Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гранд-Каньйон (Великий каньйон): опис, фото

  1. Гранд-каньйон - нерукотворне чудо Арізони
  2. Клімат Гранд-каньйону
  3. Історія Гранд-каньйону
  4. Національні парки США

Де знаходиться: США, Аризона
Глибина: до 1800 м
Довжина: 446 км
Координати: 36 ° 05'32.3 "N 113 ° 14'27.4" W

На південному заході США , Між Ютою і мексиканської кордоном розташувався штат Арізона. Контрастні, надзвичайно мальовничі пейзажі знічується Арізоні славу найпрекраснішого штату Америки.

Тут зібрано все те краще, що здатна створити природа - засніжені гірські піки і порізані схилами плато, заливні луки, глибокі ущелини, лісові масиви і безкраї пустелі, бурхливі річки і спокійні озера.

Але головною гордістю Арізони є Гранд-каньйон. Каньйон має одну особливість: здалеку він виглядає як равнинное плато, і лише, підійшовши близько до краю, мандрівники ахають від подиву і захвату - так раптово перед їхніми очима відкривається величезна зяюча безодня.

Каньйон має одну особливість: здалеку він виглядає як равнинное плато, і лише, підійшовши близько до краю, мандрівники ахають від подиву і захвату - так раптово перед їхніми очима відкривається величезна зяюча безодня

Великий каньйон являє собою воістину фантастичне, запаморочливе видовище - ущелині завдовжки 446 м і глибиною до 1800 м висічено річкою Колорадо в товщі вапняків і пісковиків. Радянські письменники Ільф і Петров, які відвідали Гранд-каньйон на початку минулого століття, описують його так: «Береться гігантська гірська гряда, підрівнюється біля основи, перевертається гребенями вниз і вдавлюється в рівнинну, порослу лісами землю. Потім вона виймається, і залишається форма гірської гряди. Гори навпаки. Це і є Гранд-каньйон ».

Це і є Гранд-каньйон »

Гранд-каньйон - нерукотворне чудо Арізони

Ложе Гранд-каньйону продовжує поглиблюватися і в наші дні. Потужні потоки Колорадо мчать по ущелині зі швидкістю 20 км на годину, несучи з собою в море тонни піску і глини.

Безодня Гранд-каньйону заповнена химерними формами рельєфу, створеними вітрами і водною ерозією: «храмами», «вежами», «куполами» і скельними обрисами, що нагадують людей і тварин. Кам'яні тераси порізані бурими, червоними і жовтими пластами гірських порід.

Кам'яні тераси порізані бурими, червоними і жовтими пластами гірських порід

Клімат Гранд-каньйону

З висотою змінюються клімат та екосистеми Гранд-каньйону. Нижній рівень схожий з кліматом пустель Арізони, влітку температура на дні ущелини може підніматися до + 45 ° C. В цей же час у верхній, лісистій частині відносно прохолодно - + 15 ° C.

Історія Гранд-каньйону

Більше 2500 років тому в районі Великого каньйону влаштувалися індіанці народності пуебло. У наші дні можна побачити висічені індіанцями печери-зерносховища і наскальні малюнки-літописі племені навахо, а багато землі в районі каньйону і в XXI столітті належать індіанська резервація.

небесна стежка

Починаючи з XVI століття, європейці безуспішно шукали золото в околицях Гранд-каньйону. Американці відкрили для себе це нерукотворне чудо природи лише в 1869 році, коли перша наукова експедиція, очолювана Джоном Візлі Пауеллом, досліджувала і докладно описала ущелині. Як тільки Гранд-каньйон нанесли на географічні карти, його тут же почали експлуатувати. У надрах ущелини добували мідь і уран. Незабаром американці схаменулися, що так і недовго занапастити цей природний шедевр і перетворили його в туристичний рай. У 1909 році Теодор Рузвельт оголосив ущелині національним пам'ятником. Через десять років був заснований Національний парк Гранд-каньйон, який охороняє долину річки Колорадо.

Через десять років був заснований   Національний парк   Гранд-каньйон, який охороняє долину річки Колорадо

Одна з багатьох оглядових майданчиків на Град-каньйоні

Великий каньйон пропонує безліч розваг для туристів: можна політати над безоднею на літаках, вертольотах і повітряних кулях, спуститися на дно ущелини верхи на мулі, сплавитися на надувних човнах по річці Колорадо, оглянути археологічні пам'ятники і відвідати даний ковбойське ранчо. Для гостей обладнані турбази, готелі і кемпінги. По всьому периметру парку Гранд-каньйон розкидані оглядові майданчики. 20 березня 2007 року до них додався ще один атракціон: на висоті 1219 м над дном ущелини встановили підковоподібний міст «Grand Canyon SkyWalk» ( «Небесна стежка»).

Для порівняння: ця оглядовий майданчик в 2,25 рази вище Останкінської телевежі. Оскільки міст і його огороджувальні стінки виконані з багатошарового прозорого скла, створюється враження, що люди «парять» по повітрю над прірвою. На будівництво «Небесної стежки» пішло 30 мільйонів доларів, але атракціон окупився - серед мандрівників досить бажаючих полоскотати собі нерви, насолоджуючись величчю Гранд-каньйону з висоти орлиного польоту.

Національні парки США

Рейтинг пам'ятки

Пам'ятки США Північна Америка

Гранд-Каньйон на мапі

Дивитися ще на Putidorogi-nn.ru:

Новости