Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Інструкція: за кордон з боргами і як перевірити борг

Зустрів я на днях одного свого приятеля. Йде засмаглий, посвіжілий. Їздив відпочивати каже, тільки повернувся. З Турції. "Ну і що? - запитає наш читач. - Звичайна історія ». Звичайна, та не зовсім. Приятель мій - невиїзний. У боргах як у шовках, і клерки трьох банків наввипередки бігають до судового пристава, щоб продовжувати йому обмеження на виїзд. Для таких як він наш кордон не те що на замку - бетоном залита. Як же він до Туреччини-то потрапив?

Питаю - ти, напевно, хабар дав? А приятель сміється - ось ще, хабарі їм давати. Виїхав абсолютно законно. Тепер ще й фотографії з відпочинку в «однокласниках» поставлю - нехай подивляться. І розповів мені, як поїхав. Але про це трохи нижче.

Але про це трохи нижче

Дубай Бурдж Халіфа

А зараз давайте розберемося - кому з боржників за кредитами потрібно шукати не зовсім прямі шляхи для виїзду за кордон? Отже: коли йти за кордон потрібно через «вікно»?

Виїзд за межі РФ може бути тимчасово обмежений тільки за рішенням суду

Якщо вам хоча б раз доводилося спілкуватися зі службою банківського стягнення або колекторами всіляких мастей - ви напевно чули одну з їх улюблених фраз-загроз: «Виїхати за кордон з боргами по кредиту не можна! »Деякі особливо відморожені колектори (з тих, які радять для сплати прострочення по кредиту продати нирку, печінку і т.д.) прямо так і заявляють:« Ми закриємо вам виїзд за кордон! »Окремі індивідууми обіцяють проблеми з виїздом і погану кредитну історію. Особисто мені відразу представляється досить зловісна картина: після обіцянки «закрити виїзд за кордон» колектор в чорному натискає якусь кнопку, і позичальник, який прострочив платіж в 1 000 рублів, стає невиїзним на все життя.

Добре, що подібна картина має місце бути лише в хворій уяві цих телефонних здирників. Запам'ятайте: жоден колектор, ніколи і ні за яких обставин, виїзд за кордон обмежити не може. І не важливо, скільки ви повинні: 500 рублів або мільйон. Так само як і ваша кредитна історія - погана чи хороша - не хвилює наших прикордонників. Всі ці маревні казки розраховані на те, щоб ви швидше побігли платити. Припустимо, у вас дійсно є якийсь борг - великий чи маленький - перед банком. Це зовсім не означає, що виїзд за кордон вам замовлений. Тому що тільки суд може визнати вас боржником. І тільки судові пристави - ні колектори, ні банківські клерки - можуть тимчасово, на підставі власної постанови, позбавити вас задоволення поніжитися на пляжі під ласкавим турецьким сонечком. І то з величезною натяжкою - але про це в другій частині нашої статті. А поки не було суду по вашому кредиту, нехай колектори обіцяють все, що їм заманеться. Не будемо заважати їм стрясати повітря - адже на більше вони просто не здатні.

Рішення про визнання вас боржником через суд ще не означає, що за кордон не пустять

Отже, банк все-таки подав до суду. І справа в суді виграв. Це означає, що тепер ви боржник «в законі». І за вами почали «полювання» судові пристави.

Зараз ми не будемо описувати всі способи і методи роботи цих «людей в чорному». У контексті цієї статті для нас важливо, що судовий пристав може цілком офіційно зробити вас невиїзним. Відбувається це таким чином: після вступило в силу рішення суду виконавче провадження по вашому боргу надходить до конкретного судового пристава. Він пише певний бюрократичний документ старшому пристава-виконавця, і останній виносить щодо вас постанову про обмеження виїзду за кордон. Пристав поштою відправляє цю «чорну мітку» вам, і протягом 6 днів після цього вважається, що ви з ним ознайомилися. Незалежно від того, чи бачили ви взагалі його в очі.

Постанова про тимчасове обмеження виїзду за кордон не дарма носить назву «тимчасового». Термін його дії - 6 місяців. І в автоматичному режимі воно не продовжується. Тобто вашому приставу потрібно проробити всю вищеописану процедуру заново. Це означає, що після закінчення терміну дії постанови у вас виникає якийсь «коридор» в 10-15 діб. Саме стільки триватиме з моменту втрати юридичної сили старого заборони на виїзд і до вступу в силу нового. У цей період ви можете спокійно виїхати.

Але бюрократична тяганина має і зворотну сторону - точно так же вас не відразу викреслять з бази невиїзних на кордоні, навіть якщо ви повністю погасите борг, і ні у приставів, ні у банків претензій до вас не буде. На кордоні - будь то аеропорт або залізниця - коштують не пристави, а прикордонники, і у них своя база даних. Відомості в ній оновлюються не моментально, а після деякого часу. Так що навіть якщо ви повністю закриєте питання з боргом, ви будете деякий час ще висіти в цій базі. Зазвичай не більше 2-х тижнів, але іноді і місяць.

