Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Документи для виїзду дитини за кордон

  1. Як отримати закордонний паспорт для дитини
  2. 1. Заява
  3. 2. Свідоцтво про народження
  4. 3. Квитанції про платежі
  5. 4. Дві кольорові фотографії (3,5 х 4,5 см)
  6. Що таке проїзний документ дитини

Документи для виїзду дитини за кордон

Про те, як краще організувати подорож з дітьми і на що звернути увагу в першу чергу, ми написали окрему статтю « Подорож з дитиною ».

Але для того, щоб взяти з собою дітей в поїздку в іншу країну, потрібно не тільки ретельно продумати всі нюанси маршруту, а й заздалегідь потурбуватися підготовкою необхідних паперів.

У зв'язку з реформами в законодавстві інформація часто оновлюється, і тому часом буває складно знайти актуальні відомості з приводу того, які документи потрібні для вивозу дитини за кордон.

В результаті прийнятих змін з 1 квітня 2015 року вписати дітей в закордонний паспорт батьків вже не можна. У паспортах нового зразка навіть не передбачено для цього сторінки.

Що потрібно, щоб вивезти дитину за кордон, відповідно до чинної постанови від 7 травня 2014 роки?

Для виїзду за межі України вашому чаду потрібно один з цих документів:

  • біометричний закордонний паспорт дитини
  • або закордонний паспорт дитини без електронного носія (з дійсною візою)

Спробуємо розібратися, що являє собою кожний з них.

Як отримати закордонний паспорт для дитини

З огляду на зміни в законодавстві, тепер громадяни України можуть отримувати закордонний паспорт з народження. Діти, яким ще не виповнилося 16 років, мінятимуть його кожні чотири роки, а тим, хто досяг 16-річного віку, видаватимуть документ терміном дії 10 років.

Процедура оформлення дитячого закордонного паспорта має той же принцип, що і отримання цього документа дорослим. Вам потрібно звернутися в будь-яке відділення Державної міграційної служби (не важливо, яка у вас прописка і місце проживання) та пред'явити наступний набір документів:

1. Заява

Оформляється під час подачі документів співробітником міграційної служби. На цьому етапі важливо ретельно перевірити, щоб прізвище та ім'я правильно транслітерувалися. Інакше потім, при виявленні розбіжностей в закордонному паспорті і інших документах, можуть виникнути проблеми.

2. Свідоцтво про народження

Після того, як пакет документів буде прийнятий, свідоцтво повернуть одержувачу послуги.

3. Квитанції про платежі

Сума оплати за закордонний паспорт формується з декількох пунктів. Велику частину вартості визначає вартість бланка, яка може підвищуватися при нестабільному курсі валют і подорожчання витратних матеріалів. Також необхідно буде оплатити адміністративну послугу - роботу співробітників відділу ДМУ.

При оформленні біометричного закордонного паспорта дитині в підрозділах міграційної служби України в загальному порядку (протягом 20 робочих днів) його вартість становитиме 557 грн 32 коп.

Якщо ви хочете отримати закордонний паспорт терміново (протягом тижня), ціна на послугу буде більше - 810 грн 32 коп.

Тарифи вказані на липень 2017 року. Про актуальну вартості ви можете дізнатися на офіційному сайті Державної міграційної служби.

4. Дві кольорові фотографії (3,5 х 4,5 см)

У разі, якщо вашій дитині ще немає 12 років, ви можете принести його фотографії встановленого зразка з собою. Їх відсканують і докладуть до пакету документів.

Якщо ви оформляєте біометричний паспорт, ще буде потрібно фото 10 х 15 см для внесення оцифрованого зображення.

Сканування відбитків пальців проводиться тільки з 12 років, і для цього знадобиться письмовий дозвіл обох батьків або іншої людини, який представляє дитини за законом (усиновитель, опікун ...) *.

Ставити підпис в закордонному паспорті дитині потрібно при досягненні віку 14 років.

* У червні 2017 року Верховній Раді України був зареєстрований законопроект, який пропонує спростити процедуру виїзду дитини за кордон. Якщо раніше за умови, що дитина проживає тільки з одним з батьків, потрібно було письмовий дозвіл другого для кожної поїздки, то в разі вступу в силу нововведень такий дозвіл можна буде отримати відразу на три роки (на необмежену кількість поїздок). Також з'явиться можливість оформити проїзні документи для дитини без дозволу другого батька за рішенням суду або органів опіки. Крім того, стане доступна прискорена процедура отримання дитячих документів в особливих випадках (виїзд з метою лікування, участі в спортивних змаганнях або олімпіадах).

Що таке проїзний документ дитини

Це документ, що надає дитині право виїзду за кордон. Раніше він використовувався в Україні як альтернатива закордонним паспортом. Зараз дитячі проїзні не видаються (інформація актуальна на 2017 рік). Але документи старого зразка ще можуть бути використані до закінчення терміну дії.

Деякі країни (наприклад, Іспанія, Португалія, Чехія) не вважають проїзний документ дитини дійсним, тому перед поїздкою варто уточнити цей момент в посольстві приймаючої країни.

Деякі країни (наприклад, Іспанія, Португалія, Чехія) не вважають проїзний документ дитини дійсним, тому перед поїздкою варто уточнити цей момент в посольстві приймаючої країни

Якщо дитина буде виїжджати за кордон без супроводу батьків, можуть знадобитися додаткові папери (в залежності від віку). Тому радимо уточнити список документів для оформлення біометричного закордонного паспорта дитині у вашій конкретній ситуації перед візитом в міграційну службу.


Є питання по наших послуг? Телефонуйте нам за тел. +380 68 144-63-95


Для пошуку кращих авіаквитків, готелів і оренди авто рекомендуємо нашого партнера skyscanner

Що потрібно, щоб вивезти дитину за кордон, відповідно до чинної постанови від 7 травня 2014 роки?
Є питання по наших послуг?

Новости