нашій поїздці по Грузії і Вірменії на машині з Москви - підписуйтесь на оновлення. например, тут ми описали проходження кордону Грузія-Вірменія , а тут - Вірменія-Грузія на зворотному шляху .

Так само, як логічного продовження теми даної статті, можете почитати наш докладний путівник по Воєнно-Грузинській Дорозі .

Ну а якщо ви плануєте поїздку по кільком країнам Закавказзя, вам цікаво буде почитати статтю про особливості перетину кордонів Грузії, Вірменії, Азербайджану та Абхазії з Південною Осетією .

PS До речі, назад з Грузії в Росію ми пройшли кордон набагато швидше - за годину п'ятнадцять з урахуванням "дьютіке". Під'їхали до кордону з боку грузії в четвер увечері в 20-30 по грузинському часу, а в 20-45 по "Москві" (мінус година до грузинського часу) вже їхали від Ларса до Владикавказа. За процедурою і документам все ідентично і швидко (для Грузин це майже закономірність, а з Російською стороною нам, напевно, пощастило). Грузини нічого в машині не дивляться, наші ж митники задають чергові питання про алкоголь (ми сказали 5 літрів на двох при нормі 3 літри на одного) і зазвичай (за відгуками) нікого досканально не перевіряють. Але фрукти / овочі і будь-які колбасно-сирні продукти в незаводской упаковці, все ж, краще не залишати на увазі і не говорити про них - перед нами змусили викинути з машини великий пакет з горіхами, залишений на задньому сидінні (звичайно ж, як тільки машина від'їхала, митник потягнув цей пакет до себе в будку 🙂

PPS Якщо ви подорожуєте через Верхній Ларс і у вас є вільне місце в машині - можете пошукати собі попутників на маршрут Владикавказ-Тбілісі на сервісі BlaBlaCar , Щоб розділити витрати на бензин. Через цей же сервіс можна знайти і з ким поїхати через кордон, якщо у вас немає своєї машини (наприклад, ви прилетіли до Владикавказа) - обійдеться в рази дешевше, ніж трансфер або таксі. Судячи з кількості пропозицій на будь-який день, маршрут цей вельми популярний серед користувачів сервісу.

Із задоволенням відповімо на питання і приймемо в дар коментарі, доповнення, лайки і поради 🙂

Ваші Віталій і Віка 🙂

Підписка в Facebook Підписка в VK Підписка в Telegram Підписка по E-mail

Кращі готелі гірськолижного курорту Гудаурі:

Дешеві перельоти в Тбілісі

Дешеві перельоти до Владикавказа


Сподобався матеріал? Поділіться з друзями!

Так чи так все страшно насправді?
Скільки стояти, які документи потрібні?
Чи є альтернатива для поїздки в Грузію на автомобілі?

Новости