Важливо пам'ятати, що наявність вас в базі боржників ще не означає автоматично, що виїзд за кордон закритий. Якщо ви не отримували відповідної постанови, існує задоволена висока ймовірність, що його просто немає в природі. Як це з'ясувати точно? Для цього потрібно сходити в канцелярію (інформаційний центр) служби судових приставів за місцем вашої прописки. Важливий момент: ні в якому разі не варто дзвонити або приходити до приставу, веде вашу виконавче провадження. Він, на відміну від інформаційного центру, особа зацікавлена, і якщо ви раптом дасте йому зрозуміти, що цікавитеся виїздом за кордон, він може як-раз ініціювати винесення постанови. Тому просто приходите з паспортом до канцелярії, і там дізнаєтеся точно: чи є у вас обмеження на виїзд за кордон.

Отже, обмеження на виїзд є, борг платити поки немає можливості, але за кордон виїхати дуже потрібно. Невже нічого не можна зробити? Звичайно можна!

Русский з білорусом - брати навік, або про користь поїзда «Москва-Калінінград»

У 2008 вступили в силу зміни до закону «Про виконавче провадження в РФ», що дозволяють закривати виїзд за кордон для боржників. З цього моменту наші співвітчизники, яким, незважаючи на борги, за кордон їхати все-таки треба, активно почали шукати лазівки для виїзду. І досить швидко знайшли не лазівки, а справжні вікна!

Будь-якому боржнику по «прикордонної базі» можна виїхати за кордон через Білорусію. Кордони з цієї братською республікою як такої у нас немає. Їхати туди ви можете хоч літаком, хоч поїздом. Причому радимо це робити по російському паспорту. Ось, наприклад, авіарейс «Москва - Мінськ». Посадка на нього здійснюється за внутрішнім терміналу, минаючи прикордонників разом з їх «базами боржників». З Мінська ви можете летіти в будь-яку закордон! Якщо немає відповідних рейсів - вирушайте з Білорусі в Україну: там вибір маршрутів багатший. Звичайно, це кілька клопітно. Але якщо вам не заборонено виїзд через російський кордон, вибирати не доводиться: потрібно йти через білоруську.

Періодично в пресі з'являються «страшилки» про те, що російські і білоруські «прикордонники» ось-ось створять (або навіть уже створили) спільну базу невиїзних по боргах, і ось тоді ... Всі ці розмови ведуться вже не перший рік. Віз, як мовиться, і нині на тому ж місці. Та й чи можливо створити таку «базу» юридично? Близько місяця тому один мій знайомий їхав з Москви в Білорусію на машині. На пропускному пункті «Берестовица - Бобровник» білоруські прикордонники звернулися до нього з проханням - підкинути колегу до Білостока.

Приятель мій поставив білоруському прикордоннику давно мучить його питання: «Випускають вони за кордон російських боржників, яким обмежено виїзд з РФ? І чи є якась спільна з Росією база невиїзних по боргах? »

«Такий темної основи немає - відповів прикордонник. - Але справа навіть не в її відсутності. Тому що ніяких правових підстав не дозволяти виїзд за кордон росіянам-боржникам у нас немає. Для нас будь-який росіянин - іноземний громадянин, і виїзд за межі Білорусі ми йому заборонити не можемо, якщо тільки він не в міжнародному розшуку ».

Цілком вичерпну відповідь. Якщо ви підете нашою порадою, і полетите за кордон через Мінськ, зверніть увагу на колосальну кількість російських туристів, що вилітають хто куди. Спробуйте поспілкуватися з ними - і ви дізнаєтеся, що завадило їм скористатися «рідними» Шерементьево або Пулково.

«Я вже другий раз так виїжджаю - розповідає очікує реєстрації на рейс до Таїланду Олексій. - Перший раз добирався до Бангкока через Київ, тому що відповідних рейсів з Мінська не було. Вилетів з Пермі внутрішнім рейсом Перм-Москва-Мінськ, з Мінська на поїзді добрався до Києва, звідти відлетів в Бангкок. Російський паспорт пред'явив на білорусько-українському кордоні, його вставили в якийсь пристрій, потім ще на українському кордоні пред'явив російський паспорт і міграційну карту (їх видають провідники в поїздах). Український прикордонник поставив в цю карту друк. В аеропорту Києва висунув вже закордонний паспорт і цю карту, поставили штамп про виїзд і все! Назад і тоді, і зараз повертаюся прямим рейсом до Москви. Адже це тільки випустити вони не мають права, а впустити громадянина додому зобов'язані! »

Якщо у вас є «шенгенська» віза, для виїзду за кордон цілком підійде і поїзд «Москва-Калінінград». Купуйте квиток до першої калінінградської станції (станція «Нестеров»). Але до неї не доїжджають, а виходьте з поїзда в Вільнюсі. На КПП пред'являйте паспорт з візою - і ви вже за кордоном! Найголовніше - постарайтеся нікому не розповідати про ваше бажання зійти з поїзда в Вільнюсі.

Отже, підіб'ємо підсумок: виїхати за межі РФ з боргами не можна. Але можна. Просто обхідні шляхи займуть у вас трохи більше часу, ніж прямий рейс з Москви. Так що щасливої ​​дороги! І не забудьте привезти сувеніри з відпочинку для свого судового пристава.

Ну і що?
Як же він до Туреччини-то потрапив?
Питаю - ти, напевно, хабар дав?
Отже: коли йти за кордон потрібно через «вікно»?
Як це з'ясувати точно?
Невже нічого не можна зробити?
Та й чи можливо створити таку «базу» юридично?
Приятель мій поставив білоруському прикордоннику давно мучить його питання: «Випускають вони за кордон російських боржників, яким обмежено виїзд з РФ?
І чи є якась спільна з Росією база невиїзних по боргах?

Новости